ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁରୁବାର ଉଦଘାଟନ ହେବ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ
20 AUG 2025 6:19PM by PIB Bhubaneswar
୨୪ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଥଲେଟ୍
ଫୋକସରେ ରହିବେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶାକେରଳର ଦଳ
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ବିଖ୍ୟାତ ଡାଲ୍ ହ୍ରଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଥମ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବ (କେଆଇଡବ୍ଲୁଏସଏଫ)ରେ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜାତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ୨୪ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବେ। ଏହି ତିନି ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେଲିଂ, କାନୋଇଂ ଏବଂ କାୟାକିଂ ଭଳି ଇଭେଣ୍ଟରେ ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳି ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବେ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫ ପ୍ରଥମ ସମନ୍ୱିତ ମୁକ୍ତ ବୟସ ବର୍ଗ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ୧୪ଟି କାୟାକିଂ ଏବଂ କାନୋଇଂ ଇଭେଣ୍ଟ ଏବଂ ୧୦ଟି ରୋଇଂ ଇଭେଣ୍ଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଇଭେଣ୍ଟ ହେବ। ଜଳକ୍ରୀଡାର ଆକର୍ଷଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ତିନୋଟି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଇଭେଣ୍ଟ ହେବ ଓ୍ବାଟର ସ୍କିଇଂ, ସମିଟ୍ ବୋଟ୍ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଡ୍ରାଗନ୍ ବୋଟ୍ ଦୌଡ଼।
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ କେରଳର ଖେଳାଳିମାନେ ଫୋକସରେ ରହିବେ। ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପରିଚାଳକ, ପୂର୍ବତନ ବିଶ୍ୱକପ୍ ବିଜେତା କାନୋଇଷ୍ଟ ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ବିଚାରକ, ବିଲକ୍ୱିସ୍ ମିର୍ କହିଛନ୍ତି, "ଯେହେତୁ ସର୍ଭିସେସ୍ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଏକ ଦଳ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କିପରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ତାହା ଦେଖିବା ଭଲ ହେବ। ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ।"
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡ଼ା ମହୋତ୍ସବ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ଏକ ନୂତନ ଇଭେଣ୍ଟ। ୨୦୨୫ରେ, ଦୁଇଟି ନୂତନ ଇଭେଣ୍ଟ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ମେ ମାସରେ ଦିଉରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଜଳକ୍ରୀଡା଼ ଏବଂ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଉଭୟ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
କାୟାକିଂ ଏବଂ କାନୋଇଂ ପାଇଁ, ନଭେମ୍ବରରେ ତେହରି (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ)ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପୂର୍ବ ଜାତୀୟ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍‌କୁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନକାରୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ସିଙ୍ଗଲ୍ସ ଏବଂ ଡବଲ୍ସରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୫ ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଠ ଜଣ ଖେଳାଳି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ରୋଇଂ ପାଇଁ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ଭୋପାଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ଚାମ୍ପିଅନସିପର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଠ ଜଣ ଖେଳାଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଖେଳାଳିମାନେ ବି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ସେନା ରୋୟର ଅର୍ଜୁନ ଲାଲ ଜାଟ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ହେବେ। ୨୮ ବର୍ଷୀୟ ଜାଟ ୨୦୨୦ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହାଙ୍ଗଜୋରେ ୨୦୨୨ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ହାଲୁକା ଡବଲ୍ ସ୍କଲ୍ସରେ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ।
ଜଳକ୍ରୀଡାରେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରାୟ ସମାନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହେବ। ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିବା ୪୦୯ ଜଣ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨୦୨ ଜଣ ମହିଳା ହେବେ। ୨୦୨୫ କେଆଇଡବ୍ଲୁଏସଏଫରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ (୪୪), ହରିୟାଣା (୩୭), ଓଡ଼ିଶା (୩୪) ଏବଂ କେରଳ (୩୩) ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦଳ ରହିବେ। ଗୁଜରାଟ, ପୁଡୁଚେରୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଦଳ ରହିବେ।
ଗୁରୁବାର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ, ଖେଳାଳିମାନେ କାୟାକିଂ ଏବଂ କାନୋଇଂ ଇଭେଣ୍ଟରେ ତିନୋଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପାଇଁ ଖେଳିବେ। ସମସ୍ତ ୧୦ଟି ରୋଇଂ ଫାଇନାଲ୍ ଶେଷ ଦିନରେ ଅର୍ଥାତ ୨୩ ଅଗଷ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଗୁରୁବାର ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡସେ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗଦେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଗୁଲମାର୍ଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ପରେ ଏହି ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଭେଣ୍ଟ ହେବ। ୨୦୧୭-୧୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସଂଗଠିତ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଢାଞ୍ଚାଗତ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଳକ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବ ସଂପର୍କରେ ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ଦେଖନ୍ତୁ www.water.kheloindia.gov.in.

Ministry of Youth Affairs and Sports
Top national, international athletes to vie for 24 gold medals at inaugural edition of Khelo India Water Sports Festival
Uttarakhand, Madhya Pradesh, Odisha, Kerala among top states in the first-ever national level, open-age water sports competition at Jammu & Kashmir’s Dal Lake
20 AUG 2025 6:19PM by PIB Delhi
The best national athletes in the country will vie for the 24 gold medals at stake in the inaugural Khelo India Water Sports Festival (KIWSF) to be held at the iconic Dal Lake here. The three-day event will see more than 400 compete for the medal events – rowing, canoeing and kayaking.
The Khelo India Water Sports Festival 2025 will be the first consolidated Open-age category championships where all 14 kayaking and canoeing events and the 10 rowing events are Olympic events. To add to the glamour of the Water Games, there will be three demonstration events – water skiing, shikhara boat spring and dragon boat race.
The KIWSF will see 36 states and Union Territories in action. Among them, all eyes will be on athletes from Uttarakhand, Madhya Pradesh, Odisha and Kerala. “Since Services will not take part in these Games as a team, it will be good to see how the states compete and perform. The course has been prepared keeping all international specifications in mind and we are all set to go,” said competition manager Bilquis Mir, a former World Cupper canoeist and an Olympic judge.
The Khelo India Water Sports Festival is a new addition to the Khelo India calendar. In 2025, two new events have been added. The Khelo India Beach Games took place in Diu in May. As per the Khelo Bharat Niti, both the Water Games and Beach Games are aimed at promoting sports and attracting tourism.
For kayaking and canoeing, the last nationals held at Tehri (Uttarakhand) in November have been used as a qualifier. The top 15 in singles and doubles and the top eight fours will be participating in KIWSF. For rowing, the top eight from the nationals held in Bhopal in March this year will take part.
There will be international flavor as well. Arjun Lal Jat, an Army rower who will represent Delhi, will be one of the main attractions. Jat, 28, has taken part in the 2020 Tokyo Olympics and won silver in the light-weight double sculls at the 2022 Asian Games in Hangzhou.
The Water Games will see almost equal representation from men and women. Of the 409 athletes competing for medals, 202 will be female. Madhya Pradesh (44), Haryana (37), Odisha (34) and Kerala (33) will have the largest contingent at KIWSF 2025. Gujarat, Puducherry and West Bengal will have the smallest teams.
Three gold medals – all in kayaking and canoeing -- will be decided on Day 1 on Thursday. All 10 rowing finals are slotted on the final day on August 3. The opening ceremony, expected to be attended by the Union Minister of State Srimati Raksha Khadse, along with other dignitaries of Jammu and Kashmir, will be held Thursday evening 6 PM onwards.
This water sports carnival will be the second Khelo India event in J&K after the Khelo India Winter Games held in Gulmarg. Launched in 2017-18, Khelo India is a mission to promote sports culture at the grassroots level and also aimed at organized talent identification, structured sporting competitions and infrastructure development.
Further details of KIWSF are available at www.water.kheloindia.gov.in.