গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তত ফেন্সিং
20 AUG 2025 4:42PM by PIB Guwahati
পশ্চিম বংগত ভাৰত–বাংলাদেশ সীমান্তৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য ২২১৬.৭ কিমি, ইয়াৰে ১৬৪৭.৬৯৬ কিমি বেৰাৰে আবৃত। বাকী ৫৬৯.০০৪ কিমি অংশত এতিয়াও বেৰা আৰু আন-আন সীমান্ত আন্তঃগাঁথনিগত কাম বাকী আছে। ১১২.৭৮০ কিমি অ-ব্যৱহাৰ্য্য (non-feasible) আৰু ৪৫৬.২২৪ কিমি ব্যৱহাৰ্য্য (feasible)।
পশ্চিম বংগত ব্যৱহাৰ্য্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ (IB) ৪৫৬.২২৪ কিমি-ৰ ভিতৰত ৭৭.৯৩৫ কিমি ভূমি সম্পাদনকাৰী সংস্থাক গতাই দিয়া হৈছে। বাকী ৩৭৮.২৮৯ কিমি অংশৰ ভিতৰত ১৪৮.৯৭১ কিমি-ৰ বাবে এতিয়াও ৰাজ্য চৰকাৰে ভূমি অধিগ্ৰহণৰ কাম আৰম্ভ কৰা নাই। বাকী থকা ২২৯.৩১৮ কিমি ভূমি অধিগ্ৰহণৰ ভিন্ন পৰ্য্যায়ত আছে, ইয়াৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ-
পৰ্য্যায়
দৈৰ্ঘ্য (কিমি-ত)
ৰাজ্যিক কেবিনেটৰ অনুমোদনৰ বাবে বাকী
৩১.০১৯
পেমেন্ট কৰা হৈছে কিন্তু এতিয়াও ৰাজ্যই গতাই দিয়া নাই
১৮১.৬৩৫
ৰাজ্যই এতিয়াও কৰিবলগীয়া মূল্যায়ন
৭.০৮৫
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে (MHA) এতিয়াও কৰিবলগীয়া পেমেন্ট
৯.৫৭৯
মুঠ
২২৯.৩১৮
ভূমি অধিগ্ৰহণৰ প্ৰক্ৰিয়াক ক্ষীপ্ৰকৰণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে নিম্ন-উল্লেখিত পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিছেঃ-
1. ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে বিষয়টো সন্দৰ্ভত নিয়মীয়া বৈঠক আৰু পৰ্য্যালোচনা।
2. প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্য্যালোচনা আৰু সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য ভ্ৰমণ।
3. নিয়ম অনুসৰি সময়মতে ভূমি অধিগ্ৰহণৰ ধন মুকলি কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে ১৮১.৬৩৫ কিমি-ৰ বাবে ধন পৰিশোধ কৰা হৈছে।
যোৱা তিনি বছৰত (০১ জানুৱাৰী, ২০২৩-ৰ পৰা ৩১ জুলাই, ২০২৫-লৈ) পশ্চিমবংগত অবৈধ অনুপ্ৰৱেশ আৰু সীমান্ত-অতিক্ৰমি সংঘটিত অপৰাধৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ-
বৰ্ষ
২০২৩
২০২৪
২০২৫
(৩১ জুলাই, ২০২৫ লৈকে)
অনুপ্ৰৱেশ
(সংখ্যাত)
১৫৪৭
১৬৯৪
৭২৩
নিচাজাতীয় সামগ্ৰী জব্দ
(কিগ্ৰা-ত)
৪৯৮৮.২৮২
৩১৪৫.৬০৬
৫৭২৯.৩৪০
গৰু জব্দ (সংখ্যাত)
৮৬১৪
৮৬৪৮
২৮৮৬
ফেনচেডাইল জব্দ (সংখ্যাত)
২১০৪০৭
৩০৩৪৮০
২১০৬০৬
ইয়াবা টেবলেট জব্দ (সংখ্যাত)
৫১৮৮২
৮৬৭৪৭
৩৬৪৪০
সোণ জব্দ (কিগ্ৰা-ত)
১৬৬.৮১০
১৮৮.১৪২
২০.৮৭৬
ভুৱা ভাৰতীয় নোট জব্দ (টকা-ত)
১৫৮৬০০০
৩২৪৫৭০০
৭৪৫০০০
ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই কথা সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
FENCING ON INDO- BANGLADESH BORDER
20 AUG 2025 4:42PM by PIB Delhi
The total length of the Indo–Bangladesh border in West Bengal is 2216.7 km, out of which 1647.696 km has been covered by fence. Out of balance stretch of 569.004 km, which is yet to be covered by fence and other border infrastructure works, 112.780 km is non-feasible and 456.224 km is feasible.
Out of 456.224 km feasible IB length in West Bengal, land for 77.935 km has been handed over to the executing agency. For the balance stretch of 378.289 km, land acquisition is yet to be initiated for 148.971 km by the State Government. The remaining land for 229.318 km is in various stages of land acquisition, the details of which are as under:-
Stage
Length (in km)
Pending for State Cabinet approval
31.019
Payment made but yet to be handed over by the State
181.635
Valuation yet to be done by the State
7.085
Payment yet to be made by MHA
9.579
Total
229.318
The following steps are being taken by the Government of India to expedite the land acquisition process:-
1. Regular meetings and reviews on the issue with the State Government.
2. Visits to the State to review and coordinate for ironing out the challenges, if any.
3. Timely land acquisition payments as per norms are being released. Payment has already been made for 181.635 km.
The details of illegal infiltration and cross-border crimes in the state of West Bengal during last three years (from 01st January, 2023 to 31st July, 2025) are as under:-
Year
2023
2024
2025
(till 31st July, 2025)
Incoming Apprehensions
(In Nos)
1547
1694
723
Seizure of Narcotics Item
(In KGs)
4988.282
3145.606
5729.340
Seizure of Cattle (In Nos)
8614
8648
2886
Seizure of Phensedyl (In
Nos)
210407
303480
210606
Seizure of Yaba Tablets (In
Nos)
51882
86747
36440
Seizure of Gold (In KGs)
166.810
188.142
20.876
Seizure of FICN (In Rs.)
1586000
3245700
745000
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.