Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan
Our language is the carrier of our culture: PM
Marathi is a complete language: PM
Several saints of Maharashtra showed a new direction to society through the Bhakti movement in the Marathi language: PM
There has never been any enmity among Indian languages, instead they have always adopted and enriched each other: PM
21 FEB 2025 7:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, he welcomed all the Marathis to the grand event of Marathi language being organized in New Delhi. He said that the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan was not confined to a language or a region and added that the Sammelan comprised the essence of freedom struggle as well as the cultural heritage of Maharashtra and the nation.
Remarking that Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan, from its first edition in 1878 till now, has been a witness to 147 years of India’s journey, Shri Modi said that many luminaries like Shri Mahadev Govind Ranade, Shri Hari Narayan Apte, Shri Madhav Shrihari Ane, Shri Shivram Paranjpe, Shri Veer Savarkar had presided the Sammelan. Expressing his gratitude for being invited by Shri Sharad Pawar to be part of this proud tradition, he extended his congratulations to all Marathi enthusiasts across the country and the world for this event.
Highlighting that today was International Mother language day, the Prime Minister remarked that it was quite natural to be reminded of verses of Sant Dnyaneshwar when he thought of Marathi language. Reciting a verse of Sant Dnyaneshwar, Shri Modi explained that the Marathi language was sweeter than nectar and hence his love and affection towards the Marathi language and culture was immense. Informing that although he was not as proficient as Marathi scholars at the event, the Prime Minister humbly said that he has always been in a constant endeavour to learn Marathi.
Shri Modi highlighted that the Sammelan was taking place at a significant time when the nation was witnessing the 350th anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj's coronation, the 300th birth anniversary of Punyashlok Ahilyabai Holkar, and the 75th anniversary of our Constitution, created through the efforts of Babasaheb Ambedkar. Expressing pride over the fact that a century ago, a distinguished Marathi individual planted the seed of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) on the soil of Maharashtra, Shri Modi highlighted that today, it has grown into a vast tree, celebrating its centenary year. He emphasized that for the past 100 years, the RSS has carried forward the great tradition and culture of India, from the Vedas to Vivekananda, to the new generation through its cultural efforts. He noted that it has been his privilege, along with millions of others, to be inspired by the RSS to live for the country. The Prime Minister also acknowledged that it was through the RSS that he had the opportunity to connect with the Marathi language and tradition. He highlighted that a few months ago, Marathi was accorded the status of a classical language, for which over 12 crore Marathi speakers in India and around the world had been waiting for decades for this recognition. He considered it a great fortune of his life to have had the opportunity to accomplish this task.
“Language is not just a medium of communication but a carrier of our culture”, exclaimed the Prime Minister. He noted that while languages are born in society, they also play a crucial role in shaping it. He highlighted that Marathi has given expression to the thoughts of many individuals in Maharashtra and the nation, contributing to our cultural development. Citing Samarth Ramdas Ji's words on the importance of the Marathi language, the Prime Minister remarked, “Marathi is a complete language, embodying valor, beauty, sensitivity, equality, harmony, spirituality, and modernity”. He noted that Marathi includes devotion, strength, and intellect. Shri Modi pointed out that when India needed spiritual energy, Maharashtra's great saints made the wisdom of the sages accessible in Marathi. He acknowledged the contributions of Sant Dnyaneshwar, Sant Tukaram, Sant Ramdas, Sant Namdev, Sant Tukdoji Maharaj, Gadge Baba, Gora Kumbhar, and Bahinabai, who showed society a new direction through the Bhakti movement in Marathi. In modern times, the Prime Minister highlighted the impact of Shri Gajanan Digambar Madgulkar and Shri Sudhir Phadke's Geet Ramayan.
Highlighting that during centuries of oppression, the Marathi language became a proclamation of liberation from invaders, the Prime Minister mentioned the valor of Maratha warriors like Chhatrapati Shivaji Maharaj, Sambhaji Maharaj, and Bajirao Peshwa, who fiercely opposed their enemies. He noted that in the freedom struggle, fighters like Vasudev Balwant Phadke, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar disrupted the British. He emphasized the significant role of Marathi language and literature in their contributions. Shri Modi highlighted that newspapers like Kesari and Maratha, the powerful poems of poet Govindagraj, and the plays of Ram Ganesh Gadkari nurtured the spirit of nationalism. He pointed out that Lokmanya Tilak wrote the Geeta Rahasya in Marathi, which infused new energy across the nation.
“Marathi language and literature have opened the doors of social emancipation for the oppressed and deprived sections of society”, highlighted Shri Modi. He mentioned the contributions of great social reformers such as Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Maharshi Karve, and Babasaheb Ambedkar, who nurtured new age thinking in Marathi. He noted that Marathi language has given the country rich Dalit literature. He emphasized that due to its modern thinking, Marathi literature has also produced science fiction. Acknowledging the exceptional contributions of the people of Maharashtra in Ayurveda, science, and logic in the past, Shri Modi highlighted that this culture has always invited new ideas and talents, leading to Maharashtra's progress. He remarked that Mumbai has emerged as the economic capital not only of Maharashtra but of the entire country. The Prime Minister remarked that when speaking of Mumbai, one cannot complete the discussion of literature without mentioning films. He highlighted that it is Maharashtra and Mumbai that have elevated both Marathi films and Hindi cinema. He noted the current popularity of the movie 'Chhava,' which has introduced the valor of Sambhaji Maharaj through Shivaji Sawant's Marathi novel.
Quoting poet Keshavsut, Shri Modi emphasized that we cannot remain stagnant in old thoughts and human civilization, thoughts, and language continually evolve. He highlighted that India is one of the world's oldest living civilizations because it has consistently evolved, embraced new ideas, and welcomed changes. Pointing out that India's vast linguistic diversity is a testament to this evolution and serves as a fundamental basis for unity, the Prime Minister noted that Marathi exemplifies this diversity, comparing language to a mother who imparts new and vast knowledge to her children without discrimination. He added that language embraces every idea and every development. Shri Modi noted that Marathi originated from Sanskrit and has significant influences from Prakrit. He highlighted the contribution of great thinkers and writers who have broadened human thought. He mentioned Lokmanya Tilak's Geeta Rahasya, which interpreted the Sanskrit Gita and made it more accessible through Marathi. He also mentioned that the Dnyaneshwari Gita, with its Marathi commentary on Sanskrit, has become a standard for scholars and saints to understand the Gita. The Prime Minister remarked that Marathi has enriched and been enriched by other Indian languages. He cited examples like Bhargavram Vitthal Varekar, who translated works like 'Anandmath' into Marathi, and Vinda Karandikar, whose works based on the lives of Panna Dhai, Durgavati, and Rani Padmini have been translated into many languages. “Indian languages have never had mutual enmity; instead, they have always adopted and enriched each other”, he emphasised.
Pointing out that attempts to create divisions in the name of language are countered by the shared heritage of our languages, the Prime Minister emphasized the responsibility of enriching and embracing languages, urging everyone to keep away from such misconceptions. He highlighted that today, all languages in the country are viewed as mainstream languages. He pointed out the efforts to promote education in all major languages, including Marathi. Shri Modi mentioned that now, the youth in Maharashtra can pursue higher education, engineering, and medical studies in Marathi. He emphasized that the mindset of neglecting talents due to the lack of English proficiency has been changed.
“Literature is a mirror as well as a guide for society”, said Shri Modi. He remarked on the crucial role of Sahitya Sammelan and related institutions in the country. He expressed hope that the Akhil Bhartiya Marathi Sahitya Mahamandal will carry forward the ideals established by great personalities like Govind Ranade, Harinarayan Apte, Acharya Atre, and Veer Savarkar. The Prime Minister highlighted that the tradition of the Sahitya Sammelan will complete 150 years in 2027, which will mark the 100th Sahitya Sammelan. He urged everyone to make this occasion special and to start preparations now. He acknowledged the efforts of many young people who are serving Marathi literature through social media and encouraged providing them with a platform to recognize their talents. The Prime Minister emphasized the importance of promoting Marathi learning through online platforms and initiatives like Bhashini. He suggested organizing competitions related to Marathi language and literature among the youth. He expressed confidence that these efforts and inspirations from Marathi literature will energize 140 crore citizens for a Viksit Bharat. He concluded by urging everyone to continue the great tradition of distinguished personalities like Mahadev Govind Ranade, Harinarayan Apte, Madhav Shrihari Ane, and Shivram Paranjape, and thanked everyone.
The Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis; Member of Parliament (Rajya Sabha), Shri Sharad Pawar; President of the 98th Sammelan, Dr. Tara Bhawalkar were present among other dignitaries at the event.
Background
The 98th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan is being held from 21st to 23rd February and will host a diverse array of panel discussions, book exhibitions, cultural performances, and interactive sessions with eminent literary figures. The Sammelan will celebrate Marathi literature’s timeless relevance and explore its role in contemporary discourse, including themes of language preservation, translation, and the impact of digitalization on literary works.
The Marathi literary gathering being held in the national capital after 71 years also includes a symbolic literary train journey from Pune to Delhi, carrying 1,200 participants, showcasing the unifying spirit of literature. It will feature over 2,600 poetry submissions, 50 book launches, and 100 bookstalls among others. Distinguished scholars, authors, poets, and literature enthusiasts from across the country will participate.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 98 শুবা অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন হৌদোকখ্রে
ঐখোয়গী লোল অসি ঐখোয়গী নাৎ-চৎনবীগী খোংলোয়নি: প্রধান মন্ত্রী
মরাথী অসি মপুং ফাবা লোলনি: প্রধান মন্ত্রী
মহারাস্ত্রগী মুনী-ঋষী কয়ানা ভক্তিগী ইহৌদগী মরাথী লোলনা খুন্নাইবু অনৌবা লম্বী তাকপিখি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতীয়লোলশিং অসি করিগুম্বা মতমদা অমগা-অমগা য়েংথিনহন্দবদা নত্তনা অমনা অমবু কোনশিন্নহল্লি অমদি মপুং ফানা চাওখৎনহল্লি: প্রধান মন্ত্রী
21 FEB 2025 7:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা 98 শুবা অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা নই দিল্লীদা হৌদোকখিবা মরাথী লোলগী অঙকপনা থল্লবা থৌরম অসিদা মরাথীশিংবু তরাম্না ওকখি। মহাক্না হায়খি অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন অসি করিগুম্বা লোল নত্রগা লম অমনা লোইবা নত্তবদা নত্তনা সম্মেলন অসিনা নিংতম লালগী লৈনমদা নত্তনা মহারাস্ত্র অমসুং লৈবাক অসিগী নাৎ-চৎনবীগী তুংনফমসুনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন 1878 দা অহানবা হৌদোকখিবদগীনা ভারতকী চহী 147 গী খোংচৎকী সাক্ষী ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী মহাদেব গোবীন্দ রানাদে, শ্রী হরি নারায়ন আপ্তে, শ্রী মাধব, শ্রীহরি অনে, শ্রী শিবরাম পরাজ্ঞপে, শ্রী বীর সাৱরকরগুম্লবা লৈবাক অসিগী থোইদোক-হেন্দোক্না মশক নাইরবা মীওইশিংনা সম্মেলন অসিবু প্রিসাইদ তৌবিখ্রে। মহাক্না শ্রী শরদ পৱারনা চাওথোকচনিংঙাই ওইরবা চৎনবী অসিগী শরুক ওইবিনবা হায়বিরকপগীদমক্তা থাগৎলদুনা লৈবাক অমসুং মালেমসিগী মরাথীবু নুংশিজবা মীওই খুদিংমকপুসু নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খরা মরুওইনা ঙসি অসি অন্তর্রাস্ত্রগী ইমালোল নুমীৎনি হায়না পল্লদুনা হায়খি মদুদি মরাথী লোলগী মতাংদা খনবা মতমদা ঋষী জ্ঞানেশ্বরগী ৱাশক অদু নিংশিংবা হায়বসি মশানা তাবনি। ঋষী জ্ঞানেশ্বরগী ৱারেং অদুগী মতাংদা শন্দোক্না হায়রদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মরাথী লোল অসি অমৃতদগী হেন্না থু্ম্মী। মরম অসিনা মরাথী লোল অমসুং মরাথীগী নাৎ-চৎনবীদা মহাক্না খোয়দাজরম্বা অমসুং নুংশিজরম্বা অদু মপান নাইদে। মহাক্না নোল্লুকপগা লোয়ননা হায়খি মদুদি মসিগী থৌরম অসিদা য়াওরিবা মরাথীগী খং-হৈরবশিং অদুক য়াম্না পন্দোন য়ৌবা নত্তবা তারগসু মরাথী তম্নবগীদমক্তা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা ঙাক্তনি।
শ্রী মোদীনা ৱাফম অসিবু লুম্না লৌরদুনা সম্মেলন অসি মরুওইবা তাজ্ঞাদা পাংথোক্লিবা অসি ছত্রপতী শিবাজী মহারাজ নিংথৌ হাপখিবগী চহী 350 শুবদা, পুন্যশ্লোক অহিল্যাবাই হোল্করগী চহী 300 অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরনা কন্না হোৎনবিরম্বদগী শেমখিবা সংবিধানগী চহী 75 শুবা পাংথোক্নরি। ৱাপম অসিদা ঐহাক্না চাওথোকচৈ মদুদি মহারাস্ত্র গী লম অসিদা মরাথী লোলগী থোইদোক-হেন্দোক্না খংলবা মীওইশিংনা চহী 100 গী মমাংদা রাস্ত্রীয় স্বয়ম সেবক(আর.এস.এস.) কী মরু হুনখি, শ্রী মোদীনা ৱাফম অমদা পুক্নিং চিংশিল্লদুনা হায়খি মদুদি ঙসি মফম অসিদা চাউরবা উপাল অমগুম্না চহী চাম্মা শুবগী কুমওন পাংথোক্লি। মহাক্না ৱাফম অসিদা লুম্না লৌরদুনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী 100 দগী আর.এস.এস. না মহাক্কী চৎনরকপা মওংদা হোৎনদুনা বেদশিংদগী হৌরদুনা বিবেকানন্দফাওবা ভারতকী অথোইবা নাৎ-চৎনবী অসিবু অনৌবা মীরোল তান্না য়ৌহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কুম্না মীওই লাখ কয়া অমা আর.এস.এস. না লৈবাক অসিগীদমক্তা হিংননবা ইনোৎ হাপ্পিরি। প্রধান মন্ত্রী মসিমসু য়াজখি মদুদি আর.এস.এস. কী থোংদগী মহাক্না মরাথী লোল অমসুং ইপানাৎ-ইপুনাৎকা শম্ননবগী খুদোংচাবা অদু ফংজখি। মহাক্না মসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুা হায়খি মদুদি হৌখিবা থা খরগী মমাংদা মরাথী অসি ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা চলহনখিদুনা ভারত অমসুং মালেমপুম্বগী মরাথী লোল ঙাংবা মীওই করোর 12 দগী হেনবনা চহী কয়া কয়াদগী ঙাইনরক্লি। মহাক্না মসিগী থবক অসি তৌবা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী হায়খি, “লোল অসি শুপ্নতগী ৱারী-ৱাতাই ফাওনবগী পাম্বৈখক্তা নত্তে মসিনা ঐখোয়গী ইপাৎ-ইপুংনাৎপু পুদুনা চৎপা অমসুনি।” মহাক্না হায়খি মদুদি লোলশিং অসি খুন্নাইদগী থোকচরক্লবসু খুন্নাই অসি শেম্বদা মরুওইবা থৌদাংসু লৌরি। মহাক্না ৱাফম অসিদা মীৎয়েং চিংশিনখি মদুদি মরাথীনা মহারাস্ত্র অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই কয়াগী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকহনদুনা ঐখোয়গী ইপাৎ-ইপুনাৎ অসি চাউখৎহনবদা থৌদাং লৌরি। মরাথী লোলগী থোইোকপা মতিক-ময়াইশিং শৌগৎলোয় রামদাসজীগী ৱাহৈশিং শিংথানরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মরাথী অসি মপুং ফারবা লোল অমনি, মসিদা থৌনা ফবগী মতৌ, ফজবা-নিংথিবা, খাংবা কনবা, মান্নবা, মরুপকুম নুংশি-চান্নবগী, স্পিরিচুএল ওইবা অমসুংঅনৌবা মওংগী ওইবনি।” মহাক্না হায়খি মদুদি মরাথীদা ভক্তি, শক্তি অমসুং মতিক-ময়াই শুনা য়াওরবসুনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা স্পিরিচুএল ওইরবা ইনর্জীগী মথৌ তারকপদা মহারাস্ত্রগী অথোইবা মুনীশিংনা ঋষিশিংগী জ্ঞান অদুবু মরাথীদা ফংহনখি। মহাক্না মরাথীগী ভক্তিগী ইহৌগী থোংদগী খুন্নাইদা অনৌবা লম্বী তাকপিখিবা মুনি জ্ঞানেশ্বর, মুনি তুকারাম, মুনি রামদাস, মুনি নামদেব, মুনি তুকরোজী মহারাজ, গাদৱে বাবা, গোরা কুমহার অমসুং বহীনাবাইনা লৌখিবা থৌদাং অদুবুসু হায়রম্মী। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা মতমসিদা শ্রী গজানন্দ দিগম্বর মদগুলকর অমসুং শ্রী সুধীর ফরকেগী ইশৈনা রামায়ন্না পীরিবা ইথীলবু শিংথাদুনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী ৱাফম অসিদা পুক্নিং চিংশিল্লম্মী মদুদি মীনাই নাইথাংগী শাংলবা চহী কয়াগী অমম্বা মতমদুদা মরাথী লোল অসিনা লান্দাশিল্লকখিবশিং অদুগী নান্থোক্তুনা মায় পাকপগী খোল্লাও লাওখি। মহাক্না য়েক্নবশিংবু ইচং থৌনা মায়য়োং য়াখিবা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ, সমভাজী মহারাজ অমসুং বাজীরাও পেশৱাগুম্লবা মরাথা লান্মীশিংগী থৌনাবু শিংথাখিরম্মী। মহাক্না হায়খি মদুদি নিংতম লালহৌদা বাসুদেব বলৱন্ত ফরকে, লোকমান্য তিলক অমসুং বীর সাৱরকরগুম্লবা লান্মীশিংনা অংগ্রেজীশিংগী ৱাখল চায়খাইগীখিরম্মী। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না লৌবিরম্বা থৌদাংশিং অদুদা মরাথী লোল অমসুং সাহিত্যগী মরুওইবা থৌদাংদা মীৎয়েং চিংশিনখিরম্মী। শ্রী মোদীনা হায়খি কেসরী অমসুং মরাথাগুম্বা পাওচে, করি গোবিন্দরাজগী মতিং লৈরবা শৈরেংশিং অমসুং রাম গনেশ গদকরীগী দ্রামাশিংনা লৈবাক নিংবগী ইথীল অদু পোকহনখি। মহাক্না হায়খি লোকমান্য তিলকনা গীতা রহস্যসু মরাথীদা ইবিখিরম্মী অদুগা লৈবাকপুম্বদা অনৌবা থৌনা-পাঙ্গল হাপ্পীরমখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, “মরাথী লোল অমসুং সাহিত্যনা খুন্নাইনা তুহৎপীরবা অমসুং শোত্থরবা মীওই কাংলুপশিংগীদমক্তা খুন্নাইগী ওইনা নিংতম্বগী থোং লাওনা হাংলি।” মহাক্না জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্রীবাই ফুলে, মহামুনী কর্বে অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরগুম্লবা খুন্নাই শেমদোক্লোইগুম্বা মরাথীদা অনৌবা য়ুগকী ৱাখল্লোন অসিবু চিংশিল্লম্বশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিং শিংথাদুনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরাথী লোলনা লৈবাক অসিদা মপুং ফানা চোল্লবা জলিত সাহিচ্য পীবিরি। মহাক্না ৱাপম অসিদা লুম্না লৌরদুনা অনৌবা মতমগী ৱাখল্লোনগী মরম্না মরাথী সাহিত্যদা সাইন্সকী ৱারীশিংসু ইরি। আয়ুরবেদিক, সাইন্স অমসুং লোজিক্তা মহারাস্ত্রগী মীওইশিংনা ময়ামদগী তোঙানবা থৌদাং লৌই হায়নসু শ্রী মোদীনা হায়রদুনা নাৎ-চৎনবীনা মতম পুম্বদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং তেলেন্তশিং থোরকহন্দুনা মহরাস্ত্র অসি চাওখৎহল্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মুম্বই অসি শুপ্নতগী মহারাস্ত্রখক্তগী নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী ওইবা কোনুং ওইদুনা চাওখৎলক্লি। প্রধান মন্ত্রী হায়খি মদুদি মুম্বইগী মতাংদা হায়বদা ফিল্মশিংগী মতাংদা হায়দবা তারগদি সাহিত্যগী ৱাফম অসি মপুং ফারোই হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহারাস্ত্র অমসুং মুম্বই অসিমক্নি মরাথী ফিল্মশিং অমসুং হিন্দী সিনেমা অনিমক অৱাংবা থাক্তা পুখৎলিবা। মহাক্না ফিল্ম 'ছাৱা' হায়রিবা শিবাজী সাৱন্তগী মরাথী উপন্যাসকী থোংদা সমভাজী মহারাজগী থৌনা ফবা উৎখিবা সিনেমা অসি হৌজিক মীয়াম্না পাম্নবগী মতাংদা হায়খি।
শ্রী মোদীনা কবি কেশবসুতকী মতাংদা কোত তৌদুনা লুম্না লৌরগা ঐখোয় অরিবা ৱাখন্দা শুম লুপ্তুনা লৈবা য়াদে অমদি মীওইবগী সভ্যতা, ৱাখল্লোন অমসুং লোল অসি লেপ্তনা চাওখৎলকপগী মতাংদসু হায়খি। মহাক্না পুক্নিং চিংশিল্লদুনা বারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাওবা মমাংঙৈগী অহিংবা সভ্যতাশিংগী মরক্তা অমনি মরমদি মসি লেপ্তনা চাওখৎলি, অনৌব ৱাখল্লোনশিংগা শম্নৈ অমসুং অহোংবশিংবু তরাম্না ওকই। প্রধান মন্ত্রীনা ইঙ্গীৎ তৌরদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী পাক-শন্না চাউরবা খেৎনবা লোলশিং চাওখৎলক্লিবা অসিনা মসিগী খুদম্নি অমসুং অপুনবা পাঙ্গলগী হৌরকফমসুনি হায়রদুনা মরাথী অসি মশিগী খেৎনবশিংসিগী খুদম্নি। মহাক্না লোল অসি ইমাগা চাংদম্নরদুনা লোল অসিসু ইমাগুম্না অচান-মীরাই নাইদনা মচাশিংদা অনৌবা অমসুং পাক চাওরবা লৌশিং-গ্যান কয়া অমা পীবিরি হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোল অসিনা ৱাখল্লোল অমসুং চাওখৎপা খুদিংমক মশানা কোনশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মরাথী অসি সংস্কৃত্তগী থোরকখিবনি অমসুং মসিদা প্রাকৃতকী মমিসু য়াম্না তাই। মহাক্না অথোইবা ৱাখল্লোন পুথোকপশিং অমসুং অইবশিংগী থৌদাংসু হাইলাইত তৌরদুনা মীওইবগী ৱাখলবু হেন্না হেন্না চাওথোকহনবা য়াই হায়না হায়খি। মহাক্না সংস্কৃত গীতাগী মতাংদা শন্দোক্না তাকপা অমসুং মরাথী লোলদা মীয়ামদা লাইনা খংহনবা লোকমান্য তিলক্কী গীতা রহস্যবু শিংথারদুনা হায়খি। মহাক্না মসিমসু পনখি মদুদি জ্ঞানেশ্বরী গীতাদসু সংস্কৃত্তা মরাথীদা নোতশিং ইদুনা ঙসি অখং-অহৈশিং অমসুং মুনীশিংগীদমক্তা গীতা অসি খংনবগীদমক্তা ওইরে। প্রধান মন্ত্রী হায়খি মদুদি মরাথীনা অনিশুবা ভারতকী লোলশিংদগী সাহিত্য লৌই অদুগা মদুগী মহুত্তা লোলশিং অদুবু চাওখৎহল্লি। মহাক্না 'আনন্দমথ' কুম্বা থবকশিং অসি মরাথীদা অর্থ হন্দোক্লিবা ভার্গবরাম ৱিত্থল বরেকর অমসুং পন্না ধ্যায়, দুগ্রাবতী অমসুং রানী পদ্মিনীগী পুন্সিদা য়ুম্ফম ওইবা লোল কয়াদা অর্থ হন্দোক্লবা ৱারেংশিং ইরিবা বিন্দা করমদিকরগুম্বা কয়াগী খুদম পীখি। মহাক্না লুম্না লৌরদুনা হায়খি, “ভারতীকী লোলশিংগী মরক্তা করিগুম্বা য়ান্নদবা অমত্তা লৈতে। মখোয়শিং অসি মতম পুম্নমক্তা অমগা অমগা য়াননা অমগা অমগা চাওখৎমিন্নৈ।”
প্রধান মন্ত্রী ৱাফম অসিদা ইঙ্গিৎ তৌরদুনা হায়খি মদুদি লোলগী মিংদা খেৎনবা থম্নবা হোৎনরকপশিংদা ঐখোয়গী লোলশিংগী মমাংঙৈদগী লৈরকপা নিংথিরবা ইপানাৎ-ইপুনাৎনা মদুগী অচুম্বা পাওখুম পী। প্রধান মন্ত্রীনা লোলশিংবু চাওখরহল্লিবা অমসুং মখোয়বু মশাগী ওইনা লৌশিন্নবগী থৌদাংদা লুম্না লৌরদুনা চমম্নবা পুম্নমক লৈহন্দনবসু হায়খি। মহাক্না ৱাফম অসিদা হাইলাইত তৌরদুনা ভসিগী লৈবাক অসিগী লোলশিং অসি মেনস্ত্রীমগী লোলশিংগী মওংদা উনৈ। মহাক্না মরাথী য়াওনা অতৈ মরুওইবা লোলশিংদা মহৈ-মশিংবু হেন্না লুম্না লৌনবা থবকশিং পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক মহারাস্ত্রগী নহাশিং অসি মরাথীদা হায়র এজুকেসন, ইজ্ঞীনিয়রিং অমসুং মেদিকেল তম্বা য়ারগনি। মহাক্না ৱাপম অসিদা লুম্না লৌরদুনা ইংলিশ নিংথিনা খংদবনা তেলেন্তশিং মশক খংবিদবগী ৱাখল্লোন অদু হোংখরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি, “সাহিত্য অসি খুন্নাইগী মিংশেল ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা লমজিং-লমতাকপা অমসুনি” মহাক্না লৈবাকসিদা সাহিত্য সম্মেলন অমসুং সাহিত্যগা মরি লৈনবা ওর্গানাইজেসনশিংগী রোলদসু হায়খি। মহাক্না আশা তৌরদুনা ফোংদোকখি মদুদি অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য মহামন্দল গোবিন্দ রানাদে, হরিনারায়ন আপ্তে, আচার্য অত্রে অমসুং বীর সাৱরকরগুম্লবা অথোইবা মীওইশিংনা শেম্বা ফীলোজোফীশিং মমাংলোমদা চিংশিনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম অসিদা হাইলাইত তৌখি মদুদি 2027 দা সাহিত্য সম্মেলন তৌরকপগী চৎনবী অসি চহী 150 মপুং ফারগনি। অদুগা 100 শুবা সম্মেলন পাংথোক্কনি। মহাক্না পুম্নমক্তগী থৌরম অসিবু মরুওইহন্নবা অদুগা হৌজিক্তগী হৌনা থৌরাং তৌবা হৌনবসু হায়খি। সোসিএল মেদিয়াগী থোংদা মরাথী সাহিত্যগী সর্ভিস তৌরিবা নহাশিংনা কন্না হোরনবশিং অদু য়ারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা প্লেৎফোর্ম পীননবা অমসুং অমসুং মখোয়গী তেলেন্তশিং অদু মশক খংবিন্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎখি। প্রধান মন্ত্রী না ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমসুং ভাষিনীগুম্বা থৌরাংশিংদগী মরাথী তম্নবা পুক্নিং থৌগৎপরেমদা লুম্না হায়খি। নহাশিংগী মরক্তা মরাথী লোল অমসুং সাহিত্যগা মরি লৈনবা চাংদম্নবশিং শিন্নবা সজেসনসু পীখি। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি মসিগী থৌরাং অমসুং মরাথী সাহিত্যগী ইথীলশিং হেনগৎহন্নবা ভারতকী ওইনা মীওই করোর 140 না পুক্নিং থৌগৎকনি। মহাক্না মহাদেব গোবিন্দ রানাদে, হরিনারায়ন আপ্তে, মাধব শ্রীহরি অনে অমসুং শিবরাম পরাজ্ঞপেদুম্বা থোইদোক্না মতিক ময়াই লৈরবা মীওইশিংগী অথোইবা চৎনবীবু অদুম্মক চৎনহন্নবা হায়জবগা লোয়ননা থাগৎপা ফোংদোক্তুনা লোইশিন ৱাফম থমখি।
থৌরমসিদা মহারাস্ত্রগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী দেবেন্দ্র ফরনবীস, সাংসদ(রাজ্যসভা) শ্রী শরদ পৱর, 98 শুবা সম্মেলনগী থৌরম মপু দা. তারা ভৱালকর য়াওনা অতৈ ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইরবা মীওইশিং য়াওরমখি।
বেকগ্রাউন্দ
98 শুবা অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন ফেব্রুৱারী 21 দগী 23 ফাওবা পাংথোক্কদৌরি অমসুং মসিদা পেনেল দিসকসন, বুক একজিবিসন, নাৎকী থৌরম, অমসুং লাক্লিবা সাহিস্থকারশিংগা ৱারী-ৱাতাই শান্নবসু থমগনি। মসিগী সম্মেলন অসিনা মরাথী সাহিত্যগী লোইনাইদ্রবা মতাংশিং উৎকনি অদুগা কন্তেম্পোরেরী দিসকোর্স তৌদুনা মদুগী মরুওইবা রোল অদু খংদোক্কনি মদুদা লোলবু ঙাক শেনবা, ত্রান্সলেসন মসুং নাৎকী থবকশিংদা দিজিতাইজেসন তৌবগী মমিগুম্বা হীরমশিং য়াওগনি।
লৈবাকসিগী কোনুংদা চহী 71 গী মতুংদা পাংথোক্কদৌরিবা মরাথী সাহিত্য সম্মেলন্দা সাহিত্যগী শুনা য়াওরবা নিংথিজবা শো অমা উত্তুনা পুনেদগী দিল্লীফাওবা সিম্পোলিক ওইবা সাহিত্যগী ত্রেনগী খোংচৎ অসিসু য়াওরি। মসিদা পার্তিসিপেন্ত 1,200 শরুক য়াগনি। সম্মেলনসিদা শৈরেং লাইরিক 2,600 হেন্না উৎকনি, লাইরিক 50 লোঞ্চ তৌগনি অমসুং বুক স্তোল 100 হাংগনি। লৈবাক শিন-থুংবদগী অখং-অহৈ, অইবা, কবি অমসুং সাহিত্যবু নুংশিজবশিংনা শরুক য়াগনি।