গৃহ মন্ত্ৰালয়
দ্ৰুত ন্যায় প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে নতুন ফৌজদাৰী আইন
23 JUL 2025 1:41PM by PIB Guwahati
ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ বাবে নতুন অপৰাধী আইনত কৰা বিধানসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ:-
১. দ্ৰুত আৰু ন্যায্য সমাধান: নতুন আইনসমূহে গোচৰসমূহৰ দ্ৰুত আৰু ন্যায্য সমাধানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে, আইনী ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি আস্থা জগাই তুলিছে। তদন্ত আৰু বিচাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায় যেনে - প্ৰাৰম্ভিক তদন্ত (১৪ দিনত সম্পূৰ্ণ হ’ব), অধিক তদন্ত (৯০ দিনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব), ভুক্তভোগী আৰু অভিযুক্তক নথিপত্ৰ যোগান ধৰা (১৪ দিনৰ ভিতৰত), বিচাৰৰ বাবে গোচৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি (৯০ দিনৰ ভিতৰত), ডিচচাৰ্জ আবেদন দাখিল কৰা (৬০ দিনৰ ভিতৰত), অভিযোগৰ উপস্থাপন (৬০ দিনৰ ভিতৰত), ৰায় ঘোষণা (৪৫ দিনৰ ভিতৰত) আৰু দয়া আবেদন দাখিল কৰা (ৰাজ্যপালৰ ওচৰত ৩০ দিন আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ওচৰত ৬০ দিনৰ আগতে) - সুশৃংখলিত কৰা হৈছে আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
২. ফাৰ্ষ্ট ট্ৰেক তদন্ত: নতুন আইনসমূহে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপৰাধৰ তদন্তক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰে, তথ্য লিপিবদ্ধ কৰাৰ দুমাহৰ ভিতৰত সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
৩.স্থগিতকৰণ: গোচৰৰ শুনানিত অপ্ৰয়োজনীয় বিলম্ব হোৱাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সৰ্বাধিক দুটা স্থগিতকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা, সময়মতে ন্যায় প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰা।
৪.ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ গতি, কাৰ্যক্ষমতা আৰু স্বচ্ছতা যথেষ্ট পৰিমাণে উন্নত কৰিবলৈ ই-সাক্ষ্য, ই-চমন আৰু ন্যায়-শ্ৰুতি (ভিচি)ৰ দৰে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ই-সাক্ষ্যই ডিজিটেল প্ৰমাণৰ বৈধতা, বৈজ্ঞানিক আৰু টেম্পাৰ-প্ৰুফ সংগ্ৰহ, সংৰক্ষণ আৰু ইলেক্ট্ৰনিকভাৱে দাখিল কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ ফলত প্ৰামাণ্যতা নিশ্চিত হয় আৰু বিলম্ব হ্ৰাস পায়, ই-চমনে ইলেক্ট্ৰনিক মাধ্যমৰ জৰিয়তে চমন প্ৰদান কৰাৰ অনুমতি দিয়ে, যাৰ ফলত প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুত, সময়সীমাৰ ভিতৰত সম্পন্ন হোৱা আৰু সহজে মানি চলিব পৰা ধৰণৰ কৰি তোলে। ন্যায়-শ্ৰুতি (ভিচি) ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে অভিযুক্ত ব্যক্তি, সাক্ষী, আৰক্ষী বিষয়া, অভিযুক্ত, বৈজ্ঞানিক বিশেষজ্ঞ, বন্দী আদিৰ ভাৰ্চুৱেল উপস্থিতিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
ধৰ্ষণৰ বলি হোৱা লোকৰ মৰ্যাদা ৰক্ষাৰ বাবে নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহত ৰখা বিধানসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া হৈছে:
১. ধৰ্ষণৰ বলি হোৱা মহিলাগৰাকীক অধিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু ধৰ্ষণৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত তদন্তত স্বচ্ছতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰক্ষীয়ে অডিঅ’- ভিডিঅ’ মাধ্যমৰ জৰিয়তে ভুক্তভোগীৰ বক্তব্য ৰেকৰ্ড কৰিব লাগিব।
২. মহিলাৰ বিৰুদ্ধে কিছুমান অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত ভুক্তভোগীৰ বক্তব্য, যিমানদূৰ সম্ভৱ, মহিলা দণ্ডাধীশে আৰু তেওঁৰ অনুপস্থিতিত এগৰাকী মহিলাৰ উপস্থিতিত পুৰুষ দণ্ডাধীশে লিপিবদ্ধ কৰিব লাগিব যাতে সংবেদনশীলতা আৰু ন্যায়পৰায়ণতা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ ফলত ভুক্তভোগীৰ বাবে সহায়ক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে।
৩. ধৰ্ষণৰ বলি হোৱা এগৰাকীৰ চিকিৎসা প্ৰতিবেদন ৭ দিনৰ ভিতৰত তদন্তকাৰী বিষয়ালৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ চিকিৎসক বাধ্য।
৪. নতুন আইন অনুসৰি মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে সংঘটিত অপৰাধৰ বলি হোৱা লোকসকলক সকলো চিকিৎসালয়তে বিনামূলীয়া প্ৰাথমিক চিকিৎসা বা আন চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাই প্ৰত্যাহ্বানমূলক সময়ত ভুক্তভোগীসকলৰ মংগল আৰু আৰোগ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দি অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সেৱাৰ তাৎক্ষণিক সুবিধা নিশ্চিত কৰিছে।
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ২০২৩ত নাবালিকা ধৰ্ষণৰ অপৰাধৰ বাবে মৃত্যুদণ্ড পৰ্যন্ত কঠোৰ শাস্তি প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। নাবালিকক দলবদ্ধ ধৰ্ষণৰ অপৰাধত যাবজ্জীৱন কাৰাদণ্ড বা মৃত্যুদণ্ডৰ শাস্তি বিহাৰ বিধান ৰখা হৈছে ।
ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা উল্লেখ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বন্দি সঞ্জয় কুমাৰে।

Ministry of Home Affairs
NEW CRIMINAL LAW FOR SPEEDY JUSTICE PROCESS
23 JUL 2025 1:41PM by PIB Delhi
Details of provisions made in new criminal laws for expediting judicial process are as follows:-
i. Faster and Fair Resolution: The new laws promise a faster and fair resolution of cases, instilling confidence in the legal system. Crucial stages of investigation and trial like - preliminary enquiry (to be completed in 14 days), further investigation (to be completed in 90 days), supply of document to the victim and accused (within 14 days), commitment of a case for trial (within 90 days), filing of discharge applications (within 60 days), framing of charges (within 60 days), pronouncement of judgment (within 45 days) and filing of mercy petitions (30 days before Governor and 60 days before President) - have been streamlined and to be completed within stipulated time period.
1. Fast-Track Investigations: The new laws prioritize the investigations for offences against women and children, ensuring timely completion within two months of recording information.
2. Adjournments: Provision of a maximum of two adjournments to avoid unnecessary delays in case hearings, ensuring timely justice delivery.
3. To significantly improve the speed, efficiency and transparency of the judicial process, applications like e-Sakshya, e-Summon, and Nyaya-Shruti (VC) have been developed. While the e-Sakshya enables lawful, scientific and tamper-proof collection, preservation and electronic submission of digital evidence thus ensuring authenticity and reducing delays, e-Summon allow summons to be delivered through electronic means, making the process faster, time-bound and easily trackable. Nyaya-Shruti (VC) facilitates virtual appearance of accused persons, witnesses, police officials, prosecutors, scientific experts, prisoners etc. through video conferencing.
Details of provisions made in the new criminal laws for protecting the dignity of rape victim are given below:
i. In order to provide more protection to the victim of rape and enforce transparency in investigation related to an offence of rape, the statement of the victim shall be recorded through audio video means by police.
ii. For certain offences against woman, statement of the victim is to be recorded, as far as practicable, by a woman Magistrate and in her absence a male Magistrate in the presence of a woman to ensure sensitivity and fairness, creating a supportive environment for victims.
iii. Medical practitioners are mandated to send the medical report of a victim of rape to the investigating officer within 7 days.
iv. The new laws provide for free first-aid or medical treatment to victims of crimes against women and children at all hospitals. This provision ensures immediate access to essential medical care, prioritizing the well-being and recovery of victims during challenging times.
In the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023, stringent punishment up to death sentence has been provided for the offence of rape on minor women. The offence of gang rape on a minor woman is punishable with imprisonment for life or death.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.