ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତିଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
30 AUG 2025 5:38PM by PIB Bhubaneswar
“ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ କମିଟି ଗଠନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ।” — ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
“ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିର ଯୁବକ-ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା।” — ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
କମିଟି ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା ନୁହେଁ, ଗଠନମୂଳକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
"ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏଜେଣ୍ଡା ୨୦୨୫" ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସଂସଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନଙ୍କ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଯାପିତ
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହାର ଫଳରେ ସରକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଶେଷ ସ୍ତରର ନାଗରିକ, ବିଶେଷତଃ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଗମ ଭାବେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ବୋଲି ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଆଜି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେବଳ ଏହି ପ୍ରକାରର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତିରେ ପ୍ରକୃତ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କମିଟି ଗଠନର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇପାରିବ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ କରାଯାଇପାରିବ। ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସଂସଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଶେଷ ଅଧିବେଶନରେ ବିର୍ଲା ଏହି ମତ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
.
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ତଦାରଖ ପାଇଁ ସଂସଦରେ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି କମିଟି ଅଛି, କିନ୍ତୁ କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ଏପରି ସାଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନୁପସ୍ଥିତି ବାସ୍ତବ ସ୍ତରରେ ତଦାରଖର ପ୍ରଭାବକୁ ସୀମିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି କମିଟିଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷାକୁ ସହଜ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏସସି/ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଚିନ୍ତାଧାରା ସମୟାନୁସାରେ ସମାଧାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟତର କରିବା ପାଇଁ ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ଗଠନ କରିବାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତିଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିକଟରୁ ପରୀକ୍ଷା କରି, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସମୀକ୍ଷା କରି ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଏହି ବିସ୍ତୃତ ଯାଞ୍ଚ କେବଳ ଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ଗଠନମୂଳକ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟତଃ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଧିକାରଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ, ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଗଭୀର ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ କିପରି ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବିକାଶର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ - ସାମାଜିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ - ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବାବାସାହେବ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଏକ ସମାନ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜାତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଆଶା କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ମିଶନର ମୂଳରେ ରହିବେ।
ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଏବଂ କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଆତ୍ମାରେ ଏକାଠି କାମ କରନ୍ତି, ଫଳାଫଳ ସର୍ବଦା ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ, ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହେଉଛି ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତିଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣର ବାହକ, ଏବଂ ଏହି ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ "ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏଜେଣ୍ଡା ୨୦୨୫" ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରି କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ, ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ସମାନତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସହିତ ବଞ୍ଚିବେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ହରି ବାବୁ କମ୍ଭବମପତି; ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡା; ଓଡ଼ିଶା ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀମତୀ ସୁରମା ପାଢୀ; ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ ସଂସଦୀୟ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ; ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସଭାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ।
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ, ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ବିଧାନସଭାର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଭାସ୍କର ମଢେଇ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ କରିଥିଲେ।

Lok Sabha Secretariat
CENTRE–STATE COORDINATION VITAL FOR SC/ST EMPOWERMENT: LOK SABHA SPEAKER
COMMITTEES ON SC/ST WELFARE MUST BE CONSTITUTED IN EVERY STATE ASSEMBLY FOR FOCUSSED ACTION: LOK SABHA SPEAKER
EDUCATION AND TECHNOLOGY ARE KEY DRIVERS OF FUTURE EMPOWERMENT OF SC/ST YOUTH: LOK SABHA SPEAKER
COMMITTEE RECOMMENDATIONS SHOULD BE SEEN AS CONSTRUCTIVE GUIDANCE, NOT AS CRITICISM: LOK SABHA SPEAKER
“BHUBANESWAR AGENDA 2025” TO SERVE AS ROADMAP FOR EQUITABLE AND INCLUSIVE SOCIETY BY 2047: LOK SABHA SPEAKER
TWO DAY NATIONAL CONFERENCE OF CHAIRPERSONS OF COMMITTEES OF PARLIAMENT AND STATE LEGISLATURES ON THE WELFARE OF SCHEDULED CASTES AND SCHEDULED TRIBES CONCLUDES
30 AUG 2025 5:38PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Birla today stressed that both central and state governments must work in tandem to ensure that welfare schemes reach the last citizen, especially those from the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. Only through such coordinated effort, he said, can the true benefits of development and progress be delivered. He also underscored the urgent need for every State Assembly to constitute dedicated Committees on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes, so that focused and sustained attention can be given to issues concerning these communities. Shri Birla made these remarks at the Valedictory Session of the two-day National Conference of Chairpersons of Committees of Parliament and State Legislatures on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Bhubaneswar today.
He observed that while Parliament already has such Committees actively monitoring welfare measures, the absence of similar institutional mechanisms in some States limits the effectiveness of oversight at the grassroots. Such Committees, Shri Birla stressed, would not only facilitate regular review of implementation of policies and schemes but also ensure that the concerns of SC/ST communities are addressed in a time-bound manner. He called upon State Legislatures to take the lead in constituting these Committees, thereby strengthening the accountability framework and bringing welfare initiatives closer to the people.
He said that India has taken undertaken wide-ranging reforms to strengthen the rights of Scheduled Castes and Scheduled Tribes and to ensure that they are in tune with present-day aspirations. Committees, he said, play a crucial role in this process by examining budgetary provisions in minute detail, reviewing the performance of welfare schemes, and suggesting improvements. This detailed scrutiny not only enhances transparency in governance but also ensures accountability of the government to the people.
Importantly, their constructive recommendations often guide governments in re-evaluating rights, designing tailor-made schemes, and streamlining policies so that they better reflect the needs of disadvantaged communities. He underlined that through intensive discussions during the Conference, participants debated how best the benefits of constitutional provisions, budgetary allocations, and welfare schemes could reach members of SC and ST communities, making them truly empowered and Atmanirbhar.
Shri Birla observed that such a roadmap must encompass all facets of development—social, educational, economic, and political—so that by the year 2047, India can truly realize the vision of Babasaheb Bhimrao Ambedkar: an equitable, just, and inclusive society. He said that this was not merely an aspiration but a national responsibility and hoped that the Committees at both the state and national level would remain central to this mission.
He reiterated that the recommendations emerging from these Committees should be seen as constructive guidance for course correction, not as criticism. When governments and committees work together in this spirit, the results are always more enduring and effective, he added. Further noting that education and technology are drivers of empowerment of Scheduled Castes and Scheduled Tribes, he called for using these tools for empowering the communities and the nation.
Shri Birla expressed confidence that the “Bhubaneswar Agenda 2025”, will act as a framework for action, guiding the work of Parliament and State Legislatures in the years to come. With the blessings of Lord Jagannath and the vision of Babasaheb Ambedkar, he said, India will march confidently towards building a Viksit Bharat by 2047, where every member of the Scheduled Castes and Scheduled Tribes will live with dignity, equality, and justice.
Governor of Odisha Dr. Hari Babu Kambhampati; Deputy Chief Minister, Government of Odisha, Smt. Pravati Parida; Speaker, Odisha Legislative Assembly, Smt. Surama Padhy; Chairman, Parliamentary Committee on Welfare of SCs and STs, Shri Faggan Singh Kulaste; and Deputy Chairman, Rajya Sabha, Shri Harivansh also addressed the distinguished gathering on this occasion.
Dr. Mukesh Mahaling, Minister of Health & Family Welfare, Parliamentary Affairs, and Electronics & Information Technology, Government of Odisha delivered the Welcome Address and Shri Bhaskar Madhei, Chairperson, Committee on Welfare of SC and ST, Odisha Legislative Assembly delivered the Vote of Thanks.