ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୫ତମ ପ୍ରେସ୍ କାଉନ୍‌ସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗଠନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲୁରହିଛି; ଅଧିକାଂଶ ନାମାଙ୍କନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଛି
08 AUG 2025 4:37PM by PIB Bhubaneswar
08.08.2025 : ପ୍ରେସ୍ କାଉନ୍‌ସିଲ୍‌ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ ଆକ୍ଟ, ୧୯୭୮ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଗଠିତ ହୁଏ ।
୧୫ତମ ପ୍ରେସ୍ କାଉନ୍‌ସିଲର ସମ୍ବିଧାନର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନଲିଖିତ:
1. ଧାରା ୫ର ଉପ-ଧାରା ୩(କ) ଅନୁଯାୟୀ, କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ତେର ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଛଅ ଜଣ ଖବରକାଗଜର ସମ୍ପାଦକ ହୋଇଥିବେ ଏବଂ ବାକି ସାତ ଜଣ ସମ୍ପାଦକ ବ୍ୟତୀତ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକ ହେବେ। ଏହି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ନାମାଙ୍କନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାନ୍ୟବର ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟ ସମ୍ମୁଖରେ ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି।
2. ଧାରା ୫ର ଉପ-ଧାରା ୩(ଖ) ଅନୁଯାୟୀ, ସମ୍ବାଦପତ୍ର ପରିଚାଳନାର ମାଲିକ କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁଯାୟୀ ଛଅ ଜଣଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯିବ। ସରକାର ପ୍ରେସ୍ କାଉନ୍‌ସିଲରୁ ନାମାଙ୍କନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
3. ଧାରା ୫ ର ଉପ-ଧାରା ୩() ଅନୁଯାୟୀ, ସମ୍ବାଦ ସଂସ୍ଥା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯିବ। ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲରୁ ମନୋନୟନ ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି।
4. ଧାରା ୫ ର ଉପ-ଧାରା ୩() ଅନୁଯାୟୀ, ତିନି ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ହେବେ ଯାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ, ଆଇନ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶେଷ ଜ୍ଞାନ କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯଥାକ୍ରମେ ଜଣେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅନୁଦାନ ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ବାର କାଉନ୍‌ସିଲ୍ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ଜଣେ ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ହେବେ। ଏହି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି।
5. ଧାରା ୫ ର ଉପ-ଧାରା ୩() ଅନୁଯାୟୀ, ପାଞ୍ଚ ଜଣ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ହେବେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ତିନି ଜଣ ଲୋକସଭା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ହେବେ ଏବଂ ଦୁଇ ଜଣ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ମନୋନୀତ ହେବେ। ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମନୋନୟନ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି। ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ମନୋନୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସୂଚନା ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Information & Broadcasting
Constitution Process of 15th Press Council of India Underway; Majority of Nominations Finalised
08 AUG 2025 4:37PM by PIB Delhi
Press Council of India is constituted under the provisions of the Press Council Act, 1978.
Status of the constitution of 15th Press Council is as follows:
1. In terms of sub-section 3(a) of Section 5, thirteen members are to be nominated among the working journalists of whom six shall be editors of newspapers and the remaining seven shall be working journalists other than editors. The process of nomination of these members is sub-judice before the Hon’ble Delhi High Court.
2. In terms of sub-section 3(b) of Section 5, six shall be nominated in accordance with such procedure as may be prescribed from among persons who own or carry on the business of management of newspapers. Government has received the nominations from the Press Council.
3. In terms of sub-section 3(c) of Section 5, one shall be nominated from among persons who manage news agencies. Nomination from Press Council is awaited.
4. In terms of sub-section 3(d) of Section 5, three shall be persons having special knowledge or practical experience in respect of education and science, law, and literature and culture of whom respectively one shall be nominated by the University Grants Commission, one by the Bar Council of India and one by the Sahitya Academy. Notification in respect of these members has been issued.
5. In terms of sub-section 3(e) of Section 5, five shall be members of Parliament of whom three shall be nominated by the Speaker from among the members of the House of the People (Lok Sabha) and two shall be nominated by the Chairman of the Council of States (Rajya Sabha) from among its members. Nomination from the Speaker of the House of the People has been received. Notification in respect of nominations made by the Chairman of the Council of States has been issued.
This information was submitted by Union Minister of Information and Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw in Rajya Sabha today