Ministry of Finance
Nationwide Financial Inclusion Saturation Campaign sees significant progress in the First Month
Around 1 lakh camps organized across various districts in the country since 1st July 2025
Nearly 6.6 lakh new PM Jan Dhan Yojana accounts opened; More than 22 lakh new enrollments under three Jan Suraksha Schemes in one month
31 JUL 2025 7:54PM by PIB Delhi
The Nationwide Financial Awareness Saturation Campaign, being implemented from July 1 to September 30, 2025, has reached a significant milestone in its first month. The Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance, is driving this initiative with a commitment to achieve comprehensive coverage across all Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs), ensuring that every eligible citizen is able to avail the intended benefits of these transformative schemes.
The objective is to ensure that the benefits of the flagship schemes—Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), and Atal Pension Yojana (APY)—reach every eligible citizen across approximately 2.70 lakh Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs).
Within the first month, these camps have served as vital touchpoints for community engagement, supporting enrolment, updates and awareness efforts. A total of 99,753 camps have been held in the first month across various districts with progress reports compiled for 80,462 camps as under:
Category
Details
Account Opening
New PMJDY Accounts: 6,65,190
Re-verification of Know Your Customer (KYC) details for inactive accounts:
PMJDY Accounts: 4,73,383
Other Savings Accounts: 5,65,051
Nomination Updates
PMJDY Accounts: 2,81,188
Other Accounts: 2,65,617
Social Security Scheme Enrolments
PMJJBY: 7,46,129
PMSBY: 12,36,548
APY: 2,82,905
Claims settled under PMJJBY and PMSBY
6,538
Financial Literacy Programme Focus
Digital fraud awareness
Access to unclaimed deposits
Grievance redressal mechanisms
As the campaign progresses, continued efforts will be directed towards saturating GPs and ULBs and maximizing community engagement aligning with the broader vision of inclusive and sustainable development. Through targeted advertisements and publicity about upcoming camps, people are encouraged to visit these centres and take advantage of the schemes.
The Government of India remains committed to ensure last-mile access to banking and financial services, anchored in the active and meaningful engagement of stakeholders at every tier of implementation.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
দেশজোৰা বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি অভিযানে প্ৰথম মাহত যথেষ্ট অগ্ৰগতি দেখা গৈছে
২০২৫ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন জিলাত প্ৰায় ১ লাখ শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে
প্ৰায় ৬.৬ লাখ নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনাৰ একাউণ্ট খোলা; তিনিখন জন সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত এমাহত ২২ লাখৰো অধিক নতুন নামভৰ্তি
31 JUL 2025 7:54PM by PIB Guwahati
২০২৫ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে কাৰ্যকৰী হৈ থকা দেশজোৰা বিত্তীয় সজাগতা পৰিপূৰক অভিযানে প্ৰথম মাহত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে। বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ বিত্তীয় সেৱা বিভাগে (ডিএফএছ) এই পদক্ষেপক সকলো গাঁও পঞ্চায়ত (জিপি) আৰু নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থা (ইউএলবি)ৰ মাজত ব্যাপক সামৰি লোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আগুৱাই লৈ গৈছে, যাতে প্ৰতিজন যোগ্য নাগৰিকে এই পৰিৱৰ্তনশীল আঁচনিসমূহৰ উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত সুবিধাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়।
উদ্দেশ্য হৈছে ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিসমূহৰ সুবিধাসমূহ—প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন আঁচনি (পিএমজেডিৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা আঁচনি (পিএমজেজেবিৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা আঁচনি (পিএমএছবিৱাই), আৰু অটল পেঞ্চন আঁচনি (এপিৱাই)—প্ৰায় ২.৭০ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়তত প্ৰতিজন যোগ্য নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা (জিপি) আৰু নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থা (ইউ এল বি)।
প্ৰথম মাহৰ ভিতৰতে এই শিবিৰসমূহে সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ টাচপইণ্ট হিচাপে কাম কৰিছে, নামভৰ্তি, আপডেট আৰু সজাগতা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিছে। প্ৰথম মাহত বিভিন্ন জিলাত মুঠ ৯৯,৭৫৩টা শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ অধীনত ৮০,৪৬২টা শিবিৰৰ বাবে অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন সংকলন কৰা হৈছে:
শ্ৰেণী
সবিশেষ
একাউণ্ট খোলা
নতুন পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ৬,৬৫,১৯০
নিষ্ক্ৰিয় একাউণ্টসমূহৰ বাবে কেৱাইচি বিৱৰণৰ পুনৰ পৰীক্ষণ:
পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ৪,৭৩,৩৮৩
অন্যান্য সঞ্চয় একাউণ্ট: ৫,৬৫,০৫১
অন্যান্য সঞ্চয় একাউণ্ট: ৫,৬৫,০৫১
পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ২,৮১,১৮৮
অন্যান্য হিচাপ: ২,৬৫,৬১৭
সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিত নামভৰ্তি
পিএমজেজেবিৱাই: ৭,৪৬,১২৯
পিএমএছবিৱাই: ১২,৩৬,৫৪৮
এ পি ৱাই: ২,৮২,৯০৫
পিএমজেজেবিৱাই আৰু পিএমএছবিৱাইৰ অধীনত দাবী নিষ্পত্তি কৰা হয়
৬,৫৩৮
বিত্তীয় সাক্ষৰতা কাৰ্যসূচীত আলোকপাত
ডিজিটেল জালিয়াতি বিষয়ক সজাগতা
দাবী নকৰা জমা ধনৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধা
অভিযোগ নিৰাময়ৰ ব্যৱস্থা
অভিযান আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে জিপি আৰু ইউএলবিসমূহক পৰিপূৰ্ণ কৰাৰ দিশত আৰু সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বহল দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সম্প্ৰদায়ৰ সংযোগ সৰ্বাধিক কৰাৰ দিশত নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হ’ব। লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত বিজ্ঞাপন আৰু আগন্তুক শিবিৰৰ বিষয়ে প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে এই কেন্দ্ৰসমূহলৈ গৈ আঁচনিসমূহৰ সুবিধা ল’বলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
ভাৰত চৰকাৰে বেংকিং আৰু বিত্তীয় সেৱাসমূহৰ শেষ মাইলৰ প্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে, কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰতিটো স্তৰতে অংশীদাৰসকলৰ সক্ৰিয় আৰু অৰ্থপূৰ্ণ নিয়োজিততাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।