ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ‘ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା’ର ଐତିହାସିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ : ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) ସଦସ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ବୀମା ସଖୀ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ : କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା' ଲଖପତି ଦିଦି ମିଶନକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ସୁଦ୍ଧା ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨ କୋଟି ହେବ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
26 JUL 2025 4:26PM by PIB Bhubaneswar
'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା' ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ 'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା'ର ଐତିହାସିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା କେବଳ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।'
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମିଶନ "୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା"କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଜୀବନ ବୀମା ନିଗମ (ଏଲ୍ଆଇସି) ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗୀତା କରିଛି। ଜାତୀୟ ଜୀବିକା ମିଶନ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସ୍ଏଚଜି) ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ 'ବୀମା ସଖୀ' ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମାଧ୍ୟମ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।” କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ‘ବୀମା ସଖୀ’ ହେବା ଦ୍ୱାରା, ମହିଳାମାନେ ଏବେ ଉଦ୍ୟୋମୀତା ଏବଂ ଆୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଏସଡିଜି-୫ (ଲିଙ୍ଗ ସମାନତା) ଏବଂ ‘ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ମିଶନ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିବ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅଧୀନରେ, ‘ବୀମା ସଖୀ’ ଯୋଜନା ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ନିଯୁକ୍ତିରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡୁଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୀମା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଧୀନରେ, ବୀମା ସଖୀମାନେ କେବଳ ବୀମା ଯୋଜନାର ପହଞ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି।
ଏହା ସହିତ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରୀ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ 'ଜନ ଧନ ସେ ଜନ ସୁରକ୍ଷା', ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମହିଳା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ, ଏହି ଯୋଜନା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, "ବୀମା ସଖୀ କେବଳ ବୀମା ଏଜେଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବାହକ । 'ବୀମା ସଖୀ' ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାର ମଶାଲ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେଉଛନ୍ତି।"
ଶେଷରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସହଭାଗୀ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଏହି ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଏବଂ 'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା'କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ନେବାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଏହାର ସମର୍ଥନ ସହିତ, ଭାରତକୁ ଏକ ସ୍ଥିର, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବୀମାକୃତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଅବଦାନ ରହିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।"

Ministry of Rural Development
“Historic launch of ‘Bima Sakhi Yojana’ under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi” – Shri Shivraj Singh Chouhan
“Trained Self-Help Group (SHG) members will be appointed as Bima Sakhis at the Gram Panchayat level” – Union Minister Shivraj Singh Chouhan
“The ‘Bima Sakhi Yojana’ is a powerful example of social security and women’s empowerment” – Shri Shivraj Singh
Important partnership between LIC and the Ministry of Rural Development to realise the Government of India’s ‘Insurance for All by 2047’ mission
“The ‘Bima Sakhi Yojana’ will boost the Lakhpati Didi Mission. By August 15, there will be 2 crore Lakhpati Didis in India” – Shri Shivraj Singh
26 JUL 2025 4:26PM by PIB Delhi
Speaking on the ‘Bima Sakhi Yojana’, Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, today said, “We have accomplished the historic launch of the ‘Bima Sakhi Yojana’ under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. This scheme is not only a major step towards women’s empowerment but also towards providing economic security to rural and semi-urban India. The central government is committed to making every woman in the country self-reliant and economically strong.”
Shri Chouhan also said that the Ministry of Rural Development has entered into an important partnership with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to realize the Government of India’s ‘Insurance for All by 2047’ mission. Under the financial inclusion initiative of the National Rural Livelihoods Mission, trained women from Self-Help Groups (SHGs) across the country will be appointed as ‘Bima Sakhis’ at the Gram Panchayat level.
“The ‘Bima Sakhi Yojana’ is a strong platform for women’s entrepreneurship and financial independence. It reflects our commitment to realizing the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ set forth by Prime Minister Modi,” Shri Chouhan said.
He emphasized that the scheme aims to economically empower rural women. By becoming ‘Bima Sakhis’, women are gaining new opportunities for entrepreneurship and income, thus supporting the goals of SDG 5 (Gender Equality) and the Lakhpati Didi Mission. He noted that by August 15, the number of Lakhpati Didis in the country would reach 2 crore (20 million) across India.
The Minister stated that the ‘Bima Sakhi’ scheme is adding a new chapter to both urban and rural employment at the local level with employment generation and women’s workforce participation. Within this inclusive insurance ecosystem, Bima Sakhis are not only expanding access to insurance schemes but are also delivering trust-based services to the last mile.
He further mentioned that this initiative aligns with key government priorities and reinforces schemes such as Jan-Dhan Se Jan Suraksha, Digital India, and women skill development. Contributing to disaster protection as well, this scheme will act as a financial shield for rural families in disaster-affected areas.
“Bima Sakhis are not just insurance agents but pioneers of social change. They are carrying the torch of financial security to every village, as a result of which villages are becoming economically stronger and women more self-reliant,” Shri Chouhan stated.
At the end, he called on all states and partner organizations to join this people’s movement and help take the ‘Bima Sakhi Yojana’ to every village and every household.
“The ‘Bima Sakhi Yojana’ is a transformational movement. With its support, we will make a strong contribution toward building a resilient, inclusive, and insured India. This initiative will give new momentum to the economic security and holistic development of our rural mothers and sisters,” the Union Minister said.