Ministry of Defence
The valour displayed during Operation Sindoor & the demonstration of domestic equipment, further increased the global demand for our indigenous products: Raksha Mantri at Controllers’ Conference 2025
“With increasing participation of the private sector, our responsibility is no longer that of a controller, but of a facilitator”
“Peace time is nothing but an illusion. Even during periods of relative calm, we must prepare for uncertainty. Sudden developments can force a complete shift in our financial and operational posture”
Defence Spending should be termed as Economic Investment with Multiplier Impact: RM
“Our effort is to ensure that decisions are taken swiftly so that we can begin manufacturing larger engines right here in India”
07 JUL 2025 2:00PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh addressed the Controllers’ Conference of the Defence Accounts Department (DAD) in New Delhi on July 07, 2025, emphasising the department’s critical role in strengthening the operational readiness and financial agility of the Armed Forces. Referring to the success of Operation Sindoor, he stated that the valour displayed and demonstration of the capability of domestic equipment has further increased the global demand for the indigenous products. “The world is looking at our defence sector with new respect. A single delay or error in financial processes can directly affect operational preparedness,” he said. He also called on the DAD to evolve from a ‘controller’ to a ‘facilitator’ in sync with increasing participation of the private sector in defence.
Shri Rajnath Singh credited the ongoing transformation in the defence sector to the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, under whose guidance the country has moved towards Aatmanirbharta and structural reform in defence planning, finance, and innovation. “Most of the equipment we once imported is now being made in India. Our reforms are succeeding because of the clarity of vision and commitment at the highest level,” he added.
Addressing the larger geopolitical context, Raksha Mantri mentioned the rising global military expenditure reaching $2.7 trillion in 2024, as per Stockholm International Peace Research Institute and stated that this opens up tremendous opportunities for India’s indigenous defence industries. He stressed that with the Prime Minister's focus on ‘Aatmanirbharta in Defence’, India’s industries must be prepared for the global demand shift and play a larger role in exports and innovation. “Our effort is to ensure that decisions are taken swiftly so that we can begin manufacturing larger engines right here in India and that this journey begins with the hands of Indians,” he added, reaffirming the government’s commitment to building advanced indigenous defence manufacturing capabilities.
Highlighting the increasing strategic and economic significance of the defence sector, Shri Rajnath Singh called for a shift in perception from defence spending as mere expenditure to an economic investment with multiplier impact. “Until recently, defence budgets were not seen as part of the national economy. Today, they are growth drivers,” he added. He mentioned that India, along with the rest of the world, is entering a new phase of re-armament, marked by capital-intensive investments in the defence sector. He urged the department to incorporate Defence Economics in their planning and assessments, including social impact analysis of R&D projects and dual-use technologies.
The Raksha Mantri also referred to the recently launched Research, Development and Innovation (RDI) Scheme with a budget of Rs 1 lakh crore, which prioritises defence sector innovation and procurement of high-end technology. He encouraged the DAD to become active enablers in ensuring smooth implementation and timely funding of such projects, particularly from start-ups, MSMEs, and the private sector. He highlighted the fact, for the first time, the Defence Acquisition Council has approved the acquisition of weapon systems through the capital route, and urged the Department to be prepared for financial activities related to this shift.
Shri Rajnath Singh praised the department’s new motto ‘Alert, Agile, Adaptive’ and noted that these are not mere words, but a reflection of the work culture required in today’s rapidly evolving defence environment. He urged officials to undertake internal reform through self-introspection, rather than relying solely on external audits or consultants. “Improvements made through internal evaluation create living organisations. These reforms are more organic, with fewer barriers,” he stated.
“Peace time is nothing but an illusion. Even during periods of relative calm, we must prepare for uncertainty. Sudden developments can force a complete shift in our financial and operational posture. Whether it's stepping up equipment production or adapting financial processes, we must be ready with innovative techniques and responsive systems at all times,” Raksha Mantri stated. He urged the DAD to incorporate this mindset into their planning, budgeting and decision-making systems.
Shri Rajnath Singh spoke extensively about the transformation in public procurement through Government e-Marketplace (GeM), which has facilitated transparency and private sector engagement. He noted that the Ministry of Defence has procured goods and services worth over Rs 2 lakh crore through GeM till FY 2024-25, and called upon Integrated Financial Advisors (IFAs) and Competent Financial Authorities (CFAs) to maximise its use to ensure transparency and efficiency.
The Raksha Mantri appreciated the rollout and impact of the SPARSH (System for Pension Administration – Raksha) platform, which has integrated over 32 lakh defence pensioners under a transparent, faceless pension delivery system. “Crores of rupees are disbursed through SPARSH every month. When I see such systems working for our veterans, it reaffirms that our strength lies not just in budget figures, but in our gratitude towards their sacrifice,” he underlined while firmly stating that caring for veterans is a duty, not a favour.
Shri Rajnath Singh also referred to upcoming digital initiatives such as the Comprehensive Pay System and Centralised Database Management System, which will simplify pay & personnel data management and support faster, real-time decision-making across services. He welcomed the department’s work on the Vision Document and Roadmap for Defence Finance & Economics, while urging timely implementation and the ability to make course corrections, if required.
Raksha Mantri urged the department to move towards faceless and time-bound payment systems to encourage increased participation from private players in defence manufacturing. “The more efficient and transparent your processes, the greater the confidence in our system,” he stated.
Shri Rajnath Singh emphasised that even small errors in the department’s processes can have significant consequences. “At the place where you are working, if you make even a small mistake, then the soldiers do not get the necessary resources on time. Due to our negligence, there can be a problem in budget allocation and it directly affects operational readiness,” he emphasized.
The Raksha Mantri also congratulated the Defence Secretary & CGDA for achieving full utilisation of the capital budget in the previous financial year, and expressed confidence that the department would maintain the same fiscal discipline going forward. He stressed that financial planning should focus not only on budget growth, but also on efficiency-led growth, ensuring the right deployment at the right time for the right objective.
“Let us all pledge to remain alert, agile, and adaptive so that our work remains relevant and impactful. Our responsibility is immense, and every decision we make contributes to the larger vision of national security and self-reliance,” Shri Rajnath Singh highlighted. He also commended the conference agenda, which includes sessions on Change Management, Budgeting, Internal Audit, Procurement, Industry Partnerships, and Capacity Building.
The key highlights of the event were the release of the Vision Document, Mission Statement, New Motto, second edition of the Market Intelligence Report 2025 and Revised Defence Accounts Code.
Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chief of the Naval Staff Admiral Dinesh K Tripathi, Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal AP Singh, Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh, Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr. Samir V Kamat, Financial Adviser (Defence Services) Shri S G Dastidar, and Controller General of Defence Accounts Dr Mayank Sharma were also present on the occasion.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা উৎখিবা থৌনা অমসুং লৈবাক অসিদা শাবা খুৎলায়শিং উৎখিবদগী, ঐখোয় ইশানা শাজবা পোৎথোকশিং মালেমদা পাম্নবা হেনগৎলক্লে: কন্ত্রোল্লর কনফরেন্স ২০২৫ দা রক্ষ মন্ত্রী
“লনাই কাংবু শরুক য়াবা হেনগৎলকপদগী, ঐখোয়গী থৌদাং অসি কন্ত্রোল্লর অমা ওইদ্রে, খুদোংচাবা পীবা অমা ওইরে”
“শান্তিগী মতম অসি করিশু নত্তে। ইংনা লৈবা মতম ফাওবদা, তম্বা ঙমদবা ফিবমগীদমক ঐখোয় থৌরাং তৌগদবনি। খঙহৌদনা লাকপা থৌদোকশিংনা ঐখোয়গী শেন-থুম অমসুং ওপরেসনগী ফিবমশিং হোংহনবা ঙমগনি”
ঙাক-শেনগী চাদিং অসি কান্নবা কয়া ফংনবা শেন থাদবনি হায়না লৌগদবনি: রক্ষ মন্ত্রী
“ঐখোয়গী থবক্তি ৱারেপশিং য়াংনা লৌবনি মসিনা ভারত্ত অচৌবা ইঞ্জিনশিং শাবা হৌবা ঙমগনি”
07 JUL 2025 2:00PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিদা দিফেন্স একাউন্তস দিপার্তমেন্তগী কন্ত্রোল্লরস কনফরেন্সতা রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না হায়খি ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা উৎখিবা থৌনা অমসুং লৈবাক অসিদা শাবা খুৎলায়শিং উৎখিবদগী, ঐখোয় ইশানা শাজবা পোৎথোকশিং মালেমদা পাম্নবা হেনগৎলক্লে। মালেম্না ঐখোয়গী দিফেন্স সেক্তর অসিদা অনৌবা মীৎয়েং অমা য়েংলে।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি দিফেন্স সেক্তরদা হৌজিক অওনবা পুরকলিবা অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা পাংথোকপনি, মহাক্কী লমজিং মখাদা দিফেন্স প্লান্নিং, ফাইনান্স অমসুং ইন্নোবেসন্দা অওনবশিং পুরক্লে অমসুং লৈবাক অসি অত্মানির্ভরতাগী মাইকৈদা চঙশিল্লে। মতম অমদা মপান লৈবাকশিংদগী লৈরম্বা খুৎলায়শিং হৌজিক ভারত্ত শারে। ঐখোয়গী পান্দম ময়েক শেংবদগী ঐখোয়গী অওনবশিং পুরকপা ঙম্বনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি ২০২৪ দা মালেমগী ওইনা মিলিতরিগী চাদিং য়ু এস ত্রিল্লিয়ন ২.৭ য়ৌরে অমসুং মসিদা ভারতনা মশাগী দিফেন্স ইন্দস্ত্রিগী খুদোংচাবশিং লৌগদবনি। দিফেন্সতা অত্মানির্ভরতা ওইনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগা লোয়ননা মালেমগী হোংলকলিবা ফিবম অসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌনবা ভারতকী ইন্দস্ত্রিশিংনা থৌরাং তৌগদবনি। ঐখোয়গী থবক্তি ৱারেপশিং য়াংনা লৌবনি মসিনা ভারত্ত অচৌবা ইঞ্জিনশিং শাবা হৌবা ঙমগনি।
দিফেন্স সেক্তরগী মরুওইবা অমসুং শেন-থুমগী কান্নবশিং পল্লদুনা, রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি দিফেন্সকী চাদিং তৌবা অসি ইচম চম্বা চাদিং তৌবনি হায়বা মীৎয়েং অদু হোংদোক্তুনা ঙাক-শেনগী চাদিং অসি কান্নবা কয়া ফংনবা শেন থাদবনি হায়না লৌগদবনি। দিফেন্স বজেতশিং অসি লৈবাক্কী ইকোনোমি অমা ওইনা উদে। ঙসিদি মখোয় চাউখৎনবা মচাকশিং ওইরে। ঙসিদি ভারতকা লোয়ননা মালেমগী লৈবাকশিং দিফেন্স সেক্তরদা শেন য়াম্না থাদরে। দিপার্তমেন্তনা আর অমসুং দি প্রোজেকশিং অমসুং হিরম অনিমক্ত তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী মতাংদা য়েংশিনগদবনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি লুপা করোর লাখ ১ গী বজেতকা লোয়ননা হন্দক হৌদোকখিবা রিছার্স, দিবলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসন স্কিম অসিনা দিফেন্স সেক্তরদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি লৈবদা শীজিন্নগনি। অহানবা ওইনা, দিফেন্স একুইজিসন কাউন্সিলনা কেপিতেল রুতকী খুৎথাংদা খুৎলায়শিং লৈবদা অয়াবা পীরে।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি দিপার্তমেন্তগী অনৌবা মোতি ‘এলার্ত, এজাইল, এদাপতিপ’ অসি অচম্বা ৱাহৈশিং নত্তে, মসিদা ঙসি ভারতকী দিফেন্সকী লমদা অহোংবা লাকলিবা অসিগী মমি অমনি। ইন্তরনেসল ইভালুয়েসনগী খুৎথাংদা ফিবমশিং ফগৎহনগদবনি অমসুং অহিংবা লুপশিং ওইহনগদবনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি শান্তিগী মতম অসি করিশু নত্তে। ইংনা লৈবা মতম ফাওবদা, তম্বা ঙমদবা ফিবমগীদমক ঐখোয় থৌরাং তৌগদবনি। খঙহৌদনা লাকপা থৌদোকশিংনা ঐখোয়গী শেন-থুম অমসুং ওপরেসনগী ফিবমশিং হোংহনবা ঙমগনি। মতম পুম্নমক্ত অনৌবা তেক্নিকশিং অমসুং পাউখুম পীনবা থবকশিংগা লোয়ননা ঐখোয় থৌরাং তৌগদবনি। দি.এ.দিনা মসিগী ৱাখল অসি মখোয়গী প্লান্নিং, বজেত শেম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবদা শীজিন্নগদবনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং প্রাইভেদ সেক্তর শরুক য়াবগী খুদোংচাবা পীদুনা জি.ই.এমগী খুৎথাংদা সরকারগী পোৎলমশিং লৈরে। জি.ই.এমগী খুৎথাংদা শেনবা চহি ২০২৪-২৫ ফাওবদা দিফেন্স মিনিস্ত্রিনা লুপা করোর লাখ ২ হেনবগী পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং লৈরে।
সিস্তেম ফোর পেন্সন এদমিনিস্ত্রেসন-রক্ষ (স্প্রাস) চৎনদুনা দিফেন্স পেন্সন্নর লাখ ৩২ হেনবদা অরোন-অথুপ লৈতনা ফেসলেস পেন্সন ফংহল্লে। স্প্রাসকী খুৎথাংদা থা খুদিংগী লুপা করোর কয়া য়েন্থোক্লে। ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবক অসি বজেতকী মশিং খক নত্তনা, মখোয়গী কৎথোকপদা ঐখোয়গী তৌবীমল খঙবা উৎপনি। ভেতেরানশিং য়াইফনবা থবক পাংথোকপা অসি থৌদাং অমনি, থৌজাল পীবা নত্তে।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি কমপ্রেহেন্সিপ পে সিস্তেম অমসুং সেন্ত্রেলাইজ দেতাবেজ মেনেজমেন্ত সিস্তেমগুম্বা অনৌবা দিজিতেলগী থবকশিংনা পে অমসুং দেতা মেনেজমেন্তগী থবকশিং লাইহনগনি অমসুং য়াংহনগনি অমসুং খুদক্ত ৱারেপ লৌবা ঙমগনি। দিফেন্স ফাইনান্স অমসুং ইকোনোমিক্সগীদমক ভিজন দোকুমেন্ত অমসুং রোদমেপদা দিপার্তমেন্তনা থবক তৌরিবা অসি তরাম্না ওক্লি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা লনাই কাংবু শরুক য়াবা হেনগৎনবা ফেসলেস অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা শেন পীথোক্নবা থবক দিপার্তমেন্তনা পায়খৎকদবনি। হেন্না ফজনা অমসুং অরোনবা লৈতনা অদোম্না থবক পাংথোকলিবমখৈ, ঐখোয়গী থবকশিংদা হেন্না থাজবা লৈগনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি দিপার্তমেন্তগী থবকশিং অরানবা মচা অমা লৈরবা ফাওবদা মসিনা চাউনা ফত্তবা ফলশিং ফংগনি। অদোম্না থবক তৌরিবা মফম অদুদা, করিগুম্বা অদোম্না অপীকপা অরানবা অমা তৌরবদা, লান্মীশিং মতম চানা দরকার ওইবশিং ফংবা ঙম্লোই। ঐখোয়গী চেকশিন্দবনা বজেত এল্লোকেসনদা অচৌবা খুদোংচাদবা থোক্কনি অমসুং মসিনা ওপরেসনগী থৌরাং তৌবদা হকথেংননা অপনবা পীরি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি হৌখিবা শেনবা চহিদা বজেত মপুংফানা শীজিন্নবগীদমক দিফেন্স সেক্রেতরি অমসুং সি.জি.দি.এ থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শেন-থুমগী থৌরাং তৌবা অসি বজেত হেনগৎনবা খক মীৎয়েং চঙলোইদবনি, ফজনা চাউখৎনবা, অচুম্বা পান্দম অচুম্বা মতমদা ফংহনবা ঙমগদবনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তানা হায়খি মীকুপ নাহুম শিংনা লৈনবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি। ঐখোয়গী থৌদাং অসিনা অমসুং ৱারেপ খুদিংমক্না লৈবাক্কী সেকুরিতি অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবদা ঐখোয়না মতেং পাংলিবনি। মেনেজমেন্ত হোংদোকপা, বজেত শেম্বা, ইন্তরনেল ওদিৎ, পোৎ লৈবা, ইন্দস্ত্রিগী থবক তৌমিন্নবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী সেসনশিং য়াওনা কনফরেন্সকী পান্দম মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা ভিজন দোকুমেন্ত, মিসন স্তেৎমেন্ত, অনৌবা মোতো, মার্কেত ইন্তিলিজেন্স রিপোর্ত ২০২৫ গী অনিশুবা ইদিসন অমসুং নৌনা শেমদোক্লবা দিফেন্স একাউন্তস কোদ ফোঙখি।
থৌরম অদুদা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনেরেল অনিল চৌহান, চীফ ওফ নেভেল স্তাফ এদমিরেল দিনেস কে ত্রিপাথি, চীফ ওফ আর্মি স্তাফ জেনেরেল উপেন্দ্র দ্বিবেদি, চীফ ওফ এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্সেল এ.পি সিংহ, দিফেন্স সেক্রেতরি শ্রী রাজেস কুমার সিংহ, দি.আর.দি.ওগী চিয়ারমেন দোক্তর সমির ভি কমাত, ফাইনান্সিএল এদভাইজর (দিফেন্স সর্বিসেস) শ্রী এস জি দাস্তিদার অমসুং কন্ত্রোল্লর জেনেরেল ওফ দিফেন্স একাউন্তস দোক্তর মায়ান শর্মা শরুক য়াখি।