ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ରାଞ୍ଚିରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଏହି ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପ୍ରୟାସର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ
ଏହି ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ବିଶେଷ ଭାବେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ତାଲିମ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଯାହା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପରେ ଫୋକସ କରିବ
03 JUL 2025 4:01PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶୁକ୍ରବାର, ୪ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଏକ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପୂର୍ବରୁ ଏନଆଇପିସିସିଡି ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏହି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ସେଠ୍, ଖିଜରିର ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ କଛପ ଏବଂ ହାତିଆ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ବିଧାୟକ ଶ୍ରୀ ନବୀନ ଜୟସୱାଲ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଝିଅମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା, ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ସମାପ୍ତ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚାକିରି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର "ନୂତନ ଲୋଗୋ" ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ।
ଏହି ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପ୍ରୟାସକୁ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ଏହି ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ବିଶେଷ ଭାବରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ - ମିଶନ ଶକ୍ତି, ମିଶନ ବାତ୍ସଲ୍ୟ ଏବଂ ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ ପାଇଁ ତାଲିମ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ଯାହା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଶିଶୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରାମର୍ଶରେ ଉନ୍ନତ ଡିପ୍ଲୋମା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ ଏପରି ସମର୍ପିତ ତାଲିମ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସୀମିତ ସୁଯୋଗ ଥିଲା। ସାଧାରଣତଃ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ରାଞ୍ଚି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ କର୍ମୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଣି ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଂଶ। ଏଥିରେ ଜାତୀୟ ଜନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇପିସିସିଡି)ର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନାମକରଣ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ କରାଯିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ନାମକରଣ ଏକ ମିଶନ-ଚାଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଗୌହାଟି, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଇନ୍ଦୋର ଏବଂ ମୋହାଲିରେ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଲିମ ଦେବାରେ ଆଗରେ ରହିଛି। ରାଞ୍ଚି କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହ ଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସରକାରଙ୍କର ଅନ୍ତିମ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ବିତରଣ, ଅଞ୍ଚଳ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ସମାବେଶୀ, ସଶକ୍ତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ପ୍ରମାଣ।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development to mark a significant milestone with inauguration by Union Minister Smt. Annpurna Devi of the new Regional Centre of Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development in Ranchi tomorrow
New Regional Centre will mark a major step in decentralising capacity-building efforts and improving service delivery in the Eastern region of India
Centre will specifically cater to training and research needs arising under the Ministry’s flagship initiatives with a concentrated focus on Jharkhand, Bihar, Odisha, and West Bengal
03 JUL 2025 4:01PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development will mark a significant milestone with the inauguration of a new Regional Centre of the Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development (formerly known as NIPCCD) in Ranchi, Jharkhand on Friday, 4th July 2025. The centre will be inaugurated by Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi. The inauguration ceremony will also be attended by Smt. Savitri Thakur, Minister of State for Women and Child Development; Shri Sanjay Seth, Minister of State for Defence; Shri Rajesh Kachhap, MLA Khijri and Shri Navin Jaiswal, MLA Hatia constituencies; and senior officers from the Ministry. The event will also include an interaction with trainee girls, experience sharing and distribution of Placement Certificates for those who have completed vocational training. The event will also witness the launch of a new logo for the Institute.
This new Regional Centre will mark a major step in decentralising capacity-building efforts and improving service delivery in the Eastern region of India. It will specifically cater to the training and research needs arising under the Ministry’s flagship initiatives—Mission Shakti, Mission Vatsalya, and Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0—with a concentrated focus on Jharkhand, Bihar, Odisha, and West Bengal. It will play a crucial role in tailoring interventions to local needs, strengthening the grassroots implementation of central schemes. The new Regional Centre will also offer Advanced Diploma Course in Child Guidance and Counselling and provide enhanced training to frontline workers. This will pave the way for new employment opportunities in the region.
Previously, these States had limited access to such dedicated training facilities, often relying on regional centres in Guwahati and Lucknow, which presented logistical difficulties. The Ranchi Centre will eliminate these barriers by bringing key resources and infrastructure closer to field-level workers, enhancing their capacity to deliver last-mile services effectively.
The establishment of this Regional Centre is part of a broader transformation, under the visionary leadership of Smt. Annpurna Devi, including the official renaming of the National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) as the Savitribai Phule National Institute of Women and Child Development. This renaming reflects a sharper mission-driven approach and a reinforced commitment to women and child-centric development.
With its headquarters in New Delhi and regional centres in Bangalore, Guwahati, Lucknow, Indore, and Mohali, the Institute has been at the forefront of training more than 1,000 professionals annually through online and in-person programmes. The addition of the Ranchi centre is poised to strengthen this impact in the Eastern belt of the country.
This step is a testament to the Government’s commitment to ensuring last-mile delivery of services, region-specific capacity building, and the creation of an inclusive, empowered, and healthier India under the leadership of Prime Minister.