ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୯ତମ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରକାଶନ
29 JUN 2025 2:39PM by PIB Bhubaneswar
୨୯ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ୧୯ତମ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦିବସ ଅବସରରେ, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ଉପରେ କେତେକ ରିପୋର୍ଟ ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି। ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମଓ୍ବାର୍କ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ୨୦୨୫ ; ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଡାଟା ସ୍ନାପସଟ୍ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମଓ୍ବାର୍କ, ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ୨୦୨୫ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମଓ୍ବାର୍କ, ୨୦୨୫ ।
ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସମର୍ଥନ କରି, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏସଡିଜି ଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ, ଜାତିସଂଘ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଏସଡିଜି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ (ଏନଆଇଏଫ) ବିକଶିତ କରିଛି। ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ଏସଡିଜି-ଏନଆଇଏଫ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୯ ଜୁନ୍ ବା ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦିବସରେ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏସଡିଜି ଉପରେ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ କରେ ଯେଉଁଥିରେ ସମୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ତଥ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଆଉ ଦୁଇଟି ଏସଡିଜି ପ୍ରକାଶନ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥାଏ।
ଏହି କ୍ରମରେ, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗତ ୧୯ ଜୁନ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ।
(କ) ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମଓ୍ବାର୍କ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ୨୦୨୫
ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଏସଡିଜି ଜାତୀୟ ସୂଚକଗୁଡ଼ିକର ଟାଇମ ସିରିଜ୍ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୧୭ଟି ଏସଡିଜି ଉପରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଗତି ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ଏସଡିଜି ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଯୋଜନାକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉପକରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ବିଭାଗ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସାରାଂଶ, ଡାଟା ସ୍ନାପସଟ୍, ମେଟାଡାଟା ଓ ଡାଟା ଟେବୁଲ ।
(ଖ) ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଡାଟା ସ୍ନାପସଟ୍ – ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ, ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫ ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ– ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫ରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଯାହାକି ଏକ ପୁସ୍ତିକା ରୂପରେ ଅଛି ଓ ଏହା ଏସଡିଜି ସୂଚକ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସମୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ।
(ଗ) ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ, ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ୨୦୨୫ରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ପୁସ୍ତିକା, ଯାହା ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ଏସଡିଜି ସୂଚକ ସହିତ ଏହାର ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସ ଏବଂ ସମୟସୀମାକୁ କଭର କରେ। ରିପୋର୍ଟରେ ୨୮୪ ଜାତୀୟ ଏସଡିଜି ସୂଚକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏସବୁ ରିପୋର୍ଟ ଗୁଡ଼ିକୁ ମନ୍ତ୍ରମାଳୟର ଓ୍ବେବସାଇଟ www.mospi.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ-ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଫ୍ରେମଓ୍ବାର୍କ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ୨୦୨୫ର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ -
ଏସଡିଜି ଏନଆଇଏଫ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏସଡିଜି ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ନୀତି ନିର୍ମାତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ଏସଡିଜି ଜାତୀୟ ସୂଚକଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ପ୍ରଶାସନିକ ତଥ୍ୟ, ସର୍ଭେ ଏବଂ ଜନଗଣନା। ସୂଚକଗୁଡିକର ସଂକଳନ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକରୁ ଦ୍ୱିତୀୟକ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।
ଏସଡିଜି ଏନଆଇଏଫ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫ର କେତେକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟ:
- ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା/ସ୍ତର ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଜନସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୬ରେ ୨୨% ରୁ ୨୦୨୫ରେ ୬୪.୩%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରସାରକୁ ସୂଚିତ କରେ।
- କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତି ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୬୧,୨୪୭ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୯୪,୧୧୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ପ୍ରତି ଶ୍ରମିକ ଆୟରେ ଉନ୍ନତିକୁ ସୂଚିତ କରେ।
- ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ବଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଉତ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୯୪.୫୭%ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୯୯.୬୨%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାକି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ସାର୍ବଜନୀନ ନିରାପଦ ଜଳ ପ୍ରାପ୍ତି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ଅଂଶ ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୧୬.୦୨% ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୨୨.୧୩% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାକି ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ନବୀକରଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୨୦୧୪-୧୫ରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା ୬୪.୦୪ ୱାଟ୍ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ମୁଣ୍ଡପିଛା ୧୫୬.୩୧ ୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ସ୍ଥାପିତ ବର୍ଜ୍ୟ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୮୨୯ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୩୦୩୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୬ରେ ୪୫୩ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪ରେ ୩୪,୨୯୩ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
- ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଘରୋଇ ଖର୍ଚ୍ଚର ଗିନି ଗୁଣାଙ୍କ ୨୦୧୧-୧୨ରେ ୦.୨୮୩ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୦.୨୩୭କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏହା ୨୦୧୧-୧୨ରେ ୦.୩୬୩ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୦.୨୮୪କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସମାନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ କମ ଆୟ ଅସମାନତା ପ୍ରତି ସ୍ପଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ୨୦୦୫ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ଜିଡିପିର ନିର୍ଗମନ ତୀବ୍ରତା ୩୬% ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଏକ କମ କାର୍ବନ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ୨୦୧୫ରେ ମୋଟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଖ୍ୟା ୩୦୨.୩୬ ନିୟୁତରୁ ୨୦୨୪ରେ ୯୫୪.୪୦ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୧୭.୯୭% ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୮୦.୭%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଦେଶରେ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
- ମୋଟ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୫ରେ ୨୧.୩୪% ରୁ ୨୦୨୩ରେ ୨୧.୭୬%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Release of SDG publications on the occasion of 19th Statistics Day (29th June 2025)
29 JUN 2025 2:39PM by PIB Delhi
On the occasion of 19th Statistics Day, on 29th June 2025, the Ministry of Statistics and Programme Implementation released the following publications on Sustainable Development Goals (SDGs):
• Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
• Data Snapshot on Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, Progress Report, 2025
• Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, 2025
2. Endorsing Indias commitment to implement the Sustainable Development Goals (SDGs) while responding to national priorities, the Ministry of Statistics and Programme Implementation has developed the National Indicator Framework (NIF) for SDGs, in consultation with concerned Ministries/ Departments, UN Agencies and other stakeholders, to facilitate monitoring of the SDGs at national level. Based on the updated SDGs-NIF, every year on Statistics Day (i.e., on 29th June) MoSPI releases the Progress Report on SDGs with time series data along with two more SDG publications which are derived from the progress report.
3. In this series, the MoSPI released the following publications on 29th June, 2025 on the occasion of Statistics Day, 2025:
(i) Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
The report presents the time series data on the SDG national indicators, received from the data source Ministries, which will be instrumental in monitoring the national-level progress of the 17 SDGs. SDG Progress Reports, released by MoSPI, serve as valuable tools for policymakers, planners, and other stakeholders. The report consists of four main sections:
(a) Overview and Executive Summary- The Overview’ covers the background of SDG-NIF along with the role and steps taken by MoSPI for facilitating the monitoring of SDGs at the national level. ‘Executive Summary’ includes goal-wise summary highlights/ progress made during the period under reference.
(b) Data Snapshot presenting the data summary of the SDG national indicators.
(c) Metadata contains information on each indicator describing goal, target, level & type of disaggregation, mapping with global indicator, unit of measurement, link/source(s) of data availability etc.
(d) Data Tables presenting time series data on the indicators, wherever available. The data can be downloaded in MS Excel format.
1. Data Snapshot on Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, Progress Report, 2025 is a derived report, in handbook form, from the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025, providing national level time series data for the SDG indicators.
1. Sustainable Development Goals – National Indicator Framework, 2025 is also a derived report, in handbook form, from the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025, encompassing all the national SDG indicators along with its data source and periodicity. The report consists of 284 national SDG indicators.
4. These reports on SDGs are readily accessible to the public and can be obtained from the MoSPI website (www.mospi.gov.in).
Highlights of the Sustainable Development Goals – National Indicator Framework Progress Report, 2025
The SDGs NIF serves as the backbone for monitoring SDGs at the national level, offering valuable guidance to policymakers and the implementing agencies of various schemes and programs. The major data sources for these SDG national indicators are administrative data, surveys and censuses. Primarily secondary data from concerned line Ministries is used for the compilation of the indicators.
A group of people holding booksAI-generated content may be incorrect.
Some of the highlights from the SDG NIF progress report 2025 are:
The population covered by social protection systems/floors has increased from 22% in 2016 to 64.3% in 2025, indicating substantial expansion in social security coverage in the country.
The Gross Value Added in agriculture per worker (in Rs.) has increased from 61,247 in 2015-16 to 94,110 in 2024-25, indicating improved agricultural productivity and income per worker in the country.
Percentage of population using an improved drinking water source in rural areas has increased from 94.57% in 2015-16 to 99.62% in 2024-25, indicating significant progress toward universal safe water access in rural India.
The renewable energy share in the total installed electricity generation has increased from 16.02 in 2015-16 to 22.13 in 2024-25, indicating consistent progress toward cleaner and sustainable energy generation in the country.
The installed renewable energy generating capacity in the country has increased from 64.04 watts per capita in 2014-15 to 156.31 watts per capita 2024-25, indicating a strong push toward sustainable energy development.
Number of waste recycling plant installed have increased from 829 in 2019-20 to 3036 in 2024- 25, indicating a significant strengthening of waste management infrastructure.
The number of start-ups recognised under start-up India have increased from 453 in 2016 to 34,293 in 2024, showing strong growth in entrepreneurship across the country.
The Gini coefficient of household expenditure has decreased from 0.283 in 2011-12 to 0.237 in 2023-24 in rural areas. Also, for urban areas it has decreased from 0.363 in 2011-12 to 0.284 in 2023-24, showing a clear move toward more equal spending and reduced income inequality across both regions.
The reduction in emissions intensity of GDP in 2020 over 2005 level is 36%, indicating significant progress toward a low-carbon economy.
The total number of internet subscriptions (in millions) has increased from 302.36 in 2015 to 954.40 in 2024, showing a sharp rise in digital connectivity across the country.
The percentage of waste processed has increased from 17.97% in 2015-16 to 80.7% in 2024-25, indicating significant progress in waste management efficiency in the country.
The forest cover a percentage of total geographical area has increased from 21.34% in 2015 to 21.76% in 2023, showing a steady rise in the country’s forest areas.