ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉର ସିଲଭାସାରେ ୨୫୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉ ଆମର ଗୌରବ ଓ ଐତିହ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉ ଅନେକ ଯୋଜନାରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନ ଔଷଧିର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ! ଜନ ଔଷଧୀର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ଶସ୍ତା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲକୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ, ଆମେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ତେଲରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ, ମୋଟାପଣ ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 MAR 2025 5:59PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉର ସିଲଭାସାରେ ୨୫୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ସେ ସିଲଭାସାରେ ଥିବା ନମୋ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଏବଂ ଦିଉର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଜଡ଼ିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘଦିନର ସମ୍ପର୍କକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା । ୨୦୧୪ରେ ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଗତି କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଓ ଦିଉର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଓ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପରିଚୟରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ।
ସିଲଭାସାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ଭଲପାଇବା ସହିତ ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ କେତେ ଦିନ ରହିଛି । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ବନ୍ଧନ, ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଲେ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରେ, ତାହା କେବଳ ଆପଣ ଏବଂ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଏକ ଛୋଟ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରୁ କ'ଣ ଆସିପାରେ । ତେବେ ଏହି ସ୍ଥାନର ଲୋକ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ତାଙ୍କର ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ ରହିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଗତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ସିଲଭାସାକୁ ଏକ କସ୍ମୋପଲିଟାନ୍ ସହରରେ ପରିଣତ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି ।
ସିଙ୍ଗାପୁରର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଙ୍ଗାପୁର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନରେ ଏକ ଛୋଟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଗ୍ରାମ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ୍ ।
ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଓ ଦିଉ କେବଳ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଗର୍ବ ଓ ଐତିହ୍ୟର ଉତ୍ସ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ ଯାହା ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏହାର ଉଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଅର୍ଥନୀତି, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ବିକାଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିବା ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ।
ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସହ ଜାତୀୟ ମାନଚିତ୍ରରେ ଉଭା ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଯଥା ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ୍ ରାସନ କାର୍ଡ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଭାରତନେଟ୍, ପିଏମ୍ ଜନଧନ ଯୋଜନା, ପିଏମ୍ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଏବଂ ପିଏମ୍ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ, ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପିଏମ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଏହି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଯେପରି ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିକ୍ଷା, ରୋଜଗାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୬ଟି ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି। ଏଥିରେ ନମୋ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଗୁଜରାଟ ନ୍ୟାସନାଲ ଲୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଆଇଆଇଆଇଟି ଦିଉ, ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫ୍ୟାଶନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ କ୍ୟାଟରିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଦମନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ରହିଛି। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସିଲଭାସା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିଟ୍ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। ଆଗରୁ ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଖୁସି ହେଉଥିଲି ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ, ଗୁଜରାଟୀ ଏବଂ ମରାଠୀ ଭଳି ଚାରିଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଏ । ଏବେ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହୁଛି ଯେ ଏଠାକାର ପ୍ରାଥମିକ ଓ କନିଷ୍ଠ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପିଲାମାନେ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସରୁମରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଏଠାରେ ନମୋ ଚିକିତ୍ସା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏହା ସହ ୪୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ସିଲଭାସାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଜନ ଔଷଧୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜନ ଔଷଧି ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସରକାର ଗୁଣାତ୍ମକ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଲଭ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପାଖାପାଖି ୪୦ଟି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଓ ଦିଉର ଲୋକେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ସାରା ଦେଶରେ ୨୫ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ଅସହାୟଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅନେକ ଜଟିଳ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଛି, ଯାହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ, ବିଶେଷକରି ମୋଟାପଣ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସମସ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚିନ୍ତାପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୫୦ ସୁଦ୍ଧା ୪୪୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ମୋଟାପଣରେ ପୀଡ଼ିତ ହେବେ। ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚିନ୍ତାଜନକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସୂଚାଉଛି ଯେ ପ୍ରତି ତିନି ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ମୋଟାପଣ କାରଣରୁ ଗୁରୁତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି, ଯାହା ସମ୍ଭବତଃ ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।
ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଟାପଣ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତି ମାସରେ ରୋଷେଇ ତେଲର ବ୍ୟବହାର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଦୈନନ୍ଦିନ ରୋଷେଇରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ। ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ମୋଟାପଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଯେପରିକି ଦୈନିକ କିଛି କିଲୋମିଟର ଚାଲିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । କେବଳ ଏକ ସୁସ୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିଁ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦମନ ଓ ଦିଉରେ ଦ୍ରୁତ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନୂଆ ବଜେଟରେ ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଶହ ଶହ ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ବିଦ୍ୟମାନ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି, ଯାହା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକର୍ଷଣ କରିଛି । ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ମହିଳା ଓ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଓ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଗିର ଆଦର୍ଶ ଜୀବିକା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୁଗ୍ଧ ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦ୍ୱାରା ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । "
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବେଳାଭୂମି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି । ରାମ ସେତୁ, ନମୋ ପଥ, ଦମନର ଟେଣ୍ଟ ସିଟି ଏବଂ ଲୋକପ୍ରିୟ ନାଇଟ୍ ମାର୍କେଟ ଭଳି ଘଟଣା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆକର୍ଷଣକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବଡ଼ ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦୁଧନୀରେ ଏକ ଇକୋ ରିସୋର୍ଟ ପାଇଁ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି। ଦିଉରେ ଉପକୂଳ ଓ ସମୁଦ୍ର କୂଳ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଦିଉ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ାଇଛି ଏବଂ ବ୍ଲୁ ଫ୍ଲାଗ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଦିଉର ଘୋଘ୍ଲା ବେଳାଭୂମିକୁ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଡିୟୁରେ ଏକ କେବୁଲ କାର୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଆରବ ସାଗରର ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିଛି । "
ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଏବଂ ଦିଉରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦାଦ୍ରା ନିକଟରେ ଏକ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ-ଦିଲ୍ଲୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସିଲଭାସା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା କାମ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଅନେକ କିଲୋମିଟର ନୂଆ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେଉଛି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଏବଂ ଦିଉ ବିକାଶ, ସୁଶାସନ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣର ମଡେଲ ପାଲଟିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକାଂଶ କାମ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ ହୋଇଯାଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳକୁ ଏହି ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛି । ଗାଁ ଗାଁରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ୟାମ୍ପ କରି ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଶୁଣିବା ସହ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ । ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସଫଳ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଦମନ ଓ ଦିଉବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛିକହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ସିଲଭାସାରେ ନମୋ ହସ୍ପିଟାଲ (ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ)ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ୪୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ୪୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଡାକ୍ତରଖାନା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷ କରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଭାସାରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ୨୫୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାସ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର, ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ କୋଠା, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର, ଜଳ ଯୋଗାଣ ଓ ନର୍ଦ୍ଦମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି (ଏସସି), ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି (ଏସଟି), ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗ (ଓବିସି), ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୁଗ୍ଧ ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଗିର ଆଦର୍ଶ ଜୀବିକା ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ସିଲଭାନ ଦିଦି ଯୋଜନା ହେଉଛି ମହିଳା ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଯଦ୍ବାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ସ୍କିମର ସହ-ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁନ୍ଦର ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଟ ( ବିକ୍ରୟ ଗାଡ଼ି ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and launches various development works worth over Rs 2580 crore in Silvassa,Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, are our pride, our heritage: PM
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu have reached a saturation level in several schemes: PM
Jan Aushadhi means guarantee of affordable treatment! The mantra of Jan Aushadhi is - lower prices, effective medicines: PM
We all should reduce 10% of the cooking oil in our food,manage with 10% less oil every month,This will be a significant step towards reducing obesity: PM
07 MAR 2025 5:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi launched various development works worth over ₹2580 crore in Silvassa, Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu today. He also inaugurated the Namo Hospital in Silvassa earlier to the event. Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his gratitude towards the dedicated workers of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu for giving him the opportunity to connect and engage with the region. He acknowledged the warmth and the long-standing connection he has had with the people, sharing that his bond with the region is decades old. He highlighted the progress the region has made since his government came to power in 2014, transforming the potential of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu into a modern and progressive identity.
“The natural beauty of Silvassa and the love of its people, as well as Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, you all know how long my connection with you has been. This decades-old bond, the joy I feel when I come here, only you and I understand it”, Shri Modi added. The Prime Minister mentioned that when he first visited, the area was vastly different, with people questioning what could come of a small coastal region. However, he always had faith in the people of this place and their capabilities. The Prime Minister pointed out that under the leadership of his government, this faith has been transformed into progress, turning Silvassa into a cosmopolitan city, thriving with new opportunities for all its residents.
Shri Modi also shared an example of Singapore, which, in its early days, was a small fishing village. He emphasized that the transformation of Singapore happened due to the strong willpower of its people. The Prime Minister encouraged the citizens of the Union Territory to adopt a similar resolve for development, assuring them that he would stand by them, but they too must take the initiative to move forward.
“Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu is not just a Union Territory but a source of pride and heritage. This is why we are transforming the region into a model state known for its holistic development”, Shri Modi emphasized. The Prime Minister stated how he envisions the region to be recognized for its high-tech infrastructure, modern healthcare services, world-class educational institutes, tourism, blue economy, industrial progress, new opportunities for youth, and women's participation in development.
Shri Modi noted that under the leadership of Shri Praful Patel and with the support of the central government, the region is fast progressing towards these goals. Over the last 10 years, significant progress has been made in development. The region is now emerging on the national map with a distinct identity in terms of development. Various government schemes, such as One Nation One Ration Card, Jal Jeevan Mission, BharatNet, PM Jan Dhan Yojana, PM Jeevan Jyoti Bima, and PM Suraksha Bima, have brought substantial benefits to the people, especially the underprivileged and tribal communities.
The Prime Minister announced that the next goal is to achieve 100% saturation in initiatives like Smart Cities Mission, Samagra Shiksha, and PM Mudra Yojana. He highlighted that for the first time, the government is reaching out directly to people with these welfare schemes, ensuring that every citizen benefits from the government’s plans.
The Prime Minister highlighted the transformation of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu in infrastructure, education, employment, and industrial development. He pointed out that earlier, youth from the region had to go outside for higher education, but today, the region is home to six national-level institutes. These include Namo Medical College, Gujarat National Law University, IIIT Diu, National Institute of Fashion Technology, Institute of Hotel Management and Catering Technology, and the Daman Engineering College. These institutions have made Silvassa and the region a new education hub. “To further benefit the youth, seats have been reserved for them in these institutes. Earlier, I was happy to see that this is a region where education is provided in four different mediums: Hindi, English, Gujarati, and Marathi. Now, I am also proud to say that children in primary and junior schools here are studying in smart classrooms”, Shri Modi added.
Shri Modi said that in recent years, modern healthcare services have expanded significantly in the region. “In 2023, I had the opportunity to inaugurate Namo Medical College here. Along with this, a new hospital with a capacity of 450 beds has been added, which was also inaugurated today. The healthcare facilities in Silvassa will greatly benefit the tribal community in the region”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister highlighted the significance of today's healthcare projects, as it coincides with Jan Aushadhi Diwas. He emphasized that Jan Aushadhi ensures affordable treatment. Under this initiative, the government is providing quality hospitals, free treatment under Ayushman Bharat, and affordable medicines through Jan Aushadhi centers. More than 15,000 Jan Aushadhi centers across the country offer medicines at up to 80% lower prices. Around 40 Jan Aushadhi centers are benefiting the people of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu. The government aims to open 25,000 Jan Aushadhi centers nationwide in the future. “Since the launch of this initiative, nearly ₹6,500 crore worth of affordable medicines have been provided to the needy, saving over ₹30,000 crore for the poor and middle class. This initiative has made the treatment of several critical diseases more affordable, demonstrating the government's sensitivity to the needs of ordinary citizens”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister addressed the rising concern of lifestyle diseases, particularly obesity, which has become a major health threat. He referred to a recent report predicting that by 2050, over 440 million Indians will suffer from obesity. “This alarming figure indicates that one in every three people could face serious health issues due to obesity, potentially making it a life-threatening condition”, Shri Modi stated.
To combat this, the Prime Minister urged everyone to take proactive steps to reduce obesity. He emphasized the importance of reducing the consumption of cooking oil by 10% each month, asking people to commit to using 10% less oil in their daily cooking. He also encouraged the inclusion of regular physical activity, like walking a few kilometers daily, to maintain a healthy lifestyle and prevent obesity. “India is committed to achieving the vision of a developed nation. Only a healthy nation can achieve such a goal”, Shri Modi emphasised.
Shri Modi highlighted the rapid industrial growth in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu over the past decade. With the launch of the Mission Manufacturing initiative in the recent budget, the region is poised to benefit significantly. Hundreds of new industries have started, and several existing industries have expanded, attracting thousands of crores in investment. These industries are providing large-scale employment opportunities, especially for the tribal community, women, and marginalized groups. “The Gir Adarsh Jeevika Yojana has been implemented to empower SC, ST, OBC, and women, while new self-employment opportunities have been created with the establishment of small dairy farms”, Shri Modi added.
The Prime Minister underscored that tourism has also emerged as a major source of employment. The region’s beaches and rich heritage are attracting tourists from both India and abroad. Developments like the Ram Setu, Namo Path, Tent City in Daman, and the popular Night Market are enhancing the region's appeal. Shri Modi stated that a large bird sanctuary has been established, and plans for an eco-resort in Dudhani are underway. Coastal promenade and beach development work is being carried out in Diu. “The Diu Beach Games in 2024 boosted interest in beach sports, and the Blue Flag certification has made the Ghoghla Beach in Diu a popular tourist destination. Additionally, a cable car project is being developed in Diu, offering spectacular views of the Arabian Sea, making the region one of India's top tourist destinations”, Shri Modi added.
Highlighting the significant connectivity improvements in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Prime Minister Shri Narendra Modi said that a bullet train station is being built near Dadra, and the Mumbai-Delhi Expressway passes through Silvassa. Over the past few years, several kilometers of new roads have been constructed, with over 500 kilometers of road work currently underway, involving investments worth thousands of crores. “The region is also benefiting from the UDAN scheme, and the local airport is being upgraded to enhance connectivity. The government is committed to ensuring comprehensive development and improving infrastructure in the region”, Shri Modi added.
The Prime Minister expressed his happiness that Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are becoming models of development, good governance, and ease of living. He pointed out that in the past, people had to visit government offices repeatedly to resolve their issues, but now most government-related tasks can be completed with just one click on their mobile phones. This new approach has greatly benefited the tribal areas that were neglected for decades. Special camps are being organized in villages to listen to people's problems and resolve them on the spot. The Prime Minister congratulated Shri Praful Patel and his team for these efforts and assured the people that the government will continue working towards the development of the region.“I congratulate the people of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu for the successful development projects launched today. I express my heartfelt gratitude for the warm welcome, affection, and respect shown by the citizens of the Union Territory”, the Prime Minister concluded.
Background
Boosting healthcare facilities in all corners of the country has been a primary focus of the Prime Minister. In line with this, he inaugurated NAMO Hospital (Phase I) in Silvassa. This 450 bedded hospital, built at the cost of over Rs 460 crore, will significantly strengthen healthcare services in the Union Territory. It will provide state-of-the-art medical care to the people in the region, especially the tribal communities.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects for the UT worth over Rs 2580 crore at Silvassa. These include various village roads and other road infrastructure, schools, health and wellness centres, Panchayat and administrative buildings, Anganwadi centres, water supply and sewage infrastructure among others. These projects aim to improve connectivity, promote industrial growth, encourage tourism, create employment opportunities and aim at enhancing public welfare initiatives in the region.
Gir Adarsh Aajeevika Yojana aims to boost economic empowerment of women belonging to scheduled castes (SCs), scheduled tribes (STs), other backward classes (OBCs), minorities and divyangjan in the region through setting up small dairy farms and bringing social and economic changes in their lives. The Sylvan Didi scheme is an initiative to uplift women street vendors by providing them with aesthetically designed carts, with co funding from PM SVANIDHI scheme.