পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়
১৯ সংখ্যক পৰিসংখ্যা দিৱস উপলক্ষে এছডিজিয়ে কৰা বিশেষ প্ৰকাশ (২৯ জুন ২০২৫)
29 JUN 2025 2:39PM by PIB Guwahati
১৯ সংখ্যক পৰিসংখ্যা দিৱস উপলক্ষে ২০২৫ চনৰ ২৯ জুনত পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়ে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য (এছডিজি)ৰ ওপৰত তলত দিয়া প্ৰকাশনসমূহ প্ৰকাশ কৰে:
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো প্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত তথ্য স্নেপশ্বট – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো, প্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো, ২০২৫
২) ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যসমূহ (এছডিজি) ৰূপায়ণৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক সমৰ্থন কৰি পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়ে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/ বিভাগ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি এছডিজিসমূহৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো (এনআইএফ) প্ৰস্তুত কৰিছে, যাতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এছডিজিসমূহৰ নিৰীক্ষণত সুবিধা হয়। আপডেট কৰা এছডিজি-এনআইএফৰ ভিত্তিত প্ৰতি বছৰে পৰিসংখ্যা দিৱসত (অৰ্থাৎ, ২৯ জুনত) ম’এছপিআইয়ে এছডিজিৰ ওপৰত অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদন সময় শৃংখলাৰ তথ্যৰ সৈতে আৰু দুটা এছডিজি প্ৰকাশনৰ সৈতে প্ৰকাশ কৰে যিবোৰ অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদনৰ পৰা আহৰণ কৰা হয়।
৩/ এই শৃংখলাত ২০২৫ চনৰ পৰিসংখ্যা দিৱস উপলক্ষে ২০২৫ চনৰ ২৯ জুন তাৰিখে পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়
-এ তলত দিয়া প্ৰকাশনসমূহ প্ৰকাশ কৰে:
(ঝ) বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো প্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫
প্ৰতিবেদনত তথ্যৰ উৎস মন্ত্ৰালয়সমূহৰ পৰা লাভ কৰা এছডিজিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সূচকৰ সময় শৃংখলাৰ তথ্য উপস্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে ১৭টা এছডিজিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰাত সহায়ক হ’ব। পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়
দ্বাৰা প্ৰকাশ কৰা এছডিজিৰ প্ৰগ্ৰেছ ৰিপৰ্টসমূহে নীতি নিৰ্ধাৰক, পৰিকল্পনাকাৰী আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ বাবে মূল্যৱান সঁজুলি হিচাপে কাম কৰে। প্ৰতিবেদনখন চাৰিটা মূল খণ্ডৰে গঠিত:
(ক) আভাস আৰু কাৰ্যবাহী সাৰাংশ- ‘অভাৰভিউ’ত এছডিজি-এনআইএফৰ পটভূমিৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এছডিজিসমূহৰ নিৰীক্ষণৰ সুবিধাৰ বাবে এমঅ’এছপিআইয়ে গ্ৰহণ কৰা ভূমিকা আৰু পদক্ষেপসমূহ সামৰি লোৱা হৈছে। ‘কাৰ্যবাহী সাৰাংশ’ত লক্ষ্যভিত্তিক সাৰাংশ হাইলাইট/ উল্লেখ কৰা সময়ছোৱাত কৰা অগ্ৰগতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
(খ) এছডিজি ৰাষ্ট্ৰীয় সূচকসমূহৰ তথ্যৰ সাৰাংশ উপস্থাপন কৰা তথ্য স্নেপশ্বট।
(গ) মেটাডাটাত লক্ষ্য, লক্ষ্য, স্তৰ আৰু বিভাজনৰ প্ৰকাৰ, গোলকীয় সূচকৰ সৈতে মেপিং, জোখ-মাখৰ একক, তথ্য উপলব্ধতাৰ লিংক/উৎস(সমূহ) ইত্যাদি বৰ্ণনা কৰা প্ৰতিটো সূচকৰ তথ্য থাকে।
(ঘ) সূচকসমূহৰ ওপৰত সময় শৃংখলাৰ তথ্য উপস্থাপন কৰা তথ্য তালিকা, য’তেই উপলব্ধ। তথ্যসমূহ এম এছ এক্সেল ফৰ্মেটত ডাউনলোড কৰিব পাৰিব।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত তথ্য স্নেপশ্বট – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো, অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫ হৈছে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫ৰ পৰা হাতপুথিৰ আকাৰত প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদন, যিয়ে এছডিজি সূচকসমূহৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সময় শৃংখলাৰ তথ্য প্ৰদান কৰে।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো, ২০২৫ও হৈছে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামোৰ অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫ৰ পৰা হাতপুথিৰ আকাৰত, ইয়াৰ তথ্যৰ উৎস আৰু সময়কালীনতাৰ লগতে সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় এছডিজি সূচক সামৰি লোৱা প্ৰতিবেদন। প্ৰতিবেদনখন ২৮৪টা ৰাষ্ট্ৰীয় এছডিজি সূচকৰে গঠিত।
৪) এছডিজিৰ এই প্ৰতিবেদনসমূহ জনসাধাৰণৰ বাবে সহজে উপলব্ধ আৰু ম’এছপিআইৰ ৱেবছাইট (www.mospi.gov.in)ৰ পৰা লাভ কৰিব পাৰি।
A group of people holding booksAI-generated content may be incorrect.
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ – ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক কাঠামো প্ৰগতি প্ৰতিবেদন, ২০২৫
এছডিজিসমূহ এনআইএফে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এছডিজিসমূহ নিৰীক্ষণৰ বাবে মেৰুদণ্ড হিচাপে কাম কৰে, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু বিভিন্ন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচীৰ ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাসমূহক মূল্যৱান পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। এই এছডিজি ৰাষ্ট্ৰীয় সূচকসমূহৰ বাবে প্ৰধান তথ্যৰ উৎসসমূহ হ’ল প্ৰশাসনিক তথ্য, জৰীপ আৰু লোকপিয়ল। সূচকসমূহ সংকলনৰ বাবে সংশ্লিষ্ট লাইন মন্ত্ৰালয়সমূহৰ পৰা মূলতঃ গৌণ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
২০২৫ চনৰ এছডিজি এনআইএফৰ অগ্ৰগতি প্ৰতিবেদনৰ কিছুমান উল্লেখযোগ্য দিশ হ’ল:
সামাজিক সুৰক্ষা ব্যৱস্থা/মজিয়াৰে সামৰি লোৱা জনসংখ্যা ২০১৬ চনত ২২%ৰ পৰা ২০২৫ চনত ৬৪.৩%লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশত সামাজিক সুৰক্ষাৰ কভাৰেজৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণৰ ইংগিত দিয়ে।
প্ৰতিজন শ্ৰমিকৰ কৃষিৰ মুঠ মূল্য সংযোজিত (টকাত) ২০১৫-১৬ চনত ৬১,২৪৭ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৯৪,১১০লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশৰ কৃষি উৎপাদনশীলতা আৰু প্ৰতিজন শ্ৰমিকৰ আয়ৰ উন্নতিৰ ইংগিত দিয়ে।
গ্ৰাম্য অঞ্চলত উন্নত খোৱাপানীৰ উৎস ব্যৱহাৰ কৰা জনসংখ্যাৰ শতকৰা হাৰ ২০১৫-১৬ চনত ৯৪.৫৭%ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৯৯.৬২%লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলত সাৰ্বজনীন সুৰক্ষিত পানীৰ সুবিধাৰ দিশত যথেষ্ট অগ্ৰগতিৰ ইংগিত দিয়ে।
মুঠ স্থাপন কৰা বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব ২০১৫-১৬ চনত ১৬.০২ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ২২.১৩লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশত স্বচ্ছ আৰু বহনক্ষম শক্তি উৎপাদনৰ দিশত ধাৰাবাহিক অগ্ৰগতিৰ ইংগিত দিয়ে।
দেশত স্থাপন কৰা নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা ২০১৪-১৫ চনত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৬৪.০৪ ৱাটৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ১৫৬.৩১ ৱাটলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে বহনক্ষম শক্তি উন্নয়নৰ দিশত শক্তিশালী পদক্ষেপৰ ইংগিত দিয়ে।
২০১৬ চনত ৪৫৩ৰ পৰা ২০২৪ চনত ৩৪,২৯৩লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে উদ্যোগীকৰণৰ শক্তিশালী বৃদ্ধি দেখুৱাইছে।
গ্ৰামাঞ্চলত ঘৰুৱা ব্যয় ,২০১১-১২ চনত ০.২৮৩ৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ০.২৩৭লৈ হ্ৰাস পাইছে। লগতে, চহৰ অঞ্চলৰ বাবে ই ২০১১-১২ চনত ০.৩৬৩ৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ০.২৮৪লৈ হ্ৰাস পাইছে, যিয়ে দুয়োটা অঞ্চলতে অধিক সমান ব্যয় আৰু আয়ৰ বৈষম্য হ্ৰাসৰ দিশত স্পষ্ট ইংগিত পোৱা গৈছে ।
২০০৫ চনৰ স্তৰতকৈ ২০২০ চনত জিডিপিৰ নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস পোৱাটো ৩৬%, যিয়ে কম কাৰ্বনযুক্ত অৰ্থনীতিৰ দিশত যথেষ্ট অগ্ৰগতিৰ ইংগিত দিয়ে।
ইণ্টাৰনেট চাবস্ক্ৰিপচনৰ মুঠ সংখ্যা (লাখ লাখত) ২০১৫ চনত ৩০২.৩৬ৰ পৰা ২০২৪ চনত ৯৫৪.৪০লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে ডিজিটেল সংযোগৰ তীব্ৰ বৃদ্ধি দেখুৱাইছে।
২০১৫-১৬ চনত আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ শতকৰা হাৰ ১৭.৯৭%ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৮০.৭%লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশত আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতিৰ ইংগিত দিয়ে।
মুঠ ভৌগোলিক অঞ্চলৰ শতাংশ বনাঞ্চল আৱৰণ ২০১৫ চনত ২১.৩৪%ৰ পৰা ২০২৩ চনত ২১.৭৬%লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে দেশৰ বনাঞ্চলসমূহৰ ক্ৰমাগত বৃদ্ধিৰ কথা প্ৰকাশ কৰিছে।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Release of SDG publications on the occasion of 19th Statistics Day (29th June 2025)
29 JUN 2025 2:39PM by PIB Delhi
On the occasion of 19th Statistics Day, on 29th June 2025, the Ministry of Statistics and Programme Implementation released the following publications on Sustainable Development Goals (SDGs):
• Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
• Data Snapshot on Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, Progress Report, 2025
• Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, 2025
2. Endorsing Indias commitment to implement the Sustainable Development Goals (SDGs) while responding to national priorities, the Ministry of Statistics and Programme Implementation has developed the National Indicator Framework (NIF) for SDGs, in consultation with concerned Ministries/ Departments, UN Agencies and other stakeholders, to facilitate monitoring of the SDGs at national level. Based on the updated SDGs-NIF, every year on Statistics Day (i.e., on 29th June) MoSPI releases the Progress Report on SDGs with time series data along with two more SDG publications which are derived from the progress report.
3. In this series, the MoSPI released the following publications on 29th June, 2025 on the occasion of Statistics Day, 2025:
(i) Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
The report presents the time series data on the SDG national indicators, received from the data source Ministries, which will be instrumental in monitoring the national-level progress of the 17 SDGs. SDG Progress Reports, released by MoSPI, serve as valuable tools for policymakers, planners, and other stakeholders. The report consists of four main sections:
(a) Overview and Executive Summary- The Overview’ covers the background of SDG-NIF along with the role and steps taken by MoSPI for facilitating the monitoring of SDGs at the national level. ‘Executive Summary’ includes goal-wise summary highlights/ progress made during the period under reference.
(b) Data Snapshot presenting the data summary of the SDG national indicators.
(c) Metadata contains information on each indicator describing goal, target, level & type of disaggregation, mapping with global indicator, unit of measurement, link/source(s) of data availability etc.
(d) Data Tables presenting time series data on the indicators, wherever available. The data can be downloaded in MS Excel format.
1. Data Snapshot on Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, Progress Report, 2025 is a derived report, in handbook form, from the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025, providing national level time series data for the SDG indicators.
1. Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, 2025 is also a derived report, in handbook form, from the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025, encompassing all the national SDG indicators along with its data source and periodicity. The report consists of 284 national SDG indicators.
4. These reports on SDGs are readily accessible to the public and can be obtained from the MoSPI website (www.mospi.gov.in).
Highlights of the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
The SDGs NIF serves as the backbone for monitoring SDGs at the national level, offering valuable guidance to policymakers and the implementing agencies of various schemes and programs. The major data sources for these SDG national indicators are administrative data, surveys and censuses. Primarily secondary data from concerned line Ministries is used for the compilation of the indicators.
A group of people holding booksAI-generated content may be incorrect.
Some of the highlights from the SDG NIF progress report 2025 are:
The population covered by social protection systems/floors has increased from 22% in 2016 to 64.3% in 2025, indicating substantial expansion in social security coverage in the country.
The Gross Value Added in agriculture per worker (in Rs.) has increased from 61,247 in 2015-16 to 94,110 in 2024-25, indicating improved agricultural productivity and income per worker in the country.
Percentage of population using an improved drinking water source in rural areas has increased from 94.57% in 2015-16 to 99.62% in 2024-25, indicating significant progress toward universal safe water access in rural India.
The renewable energy share in the total installed electricity generation has increased from 16.02 in 2015-16 to 22.13 in 2024-25, indicating consistent progress toward cleaner and sustainable energy generation in the country.
The installed renewable energy generating capacity in the country has increased from 64.04 watts per capita in 2014-15 to 156.31 watts per capita 2024-25, indicating a strong push toward sustainable energy development.
Number of waste recycling plant installed have increased from 829 in 2019-20 to 3036 in 2024- 25, indicating a significant strengthening of waste management infrastructure.
The number of start-ups recognised under start-up India have increased from 453 in 2016 to 34,293 in 2024, showing strong growth in entrepreneurship across the country.
The Gini coefficient of household expenditure has decreased from 0.283 in 2011-12 to 0.237 in 2023-24 in rural areas. Also, for urban areas it has decreased from 0.363 in 2011-12 to 0.284 in 2023-24, showing a clear move toward more equal spending and reduced income inequality across both regions.
The reduction in emissions intensity of GDP in 2020 over 2005 level is 36%, indicating significant progress toward a low-carbon economy.
The total number of internet subscriptions (in millions) has increased from 302.36 in 2015 to 954.40 in 2024, showing a sharp rise in digital connectivity across the country.
The percentage of waste processed has increased from 17.97% in 2015-16 to 80.7% in 2024-25, indicating significant progress in waste management efficiency in the country.
The forest cover a percentage of total geographical area has increased from 21.34% in 2015 to 21.76% in 2023, showing a steady rise in the country’s forest areas.