ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କପା ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ କଲେ ସରକାର
19 AUG 2025 6:04PM by PIB Bhubaneswar
ଘରୋଇ କପା ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖିବା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସରକାର ଅଗଷ୍ଟ ୧୯, ୨୦୨୫ ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଞ୍ଚା କପା ଆମଦାନୀ ଉପରେ ସମସ୍ତ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବା କଷ୍ଟମ ଡ୍ୟୁଟି ଛାଡ଼ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ୫% ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି), ୫% କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶ ସେସ୍ (ଏଆଇଡିସି) ଏବଂ ଉଭୟ ଉପରେ ୧୦% ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ସରଚାର୍ଜକୁ ହଟାଇବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ମିଳତ ଭାବରେ କପା ଉପରେ ଲାଗୁ ୧୧% ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ କଷ୍ଟମ ବୋର୍ଡ (ସିବିଆଇସି) ଦ୍ୱାରା ଅଧିସୂଚିତ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି, ସୂତା, କପଡ଼ା, ପୋଷାକ ଏବଂ ମେକ-ଅପ୍ ସମେତ ବୟନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଇନପୁଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଛାଡ଼ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ଏକ ନିୟମିତ ଦାବିକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଯାହା ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ କପା ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଡ୍ୟୁଟି ଉଚ୍ଛେଦ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଆସୁଥିଲେ। ଏହି ଶୁଳ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଛାଡ଼ କରି, ସରକାର ଘରୋଇ ବଜାରରେ କଞ୍ଚା କପା ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି, କପା ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖିବା, ବୟନ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ଭାରତୀୟ ବୟନ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବୟନ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏସଏମଇ)କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଘରୋଇ କପା ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଏବଂ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ବିଭିନ୍ନ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ଠାରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କପାକୁ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଜୀ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।

Ministry of Textiles
Government Exempts Customs Duty on Cotton Imports Until 30th September 2025
19 AUG 2025 6:04PM by PIB Delhi
In a move aimed at stabilizing domestic cotton prices and supporting the textile industry, the Government of India has exempted all customs duties on the import of raw cotton with effect from 19th August 2025 until 30th September 2025. This includes the removal of both the 5% Basic Customs Duty (BCD), the 5% Agriculture Infrastructure and Development Cess (AIDC), and a 10% Social Welfare Surcharge on both, cumulatively in an 11% import duty on cotton.
The decision, notified by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), is expected to lower input costs across the textile value chain encompassing yarn, fabric, garments, and made-ups and provide much needed relief to manufacturers and consumers alike.
The exemption responds to persistent demands from the textile industry, which has been urging the Government to eliminate import duties on cotton due to rising domestic prices and supply constraints. By temporarily waiving these duties, the Government aims to:
• Enhance the availability of raw cotton in the domestic market,
• Stabilize cotton prices, thereby reducing inflationary pressure on finished textile products,
• Support export competitiveness of Indian textile products by lowering production costs.
• Protect small and medium enterprises (SMEs) in the textile sector, which are more vulnerable to price fluctuations.
This measure is expected to have a salutary effect on domestic cotton prices and support the overall health of the textile and apparel sector, which is a significant contributor to employment and exports in India. Various textile associations welcome the step taken by Government exempting all varieties of cotton from 11% import duty with effect from 19thAugust 2025 and thanked the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modiji and Hon’ble Union Minister of Textiles Shri Giriraj Singh for considering the long pending demand of the industry.