ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କପା ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ସୀମା ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି
28 AUG 2025 7:56PM by PIB Bhubaneswar
ଘରୋଇ କପା ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ବୟନଶିଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବାରେ ସହାୟତା ଲାଗି ରଣନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ
କଞ୍ଚାମାଲ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା, ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପ-ପୋଷାକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ନିଯୁକ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ଶୁଳ୍କ-ମୁକ୍ତ ଆମଦାନୀ
ଭାରତର ମୋଟ ବୟନଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିରେ କପା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୋଷାକର ଯୋଗଦାନ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ, ଯାହା କପାର ନିରନ୍ତର ଚାହିଦାକୁ ସହାୟତା କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହୋଇଥାନ୍ତି
ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ, ଦେଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ, ଉଚ୍ଚ ମାନର କପା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଚାହିଦା-ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର କପା ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼କୁ ୨୦୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୩୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ସୂଚିତ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସୂତା, କପଡା, ପୋଷାକ ଏବଂ ମେଡ୍ ଅପ୍ ସମେତ ସମଗ୍ର ବୟନଶିଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ନିବେଶ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ରଣନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଘରୋଇ କପା ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ରହିବ। ଅଧିକାଂଶ ଆମଦାନୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକତା କିମ୍ବା ବ୍ରାଣ୍ଡ-ଲିଙ୍କ ରପ୍ତାନି ଚୁକ୍ତିନାମା ପୂରଣ କରେ ଏବଂ ଘରୋଇ କପାର ସ୍ଥାନ ନିଏ ନାହିଁ ।
ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର, ଉଚ୍ଚମାନର କପା ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ତଥା ରପ୍ତାନି-ଭିତ୍ତିକ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଅର୍ଡରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥାଏ। ବୟନଶିଳ୍ପ-ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ ୪୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ଏବଂ ଚାକିରି ହରାଇବାକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର କପା ଯୋଗାଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ନିରନ୍ତର କଞ୍ଚାମାଲ ଯୋଗାଣ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର କପଡା ଏବଂ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସରକାରଙ୍କ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଭାରତୀୟ କପା ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ସିସିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଯେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚଠାରୁ ଅତିକମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ପାଇବେ। ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କପା ପ୍ରାୟତଃ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଘରୋଇ କପାର ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ । ଅଧିକାଂଶ ଆମଦାନୀ ସ୍ବଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ଘରୋଇ ଷ୍ଟକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ, ଯାହା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଘରୋଇ କ୍ରୟ ଅବଧି ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ହ୍ରାସ କରେ । ସରକାର କପା ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖନ୍ତି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରିବାର ନମନୀୟତା ବଜାୟ ରଖନ୍ତି ।
ଏପ୍ରିଲ-ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମୋଟ ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନିରେ କପା ବୟନଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିର ଯୋଗଦାନ ପାଖାପାଖି ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୭.୦୮ କୋଟି ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା, ଯାହା ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୋଷାକ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଯୋଗଦାନକାରୀ କରିଛି। ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଘରୋଇ କପା ସହିତ, ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି କାରଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ମିଲଗୁଡ଼ିକୁ କପା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କପା ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କରୁ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ ଛାଡ଼ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିଭିନ୍ନ ବୟନଶିଳ୍ପ ସଙ୍ଗଠନ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବିକୁ ପୂରଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Textiles
Import duty exemption on Cotton extended till 31st December 2025
The Strategic intervention to help make Indian textiles more competitive in the international market while safeguarding the interests of domestic cotton farmers
Duty-free imports to stabilize raw material costs, strengthen global competitiveness, and sustain employment in textile-apparel value chain
Cotton textile exports account for 33% of India’s total textile exports, helping sustained demand of cotton benefiting farmers directly
28 AUG 2025 7:56PM by PIB Delhi
India’s textile industry, the country’s second-largest employment provider, requires stable access to high-quality cotton. In view of the persistent demand–supply gap, the Government has extended the import duty exemption on cotton until 31st December 2025. The decision, notified by the Central Board of Indirect Taxes and Customs, is expected to stabilise the input costs across the textile value chain, including yarn, fabric, garments, and made-ups, providing relief to manufacturers and consumers alike.This strategic intervention ensures that the textile sector remains globally competitive while safeguarding the interests of domestic cotton farmers. Most imports cater to specialized industrial requirements or brand-linked export contracts and do not replace domestic cotton.
Affordable, high-quality cotton strengthens India’s position in export markets, reviving orders for small and medium enterprises as well as export-oriented units. The textile-apparel value chain employs over 45 million people, and stable cotton supply is crucial to prevent job losses and encourage industry growth. Consistent raw material supply expected to spur the production of higher-value fabrics and garments, supporting the government’s ‘Make in India’ and domestic manufacturing goals.
Farmers’ interests are safeguarded through the Minimum Support Price (MSP) mechanism operated by the Cotton Corporation of India Ltd. (CCI), which ensures that farmers receive at least 50% above their cost of production. Imported cotton often caters to specialized industrial requirements and does not substitute domestic cotton. Most imports occur during lean periods or when domestic stocks are insufficient, which minimizes competition with peak domestic procurement periods. The government monitors cotton prices closely and retains the flexibility to impose safeguards as and when required.
Cotton textile exports accounted for approximately 33% of India’s total textile and apparel exports during April–October 2024–25, valued at USD 7.08 billion, making it the second-largest contributor after readymade garments. With 95% of domestic cotton consumed by the textile industry, the duty exemption is expected to indirectly benefit farmers as global competitiveness enables mills to pay better prices to cotton farmers.
Various textile associations have welcomed the government’s move to exempt all varieties of cotton from the 11% import duty up to 31st December 2025 and expressed gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi and the Union Minister Shri Giriraj Singh for addressing the long-standing demand of the industry.