ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶ' ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିବ
31 JUL 2025 1:28PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶ' ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲା. ଗଣେଶନ ୮ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର କୋହିମାସ୍ଥିତ କ୍ୟାପିଟାଲ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଟେମଜେନ ଇମନା ଅଲଙ୍ଗ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଏବଂ ଅଭିଲେଖାଗାରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସମର ନନ୍ଦଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାକୁ ସମ୍ମତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀଟି ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରା, ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା, ମିଶନାରୀ ପ୍ରଭାବ, ଉପନିବେଶବାଦୀ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ଶିକ୍ଷାଗତ ବିକାଶ ଆଦିବାସୀ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏକ ଗତିଶୀଳ ମିଶ୍ରଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ମୌଖିକ ଆଦିବାସୀ ଶିକ୍ଷାଠାରୁ ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ। ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଶିକ୍ଷାଗତ ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ଆଲୋକିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଲୋକଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ବିକାଶ ପାଇଁ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମୂଳ ଅଭିଲେଖାଗାର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ସରକାରୀ ଫାଇଲ୍, ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାଗଜପତ୍ର, ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍, ବିରଳ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ଅଭିଲେଖାଗାରରେ ସଂରକ୍ଷିତ ସରକାରୀ ରେକର୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଏକ ଅଧୀନସ୍ଥ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ। ଏହା ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୮୯୧ରେ କୋଲକାତାରେ ଏମ୍ପୋରିୟମ୍ ରେକର୍ଡସ୍ ବିଭାଗ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ୧୯୧୧ ମସିହାରେ କୋଲକାତାରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ରାଜଧାନୀ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହେବା ପରେ, ଭାରତର ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାରର ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଠା ୧୯୨୬ ମସିହାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଡିଜାଇନ୍ ସାର୍ ଏଡୱିନ୍ ଲୁଟିୟନ୍ସ କରିଥିଲେ। କୋଲକାତାରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀକୁ ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ୧୯୩୭ ମସିହାରେ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାର ମଧ୍ୟ ପବ୍ଲିକ୍ ରେକର୍ଡ ଆଇନ, ୧୯୯୩ ଏବଂ ପବ୍ଲିକ୍ ରେକର୍ଡ ନିୟମ, ୧୯୯୭ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନୋଡାଲ୍ ଏଜେନ୍ସି।
ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାରର ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୃଷ୍ଠାର ସାର୍ବଜନୀନ ରେକର୍ଡ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଫାଇଲ୍, ଖଣ୍ଡ, ମାନଚିତ୍ର, ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଥିବା ବିଲ୍, ଚୁକ୍ତିନାମା, ବିରଳ ପାଣ୍ଡୁଲିପି, ପ୍ରାଚ୍ୟ ରେକର୍ଡ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାଗଜପତ୍ର, ମାନଚିତ୍ର ରେକର୍ଡ, ଗେଜେଟ୍ ଏବଂ ଗେଜେଟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗ୍ରହ, ଜନଗଣନା ରେକର୍ଡ, ବିଧାନସଭା ଏବଂ ସଂସଦ ବିତର୍କ, ନିଷିଦ୍ଧ ସାହିତ୍ୟ, ଭ୍ରମଣ କାହାଣୀ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରାଚ୍ୟ ଅଭିଲେଖଗୁଡ଼ିକର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ସଂସ୍କୃତ, ପାର୍ସୀ, ଓଡ଼ିଆ ଇତ୍ୟାଦି ଭାଷାରେ ରହିଛି।
sws

Ministry of Culture
National Archives of India to Organise an Exhibition on ‘Development of Education in North Eastern India’ on 8th August 2025
31 JUL 2025 1:28PM by PIB Delhi
National Archives of India in collaboration with Higher Education Department, Nagaland is organizing an exhibition on ‘Development of Education in North Eastern India’ on 8th August 2025. Shri La. Ganesan, Governor of Nagaland, has kindly consented to inaugurate the exhibition in presence of Shri Temjen Imna Along, Minister of Higher Education & Tourism, Nagaland and Shri Samar Nanda, Joint Secretary, Ministry of Culture and Director General of Archives on 8th August 2025 (Friday) at Capital Convention Centre, Kohima, Nagaland.
This exhibition offers a comprehensive exploration of the region’s unique journey, shaped by its tribal traditions, linguistic diversity, missionary influences, colonial legacies, and post-independence development.
Northeast India’s educational evolution reflects a dynamic blend of indigenous knowledge systems and formal institutions, tracing roots from oral tribal learning to modern universities. The exhibition highlights key milestones in the region’s academic landscape, including the establishment of premier institutions and significant policy initiatives that have fostered inclusivity and regional growth.
To deepen public understanding, the exhibition categorizes this heritage through thematic clusters, drawing on original archival documents. These include government files, private papers of notable personalities, photographs, rare manuscripts, and official records preserved within the National Archives and Nagaland State Archives.
The National Archives of India is an attached office under the Ministry of Culture. It was established on 11th March 1891 at Kolkata (Calcutta) as the Imperial Record Department. Following the transfer of the capital from Calcutta to Delhi in 1911, the present building of the National Archives of India was constructed in 1926 which was designed by Sir Edwin Lutyens. The transfer of all records from Calcutta to New Delhi was completed in 1937. The National Archives of India is also the nodal agency for the implementation of the Public Records Act, 1993 and Public Record Rules, 1997.
National Archives of India has at present in its repositories a collection of over 34.00 cr. pages of Public Records, which include files, volumes, maps, bills assented to by the President of India, treaties, rare manuscripts, oriental records, private papers, cartographic records, important collection of Gazettes and Gazetteers, Census records, assembly and parliament debates, proscribed literature, travel accounts etc. A major chunk of Oriental records is in Sanskrit, Persian, Odia, etc.