ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
98ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
21 FEB 2025 7:28PM by PIB Bhubaneswar
ଆମ ଭାଷା ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ବାହକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମରାଠୀ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଷା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ସନ୍ଥ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କେବେ କୌଣସି ଶତ୍ରୁତା ନଥିଲା, ବରଂ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ପରସ୍ପରକୁ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21.02.2025 :ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ 98ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ମରାଠୀ ଭାଷାର ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ମରାଠୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ କୌଣସି ଭାଷା କିମ୍ବା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସାର ସହିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ।
1878 ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର 147 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଆସିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ମହାଦେବ ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ, ଶ୍ରୀ ହରି ନାରାୟଣ ଆପ୍ଟେ, ଶ୍ରୀ ମାଧବ ଶ୍ରୀହରି ଆନେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାମ ପରାଜପେ, ଶ୍ରୀ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ଜ୍ୟୋତିଷ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଗର୍ବିତ ପରମ୍ପରାର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଶରଦ ପାୱାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି, ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ମରାଠୀ ଉତ୍ସାହୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାତୃଭାଷା ଦିବସ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ମରାଠୀ ଭାଷା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରଙ୍କ ଶ୍ଳୋକଗୁଡ଼ିକ ମନେ ପକାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଥିଲା। ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରଙ୍କ ଏକ ଶ୍ଳୋକ ପାଠ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଅମୃତଠାରୁ ମଧୁର ଏବଂ ତେଣୁ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଦର ଅପାର ଥିଲା। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମରାଠୀ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ପରି ସେତେ ଦକ୍ଷ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନମ୍ରତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସର୍ବଦା ମରାଠୀ ଶିଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକର 350 ତମ ବାର୍ଷିକୀ, ପୁଣ୍ୟଶ୍ଲୋକ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକରଙ୍କ 300 ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆମ ସମ୍ବିଧାନର 75 ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମରାଠୀ ବ୍ୟକ୍ତି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମାଟିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ (ଆରଏସଏସ)ର ବୀଜ ରୋପଣ କରିଥିଲେ, ଏହି ବିଷୟରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ 100 ବର୍ଷ ଧରି ଆରଏସଏସ ଭାରତର ମହାନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବେଦରୁ ବିବେକାନନ୍ଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆରଏସଏସ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା ତାଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଆରଏସଏସ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କୁ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମରାଠୀକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମରାଠୀ ଭାଷାଭାଷୀ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଫଳ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବାକୁ ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମନେ କରିଥିଲେ।
"ଭାଷା କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ବାହକ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମାଜରେ ଭାଷା ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ଗଠନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛି, ଯାହା ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ମରାଠୀ ଭାଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସମର୍ଥ ରାମଦାସ ଜୀଙ୍କ ବାଣୀକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ମରାଠୀ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଷା, ଯାହା ବୀରତ୍ୱ, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ସମାନତା, ସମନ୍ୱୟ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥାଏ"। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀରେ ଭକ୍ତି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୁଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମହାନ ସନ୍ଥମାନେ ଋଷିମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥିଲେ। ସେ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର, ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ, ସନ୍ଥ ରାମଦାସ, ସନ୍ଥ ନାମଦେବ, ସନ୍ଥ ଟୁକଡୋଜୀ ମହାରାଜ, ଗାଡଗେ ବାବା, ଗୋରା କୁମ୍ଭାର ଏବଂ ବହିନାବାଇଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ମରାଠୀରେ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ। ଆଧୁନିକ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜାନନ ଦିଗମ୍ବର ମାଡଗୁଲକର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଧୀର ଫଡକେଙ୍କ ଗୀତ ରାମାୟଣର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ସମୟରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କଠାରୁ ମୁକ୍ତିର ଘୋଷଣା ହୋଇଆସିଥିଲା ​​ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ସମ୍ଭାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱାଙ୍କ ପରି ମରାଠା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ କଠୋର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ, ବାସୁଦେବ ବଳବନ୍ତ ଫଡକେ, ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ଏବଂ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କ ଭଳି ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେଶରୀ ଏବଂ ମରାଠା ଭଳି ଖବରକାଗଜ, କବି ଗୋବିନ୍ଦରାଜଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କବିତା ଏବଂ ରାମ ଗଣେଶ ଗଡକରୀଙ୍କ ନାଟକ ଜାତୀୟତାର ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ କରିଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ମରାଠୀରେ ଗୀତା ରହସ୍ୟ ଲେଖିଥିଲେ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରିଥିଲା।
‘‘ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ସମାଜର ନିପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ମୁକ୍ତିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି”, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ, ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ, ମହର୍ଷି କରଭେ ଏବଂ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକଙ୍କ ଅବଦାନ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ମରାଠୀରେ ନୂତନ ଯୁଗର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ ଦଳିତ ସାହିତ୍ୟ ଦେଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ କାଳ୍ପନିକ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଅତୀତରେ ଆୟୁର୍ବେଦ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ତର୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କୃତି ସର୍ବଦା ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପ୍ରତିଭାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୁମ୍ବାଇ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଲ୍ଲେଖ ନକରି ସାହିତ୍ୟର ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ହିଁ ମରାଠୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ସିନେମା ଉଭୟକୁ ଉଚ୍ଚ କରିଛି। ସେ 'ଛାଭା' ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ବର୍ତ୍ତମାନର ଲୋକପ୍ରିୟତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶିବାଜୀ ସାୱନ୍ତଙ୍କ ମରାଠୀ ଉପନ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ଭାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବୀରତ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇଛି।
କବି କେଶବସୁତଙ୍କ କଥା ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ମାନବ ସଭ୍ୟତା, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଭାଷାରେ ନିରନ୍ତର ବିକଶିତ ହୋଇ ରହିପାରିବା ନାହିଁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କାରଣ ଏହା ନିରନ୍ତର ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଭାରତର ବିଶାଳ ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ଏହି ବିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଏକତାର ମୌଳିକ ଆଧାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥାଏ, ଭାଷାକୁ ଏକ ମାଆ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥାଏ ଯିଏ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଏବଂ ବିଶାଳ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଷା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ସଂସ୍କୃତରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତରୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ଅଛି। ସେ ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଏବଂ ଲେଖକଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ମାନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକଙ୍କ ଗୀତା ରହସ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସଂସ୍କୃତ ଗୀତାର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ମରାଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରୀ ଗୀତା, ସଂସ୍କୃତ ଉପରେ ଏହାର ମରାଠୀ ଟୀକା ସହିତ, ଗୀତା ବୁଝିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାନକ ପାଲଟିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ସେ 'ଆନନ୍ଦମଠ' ଭଳି କୃତିକୁ ମରାଠୀରେ ଅନୁବାଦ କରିଥିବା ଭାର୍ଗବରାମ ବିଠଲ ଭାରେକର ଏବଂ ପାନ୍ନା ଧାଇ, ଦୁର୍ଗାବତୀ ଏବଂ ରାଣୀ ପଦ୍ମିନୀଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିନ୍ଦା କରାଣ୍ଡିକରଙ୍କ ଭଳି ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। "ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ କେବେ ପାରସ୍ପରିକ ଶତ୍ରୁତା ନଥିଲା; ବରଂ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ପରସ୍ପରକୁ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭାଷା ନାମରେ ବିଭାଜନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଆମ ଭାଷାର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିହତ ହୁଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏପରି ଭୁଲ ଧାରଣାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଭାଷା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ସେ ମରାଠୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବପିଢ଼ି ମରାଠୀରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ପାଠପଢ଼ା କରିପାରିବେ। ଇଂରାଜୀ ଦକ୍ଷତାର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରିବାର ମାନସିକତା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
‘‘ସାହିତ୍ୟ ଏକ ଦର୍ପଣ ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ”, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଦେଶରେ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ମହାମଣ୍ଡଳ ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ, ହରିନାରାୟଣ ଆପ୍ଟେ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଆତ୍ରେ ଏବଂ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆଦର୍ଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ପରମ୍ପରା 2027 ମସିହାରେ 150 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ଯାହା 100ତମ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଳନ କରିବ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିବାକୁ ଏବଂ ଏବେଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟର ସେବା କରୁଥିବା ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଭାଷିନୀ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ମରାଠୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା 140 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ ମହାଦେବ ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ, ହରିନାରାୟଣ ଆପ୍ଟେ, ମାଧବ ଶ୍ରୀହରି ଆନେ ଏବଂ ଶିବରାମ ପରାଞ୍ଜପେଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ଶେଷରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନଭିସ୍; ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ (ରାଜ୍ୟସଭା), ଶ୍ରୀ ଶରଦ ପାୱାର; 98ତମ ସମ୍ମିଳନୀର ସଭାପତି ଡକ୍ଟର ତାରା ଭାୱାଲକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୯୮ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୧ ରୁ ୨୩ ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା, ପୁସ୍ତକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ସାହିତ୍ୟିକଙ୍କ ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟର କାଳଜୟୀ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ପାଳନ କରିବ ଏବଂ ଭାଷା ସଂରକ୍ଷଣ, ଅନୁବାଦ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ କୃତି ଉପରେ ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ର ପ୍ରଭାବ ସମେତ ସମସାମୟିକ ଆଲୋଚନାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ।
୭୧ ବର୍ଷ ପରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମାବେଶରେ ପୁଣେରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ସାହିତ୍ୟିକ ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୨୦୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସାମିଲ ହୋଇ ସାହିତ୍ୟର ଏକତାର ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ଏଥିରେ ୨୬୦୦ରୁ ଅଧିକ କବିତା ଉପସ୍ଥାପନ, ​​୫୦ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ୧୦୦ ପୁସ୍ତକ ଷ୍ଟଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଦ୍ୱାନ, ଲେଖକ, କବି ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରେମୀମାନେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan
Our language is the carrier of our culture: PM
Marathi is a complete language: PM
Several saints of Maharashtra showed a new direction to society through the Bhakti movement in the Marathi language: PM
There has never been any enmity among Indian languages, instead they have always adopted and enriched each other: PM
21 FEB 2025 7:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, he welcomed all the Marathis to the grand event of Marathi language being organized in New Delhi. He said that the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan was not confined to a language or a region and added that the Sammelan comprised the essence of freedom struggle as well as the cultural heritage of Maharashtra and the nation.
Remarking that Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan, from its first edition in 1878 till now, has been a witness to 147 years of India’s journey, Shri Modi said that many luminaries like Shri Mahadev Govind Ranade, Shri Hari Narayan Apte, Shri Madhav Shrihari Ane, Shri Shivram Paranjpe, Shri Veer Savarkar had presided the Sammelan. Expressing his gratitude for being invited by Shri Sharad Pawar to be part of this proud tradition, he extended his congratulations to all Marathi enthusiasts across the country and the world for this event.
Highlighting that today was International Mother language day, the Prime Minister remarked that it was quite natural to be reminded of verses of Sant Dnyaneshwar when he thought of Marathi language. Reciting a verse of Sant Dnyaneshwar, Shri Modi explained that the Marathi language was sweeter than nectar and hence his love and affection towards the Marathi language and culture was immense. Informing that although he was not as proficient as Marathi scholars at the event, the Prime Minister humbly said that he has always been in a constant endeavour to learn Marathi.
Shri Modi highlighted that the Sammelan was taking place at a significant time when the nation was witnessing the 350th anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj's coronation, the 300th birth anniversary of Punyashlok Ahilyabai Holkar, and the 75th anniversary of our Constitution, created through the efforts of Babasaheb Ambedkar. Expressing pride over the fact that a century ago, a distinguished Marathi individual planted the seed of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) on the soil of Maharashtra, Shri Modi highlighted that today, it has grown into a vast tree, celebrating its centenary year. He emphasized that for the past 100 years, the RSS has carried forward the great tradition and culture of India, from the Vedas to Vivekananda, to the new generation through its cultural efforts. He noted that it has been his privilege, along with millions of others, to be inspired by the RSS to live for the country. The Prime Minister also acknowledged that it was through the RSS that he had the opportunity to connect with the Marathi language and tradition. He highlighted that a few months ago, Marathi was accorded the status of a classical language, for which over 12 crore Marathi speakers in India and around the world had been waiting for decades for this recognition. He considered it a great fortune of his life to have had the opportunity to accomplish this task.
“Language is not just a medium of communication but a carrier of our culture”, exclaimed the Prime Minister. He noted that while languages are born in society, they also play a crucial role in shaping it. He highlighted that Marathi has given expression to the thoughts of many individuals in Maharashtra and the nation, contributing to our cultural development. Citing Samarth Ramdas Ji's words on the importance of the Marathi language, the Prime Minister remarked, “Marathi is a complete language, embodying valor, beauty, sensitivity, equality, harmony, spirituality, and modernity”. He noted that Marathi includes devotion, strength, and intellect. Shri Modi pointed out that when India needed spiritual energy, Maharashtra's great saints made the wisdom of the sages accessible in Marathi. He acknowledged the contributions of Sant Dnyaneshwar, Sant Tukaram, Sant Ramdas, Sant Namdev, Sant Tukdoji Maharaj, Gadge Baba, Gora Kumbhar, and Bahinabai, who showed society a new direction through the Bhakti movement in Marathi. In modern times, the Prime Minister highlighted the impact of Shri Gajanan Digambar Madgulkar and Shri Sudhir Phadke's Geet Ramayan.
Highlighting that during centuries of oppression, the Marathi language became a proclamation of liberation from invaders, the Prime Minister mentioned the valor of Maratha warriors like Chhatrapati Shivaji Maharaj, Sambhaji Maharaj, and Bajirao Peshwa, who fiercely opposed their enemies. He noted that in the freedom struggle, fighters like Vasudev Balwant Phadke, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar disrupted the British. He emphasized the significant role of Marathi language and literature in their contributions. Shri Modi highlighted that newspapers like Kesari and Maratha, the powerful poems of poet Govindagraj, and the plays of Ram Ganesh Gadkari nurtured the spirit of nationalism. He pointed out that Lokmanya Tilak wrote the Geeta Rahasya in Marathi, which infused new energy across the nation.
“Marathi language and literature have opened the doors of social emancipation for the oppressed and deprived sections of society”, highlighted Shri Modi. He mentioned the contributions of great social reformers such as Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Maharshi Karve, and Babasaheb Ambedkar, who nurtured new age thinking in Marathi. He noted that Marathi language has given the country rich Dalit literature. He emphasized that due to its modern thinking, Marathi literature has also produced science fiction. Acknowledging the exceptional contributions of the people of Maharashtra in Ayurveda, science, and logic in the past, Shri Modi highlighted that this culture has always invited new ideas and talents, leading to Maharashtra's progress. He remarked that Mumbai has emerged as the economic capital not only of Maharashtra but of the entire country. The Prime Minister remarked that when speaking of Mumbai, one cannot complete the discussion of literature without mentioning films. He highlighted that it is Maharashtra and Mumbai that have elevated both Marathi films and Hindi cinema. He noted the current popularity of the movie 'Chhava,' which has introduced the valor of Sambhaji Maharaj through Shivaji Sawant's Marathi novel.
Quoting poet Keshavsut, Shri Modi emphasized that we cannot remain stagnant in old thoughts and human civilization, thoughts, and language continually evolve. He highlighted that India is one of the world's oldest living civilizations because it has consistently evolved, embraced new ideas, and welcomed changes. Pointing out that India's vast linguistic diversity is a testament to this evolution and serves as a fundamental basis for unity, the Prime Minister noted that Marathi exemplifies this diversity, comparing language to a mother who imparts new and vast knowledge to her children without discrimination. He added that language embraces every idea and every development. Shri Modi noted that Marathi originated from Sanskrit and has significant influences from Prakrit. He highlighted the contribution of great thinkers and writers who have broadened human thought. He mentioned Lokmanya Tilak's Geeta Rahasya, which interpreted the Sanskrit Gita and made it more accessible through Marathi. He also mentioned that the Dnyaneshwari Gita, with its Marathi commentary on Sanskrit, has become a standard for scholars and saints to understand the Gita. The Prime Minister remarked that Marathi has enriched and been enriched by other Indian languages. He cited examples like Bhargavram Vitthal Varekar, who translated works like 'Anandmath' into Marathi, and Vinda Karandikar, whose works based on the lives of Panna Dhai, Durgavati, and Rani Padmini have been translated into many languages. “Indian languages have never had mutual enmity; instead, they have always adopted and enriched each other”, he emphasised.
Pointing out that attempts to create divisions in the name of language are countered by the shared heritage of our languages, the Prime Minister emphasized the responsibility of enriching and embracing languages, urging everyone to keep away from such misconceptions. He highlighted that today, all languages in the country are viewed as mainstream languages. He pointed out the efforts to promote education in all major languages, including Marathi. Shri Modi mentioned that now, the youth in Maharashtra can pursue higher education, engineering, and medical studies in Marathi. He emphasized that the mindset of neglecting talents due to the lack of English proficiency has been changed.
“Literature is a mirror as well as a guide for society”, said Shri Modi. He remarked on the crucial role of Sahitya Sammelan and related institutions in the country. He expressed hope that the Akhil Bhartiya Marathi Sahitya Mahamandal will carry forward the ideals established by great personalities like Govind Ranade, Harinarayan Apte, Acharya Atre, and Veer Savarkar. The Prime Minister highlighted that the tradition of the Sahitya Sammelan will complete 150 years in 2027, which will mark the 100th Sahitya Sammelan. He urged everyone to make this occasion special and to start preparations now. He acknowledged the efforts of many young people who are serving Marathi literature through social media and encouraged providing them with a platform to recognize their talents. The Prime Minister emphasized the importance of promoting Marathi learning through online platforms and initiatives like Bhashini. He suggested organizing competitions related to Marathi language and literature among the youth. He expressed confidence that these efforts and inspirations from Marathi literature will energize 140 crore citizens for a Viksit Bharat. He concluded by urging everyone to continue the great tradition of distinguished personalities like Mahadev Govind Ranade, Harinarayan Apte, Madhav Shrihari Ane, and Shivram Paranjape, and thanked everyone.
The Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis; Member of Parliament (Rajya Sabha), Shri Sharad Pawar; President of the 98th Sammelan, Dr. Tara Bhawalkar were present among other dignitaries at the event.
Background
The 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan is being held from 21st to 23rd February and will host a diverse array of panel discussions, book exhibitions, cultural performances, and interactive sessions with eminent literary figures. The Sammelan will celebrate Marathi literature’s timeless relevance and explore its role in contemporary discourse, including themes of language preservation, translation, and the impact of digitalization on literary works.
The Marathi literary gathering being held in the national capital after 71 years also includes a symbolic literary train journey from Pune to Delhi, carrying 1,200 participants, showcasing the unifying spirit of literature. It will feature over 2,600 poetry submissions, 50 book launches, and 100 bookstalls among others. Distinguished scholars, authors, poets, and literature enthusiasts from across the country will participate.