ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ନିବେଶ ଉତ୍ସବ-୨୦୨୫ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଏବଂ ୧୨୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜ୍ୟ ଯୋଜନାର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
ମୋଦିଜୀ ଛୋଟ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିକାଶ କରୁଛନ୍ତି
୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ହେଉଛି ପରିବେଶ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ
ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ଜୈବିକ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶର ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି
ବିରୋଧୀମାନେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ଅଟକାଇବା ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ
ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଥିବା ଧାରଣାକୁ ମୋଦୀ ଜୀ ଖଣ୍ଡନ କରିଛନ୍ତି
ଗୋଟିଏ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ, ତିନୋଟି ଶକ୍ତିପୀଠ, ଚାରଧାମ, ପଞ୍ଚ ପ୍ରୟାଗ, ପଞ୍ଚ କେଦାର ଏବଂ ସପ୍ତ ବଦ୍ରି ଭଳି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅବସ୍ଥିତ ଥିବା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ
19 JUL 2025 8:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ 'ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ନିବେଶ ଉତ୍ସବ-୨୦୨୫' ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ୧୨୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମି, ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀମତୀ ରିତୁ ଖଣ୍ଡୁରୀ ଭୂଷଣ, କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଟମଟା ଏବଂ ଯୋଗ ଗୁରୁ ବାବା ରାମଦେବ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
'ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ନିବେଶ ଉତ୍ସବ' କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ସେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆସିଲେ, ସେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ନେଇ ଫେରନ୍ତି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆସିବା ପରେ ଚାରି ଧାମରେ ବସିଥିବା ଦେବୀ-ଦେବତା, ଗଙ୍ଗା-ଯମୁନା ଏବଂ ଏଠାରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରୁଥିବା ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଦେବଭୂମି କୁହାଯାଏ କାରଣ ଗୋଟିଏ ପଟେ ପର୍ବତ ଶୃଙ୍ଗ କେବଳ ଭାରତକୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ, ବରଂ ଏଠାରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସନ୍ଥ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ମାନେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରବାହିତ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ନିଜର ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅଧିକ ପବିତ୍ର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଏଠାକାର ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ କୃଷି ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ଭାରତର ଅର୍ଦ୍ଧେକ ଅଂଶକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସଙ୍ଗମ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମି ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୩ଲକ୍ଷ ୫୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମତଳ ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଶ ଆଣିବା ପର୍ବତ ଆରୋହଣ ଭଳି ଏକ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମି ସମସ୍ତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପାରମ୍ପରିକ ଧାରଣାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ଆଣିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ସହିତ ୮୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ନିବେଶ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ତରର ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ନିବେଶରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧାମି ନୀତିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ପୃଥକ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ଦାବିକୁ ନେଇ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଆନ୍ଦୋଳନକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଏକ ପୃଥକ ରାଜ୍ୟ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା। ଅଟଳଜୀ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ-ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼। ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ଉପରେ ଉତ୍ତମ କଥା ହେଉଛି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ଆସିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟଳଜୀ ଯାହା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ମୋଦିଜୀ ତାହାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଏବେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ରହିଛି।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣିବା ହେଉ, ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ହେଉ, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ହେଉ, ମୋଦିଜୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଆଠ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସୁବିଧାଜନକ ‘‘ବନ୍ଦେ ଭାରତ" ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶର ୩୩୩ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୪୫ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରାଯାଇଛି। ୮୮ଟି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ମାଲ ପରିବହନ ୧୧ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଅଟଳଜୀ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ୧୧ ନମ୍ବରରେ ଛାଡ଼ିଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମୋଦିଜୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ୧୧ ନମ୍ବରରୁ ୪ ନମ୍ବରକୁ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୭ ମସିହାରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୭୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ତାହା ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଯେଉଁ ଧାରଣା ଥିଲା ତାହାକୁ ମୋଦୀ ଜୀ ଖଣ୍ଡନ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ୮୦ କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ୫ କିଲୋ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାର ଖର୍ଚ୍ଚ ଛାଡ଼ କରିଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୬ କୋଟି ଘରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ମିଳିଛି, ୧୨ କୋଟି ଘରକୁ ଶୌଚାଳୟ ମିଳିଛି, ୧୩ କୋଟି ଘରକୁ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ମିଳିଛି, ୩ କୋଟି ଘରକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳିଛି ଏବଂ ୪ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ମିଳିଛି। ଏହା ସହିତ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ମୋଦୀ ଜୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏକ ବିକଶିତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିନା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁନାହାନ୍ତି, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ସମାନ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେହିଭଳି, ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁନାହାନ୍ତି, ଦେଶ ଭିତରେ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଦିଜୀ ଛୋଟ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରି ଦେଶର ସମାନ ଭାବେ ବିକାଶ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ତିନୋଟି ଶକ୍ତିପୀଠ, ଚାରଧାମ, ପଞ୍ଚ ପ୍ରୟାଗ, ପଞ୍ଚ କେଦାର ଏବଂ ସପ୍ତ ବଦ୍ରି ଭଳି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାର ଏପରି ଏକ ନୀତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ଲାଲ ଗାଲିଚା ପରିବେଶ, ଉତ୍ତମ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ୩୬୫ ଦିନ ଆସିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ମୋଦିଜୀ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିନାହାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନେ ଆମ ଚାରଧାମକୁ ୧୨ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିବା ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ଜୀ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଓକିଲମାନଙ୍କୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ଚାରଧାମକୁ ସବୁଦିନିଆ ରାସ୍ତା ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି। ଯେଉଁଦିନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୧୨ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁଅ ଛୁଟିବ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଘାଟରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ରୋପୱେ ଏବଂ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସୋନପ୍ରୟାଗ-କେଦାରନାଥ ରୋପୱେ ନିର୍ମାଣ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ। ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅନେକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଯାହା ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସ୍ଥିର ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଶିଳ୍ପ ନିବେଶର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନୀତି, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ନୀତି, ଫିଲ୍ମ ସିଟି ନୀତି, ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ଆୟୁଷ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ସିଙ୍ଗିଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଜରିଆରେ ସମସ୍ତ ଅନୁମୋଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶର ଆଧାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଜୈବିକ କୃଷି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପରମ୍ପରା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଚାରୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଣ୍ଟେନର୍ ଡିପୋଗୁଡ଼ିକ ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ହରିଦ୍ୱାର, ଡେରାଡୁନ, ଉଧମ ସିଂହ ନଗରରେ ପ୍ଲଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲେ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଅଣାଯାଇଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ବିକାଶର ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳର ସରକାର ସମୟରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ମୋଟ ୫୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ମୋଦୀ ଜୀ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୧.୮୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଗୁଣ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୩୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଆମେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ବିରୋଧୀ ଦଳର ସରକାର ତୁଳନାରେ ସାଢ଼େ ଚାରି ଗୁଣ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଦେଇଛୁ। ସେ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ହେବ, ସେତେବେଳେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କାମ ବନ୍ଦ ହେବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଦାୟିତ୍ୱ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟତା, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଭଳି ତିନିଟିକୁ ନ ଛାଡ଼ି, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରିବା।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 'Uttarakhand Investment Festival 2025' organized on realization of 1 lakh Crore investment in the State; inaugurates and lays foundation stones of various development works of the Uttarakhand Government worth Rs 1,271 crore
Modi Ji is ensuring uniform development of the country by developing small and eastern states
The Union Home Minister congratulates the Uttarakhand Chief Minister and his team on bringing investment of more than one lakh crore rupees in Uttarakhand to reality
Uttarakhand is an excellent example of balance between environment and industrial development
Ayurveda, Yoga, Organic Farming and Natural Treatment are set to become four important pillars of development of Uttarakhand
Opposition should stop the practice of disrupting development of states
Shri Narendra Modi Ji has busted the myth that industrial development and welfare of the poor can’t take place simultaneously
No power can hinder the progress of Uttarakhand — a land graced by one Jyotirlinga, three Shakti Peethas, the Char Dham, the Panch Prayag, the Panch Kedar, and the Sapt Badri
19 JUL 2025 8:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the 'Uttarakhand Investment Festival – 2025', organized on the occasion of realisation of ₹1 lakh crore worth of investments in Uttarakhand, and inauguration and foundation laying ceremony of various development projects worth ₹1,271 crore by the state government. On this occasion, Uttarakhand Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, Speaker of the Legislative Assembly Smt. Ritu Khanduri Bhushan, Union Minister of State for Road Transport and Highways Shri Ajay Tamta, and Yog Guru Baba Ramdev, along with several other dignitaries, were present.
Addressing the 'Uttarakhand Investment Festival 2025', Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that every time he visits Uttarakhand, he returns with a renewed sense of energy. The moment one sets foot in Uttarakhand, he is blessed by the deities residing in the Char Dham, the sacred rivers Ganga and Yamuna, and the saints who have kept the flame of spirituality alive in this land. Shri Shah said that Uttarakhand is rightly called the "Dev Bhoomi" (Land of the Gods), because its mountain peaks elevate not just India but the entire world to spiritual heights. The saints and sages residing here have, for thousands of years, worked to purify and uphold Indian culture flowing alongside the Ganga. At the same time, the rivers of Uttarakhand provide drinking water and irrigation to nearly half of India, sustaining life. He added that Uttarakhand offers a unique confluence of nature and culture.
Shri Amit Shah stated that during the 2023 Global Investors Summit held in Uttarakhand, when Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami informed him that the state had received MoUs worth ₹3.56 lakh crore, he had remarked that signing MoUs is not a major achievement—implementing them on the ground is the real challenge. Shri Shah said that today, investments worth over ₹1 lakh crore have become a reality in Uttarakhand. He noted that bringing investments to landlocked and hilly regions is as challenging as climbing a mountain. However, Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, despite all adverse circumstances and by breaking traditional perceptions, has successfully brought in investments exceeding ₹1 lakh crore in the state. He added that along with these investments, more than 81,000 jobs have been created in Uttarakhand. Additionally, it is estimated that ancillary industries will generate around 2.5 lakh new employment opportunities. Importantly, investment has reached even Tier-2 and Tier-3 cities. He emphasized that industrial growth in the state has been pursued while maintaining a balance with environmental sustainability. He praised Chief Minister Shri Dhami for outlining a new roadmap for Uttarakhand’s development, marked by transparency in policy, speed in implementation, and vision in planning.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that when the people of Uttarakhand were fighting for a separate Uttarakhand state, the opposition party persecuted the agitators of Uttarakhand. He said that the work of making Uttarakhand a separate state was done by the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee. Atal ji created three states - Uttarakhand, Jharkhand and Chhattisgarh. These three states were formed and started moving forward in the path of development. The icing on the cake was when Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's government came to power in 2014. Shri Shah said that whatever Atal ji created, Modi ji worked to improve and enhance it. Now there is a double engine government in Uttarakhand.
Shri Amit Shah said that Modi Ji has drawn the blueprint for the development of the entire country. Whether it is development of infrastructure, bringing clarity in education policy, laying the foundation of industrial development of the country, taking the economy forward, Modi Ji has made many records in every field. He said that the Modi government has increased the length of national highways by 60 percent in the last 10 years. Work has been done to build 8 lakh kilometer of new roads in rural areas. Convenient 'Vande Bharat' trains have reached 333 districts of the country. 45 thousand kilometers of railway lines have been electrified. 88 new airports have been built and inland waterway cargo has increased 11 times. It is the result of these development works that Atal Ji had then brought the economy of this country at number 11 position, which Modi Ji has upscaled it from number 11 to number 4 in 10 years.
Shri Amit Shah said that we are going to become the world's third largest economy in the year 2027. He said that the speed at which development has taken place, our exports in the service sector have doubled and exports have increased by 76 percent, due to which we have become the fastest growing economy. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has busted the myth that if infrastructure is built and industrial development takes place, the welfare of the poor gets affected. He said that the Modi government ensured food security by giving 5 kg of grains free of cost to 80 crore poor people of the country, by providing free treatment up to five lakh rupees to crores of people, their expenses incurred on hospitalization were waived off. For the first time after independence, tap water was provided to 16 crore houses, toilets were built in 12 crore houses, LPG cylinders were delivered to 13 crore houses, electricity was provided to 3 crore houses and four crore people were given houses. Along with this, work was also done to bring 25 crore people above the poverty line.
Union Home Minister said that Modi Ji has pledged to make India fully developed by 2047. It is not possible to build a developed India without a developed Uttarakhand. He said that until our small states progress, there cannot be uniform development in the country. Similarly, until the states of the eastern region progress, there cannot be uniform development in the country. Therefore, the Central Government has paid special attention to the development of small states and eastern states.
Shri Amit Shah said that as far as Uttarakhand is concerned, where one Jyotirlinga, two Shakti Peeths, four Dhams, Panch Prayag, Panch Kedar and Sapt Badri are situated, nobody can stop its development. He said that our government devised a policy that brought stability as per the need of Uttarakhand, provided an environment that rolled out the red carpet for the industry and transparent governance, ensured good law and order and provided such infrastructure so that tourists keep coming 24 hours a day and 365 days a year.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Modi Ji has left no stone unturned in providing facilities to Uttarakhand. He said that some activists were trying to stop the construction of all-weather roads to our four Dhams, but Modi Ji with great determination fielded the lawyers of the Government of India in the Supreme Court and has almost completed the work of providing all-weather roads to the four Dhams. The day this work is completed, there will be a rush of tourists in Uttarakhand all year round. Shri Shah said that the construction of a 12-km long ropeway from Govind Ghat to Hemkund Sahib at a cost of Rs 2700 crore and the Sonprayag-Kedarnath ropeway at a cost of Rs 4000 crore will attract tourists from all over the world in the coming days. Many such roads are being built for the devotees which will connect Delhi directly.
Shri Amit Shah said that due to stable policies, an environment for industrial investment was created in Uttarakhand. Tourism policy, start-up policy, film city policy, policy for service sector and AYUSH policy were made. By making arrangements for getting all approvals through a single window, the Chief Minister has provided a lot of convenience to the industrialists. Shri Shah said that Ayurveda, yoga, natural treatment and organic farming, these four are going to become the basis of development of Uttarakhand in the coming days. Ayurveda, yoga, natural treatment and organic farming are a tradition here, there is a suitable environment for them and people also have faith in them. There is a possibility of attracting many times more investment and tourists in these four areas. He said that the international container depots built in the state will promote exports and logistics. Plug and play facilities are being developed in Haridwar, Dehradun, Udham Singh Nagar. Many schemes have been brought for start-ups and the current government of the state has created an overall environment for development.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that during the opposition party's government from 2004 to 2014, a total of 53 thousand crore rupees were given to Uttarakhand for devolution and grant-in-aid, while Modi ji gave about three and a half times more i.e. one lakh 86 thousand crore rupees during 2014 to 2024. Apart from this, 31 thousand crore rupees were given for roads, 40 thousand crore rupees for railways and 100 crore rupees for airports. He said that overall we have given four and a quarter times more money to Uttarakhand than the opposition party's government. He told the opposition that when the state develops, the practice of disrupting development should be stopped. When the state is progressing, it is the responsibility of every political party to support it.
Shri Amit Shah said that Modi Ji has also linked heritage along with development. Our aim is to achieve the fastest development in the world without abandoning Indianness, Indian culture and Indian language.