হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
আই.সি.এম.আরনা শীন্দুনা লৈবাক শীনবা থুংবা ষ্টুদেন্দ আউতরিচ প্রোগ্রাম- আই.সি.এম.আর-সাইন ইনিসিয়েতিপ-মথংগী মীরোলগী এক্সপ্লোররশিংগী সাইন্স অমসুং হেল্থ ইন্নোবেসন পাংথোকখ্রে
আই.সি.এম.আরগী অখন্নবা থবক অসিনা হকশেলগী লমদা থিজিল্লিবা তুংগী মীরোলশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগী ইখৌ লাংবা পোকহনগনি, ইন্নোবেসন হেনগৎহনগনি অমসুং ইথিল পীগনি: দি.জি আই.সি.এম.আর
থৌরম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা আই.সি.এম.আর ইন্সতিতুৎশিংদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি ১৬ দা জিলা ৩৯ দা স্কুল ৩০০ হেনবগী ক্লাস ৯-১২ গী মহৈরোয় ১৩,০০০ হেন্না শরুক য়াখি
মহৈরোয়শিংনা লেবোরেতোরি তুরশিং, রিছার্স একজিবিসনশিং, পোষ্টর ৱাল্কশিং, ভিদিও য়েংবা অমসুং হৌজিক চৎথিরবা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগী দেমোষ্ট্রেসনশিং লাইভ ওইনা য়েংবা য়াওনা থৌরম কয়া শরুক য়াখি
08 AUG 2025 1:03PM by PIB Imphal
মহৈরোয়শিং সাইন্তিস অমগা নোংমা লৈনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাউথোকখিবগী মতুংইন্না, দিপার্তমেন্ত ওফ হেল্থ রিছার্স অমসুং আই.সি.এম.আরনা শীন্দুনা ওগষ্ট ৭ অমসুং ওগষ্ট ৮,২০২৫ দা মসিগী ইন্সতিতুৎশিং অমসুং দি.ঐচ.আর-মোদেল রুরেল হেল্থ রিছার্স য়ুনিতশিংদা লৈবাক শীনবা থুংনা সাইন- সাইন্স, হেল্থ এন্দ ইন্নোবেসন ফোর নেক্সজেন এক্সপ্লোররস পাংথোকখ্রে।
থৌরম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা আই.সি.এম.আর ইন্সতিতুৎশিংদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি ১৬ দা জিলা ৩৯ দা স্কুল ৩০০ হেনবগী ক্লাস ৯-১২ গী মহৈরোয় ১৩,১৫০ হেন্না শরুক য়াখি। মহৈরোয়শিংদা হকশেল অমসুং বাইওমেদিকেলগী রিছার্সকী লমদা খঙহন্নবা, লৈবাক অসিগী হকশেল ফগৎনবা আই.সি.এম.আরগী থবকশিং খঙহন্নবা অমসুং ২০৪৭ গী বিকসিত ভারতকী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা ভারতকী খোঙচৎ শৌগৎতুনা নহারোলশিং সাইন্স অমসুং হকশেলগী শীনফমদা চঙনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, দি.ঐচ.আরগী সেক্রেতরি অমসুং আই.সি.এম.আরগী দি.জি দোক্তর রজিব বালনা হায়খি মদুদি আই.সি.এম.আরগী অখন্নবা থবক অসিনা হকশেলগী লমদা থিজিল্লিবা তুংগী মীরোলশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগী ইখৌ লাংবা পোকহনগনি, ইন্নোবেসন হেনগৎহনগনি অমসুং ইথিল পীগনি। থিজিনবা অমসুং অনা-লায়য়েংদা ভারতকী তুংগী ফিবম শেমগৎনবা সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন পোকহনবা, ইন্নোবেসন অমসুং নহারোলশিং শরুক য়াহনবা অসি য়াম্না মরুওই। ঙসিগী অসি চুম্নগী খোঙচৎ অমা খক নত্তে, মসি সাইন্তিস অমগী খোঙ্গুল লিনবা চেপাউ পীবা অমনি। অদোম্না সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখলগা লোয়ননা য়েংবা, ৱাহং হংবা অমসুং অহানবা ওইনা থেংনবা ঐখোয়না পাম্মী। ঐখোয়গী সাইন্তিসশিংগা উনৌ, লেবশিং য়েংউ অমসুং মেদিকেল অমসুং হকশেলগী লমদা ভারতনা থিজিল্লিবা অসি য়েংউ। ইখৌ লাংবা, খুদম অমসুং থাজবগী খুৎথাংদা কমদৌনা ঐখোয়না বিকসিত ভারত অমা শেমগৎলিবগে হায়বদু মসিনি।
পাংথোকখিবা থৌরমশিংগী মনুংদা মহৈরোয়শিংনা লেবোরেতোরি তুরশিং, রিছার্স একজিবিসনশিং, পোষ্টর ৱাল্কশিং, ভিদিও য়েংবা অমসুং হৌজিক চৎথিরবা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগী দেমোষ্ট্রেসনশিং লাইভ ওইনা য়েংবা য়াওখি। মহৈরোয়শিংনা আই.সি.এম.আরগী সাইন্তিসশিংগা ৱারি শানবগী খুদোংচাবা ফংখি, মখোয়গী থিজিনবগী থবকশিং, মরুওইবা হিরমশিং অমসুং মীয়ামগী হকশেলগী নুমিৎ খুদিংগী পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা খঙখি। মহৈরোয়শিংগী মরুপ অমা ওইনা অমসুং লমজিংবা ওইনা দোক্তর কুরিও কৌবা মেস্কোত অমা নুমিৎ চুপ্পা থবক তৌখি।
থৌরমশিং অসিগী মথক্ত, আই.সি.এম.আরগী মরুওইবা থবকশিং: ভারত মশাগী ভেক্সিন-কোবাক্সিন পুথোকপা, হকশেলগী থবকশিং মীয়ামদা ফংহন্নবা আইদ্রোনগী থবক, ভারতনা পায়খৎলিবা তি.বি মুৎথৎনবা থবকশিং অমসুং তুংদা লাক্কবা লাইচৎশিংগী শেম-শাবগী থবকশিং য়েংশিন্নবা লৈবাক শীনবা থুংবগী মোক দ্রিন-বিষ্ণু য়ুধ অভ্যাস য়াওবা অখন্নবা অতেনবা ফিল্ম মরি মহৈরোয়শিংনা য়েংখি।
খঙজিনবা য়াবদি, ওগষ্ট ৮ অসি ভারতকী শক্নাইরবা সাইন্তিস, পেথোলোজিস্ত, মেদিকেল রাইতর অমসুং আই.সি.এম.আরগী দি.জি দোক্তর ভুলিমিরি রামালিঙ্গশ্বামীগী ১০৪ শুবা মপোক কুমওন্নি। মহাক্না পায়খৎলম্বা থবকশিংনা মীরোল কয়াগী থিজিল্লোয়শিংদা মখা তানা ইথিল পীখি।
এস.ঐচ.আই.এন.ই ইনিসিয়েতিপকী খুৎথাংদা, নহারোল মহৈরোয়শিংগী মরক্ত সাইন্স পাম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং মীয়ামগী হকশেল ফগৎনবা রিছার্সনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং হেন্না খঙহন্নবা মসিনা পায়খৎলিবা থবকশিং আই.সি.এম.আরনা অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
ICMR Organizes ICMR-SHINE Initiative – Science & Health Innovation for the Nextgen Explorers – a Nationwide Student Outreach Program
This is a unique initiative of ICMR to ignite scientific curiosity, foster innovation and inspire the next generation of health researchers: DG, ICMR
The event drew more than 13,000 students in grades 9-12 from over 300 schools across 39 districts in 16 states and union territories to various ICMR institutes in the country
Students witnessed a range of interactive activities including guided laboratory tours, research exhibitions, poster walks, video presentations, and live demonstrations of ongoing scientific work
08 AUG 2025 1:03PM by PIB Delhi
In line with Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi’s call for students to “spend one day as a scientist”, the Department of Health Research (DHR) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) organized a nationwide open day titled S.H.I.N.E. – Science, Health and Innovation for Nextgen Explorers across its institutes and DHR- Model Rural Health Research Units (MRHRUs) on 7th and 8th August 2025.
The event welcomed 13,150 students in grades 9-12, drawing participants from over 300 schools across 39 districts in 16 states and union territories to various ICMR institutes. The initiative aimed to introduce students to the field of health and biomedical research, highlight ICMR’s contributions to improving the nation’s health, and motivate young learners to pursue careers in science and public health, supporting India’s journey towards Viksit Bharat by 2047.
Speaking on the occasion, Dr. Rajiv Bahl, Secretary, DHR & Director General, ICMR stated, “this is a unique initiative of ICMR to ignite scientific curiosity, foster innovation and inspire the next generation of health researchers.”. He emphasized the importance of scientific temper, innovation, and youth engagement in shaping the future of Indian research and healthcare. “Today is not just a visit, it’s an invitation to step into the shoes of a scientist,” Dr Bahl said while addressing the students. “We want you to observe, question, and experience firsthand the spirit of scientific inquiry. Engage with our scientists, explore the labs, and witness the strides India has made in medical and health research. This is how we shape a Viksit Bharat — through curiosity, evidence, and ambition,” he added.
The programme included a range of interactive activities such as guided laboratory tours, research exhibitions, poster walks, video presentations, and live demonstrations of ongoing scientific work. The students also had the opportunity to interact with ICMR scientists, gaining insights into their research journeys, areas of expertise, and everyday work in public health. To make the experience more engaging, a mascot named Dr. Curio was introduced as a friendly and relatable guide for the students throughout the day.
In addition, students viewed four specially curated short films highlighting ICMR’s key initiatives: the development of Covaxin-India’s indigenous Vaccine, the iDRONE initiative for innovative healthcare delivery, India’s TB elimination efforts, and Vishanu Yudh Abhyas - a nation-wide mock drill to assess future pandemic preparedness.
Notably, 8th of August also marked the 104th birth anniversary of Dr. Vulimiri Ramalingaswami, a distinguished Indian medical scientist, pathologist, medical writer, and Director General of ICMR. His legacy continues to inspire generations of researchers and added significance to the occasion.
Through the S.H.I.N.E. initiative, ICMR reaffirmed its commitment to fostering scientific curiosity among young learners and promoting awareness of the vital role of research in advancing public health.