প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পিছ অমসুং সেকুরিতিগী ব্রিক্স সেসন মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
06 JUL 2025 11:07PM by PIB Imphal
মরুপশিং,
মালেমগী শান্তি অমসুং সেকুরিতি অসি শুপ্নগী অচুম্বা ফিদমশিং খক নত্তে, মখোয় ঐখোয়গী অপাম্বা অমসুং তুংগী পুন্সিগী য়ুম্ফমনি। শান্তি অমসুং অশোই-অঙাম লৈতবা ফিবম অমা লৈরবা মতমদা মীওইবা খুন্নাইনা চাউখৎপা ঙমগনি। পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা ব্রিক্সনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়না মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নবা, ঐখোয়গী থবকশিং পুন্না পাংথোকমিন্নবগী মতম অদু লাক্লে। ঐখোয়না পুন্না চাউখৎমিন্নগদবনি।
মরুপশিং,
তেরোরিজম অসি ঙসিগী মীওইবা খুন্নাইনা খ্বাইদগী চাউনা মায়োক্নরিবা অৱাবনি। হন্দক ভারতনা তমথিরবা অমসুং পাংদবগী তেরোরিস্ত এত্তেক অমা মায়োক্নখ্রে। এপ্রিল ২২ দা পেহালগামদা তেরোরিস্তকী এত্তেক অসি ভারতকী পুন্সি, ইকায়খুম্নবা অমসুং মিংচত্ত হকথেংননা শিংনবনি। মসিগী এক্তেক অসি ভারত খক্তদা নত্তনা মীওইবা খুন্নাই শীনবা থুংবদা পীবা অচৌবা চৈথেং অমনি। অৱাবা মতম অসিদা, ঐখোয়গীদমক লেপখিবা অমসুং অৱাবা শরুক য়াখিবা মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংদা ঐনা থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
তেরোরিজম য়ানিংদবা ফোঙদোকপা অসি অচুম্বা ৱাখলগী শরুক অমা ওইগদবনি অমসুং খুদোংচাবা খক্তগী ওইরোইদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়গী পাউখুম অদু কদাইদা নত্ত্রগা কনাগী মথক্ত চৎথবনো হায়বগী মখা পোল্লবদি, মসি মীওইবা খুন্নাইদা নমথাক তৌবা অমনি।
মরুপশিং,
তেরোরিস্তশিংদা সেঙ্কসন তৌবদা চিংনবা অমতা লৈরোইদবনি। তেরোরিজমগী অৱাবা ফংলবশিং অমসুং শৌগৎলিবশিং চপ মান্ননা লৌরোইদবনি। লনাই নত্ত্রগা রাজনিতিগী খুদোংচাবা ফংনবা, তুমিন্না তেরোরিজম য়াবা নত্ত্রগা তেরোরিস্তশিং নত্ত্রগা তেরোরিজম শৌগৎপা অসি ফিবম অমদা হেক্ত কৈদৌঙৈদা য়ারোইদবনি। তেরোরিজমগী মতাংদা ঐখোয়গী থবকশিং অমসুং ৱাহৈশিংগী মরক্ত খেন্নবা অমতা থম্লোইদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মসি পাংথোকপা ঙমদ্রবদি, ঐখোয় পুকচেল শেংনা তেরোরিজম থেংনরিবরা নত্ত্রগা থেংনদ্রিবরা হায়বগী ৱাহং অমা মশা মরোমদোম হংজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, নোংচুপ এসিয়াদগী হৌরগা য়ুরোপ ফাওবা, মালেম শীনবা থুংনা মুক্নবনা পীক থল্লে। গাজাদা মীওই কয়ানা অৱাবা মায়োক্নরিবা অসি য়াম্না নুঙনাংবা অমনি। ফিবমশিং কয়া য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইবগে হায়বা থিদনা, শান্তিগী লম্বী খক্তনা মীওইবগী য়াইফবা পুরকপা ঙমগনি হায়বসি ভারতনা চেৎনা থাজৈ।
ভারত ভগবান বু্দ্ধ অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী লমদমনি। ঐখোয়দা লাল অমসুং অহিংশাগী মফম লৈতে। মালেম অসি তোখাই তাবা অমসুং মুক্নবা ফনবা মালেম্না পায়খৎলিবা থবক খুদিংমক ভারতনা শৌগৎলি অমসুং ৱারি শানবা, মতেং পাংনবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবনা ঐখোয় লমজিংলি অমসুং অমতা ওইবা অমসুং থাজনবা হেনগৎহল্লে। মাইকৈ অসিদা মরুপ ওইবা লৈবাকশিংগা পুন্না চৎমিন্নবদা ঐখোয়না থাজবা থম্লে। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
লোইশিল্লকপদা, ভারতনা চিয়ারমেন ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা ব্রিক্স মীফমগীদমক অদোম মথংগী চহিদা ভারত্ত লাক্নবা ময়ামগী মফমদা ঐনা চেবাউ পীজরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Statement during the BRICS Session on Peace and Security
06 JUL 2025 11:07PM by PIB Delhi
Friends,
Global peace and security are not just ideals, rather they are the foundation of our shared interests and future. Progress of humanity is possible only in a peaceful and secure environment. BRICS has a very important role in fulfilling this objective. It is time for us to come together, unite our efforts, and collectively address the challenges we all face. We must move forward together.
Friends,
Terrorism is the most serious challenge facing humanity today. India recently endured a brutal and cowardly terrorist attack. The terrorist attack in Pahalgam on 22nd April was a direct assault on the soul, identity, and dignity of India. This attack was not just a blow to India but to the entire humanity. In this hour of grief and sorrow, I express my heartfelt gratitude to the friendly countries who stood with us and expressed support and condolences.
Condemning terrorism must be a matter of principle, and not just of convenience. If our response depends on where or against whom the attack occurred, it shall be a betrayal of humanity itself.
Friends,
There must be no hesitation in imposing sanctions on terrorists. The victims and supporters of terrorism cannot be treated equally. For the sake of personal or political gain, giving silent consent to terrorism or supporting terrorists or terrorism, should never be acceptable under any circumstances. There should be no difference between our words and actions when it comes to terrorism. If we cannot do this, then the question naturally arises whether we are serious about fighting terrorism or not?
Friends,
Today, from West Asia to Europe, the whole world is surrounded by disputes and tensions. The humanitarian situation in Gaza is a cause of grave concern. India firmly believes that no matter how difficult the circumstances, the path of peace is the only option for the good of humanity.
India is the land of Lord Buddha and Mahatma Gandhi. We have no place for war and violence. India supports every effort that takes the world away from division and conflict and leads us towards dialogue, cooperation, and coordination; and increases solidarity and trust. In this direction, we are committed to cooperation and partnership with all friendly countries. Thank you.
Friends,
In conclusion, I warmly invite all of you to India next year for the BRICS Summit, which will be held under India’s chairmanship.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.