ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି; ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦର୍ଶିତ
15 AUG 2025 5:19PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ସମାରୋହରେ ‘‘ସଭାସାର" ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି
ଚଳିତ ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ "ନୂଆ ଭାରତ" ସହିତ ୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରାୟ ୨୧୦ ଜଣ ନିର୍ବାଚିତ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି ଯେଉଁଥିରେ ସରପଞ୍ଚ, ମୁଖିଆ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପ୍ରଧାନ ରହିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ବିବିଧ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି, ସେମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଶାସନର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଥିଲା। ସେମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୨୫ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ, ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ "ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ, ବିକଶିତ ଭାରତ ର ପରିଚୟ" ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମାରୋହରେ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ (ଏଫ୍.ଏ.ଏଚ୍.ଡି.) ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଓରଫ ଲଲନ ସିଂହଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ଏଫ୍.ଏ.ଏଚ୍.ଡି. ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍. ପି. ସିଂହ ବାଘେଲ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜଙ୍କ ସମେତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ୪୨୫ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିମାନେ ଏକ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏ.ଆଇ) ଚାଳିତ ଉପକରଣ 'ସଭାସାର' ର ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ, ଯାହା ଗ୍ରାମ ସଭା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତ ବୈଠକଗୁଡ଼ିକର ଅଡିଓ ଏବଂ ଭିଡିଓ ରେକର୍ଡିଂରୁ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ମିନିଟସ୍ ଅଫ୍ ମିଟିଂ (ଏମ୍.ଓ.ଏମ୍.) ସଂରଚିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦୟ ସଂକଳ୍ପ ପତ୍ରିକାର ୧୬ତମ ସଂସ୍କରଣର ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତ ସଶକ୍ତିକରଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି, ସଫଳତା କାହାଣୀ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଅନୁଭୂତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଏକ ଇ-ପ୍ରକାଶନ। ୧୬ତମ ସଂସ୍କରଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ"।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ନିର୍ବାଚିତ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ତୃଣମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଯୋଜନା ଯଥା ହର ଘର ଜଳ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ଗ୍ରାମୀଣ), ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁକ୍ତ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି ପୂରଣ କରିବାର ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଐତିହାସିକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା ବାର୍ଷିକ ଆବଣ୍ଟନ ୧୭୬ ଟଙ୍କାରୁ ୬୭୪ ଟଙ୍କାକୁ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି)। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧.୭୬ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ, ମୁଖ୍ୟତଃ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ୩.୨୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଶେଷ ହୋଇଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ୨.୬୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ, ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ" ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ସମର୍ପଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ସେ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ. ପି. ସିଂହ ବାଘେଲ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ପେନସନ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ପିଏମ-କିଷାନ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସେବା ପ୍ରଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ପି.ଆର.ଆଇ. ଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ୪୬ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଫେସର ବାଘେଲ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଐତିହ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଏବଂ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଫେରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରଦର୍ଶନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ନିକଟରେ ବିକଶିତ ପଞ୍ଚାୟତ ଅଗ୍ରଗତି ସୂଚକାଙ୍କ (ପିଏଆଇ) ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗ୍ରାମସଭାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସମାବେଶୀ କରିବା ପାଇଁ ସେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନୂତନ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ-ଚାଳିତ ସମାଧାନ ‘‘ସଭାସାର" ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଅପରପକ୍ଷରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁଶୀଲ କୁମାର ଲୋହାନୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥିମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସଭାସାର ବିଷୟରେ
ଉନ୍ନତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ନ୍ୟାଚୁରାଲ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ ପ୍ରୋସେସିଂ (ଏନଏଲପି) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, 'ସଭାସାର' ଆଲୋଚନାର ପ୍ରତିଲିପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ, ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥାଏ, ଏବଂ ବୈଠକର ଭଲ-ଫର୍ମାଟ ହୋଇଥିବା ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ। 'ଭାଷିନୀ' (ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ ଭାଷା ଅନୁବାଦ ମିଶନ ଅଧୀନରେ) ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏହି ଉପକରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୩ ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ସୁଯୋଗ ସହିତ, ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାଗତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ସମାବେଶୀତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମ ସଭାର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପାଇଁ 'ସଭାସାର' ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି। ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ୧୧୯୪ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏହି ଉପକରଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ତ୍ରିପୁରା ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ। ଏହା କେବଳ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବାସ୍ତବ ବ୍ୟବହାର ଆଧାରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତିକରଣରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ। ‘‘ସଭାସାର" କୁ ଗ୍ରହଣ କରି ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।

Ministry of Panchayati Raj
Panchayat Leaders Attend 79th Independence Day Celebrations at Red Fort ; Showcase Spirit of Rural India
Panchayats Enter AI Era with Launch of ‘SabhaSaar’ at Panchayat Leaders’ Felicitation Ceremony
15 AUG 2025 5:19PM by PIB Delhi
In a landmark celebration of grassroots democracy aligned with this year's Independence Day theme “Naya Bharat”, nearly 210 elected Panchayat representatives from across India including Sarpanch, Mukhiya and Gram Pradhans, attended the 79th Independence Day festivities at the Red Fort as Special Guests. Dressed in diverse traditional attire, they showcased the culture and spirit of rural India, symbolising the strength of the third tier of governance. Their presence and significant contribution towards nation building was also acknowledged by Prime Minister Shri Narendra Modi in his address today from the ramparts of the Red Fort.
While on the eve of Independence Day 2025, these Special Guests were felicitated in a special event “आत्मनिर्भर पंचायत, विकसित भारत की पहचान” in New Delhi. The ceremony was graced by Union Minister of Panchayati Raj and Fisheries Animal Husbandry and Dairying (FAHD), Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh along with Union Minister of State for Panchayati Raj and FAHD Prof. S. P. Singh Baghel. Secretary, MoPR Shri Vivek Bharadwaj along with other senior officials of the Ministry and over 425 participants from across the country were also present on this occasion. These special guests also saw the unveiling of ‘SabhaSaar’, an Artificial Intelligence (AI)-powered tool that automatically generates structured Minutes of Meeting (MoM) from audio and video recordings of Gram Sabhas and other Panchayat meetings and release of the 16th edition of Gramoday Sankalp Patrika, an e-publication highlighting key insights, success stories, and inspiring experiences in Panchayat empowerment, local governance, and innovation. The theme of the 16th edition is “Women Empowerment through Panchayati Raj Institutions”.
Addressing these Special Guests, Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh lauded the elected Panchayat representatives for their exemplary grassroots work and contribution towards saturating the flagship schemes of the government like Har Ghar Jal, PM Awas Yojana (Gramin), Mission Indradhanush, PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana etc. He noted that there has been a historic rise in financial support to the Panchayats (nearly fivefold in the last decade with per-capita annual allocations increasing from ₹176 to ₹674). He also highlighted that under the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan, nearly 1.76 crore participants, mostly Panchayat representatives, have been trained in the past five years. Highlighting the SVAMITVA Scheme’s impact, he said that drone surveys have been completed in over 3.26 lakh villages in the country, resulting in distribution of over 2.63 crore legally recognised Property Cards. The Union Minister reiterated that Svamitva has helped families secure loans, resolve disputes, and improve local governance. He urged panchayat representatives to show continued dedication towards realising the Prime Minister’s vision of Viksit Bharat.
Union Minister of State for Panchayati Raj, Prof. S. P. Singh Baghel, in his address extended Independence Day greetings and honoured the sacrifices of freedom fighters. Highlighting that Panchayats have evolved into service delivery centres providing pensions, certificates, PM-Kisan benefits, and Ayushman Cards, he praised the 46% representation of women in PRIs and urged for their complete empowerment. Prof. Baghel encouraged the panchayat representatives to draw inspiration from Delhi’s heritage and return with fresh ideas for their regions’ development.
Secretary, MoPR, Shri Vivek Bharadwaj, while addressing the guests, highlighted upon the significance of the recently developed Panchayat Advancement Index (PAI) as a tool for evaluating and improving Gram Panchayat performance. He also presented SabhaSaar, the Ministry’s new AI-powered solution to make Gram Sabha proceedings more efficient, transparent, and inclusive. While Shri Sushil Kumar Lohani, Additional Secretary, MoPR, spoke about key digital and governance initiatives of the Ministry and encouraged Panchayats to use them effectively. As part of their visit to the National Capital, the Special Guests also toured the Pradhan Mantri Sangrahalaya, gaining an in-depth view of India’s proud history and landmark achievements and also participated in the Har Ghar Tiranga Abhiyan.
About SabhaSaar
Powered by advanced AI and Natural Language Processing (NLP), ‘SabhaSaar’ transcribes discussions, identifies key decisions and action points, and produces well-formatted minutes of the meeting. Integrated with ‘Bhashini’ (under the Government of India’s National Language Translation Mission) the tool currently supports 13 Indian languages, with scope for expansion, ensuring inclusivity for Panchayats across diverse linguistic regions. MoPR has requested all States/UTs to use ‘SabhaSaar’ for documenting the Special Gram Sabhas on 15 August 2025. Tripura will lead the way, with all 1,194 Gram Panchayats and traditional local bodies adopting the tool for this occasion. This will not only assist Panchayats but also help refine the system based on real-world use. By embracing ‘SabhaSaar’, Panchayats are taking a significant stride towards transparent, accountable, and technology-enabled local governance.