প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউৰ ছিলভাছাত ২,৫৮০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউ আমাৰ গৌৰৱ, আমাৰ ঐতিহ্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৱে বহু আঁচনিৰ ৰূপায়ণ ১০০শতাংশত উপনীত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
জন ঔষধি মানে কম মূল্যত চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা! জন ঔষধিৰ মন্ত্ৰ হ'ল - কম খৰচী, ফলপ্ৰসূ ঔষধঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি সকলোৱে আমাৰ খাদ্যত ১০ শতাংশ ৰন্ধন তেল কমাব লাগে, প্ৰতিমাহে ১০ শতাংশ কম তেল ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, মেদবহুলতা হ্ৰাসৰ দিশত এয়া হ’ব এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী
07 MAR 2025 5:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউৰ ছিলভাছাত ২,৫৮০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ কৰে। কাৰ্যসূচীৰ পূৰ্বে তেওঁ ছিলভাছাত নমো হাস্পতাল উদ্বোধন কৰে। ৰাজহুৱা সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ নিষ্ঠাবান কৰ্মীসকলক অঞ্চলটোৰ সৈতে সাক্ষাৎ আৰু সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। জনসাধাৰণৰ সৈতে তেওঁৰ উষ্ণ আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া সংগক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ কয় যে অঞ্চলটোৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্ক কেইবা দশক পুৰণি। ২০১৪ চনত তেওঁৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছৰে পৰা বিভিন্ন খণ্ডৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ সম্ভাৱনাক আধুনিক আৰু প্ৰগতিশীল পৰিচয়লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে।
মোদীয়ে কয়, "ছিলভাছাৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ লগতে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ মৰম, আপোনালোক সকলোৰে সৈতে মোৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্ক আছে। এয়া কেইবা দশক পুৰণি সম্পৰ্ক। ইয়ালৈ আহি মই যি সুখ পাওঁ সেয়া আপোনালোক আৰু মইহে বুজিব পাৰে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া তেওঁ প্ৰথম ইয়ালৈ আহিছিল, এই অঞ্চলটো সম্পূৰ্ণ বেলেগ আছিল, মানুহে প্ৰশ্ন কৰিছিল যে এটা সৰু উপকূলীয় অঞ্চলত কি সম্ভাৱনা আছে। অৱশ্যে ইয়াৰ মানুহ আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত তেওঁৰ সদায় বিশ্বাস আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ নেতৃত্বত এই আত্মবিশ্বাসে প্ৰগতিৰ ৰূপ লৈছে, যাৰ ফলত ছিলভাছা এখন বৈশ্বিক চহৰত পৰিণত পৰিছে, ইয়াৰ সকলো বাসিন্দাৰ বাবে নতুন সুযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত হৈছে।
মোদীয়ে ছিংগাপুৰৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰে, যিখন প্ৰথম অৱস্থাত এখন সৰু মাছমৰীয়া গাঁও আছিল। তেওঁ দঢ়তাৰে কয় যে ছিংগাপুৰৰ ৰূপান্তৰ ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ দৃঢ় ইচ্ছাশক্তিৰ বাবেই সম্ভৱ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাগৰিকসকলক উন্নয়নৰ বাবে একেধৰণৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি তেওঁলোকক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁ তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দি থকাৰ সময়তে তেওঁলোকেও আগবাঢ়ি যাবলৈ উদ্যোগ ল’ব লাগিব।
মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউ কেৱল কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল নহয়, সেইবাবেই আমি অঞ্চলটোক সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে পৰিচিত এখন আৰ্হি ৰাষ্ট্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই অঞ্চলটোৱে উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱা সেৱা, বিশ্বমানৰ শিক্ষানুষ্ঠান, পৰ্যটন, সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতি, উদ্যোগিক অগ্ৰগতি, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ আৰু উন্নয়নত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰাটো তেওঁৰ সপোন।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শ্ৰী প্ৰফুল্ল পেটেলৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সহযোগত অঞ্চলটোৱে এই লক্ষ্যসমূহৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। বিগত ১০ বছৰত উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি হৈছে। তেওঁ কয় যে এই অঞ্চলটো এতিয়া উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক সুকীয়া পৰিচয় লৈ ৰাষ্ট্ৰীয় মানচিত্ৰত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনি যেনে এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড, জল জীৱন মিছন, ভাৰতনেট, প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমাই জনসাধাৰণক বিশেষকৈ বঞ্চিত আৰু জনজাতীয় জনগোষ্ঠীক ব্যাপকভাৱে উপকৃত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে পৰৱৰ্তী লক্ষ্য হৈছে স্মাৰ্ট চিটী মিছন, সমগ্ৰ শিক্ষা, প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ দৰে পদক্ষেপৰ ১০০ শতাংশ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰা। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে চৰকাৰে এই কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ ৰাইজৰ কাষ চাপিছে, যাতে প্ৰতিজন নাগৰিকে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সুবিধা লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ আন্তঃগাঁথনি, শিক্ষা, কৰ্মসংস্থাপন আৰু ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে আগতে এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে ওলাই যাবলগীয়া হৈছিল, কিন্তু আজি এই অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ছখন শিক্ষানুষ্ঠান আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে নমো মেডিকেল কলেজ, গুজৰাট ৰাষ্ট্ৰীয় আইন বিশ্ববিদ্যালয়, আইআইটি দিউ, নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফেশ্বন টেকন’লজি, ইনষ্টিটিউট অৱ হোটেল মেনেজমেণ্ট এণ্ড কেটাৰিং টেকন’লজি আৰু দমন ইঞ্জিনিয়াৰিং কলেজ আদি। এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ছিলভাছা আৰু অঞ্চলটোক এক নতুন শৈক্ষিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। মোদীয়ে কয়, ‘যুৱক-যুৱতীসকলক অধিক উপকৃত কৰিবলৈ এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহত তেওঁলোকৰ বাবে আসন সংৰক্ষিত কৰা হৈছে। আগতে মই এইটো দেখি আনন্দিত হৈছিলোঁ যে এইটো এনে এটা ক্ষেত্ৰ য’ত হিন্দী, ইংৰাজী, গুজৰাটী আৰু মাৰাঠী চাৰিটা ভিন্ন মাধ্যমত শিক্ষা প্ৰদান কৰা হয়। এতিয়া, মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ইয়াৰ প্ৰাথমিক আৰু কনিষ্ঠ বিদ্যালয়ৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠাত অধ্যয়ন কৰি আছে।”
মোদীয়ে কয় যে যোৱা কিছু বছৰত এই অঞ্চলত আধুনিক স্বাস্থ্য সেৱাৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। তেওঁ কয়, "২০২৩ চনত ইয়াত নমো চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ৪৫০খন বিছনা বহাব পৰা এখন নতুন চিকিৎসালয়ো আৰম্ভ কৰা হৈছে, যিখন আজি উদ্বোধনো কৰা হৈছে। ছিলভাছাত থকা স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ দ্বাৰা এই অঞ্চলৰ জনজাতীয় সমাজ বহুখিনি উপকৃত হ'ব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰকল্পসমূহৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, কিয়নো ইয়াৰ জন ঔষধি দিৱসৰ সৈতে সাদৃশ্য আছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে জন ঔষধিয়ে সুলভ চিকিৎসা নিশ্চিত কৰে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত গুণগত চিকিৎসালয়, বিনামূলীয়া চিকিৎসা আৰু সুলভ মূল্যৰ ঔষধ জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে চৰকাৰে প্ৰদান কৰি আছে। সমগ্ৰ দেশৰ ১৫ হাজাৰৰো অধিক জন ঔষধি কেন্দ্ৰই ৮০ শতাংশ পৰ্যন্ত কম মূল্যত ঔষধ যোগান ধৰে। প্ৰায় ৪০ জন ঔষধি কেন্দ্ৰই দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউবাসীক উপকৃত কৰিছে। ভৱিষ্যতে সমগ্ৰ দেশতে ২৫,০০০ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ মুকলি কৰাৰ লক্ষ্য চৰকাৰৰ। মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “এই পদক্ষেপ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা প্ৰায় ৬,৫০০ কোটি টকাৰ সুলভ মূল্যৰ ঔষধ আৰ্তজনৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে ৩০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক সঞ্চয় হৈছে।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জীৱনশৈলীৰ ৰোগ, বিশেষকৈ মেদবহুলতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উদ্বেগক সম্বোধন কৰে, যিটো স্বাস্থ্যৰ বাবে এক বৃহৎ ভাবুকি হৈ পৰিছে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত এক প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে ২০৫০ চনৰ ভিতৰত ৪৪ কোটিতকৈ অধিক ভাৰতীয় মেদবহুলতাত আক্ৰান্ত হ’ব। মোদীয়ে কয়, “এই চিন্তনীয় পৰিসংখ্যাই দেখুৱাইছে যে মেদবহুলতাৰ বাবে প্ৰতি তিনিজন লোকৰ ভিতৰত এজনে গুৰুতৰ স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে, যিটো সম্ভাৱ্যভাৱে জীৱনলৈ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিব পাৰে।”
এই সমস্যা প্ৰতিহত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে মেদবহুলতা হ্ৰাসৰ বাবে সক্ৰিয় পদক্ষেপ ল’বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ প্ৰতিমাহে ৰন্ধন তেলৰ ব্যৱহাৰ ১০ শতাংশ হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উপস্থিত ৰাইজক দৈনিক ৰন্ধন প্ৰণালীত ১০ শতাংশ কম তেল ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ কয়। সুস্থ জীৱনশৈলী বজাই ৰাখিবলৈ আৰু মেদবহুলতা ৰোধ কৰিবলৈ দৈনিক কেইকিলোমিটাৰমান খোজ কঢ়াৰ দৰে নিয়মীয়া শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈও তেওঁ উৎসাহিত কৰে। মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘উন্নত দেশৰ দৃষ্টিভংগীত উপনীত হোৱাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ ভাৰত। সুস্থ দেশেহে এনে লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিব।”
শ্ৰী মোদীয়ে যোৱা দশকত দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ দ্ৰুত ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শেহতীয়া বাজেটত মিছন মেনুফেকচাৰিং পদক্ষেপৰ প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে এই খণ্ডটোৱে অসীম লাভৱান হ’বলৈ সাজু হৈছে। শ শ নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ হৈছে আৰু বৰ্তমানৰ বহু উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰি হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিছে। এই উদ্যোগসমূহে বিশেষকৈ জনজাতীয় সমাজ, মহিলা আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ গোটসমূহৰ বাবে বৃহৎ পৰিসৰৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আছে। মোদীয়ে কয় যে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অ’বিচি আৰু মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ বাবে গিৰ আদৰ্শ জীৱিকা যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, আনহাতে সৰু দুগ্ধ পাম স্থাপনৰ ফলত নতুন আত্মনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে পৰ্যটনেও কৰ্মসংস্থাপনৰ এক প্ৰধান উৎস হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। অঞ্চলটোৰ উপকূল আৰু চহকী ঐতিহ্যই ভাৰত-বিদেশৰ পৰা পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰি আহিছে। ৰাম সেতু, নমো পাথ, দমনৰ টেণ্ট চিটি আৰু জনপ্ৰিয় নাইট মাৰ্কেটৰ দৰে উন্নয়নে অঞ্চলটোৰ আকৰ্ষণ বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এখন বৃহৎ চৰাই অভয়াৰণ্য স্থাপন কৰা হৈছে আৰু দুধনীত ইক’ ৰিজ’ৰ্টৰ পৰিকল্পনা চলি আছে। দিউত উপকূলীয় ৰিজৰ্ট আৰু সাগৰৰ উপকূল উন্নয়নৰ কাম চলি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “২০২৪ চনত অনুষ্ঠিত হোৱা দিউ বীচ্চ গেমছে বীচ্চ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বৃদ্ধি কৰিছে আৰু ব্লু ফ্লেগ প্ৰমাণপত্ৰই দিউৰ ঘোঘলা বীচ্চক জনপ্ৰিয় পৰ্যটনস্থলী হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউত সংযোগৰ উল্লেখযোগ্য উন্নতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে দাদৰাত বুলেট ৰে’ল ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু মুম্বাই-দিল্লী এক্সপ্ৰেছৱে ছিলভাছাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা কেইবা কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বৰ্তমান ৫০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথৰ কাম চলি আছে, য’ত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ জড়িত হৈ আছে। মোদীয়ে কয়, “ইউডিএন আঁচনিৰ দ্বাৰা অঞ্চলটোৱেও লাভৱান হৈছে আৰু সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে স্থানীয় বিমানবন্দৰটো উন্নীত কৰা হৈছে। অঞ্চলটোৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউ উন্নয়ন, সুশাসন আৰু সহজ-সৰল জীৱনৰ আৰ্হি হৈ পৰাত সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে আগতে মানুহে নিজৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে বাৰে বাৰে চৰকাৰী কার্যালয়লৈ যাবলগীয়া হৈছিল যদিও এতিয়া চৰকাৰী সম্পর্কীয় কামৰ অধিকাংশই মোবাইল ফোনত মাত্ৰ এটা ক্লিকতে সম্পূর্ণ হৈছে৷ এই নতুন পদ্ধতিয়ে দশক দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ থকা জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। গাঁৱে গাঁৱে বিশেষ শিবিৰ স্থাপন কৰি মানুহৰ সমস্যা শুনাৰ লগতে থিতাতে সমাধান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবে শ্ৰী প্ৰফুল্ল পেটেল আৰু তেওঁৰ দলটোক অভিনন্দন জনাই ৰাইজক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰি যাব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘আজি শুভাৰম্ভ কৰা উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বাবে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, দমন আৰু দিউৰ ৰাইজক অভিনন্দন জনাইছো। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ উষ্ম আদৰণি, মৰম আৰু সন্মানৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো।”

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and launches various development works worth over Rs 2580 crore in Silvassa,Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, are our pride, our heritage: PM
Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu have reached a saturation level in several schemes: PM
Jan Aushadhi means guarantee of affordable treatment! The mantra of Jan Aushadhi is - lower prices, effective medicines: PM
We all should reduce 10% of the cooking oil in our food,manage with 10% less oil every month,This will be a significant step towards reducing obesity: PM
07 MAR 2025 5:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi launched various development works worth over ₹2580 crore in Silvassa, Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu today. He also inaugurated the Namo Hospital in Silvassa earlier to the event. Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his gratitude towards the dedicated workers of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu for giving him the opportunity to connect and engage with the region. He acknowledged the warmth and the long-standing connection he has had with the people, sharing that his bond with the region is decades old. He highlighted the progress the region has made since his government came to power in 2014, transforming the potential of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu into a modern and progressive identity.
“The natural beauty of Silvassa and the love of its people, as well as Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, you all know how long my connection with you has been. This decades-old bond, the joy I feel when I come here, only you and I understand it”, Shri Modi added. The Prime Minister mentioned that when he first visited, the area was vastly different, with people questioning what could come of a small coastal region. However, he always had faith in the people of this place and their capabilities. The Prime Minister pointed out that under the leadership of his government, this faith has been transformed into progress, turning Silvassa into a cosmopolitan city, thriving with new opportunities for all its residents.
Shri Modi also shared an example of Singapore, which, in its early days, was a small fishing village. He emphasized that the transformation of Singapore happened due to the strong willpower of its people. The Prime Minister encouraged the citizens of the Union Territory to adopt a similar resolve for development, assuring them that he would stand by them, but they too must take the initiative to move forward.
“Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu is not just a Union Territory but a source of pride and heritage. This is why we are transforming the region into a model state known for its holistic development”, Shri Modi emphasized. The Prime Minister stated how he envisions the region to be recognized for its high-tech infrastructure, modern healthcare services, world-class educational institutes, tourism, blue economy, industrial progress, new opportunities for youth, and women's participation in development.
Shri Modi noted that under the leadership of Shri Praful Patel and with the support of the central government, the region is fast progressing towards these goals. Over the last 10 years, significant progress has been made in development. The region is now emerging on the national map with a distinct identity in terms of development. Various government schemes, such as One Nation One Ration Card, Jal Jeevan Mission, BharatNet, PM Jan Dhan Yojana, PM Jeevan Jyoti Bima, and PM Suraksha Bima, have brought substantial benefits to the people, especially the underprivileged and tribal communities.
The Prime Minister announced that the next goal is to achieve 100% saturation in initiatives like Smart Cities Mission, Samagra Shiksha, and PM Mudra Yojana. He highlighted that for the first time, the government is reaching out directly to people with these welfare schemes, ensuring that every citizen benefits from the government’s plans.
The Prime Minister highlighted the transformation of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu in infrastructure, education, employment, and industrial development. He pointed out that earlier, youth from the region had to go outside for higher education, but today, the region is home to six national-level institutes. These include Namo Medical College, Gujarat National Law University, IIIT Diu, National Institute of Fashion Technology, Institute of Hotel Management and Catering Technology, and the Daman Engineering College. These institutions have made Silvassa and the region a new education hub. “To further benefit the youth, seats have been reserved for them in these institutes. Earlier, I was happy to see that this is a region where education is provided in four different mediums: Hindi, English, Gujarati, and Marathi. Now, I am also proud to say that children in primary and junior schools here are studying in smart classrooms”, Shri Modi added.
Shri Modi said that in recent years, modern healthcare services have expanded significantly in the region. “In 2023, I had the opportunity to inaugurate Namo Medical College here. Along with this, a new hospital with a capacity of 450 beds has been added, which was also inaugurated today. The healthcare facilities in Silvassa will greatly benefit the tribal community in the region”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister highlighted the significance of today's healthcare projects, as it coincides with Jan Aushadhi Diwas. He emphasized that Jan Aushadhi ensures affordable treatment. Under this initiative, the government is providing quality hospitals, free treatment under Ayushman Bharat, and affordable medicines through Jan Aushadhi centers. More than 15,000 Jan Aushadhi centers across the country offer medicines at up to 80% lower prices. Around 40 Jan Aushadhi centers are benefiting the people of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu. The government aims to open 25,000 Jan Aushadhi centers nationwide in the future. “Since the launch of this initiative, nearly ₹6,500 crore worth of affordable medicines have been provided to the needy, saving over ₹30,000 crore for the poor and middle class. This initiative has made the treatment of several critical diseases more affordable, demonstrating the government's sensitivity to the needs of ordinary citizens”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister addressed the rising concern of lifestyle diseases, particularly obesity, which has become a major health threat. He referred to a recent report predicting that by 2050, over 440 million Indians will suffer from obesity. “This alarming figure indicates that one in every three people could face serious health issues due to obesity, potentially making it a life-threatening condition”, Shri Modi stated.
To combat this, the Prime Minister urged everyone to take proactive steps to reduce obesity. He emphasized the importance of reducing the consumption of cooking oil by 10% each month, asking people to commit to using 10% less oil in their daily cooking. He also encouraged the inclusion of regular physical activity, like walking a few kilometers daily, to maintain a healthy lifestyle and prevent obesity. “India is committed to achieving the vision of a developed nation. Only a healthy nation can achieve such a goal”, Shri Modi emphasised.
Shri Modi highlighted the rapid industrial growth in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu over the past decade. With the launch of the Mission Manufacturing initiative in the recent budget, the region is poised to benefit significantly. Hundreds of new industries have started, and several existing industries have expanded, attracting thousands of crores in investment. These industries are providing large-scale employment opportunities, especially for the tribal community, women, and marginalized groups. “The Gir Adarsh Jeevika Yojana has been implemented to empower SC, ST, OBC, and women, while new self-employment opportunities have been created with the establishment of small dairy farms”, Shri Modi added.
The Prime Minister underscored that tourism has also emerged as a major source of employment. The region’s beaches and rich heritage are attracting tourists from both India and abroad. Developments like the Ram Setu, Namo Path, Tent City in Daman, and the popular Night Market are enhancing the region's appeal. Shri Modi stated that a large bird sanctuary has been established, and plans for an eco-resort in Dudhani are underway. Coastal promenade and beach development work is being carried out in Diu. “The Diu Beach Games in 2024 boosted interest in beach sports, and the Blue Flag certification has made the Ghoghla Beach in Diu a popular tourist destination. Additionally, a cable car project is being developed in Diu, offering spectacular views of the Arabian Sea, making the region one of India's top tourist destinations”, Shri Modi added.
Highlighting the significant connectivity improvements in Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Prime Minister Shri Narendra Modi said that a bullet train station is being built near Dadra, and the Mumbai-Delhi Expressway passes through Silvassa. Over the past few years, several kilometers of new roads have been constructed, with over 500 kilometers of road work currently underway, involving investments worth thousands of crores. “The region is also benefiting from the UDAN scheme, and the local airport is being upgraded to enhance connectivity. The government is committed to ensuring comprehensive development and improving infrastructure in the region”, Shri Modi added.
The Prime Minister expressed his happiness that Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu are becoming models of development, good governance, and ease of living. He pointed out that in the past, people had to visit government offices repeatedly to resolve their issues, but now most government-related tasks can be completed with just one click on their mobile phones. This new approach has greatly benefited the tribal areas that were neglected for decades. Special camps are being organized in villages to listen to people's problems and resolve them on the spot. The Prime Minister congratulated Shri Praful Patel and his team for these efforts and assured the people that the government will continue working towards the development of the region.“I congratulate the people of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu for the successful development projects launched today. I express my heartfelt gratitude for the warm welcome, affection, and respect shown by the citizens of the Union Territory”, the Prime Minister concluded.
Background
Boosting healthcare facilities in all corners of the country has been a primary focus of the Prime Minister. In line with this, he inaugurated NAMO Hospital (Phase I) in Silvassa. This 450 bedded hospital, built at the cost of over Rs 460 crore, will significantly strengthen healthcare services in the Union Territory. It will provide state-of-the-art medical care to the people in the region, especially the tribal communities.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects for the UT worth over Rs 2580 crore at Silvassa. These include various village roads and other road infrastructure, schools, health and wellness centres, Panchayat and administrative buildings, Anganwadi centres, water supply and sewage infrastructure among others. These projects aim to improve connectivity, promote industrial growth, encourage tourism, create employment opportunities and aim at enhancing public welfare initiatives in the region.
Gir Adarsh Aajeevika Yojana aims to boost economic empowerment of women belonging to scheduled castes (SCs), scheduled tribes (STs), other backward classes (OBCs), minorities and divyangjan in the region through setting up small dairy farms and bringing social and economic changes in their lives. The Sylvan Didi scheme is an initiative to uplift women street vendors by providing them with aesthetically designed carts, with co funding from PM SVANIDHI scheme.