কৃষি মন্ত্ৰালয়
২ আগষ্টত মুকলি কৰিব পিএম-কিষাণ সন্মান নিধিৰ বিংশতম কিস্তি
বাৰাণসীৰ পৰা কিস্তি মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
কেন্দ্ৰীয় কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙৰ অধ্যক্ষতাত প্ৰস্তুতি পুনৰীক্ষণৰ বাবে উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক সম্পন্ন
কৃষকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চলিব দেশজোৰা অভিযান
30 JUL 2025 2:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ) আঁচনিৰ পৰৱৰ্তী কিস্তি ২ আগষ্টত মুকলি কৰিব।আজি কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ আৰু গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়, য’ত বাৰাণসীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই অনুষ্ঠানৰ প্ৰস্তুতি পুনৰীক্ষণ কৰা হয়। বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া কাৰ্যসূচীৰ লগতে এইটো নিশ্চিত কৰা হয় যাতে এই সুবিধা সৰ্বাধিক সংখ্যক কৃষকে লাভ কৰে।
আজিৰ বৈঠকত সমগ্ৰ দেশৰ ৭৩১টা কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ) আৰু কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সঞ্চালক, উপাচাৰ্য আৰু মুৰব্বীসকলে কাৰ্যতঃ অংশগ্ৰহণ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয়, ৰাজ্যিক, জিলা আৰু গাঁও পৰ্যায়ৰ কৃষকসকলক এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে আৰু এই অনুষ্ঠানটোক দেশজোৰা অভিযান হিচাপে আয়োজন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেভিকেসকলক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰি শ্ৰী চৌহানে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ৬,০০০ টকা তিনিটা কিস্তিত কৃষকসকললৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে, প্ৰতিটো কিস্তি প্ৰতি চাৰি মাহৰ মূৰে মূৰে প্ৰদান কৰা হৈছে। এই প্ৰক্ৰিয়াত কেভিকেৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কেভিকেসমূহক আগতীয়াকৈ প্ৰস্তুতি চলাবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে এই কাৰ্যসূচীক উৎসৱ আৰু মিছন দুয়োটা হিচাপে উদযাপন কৰা উচিত, কিয়নো ই প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ নিশ্চিত কৰে আৰু জনসজাগতা অভিযান হিচাপে কাম কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২ আগষ্টৰ অনুষ্ঠানত কৃষকসকলক সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে ই আঁচনিৰ দ্বাৰা উপকৃত হোৱাৰ সুযোগ আৰু লগতে কৃষি উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ বিষয়েও অৱগত হৈ থাকে।
শ্ৰী চৌহানে এই অনুষ্ঠান সম্পৰ্কীয় তথ্য ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰৰ বাবে কৃষি সখী, ড্ৰোন দিদি, বেংক সখী, পশু সাখী, বীমা সখী আৰু গাঁও পঞ্চায়ত চৰপঞ্চ আদি তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কৰ্মীক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে এই সময়ছোৱাত খাৰিফ শস্যৰ বিষয়ে কৃষকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাটো ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাত অতি ফলপ্ৰসূ হ’ব।
শ্ৰী চৌহানে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নিৰ্দেশনাত, সৰ্বাধিক সংখ্যক কৃষকক সামৰি ল’বলৈ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ আৰু দায়বদ্ধতাৰে এই কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
২০১৯ চনত এই আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা উনবিংশতম কিস্তিৰ জৰিয়তে কৃষকৰ একাউণ্টলৈ ৩.৬৯ লাখ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। বিংশতম কিস্তিত ২০,৫০০ কোটি টকা ৯.৭ কোটি কৃষকলৈ হস্তান্তৰ কৰা হ’ব।
বৈঠকত কৃষি মন্ত্ৰালয় সচিব শ্ৰী দেৱেশ চতুৰ্বেদী, আইচিআৰৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড° এম এল জাটকে ধৰি কৃষি মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
20th installment of PM-Kisan Samman Nidhi to be released on August 2
Prime Minister Narendra Modi to release the installment from Varanasi
Union agriculture minister Shri Shivraj Singh chairs a high-level meeting to review preparations
Nationwide campaign to ensure Direct Benefit Transfer to farmers' accounts
30 JUL 2025 2:00PM by PIB Delhi
The next installment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan) scheme will be released on August 2. A high-level meeting was held today under the chairmanship of Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, to review the preparations for the event, which will be led by Prime Minister Shri Narendra Modi in Varanasi, and to ensure that the benefit reaches the maximum number of farmers.
Directors, Vice Chancellors, and heads of 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) across the country, the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), and agricultural universities virtually attended today’s meeting.
The Union Minister instructed officials to connect farmers at national, state, district, and village levels with the programme, and called for organising the event as a nationwide campaign.
While giving directions to KVKs, Shri Chouhan emphasised that under the leadership of Prime Minister Modi, ₹6,000 is being transferred to farmers in three installments, with each installment issued every four months. KVKs play a vital role in this process. He called for early preparations and stated that the programme should be celebrated as both a festival and a mission, as it ensures Direct Benefit Transfer and serves as a public awareness campaign.
The Union Minister also urged farmers to actively participate in the August 2 event, stating that it is an opportunity to benefit from the scheme and also stay informed about agricultural development programmes.
Shri Chouhan instructed officials to use grassroots workers such as Krishi Sakhis, Drone Didis, Bank Sakhis, Pashu Sakhis, Bima Sakhis, and Gram Panchayat Sarpanches to widely disseminate information about the event. He added that interaction with farmers about Kharif crops during this time would be highly effective in building engagement.
Shri Chouhan affirmed that, under the guidance of Prime Minister Modi, the programme would be implemented with full participation and commitment to reach the maximum number of farmers.
Since the launch of the scheme in 2019, ₹3.69 lakh crore has been transferred to farmers’ accounts through 19 installments. In the 20th installment, ₹20,500 crore will be transferred to 9.7 crore farmers.
Agriculture Secretary Shri Devesh Chaturvedi, ICAR Director General Dr. ML Jat, and other senior officials from the Ministry of Agriculture attended the meeting.