মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
PMEGPনা SC অমসুং খুঙ্গংগী বেনিফিসরীশিংগীদমক অৱাংবা সবসিদী অমসুং অতাবা ইশাগী কন্ত্রিব্যুসন ফংহল্লি
PMMYনা অপীকপা এন্তর্প্রাইজশিংদা লুপা লাখ 20 ফাওবগী কোল্লাতরেল-ফ্রী লোনশিং পীরি
21 AUG 2025 2:12PM by PIB Imphal
MSME মন্ত্রালয়না খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (KVIC) গী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রীগী এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মসি নন-ফার্ম সেক্তরদা অনৌবা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং শেমগৎপদা প্রোস্পেক্তিব ওন্তর্প্রিন্যুওরশিংদা মতেং পাংদুনা মরুওইনা খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক ফংহন্নবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। PMEGPগী মখাদা, খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈবা অমসুং সেদ্যুল কাস্তকী মনুং চনবা বেনিফিসরীশিং অসি বেনিফিসরীশিংগী অখন্নবা কাংলুপ অমগী মখাদা কোনশিল্লি অমসুং মখোয় অসি প্রোজেক্তকী শেনফমদা হেন্না ৱাংবা সবসিদীগী চাং অমসুং হন্থবা মশাগী কন্ত্রিব্যুসনগীদমক ইলিজিবল ওই।
MSME মন্ত্রালয়না ৱারঙ্গাল য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা "নেস্নেল সেদ্যুল কাস্ত অমসুং সেদ্যুল ত্রাইব হব" অসিসু ইমপ্লিমেন্ত তৌরি, মসিনা SC/ST ওন্তপ্রিন্যুওরশিংনা পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা শরুক য়াবগী শক্তি হেনগৎহল্লি অমসুং SC/ST MSEশিংদগী প্রোক্যুর্মেন্তগী মেন্দেৎ 4% থুংহনবা ঙমহল্লি। স্কিম অসিগী মখাদা স্কিলিং, কেপাসিতী বিল্দিং, মার্কেত লিঙ্কেজ, ফাইনান্সিং ফেসিলিতেসন, তেন্দর বিদ পার্তিসিপেসন অসিনচিংবদা SC/STদা প্রোফেস্নেল সপ্পোর্ত পীনবা থৌশিল কয়ামরুম পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (PMMY), কোলেতরেল ফ্রী ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ অসি মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিংনা (MLI) হায়বদি সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্কশিং (SCBশিং), রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিং (RRBশিং), নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পনীশিং (NBFCশিং) অমসুং মাইক্রো ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং (MFIশিং)না পীরি। লোন লৌনবা ইলিজিবল ওইরবা অমসুং অপীকপা বিজিনেস এন্তর্প্রাইজ অমগী বিজিনেস প্লান লৈবা মীওই অমা হেক্তনা লুপা লাখ 20 ফাওবগী লোন PMMYগী মখাদা মেনুফেকচরিং, ত্রেদিং অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা ইনকম জেনরেতিং এক্তিবিতীশিংদা লোন কাংলুপ মরিগী মখাদা লৌবা য়াগনি, মখোয় অদুদি শিশু (লোনগী শেনফম লুপা 50,000), কিশোর (লোন লুপা 50,000গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ 5 ফাওবা), তরুন (লোন লুপা লাখ 5গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ 10 ফাওবা) অমসুং তরুন প্লস (লোন লুপা লাখ 10গী মথক্তা অমসুং লুপা লাখ 20 ফাওবা – ‘তরুন’ কেতেগোরীগী মখাদা মমাংগী লোন লৌখিবা অমসুং মায় পাক্না শেল শীংগৎখ্রবা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগীদমক 24.10.2024দগী চৎনবা হৌবা)।
মসিগী পাউ অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তর্প্রাইজশিংগী রাজ্য মন্ত্রী সুশ্রী শোভা করান্দলাজেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
PMEGP Provides Higher Subsidy and Lower Own contribution for SC and Rural Beneficiaries
PMMY Provides Collateral-Free Loans up to ₹20 Lakh for Small Enterprises
21 AUG 2025 2:12PM by PIB Delhi
Ministry of MSME, through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing the Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP). It is a central sector scheme generating employment opportunities primarily in rural areas by assisting prospective entrepreneurs in setting up new micro enterprises in the non-farm sector. Under PMEGP, beneficiaries belonging to rural areas and those belonging to Scheduled Castes are covered under special category of beneficiaries who are eligible for higher rate of subsidy and lower own contribution to the project cost.
The Ministry of MSME also implements the ‘National Scheduled Caste and Scheduled Tribe Hub’ throughout the country including Warangal for strengthening capacity of SC/ST entrepreneurs to participate in public procurement and achieve the mandated 4% of procurement from SC/ST MSEs. Several initiatives have been taken under the Scheme to provide professional support to SC/ST entrepreneurs in skilling, capacity building, market linkages, finance facilitation, tender bid participation etc.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY), collateral free institutional credit is provided by Member Lending Institutions (MLIs) i.e. Scheduled Commercial Banks (SCBs), Regional Rural Banks (RRBs), Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Micro Finance Institutions (MFIs). Any individual, who is eligible to take a loan and has a business plan for small business enterprise can avail loan up to Rs.20 lakh under PMMY for income generating activities in the manufacturing, trading and service sectorsacross four loan categories, viz. Shishu (loans upto Rs. 50,000), Kishor (loans above Rs. 50,000 and upto Rs. 5 lakh), Tarun (loans above Rs. 5 lakh and upto Rs. 10 lakh) and Tarun Plus (loans above Rs. 10 lakh and upto Rs. 20 lakh- for those entrepreneurs who have availed and successfully repaid previous loans under the ‘Tarun’ category w.e.f. 24.10.2024).
This information was given by the Minister of State for Micro, Small and Medium Enterprises Sushri Shobha Karandlaje in a written reply in Lok Sabha today.