তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে গ্ৰাম্য সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰসাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে: ২০১৯ চনৰ পৰা ২৬৪টা কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচন কমিচন কৰা হৈছে, ৬টা নতুন ডিডি চেনেল স্থাপন কৰা হৈছে, আৰু ১৭টা উন্নীত কৰা হৈছে
ডিডি ফ্ৰী ডিচ ১০৪ৰ পৰা ৫১০ চেনেললৈ বৃদ্ধি পাইছে, ৩২০টা শিক্ষামূলক চেনেলকে ধৰি; আকাশবাণী আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ অ’টিটি ‘ৱেভছ’য়ে অভিগম্যতা বৃদ্ধি কৰে
20 AUG 2025 5:26PM by PIB Guwahati
২০১৯ চনৰ পৰা আজিলৈকে সমগ্ৰ ভাৰতত মুঠ ২৬৪টা কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচন কমিচন কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনসমূহ অধিক শক্তিশালী আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে ২০২০-২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা আজিলৈকে ২৬টা ষ্টেচনলৈ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
৬টা দূৰদৰ্শন চেনেল স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ২০১৯ চনৰ পিছত ১৭টা বৰ্তমানৰ দূৰদৰ্শন চেনেল উন্নীত কৰা হৈছে।
চৰকাৰে ২০১৭ চনত কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনৰ প্ৰভাৱ মূল্যায়ন কৰিছিল আৰু “ভাৰতত কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনৰ শ্ৰোতা, প্ৰসাৰ আৰু ফলপ্ৰসূতাৰ সন্দৰ্ভত অধ্যয়ন” শীৰ্ষক প্ৰতিবেদন ২৩.০৮.২০১৮ তাৰিখে প্ৰকাশ পাইছিল।
প্ৰতিবেদন অনুসৰি, কমিউনিটি ৰেডিঅ’ই সম্প্ৰদায়ৰ সংযোগ বৃদ্ধি, থলুৱা সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰ, আৰু গ্ৰাম্য আৰু দুৰ্গম অঞ্চলত তথ্য প্ৰচাৰ কৰাত বিশিষ্ট ভূমিকা পালন কৰিছে। প্ৰতিবেদনৰ লিংক: https://mib.gov.in/ministry/our-wings/broadcating-wing
দূৰদৰ্শন কেন্দ্ৰৰ বাবে ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ছত্তীশগড়ৰ ৰায়গড় জিলাৰ এলডব্লিউই প্ৰভাৱিত অঞ্চলত প্ৰচাৰ অভিযানৰ ওপৰত প্ৰভাৱ মূল্যায়ন অধ্যয়ন কৰা হৈছিল। আকাশবাণী ৰায়গড়ৰ পৰা সম্প্ৰচাৰিত জিংগল/স্পট সম্পৰ্কে সজাগতা ৭৩.৫ % শ্ৰোতাৰ সৈতে ৰেকৰ্ড কৰা হৈছিল। আকাশবাণী ৰায়গড়ৰ পৰা জিংগল/স্পটলৈ সাপ্তাহিক প্ৰসাৰ ৬৭% শ্ৰোতালৈ গৈছিল।
চৰকাৰে একাধিক মঞ্চৰ জৰিয়তে নিজৰ গ্ৰাম্য সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰসাৰ নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰি আছে:
• ডিডি ফ্ৰী ডিচ (ফ্ৰী-টু-এয়াৰ ডাইৰেক্ট-টু-হোম) সেৱা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে — ২০১৯ চনত ১০৪টা চেনেলৰ পৰা বৰ্তমান ৫১০টা চেনেললৈ।
• ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৯২টা ব্যক্তিগত চেনেল, ৫০টা দূৰদৰ্শন চেনেল, আৰু ৩২০টা শিক্ষামূলক চেনেল।
• এফএম গোল্ড, ৰামধেনু, আৰু বিভিদ ভাৰতীকে ধৰি ৪৮টা আকাশবাণী ৰেডিঅ’ চেনেল ডিটিএইচ প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ।
• ২০২৪ চনত প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে দূৰদৰ্শন আৰু এআইআৰ নেটৱৰ্ক চেনেলসমূহক একত্ৰিত কৰা বহু ধৰণৰ ডিজিটেল ষ্ট্ৰীমিং এগ্ৰিগেটৰ অ’টিটি প্লেটফৰ্ম “ৱেভছ” মুকলি কৰে।
এই মঞ্চসমূহে তথ্য, শিক্ষা, সংস্কৃতি, আৰু বাতৰি সকলোৰে বাবে সহজলভ্য কৰি তোলাত মূল ভূমিকা পালন কৰিছে। শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী আৰু ব্যক্তিগত চেনেলকে ধৰি গ্ৰাম্য আৰু দুৰ্গম অঞ্চলত এইবোৰ বিশেষভাৱে প্ৰভাৱশালী।
এই তথ্য আজি লোকসভাত দাখিল কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে।

Ministry of Information & Broadcasting
Govt Expands Rural Media Outreach: 264 Community Radio Stations Commissioned, 6 New DD Channels Established, and 17 Upgraded Since 2019
DD Free Dish Grows from 104 to 510 Channels, Including 320 Educational Channels; Akashvani and Prasar Bharati’s OTT ‘WAVES’ Enhance Accessibility
20 AUG 2025 5:26PM by PIB Delhi
Since 2019, a total of 264 Community Radio Stations have been commissioned across India till date. To further strengthen and upgrade the existing Community Radio Stations, financial assistance has been provided to 26 stations from the financial year 2020-21 to till date.
6 Doordarshan channels have been established and 17 existing Doordarshan channels have been upgraded after 2019.
The Government carried out an impact assessment of Community Radio Stations in the year 2017 and the report titled “Study on Listenership, Reach and Effectiveness of Community Radio Stations in India” was published on 23.08.2018.
As per report, the Community Radio has played prominent role in fostering community engagement, promoting local culture, and disseminating information in rural and remote areas. Link for the report: https:// https://mib.gov.in/ministry/our-wings/broadcating-wing.
For Doordarshan Kendras, an impact assessment study on the publicity campaign was conducted in the LWE affected areas at Raigarh District of Chhattisgarh in Feb 2019. Awareness about jingles/spots broadcast from Akashvani Raigarh was recorded with 73.5 % listeners. Weekly reach to jingles/spots from Akasvani Raigarh was found at 67% listeners.
Government is continuously expanding and diversifying its rural media outreach to through multiple platforms:
• DD Free Dish (Free-to-Air Direct-To-Home) service has grown significantly — from 104 channels in 2019 to 510 channels at present.
• This includes 92 private channels, 50 Doordarshan channels, and 320 educational channels.
• 48 Akashvani radio channels, including FM Gold, Rainbow, and Vividh Bharati, are available on the DTH platform.
• In 2024, Prasar Bharati launched the OTT platform “WAVES”, a multi-genre digital streaming aggregator that integrates Doordarshan and AIR network channels.
These platforms are playing a key role in making information, education, culture, and news easily accessible to all. They are particularly impactful in rural and remote regions, including through educational programming and private channels.
This information was submitted by Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L Murugan in Lok Sabha today.