ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ଅଭିଯାନ : ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
19 AUG 2025 4:28PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଜନଜାତି ନେତୃତ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଏହାକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି-ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଜନଜାତି ନେତୃତ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ସେବା (ସେବା), ସଂକଳ୍ପ (ସମାଧାନ) ଏବଂ ସମର୍ପଣ (ଉତ୍ସର୍ଗ) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ, ଯାହା "ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ପ୍ରୟାସ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ" ର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ବର୍ଷର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ।
ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ :
1. ଗ୍ରାମ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ଜନକେନ୍ଦ୍ରିତ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
2. ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ ସ୍ତରର ମାଷ୍ଟର ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୦ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ଠାରୁ ଚାଲିଥିବା ବହୁବିଭାଗୀୟ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଲ୍ୟାବ କର୍ମଶାଳା/ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗବେଷଣାଗାରକୁ ରାଜ୍ୟରୁ ଜିଲ୍ଲା, ବ୍ଲକ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ।
3. ବିକାଶ ଯୋଜନାର ମିଳିତ-ସୃଷ୍ଟି, ଯେଉଁଠାରେ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ନିବେଶ ରଣନୀତି ସହିତ "୧ ଲକ୍ଷ ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ-ଭିଜନ ୨୦୩୦" ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
4. ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ୫୫୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ଗଠନ କରିବା ।
ଅଭିଯାନର ଫଳାଫଳ :
• ଆଦି ସେବା କେନ୍ଦ୍ର : ସମସ୍ତ ଜନଜାତି ବହୁଳ ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମସ୍ୟାର ମିଳିତ ସମାଧାନ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପାକ୍ଷିକ ୧ ରୁ ୨ ଘଣ୍ଟା 'ଆଦି ସେବା ସମୟ' ଭାବରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତି।
• ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଲ୍ୟାବ କର୍ମଶାଳା : ରାଜ୍ୟଠାରୁ ଗ୍ରାମସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂରଚିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗବେଷଣାଗାର, ଜନଜାତି ବିକାଶ ପାଇଁ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଏକାଧିକ ବିଭାଗକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା।
• ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ : ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହ ତାଳ ଦେଇ ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଭିଜନ ୨୦୩୦ କୁ ଗ୍ରାମବାସୀ ଓ ଅଧିକାରୀମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ।
• ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ସଂତୃପ୍ତି।
• ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ଡାକନ୍ତୁ :
• ଆଦି ସହଯୋଗୀ : ଶିକ୍ଷକ, ଡାକ୍ତର ଏବଂ ପେସାଦାର ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ସଂଗଠିତ କରନ୍ତି।
• ଆଦି ସାଥୀ : ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏନଆରଏଲଏମ ସଦସ୍ୟ, ଆଦିବାସୀ ବୟସ୍କ, ଯୁବକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଖିଆ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ପ୍ରସାରକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି ।
• ଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ : ଜନଜାତି ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶାସନ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରସାର :
ଏହି ଅଭିଯାନ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନଜାତି ବହୁଳ ଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ୫୫୦ ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ୩୦ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନେତାଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ। ଏହା ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ସଫଳ ରୂପାୟନ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି :
• ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ (ପି.ଏମ. ଜନମନ)
• ଜାତୀୟ ସିକିଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତା ଦୂରୀକରଣ ମିଶନ
ମାନ୍ୟବର ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ କହିଛନ୍ତି : "ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ଅଭିଯାନ ସମାବେଶୀ ଶାସନ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ। ସେବା, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଯୋଗଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ୧ ଲକ୍ଷ ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଭିଜନ ୨୦୩୦ ସହ-ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ମାନ୍ୟବର ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗା ଦାସ ଉଇକେ କହିଛନ୍ତି : "ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଜନଜାତି ବିକାଶ ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ ଜନଜାତି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ"।
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିଭୁ ନାୟାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି : "ଆଦି କର୍ମଯୋଗୀ ଅଭିଯାନ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପ୍ରୋସେସ ଲ୍ୟାବ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ-ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଯୁବକ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ନାଗରିକ ସମାଜ ଏବଂ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜନଜାତି ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି।

Ministry of Tribal Affairs
Adi Karmayogi Abhiyan: Responsive Governance Programme
Envisaged as the World’s Largest Tribal Grassroots Leadership Programme
19 AUG 2025 4:28PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs has officially launched the Adi Karmayogi Abhiyan – envisaged as the world’s largest tribal grassroots leadership programme, aimed at empowering tribal communities, strengthening responsive governance, and creating local leadership opportunities across the country.
Launched under the visionary leadership of the Hon’ble Prime Minister of India, the Abhiyan emphasizes Sewa (Service), Sankalp (Resolve), and Samarpan (Dedication), reflecting the guiding principle of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas, Sabka Vishwas.” This initiative forms a key part of the Janjatiya Gaurav Varsh and contributing towards the vision of Viksit Bharat by 2047.
Objectives of the Adi Karmayogi Abhiyan:
1. Promote responsive, people-centric governance at village and community levels.
2. Conduct multi-departmental Governance Lab Workshops/Process Labs from state to district, block, and village levels – ongoing since 10th July 2025 – For capacity Building ofState, District, and Block Master Trainers.
3. Co- creation of development plans, where tribal communities and government officers jointly formulate the “1 Lakh Tribal Villages-Vision 2030”, including detailed action plans and investment strategies.
4. Build a network of 20 lakh change leaders across 550 districts and 30 States/UTs to implement grassroots development initiatives.
Outcomes of the Abhiyan:
• Adi Sewa Kendra: Proposed in all tribal-dominated villages, where government officers and community members dedicate 1–2 hours fortnightly as ‘Adi Sewa Samay’ to collaboratively address local issues, mentor youth, and support governance initiatives.
• Governance Lab Workshops: Structured process labs from state to village levels, engaging multiple departments to co-create solutions for tribal development.
• Tribal Village Action Plan: Villagers and officers will co-create the Tribal Village Vision 2030, aligned with national and international commitments towards sustainable development goals and inclusive development.
• Saturation of government schemes and interventions.
• Call for Volunteers:
• Adi Sahyogi: Teachers, doctors, and professionals who mentor and mobilize communities.
• Adi Saathi: SHGs, NRLM members, tribal elders, Youth and local leaders supporting implementation and outreach.
• Community Leadership Training: Capacity-building programs for tribal youth, women, and community leaders on governance, problem-solving, and social mobilization.
Participation and Outreach:
The Abhiyan will reach over 1 lakh tribal-dominated villages, mobilizing 20 lakh change leaders across 550 districts and 30 States/UTs. It builds upon the successful implementation of flagship government schemes, including:
• Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan
• Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM JANMAN)
• National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission
Hon’ble Minister of Tribal Affairs, Shri Jual Oram, stated:"Adi Karmayogi Abhiyan is a historic step in realizing inclusive governance and people’s participation. By fostering Sewa, Sankalp, and Samarpan, and through collaborative engagement of tribal communities and government officers, we will co-create the 1 Lakh Tribal Villages Vision 2030."
Hon’ble Minister of State of Tribal Affairs, Shri DurgaDas Uikey, added:"This initiative has transformative potential for tribal development at the grassroots level and will help achieve holistic development of tribal villages on a mission mode."
Secretary, Ministry of Tribal Affairs, Shri Vibhu Nayar, emphasized:"Adi Karmayogi Abhiyan is designed to operationalize responsive governance at the grassroots. Through Governance Process Labs, government officers at all levels are receiving structured training to become effective change leaders.”
The Ministry of Tribal Affairs calls upon all stakeholders – tribal communities, youth, SHGs, civil society, and government officers – to actively participate in this historic initiative, reinforcing tribal leadership and inclusive development across the nation.