वित्त मन्त्रालय
राष्ट्रव्यापी वित्तीय समावेशीकरण संतृप्ति अभियानले पहिलो महिनामा उल्लेखनीय प्रगति देखाएको छ
1 जुलाई 2025 देखि देशका विभिन्न जिल्लाहरूमा लगभग 1 लाख शिविरहरू आयोजना गरिएका छन्
एक महिनामा लगभग 6.6 लाख नयाँ प्रधानमन्त्री जन धन योजना खाताहरू खोलिएका छन्; तीन जन सुरक्षा योजनाहरू अन्तर्गत 22 लाख भन्दा बढी नयाँ नामाङ्कन
31 JUL 2025 7:54PM by PIB Gangtok
1 जुलाईदेखि 30 सेप्टेम्बर, 2025 सम्म लागू गरिएको राष्ट्रव्यापी वित्तीय जागरूकता संतृप्ति अभियान आफ्नो पहिलो महिनामा एक महत्त्वपूर्ण कोसेढुङ्गामा पुगेको छ। वित्त मन्त्रालयको वित्तीय सेवा विभाग (डीएफएस) ले सबै ग्राम पञ्चायतहरू (जीपी) र शहरी स्थानीय निकायहरू (यूएलबी) मा व्यापक कभरेज प्राप्त गर्ने प्रतिबद्धताका साथ यो पहललाई अगाडि बढाइरहेको छ, जसले गर्दा प्रत्येक योग्य नागरिकले यी परिवर्तनकारी योजनाहरूको अपेक्षित लाभहरू प्राप्त गर्न सक्षम छन् भनी सुनिश्चित गर्न सकिनेछ।
यसको उद्देश्य भनेको प्रमुख योजनाहरू - प्रधानमन्त्री जन धन योजना (पीएमजेडीवाई), प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई), प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई) र अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) - का लाभहरू लगभग 2.70 लाख ग्राम पञ्चायत (जीपी) र शहरी स्थानीय निकाय (यूएलबी) मा प्रत्येक योग्य नागरिकसम्म पुग्ने कुरा सुनिश्चित गर्नु हो।
पहिलो महिनाभित्र, यी शिविरहरूले सामुदायिक संलग्नता, नामाङ्कन, अद्यावधिक र जागरूकता प्रयासहरूलाई समर्थन गर्ने महत्त्वपूर्ण सम्पर्क बिन्दुहरूको रूपमा काम गरेका छन्। पहिलो महिनामा विभिन्न जिल्लाहरूमा कुल 99,753 शिविरहरू आयोजना गरिएका छन् जसमा 80,462 शिविरहरूको प्रगति प्रतिवेदन निम्नानुसार सङ्कलित गरिएको छ:
श्रेणी
विवरण
खाता खोल्ने
नयाँ पीएमजेडीवाई खाता: 6,65,190
निष्क्रिय खाताहरूको लागि आफ्नो ग्राहकलाई चिन्नुहोस् (केवाईसी) विवरणहरूको पुन: सत्यापन:
पीएमजेडीवाई खाता: 4,73,383
अन्य बचत खाता: 5,65,051
नामाङ्कन अद्यतन
पीएमजेडीवाई खाता : 2,81,188
अन्य खाता : 2,65,617
सामाजिक सुरक्षा योजना नामाङ्कन
पीएमजेजेबीवाई: 7,46,129
पीएमएसबीवाई: 12,36,548
एपीवाई: 2,82,905
पीएमजेजेबीवाई र पीएमएसबीवाई अन्तर्गत निपटाएको दाबी
6,538
वित्तीय साक्षरता कार्यक्रममा ध्यान
डिजिटल ठगी जागरूकता
दाबी नगरिएको जमाराशिमा पहुँच
शिकायत निवारण संयन्त्र
अभियान अगाडि बढ्दै जाँदा समावेशी र दिगो विकासको फराकिलो दृष्टिकोणसँग मिल्दोजुल्दो गरी जीपी र यूएलबीहरूलाई सन्तुष्ट पार्ने र सामुदायिक संलग्नतालाई अधिकतम बनाउनेतर्फ निरन्तर प्रयासहरू निर्देशित गरिनेछ। आगामी शिविरहरूको बारेमा लक्षित विज्ञापन र प्रचारको माध्यमद्वारा, मानिसहरूलाई यी केन्द्रहरूमा भ्रमण गर्न र योजनाहरूको फाइदा लिन प्रोत्साहित गरिन्छ।
कार्यान्वयनको प्रत्येक तहमा हितधारकहरूको सक्रिय र अर्थपूर्ण संलग्नतामा आधारित, ब्याङ्किङ र वित्तीय सेवाहरूमा अन्तिम-माइल पहुँच सुनिश्चित गर्न भारत सरकार प्रतिबद्ध छ।

Ministry of Finance
Nationwide Financial Inclusion Saturation Campaign sees significant progress in the First Month
Around 1 lakh camps organized across various districts in the country since 1st July 2025
Nearly 6.6 lakh new PM Jan Dhan Yojana accounts opened; More than 22 lakh new enrollments under three Jan Suraksha Schemes in one month
31 JUL 2025 7:54PM by PIB Delhi
The Nationwide Financial Awareness Saturation Campaign, being implemented from July 1 to September 30, 2025, has reached a significant milestone in its first month. The Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance, is driving this initiative with a commitment to achieve comprehensive coverage across all Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs), ensuring that every eligible citizen is able to avail the intended benefits of these transformative schemes.
The objective is to ensure that the benefits of the flagship schemes—Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), and Atal Pension Yojana (APY)—reach every eligible citizen across approximately 2.70 lakh Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs).
Within the first month, these camps have served as vital touchpoints for community engagement, supporting enrolment, updates and awareness efforts. A total of 99,753 camps have been held in the first month across various districts with progress reports compiled for 80,462 camps as under:
Category
Details
Account Opening
New PMJDY Accounts: 6,65,190
Re-verification of Know Your Customer (KYC) details for inactive accounts:
PMJDY Accounts: 4,73,383
Other Savings Accounts: 5,65,051
Nomination Updates
PMJDY Accounts: 2,81,188
Other Accounts: 2,65,617
Social Security Scheme Enrolments
PMJJBY: 7,46,129
PMSBY: 12,36,548
APY: 2,82,905
Claims settled under PMJJBY and PMSBY
6,538
Financial Literacy Programme Focus
Digital fraud awareness
Access to unclaimed deposits
Grievance redressal mechanisms
As the campaign progresses, continued efforts will be directed towards saturating GPs and ULBs and maximizing community engagement aligning with the broader vision of inclusive and sustainable development. Through targeted advertisements and publicity about upcoming camps, people are encouraged to visit these centres and take advantage of the schemes.
The Government of India remains committed to ensure last-mile access to banking and financial services, anchored in the active and meaningful engagement of stakeholders at every tier of implementation.