ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ନୂଆ ଯାତ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରିବ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ
ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋଟିଏ ମିନିଟରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂ ହୋଇପାରିବ; ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋଟିଏ ମିନିଟରେ ୩୨ ହଜାର ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂ ହେଉଥିଲା, ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହାଠାରୁ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ଅଧିକ
ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଟିକେଟିଂ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବହୁଭାଷୀ କରିବ
ରେଳଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଗୁଆ ସଂରକ୍ଷିତ ଟିକେଟ୍‌ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରିବ; ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନର ଅପରାହ୍ନ ୨ଟା ପୂର୍ବରୁ ଛାଡ଼ୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଦିନ ରାତି ୯ଟା ସୁଦ୍ଧା ଟିକେଟ୍‌ ଧାରୀ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ
ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଲାଗି ଆଧାର କିମ୍ବା ଡିଜି ଲକର ସଂଯୁକ୍ତ ସରକାରୀ ପରିଚୟପତ୍ର ଜରିଆରେ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କରାଯିବ
ଟିକେଟ୍‌ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷମତାକୁ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ – ନୂଆ ପିଆରଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଟିକେଟ୍‌ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ସମ୍ଭବ ହେବ
29 JUN 2025 6:31PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଯାତ୍ରୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। କୌଣସି ଯାତ୍ରୀଙ୍କର ରେଳବାଇ ସହିତ ଯାତ୍ରା ଟିକେଟ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି।
ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସମ୍ପ୍ରତି ଏହି ସଂସ୍କାର ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଟିକେଟ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ମାର୍ଟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁଗମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଯାତ୍ରାରେ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଟିକେଟ୍‌ ଧାରୀ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରାଯିବ। ସମ୍ପ୍ରତି ଟିକେଟ୍‌ ସଂରକ୍ଷଣ ତାଲିକା ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଚାରି ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମନରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ନିକଟସ୍ଥ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଟ୍ରେନ୍‌ ଧରିବା ପାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି ସେଠାରେ ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତତା ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଆଠ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଟିକେଟ୍‌ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରାଯିବ । କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନର ଅପରାହ୍ନ ୨ଟା ପୂର୍ବରୁ ଛାଡ଼ୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଦିନ ରାତି ୯ଟା ସୁଦ୍ଧା ଟିକେଟ୍‌ ଧାରୀ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ କୌଣସି ବାଧା ନହେବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବୋର୍ଡକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ୱେଟଲିଷ୍ଟ ବା ପ୍ରତୀକ୍ଷା ଟିକେଟ୍ ଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଯାତ୍ରୀମାନେ ୱେଟଲିଷ୍ଟ ଟିକେଟ୍‌ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ। ଏହା ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ସ୍ଥାନ କିମ୍ବା ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଉପନଗରରୁ ଦୂରଗାମୀ ଟ୍ରେନ୍ ଧରିବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ। ୱେଟ୍‌ ଲିଷ୍ଟ ଟିକେଟ୍‌ ନିଶ୍ଚିତ ବା କନଫର୍ମ ନହେଲେ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଏହା ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଯାତ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତିକରଣ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗତ କିଛି ମାସ ଧରି ସିଆରଆଇଏସ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ନୂଆ କରି ଉନ୍ନତିକରଣ ହୋଇଥିବା ପିଆରଏସ ଡିଜାଇନ୍ ଦକ୍ଷ, ନମନୀୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଚାହିଦା ଠାରୁ ଦଶ ଗୁଣ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବ। ଏହା ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ କ୍ଷମତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ନୂତନ ପିଆରଏସ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଆରଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୩୨ ହଜାର ଟିକେଟ୍ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ଅଧିକ।
ଟିକେଟ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷମତା ଦଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷମତା ୪ ଲକ୍ଷରୁ ୪୦ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ । ନୂଆ ପିଆରଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବହୁଭାଷୀ, ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍‌ ସହିତ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରାଯିବ। ନୂତନ ପିଆରଏସରେ, ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସିଟ୍ ପସନ୍ଦ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଭଡ଼ା ତାଲିକା ଦେଖିପାରିବେ। ଏଥିରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ରୋଗୀ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରାଯିବ। ଜୁଲାଇ ପହିଲା ଠାରୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କେବଳ ପ୍ରମାଣିତ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ଆଇଆରସିଟିସି ୱେବସାଇଟ ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଆପ୍‌ ଜରିଆରେ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂର ଅନୁମତି ଦେବ। ଆହୁରି ୨୦୨୫ ଜୁଲାଇ ଶେଷ ଠାରୁ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍‌ ବୁକିଂ ପାଇଁ ଓଟିପି ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ତତ୍କାଳ ବୁକିଂ ପାଇଁ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଆଧାର କିମ୍ବା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଡିଜିଲକର ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ସରକାରୀ ପରିଚୟ ବ୍ୟବହାର କରି କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।

Ministry of Railways
New Passenger Reservation System Capable of generating over 1.5 lakh rail tickets per minute, i.e. about five times the current capacity of 32000 tickets in a minute, to be ready by year end.
Indian Railways to make Passenger Reservation System multilingual with Focus on Passenger Convenience and Smart Ticketing
To improve your travel uncertainty, Railway Ministry to soon implement advanced charting of waitlisted tickets; For trains departing before 2 pm, chart will be prepared by 9 pm previous day
Tatkal Booking to Have Broad-Based Authentication via Aadhaar or Govt ID Linked to DigiLocker for Enhanced Security and Transparency
Ticket Enquiry Capacity to Rise Tenfold—From 4 Lakh to Over 40 Lakh Enquiries Per Minute in New PRS System
29 JUN 2025 6:31PM by PIB Delhi
Indian Railways is committed to making the end-to-end travel experience passenger-centric. A passenger’s journey with the railways begins at the stage of ticket reservation. Railways is undertaking a series of steps to make ticket booking easier.
Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw recently reviewed the progress of these reforms. He emphasized that the ticketing system should be smart, transparent, accessible, and efficient. Planning should focus on passenger convenience. The system must ensure a smooth and comfortable travel experience to our passengers.
Improved advanced charting to have certainties of travel plan
Charting: Currently, the reservation chart is prepared four hours before the departure of the train. This creates uncertainty in the minds of passengers. Wherever passengers are coming from a nearby area to catch the train, this uncertainty can cause serious problems.
To remove this uncertainty, the railway board has proposed preparing the reservation chart eight hours before the departure. For trains departing before 1400 hours, the chart will be prepared the previous day at 2100 hrs itself. The Railway Minister agreed with this proposal and directed the board to start implementing this in phases so that there is no disruption.
This move will reduce uncertainties for passengers with waitlist tickets. The passengers
will get the first update on waitlist status well in advance. It will benefit passengers travelling from remote locations or suburbs of major cities for catching long distance trains. It will also provide more time to make alternative arrangements in case the wait list is not confirmed.
Modern Passenger Reservation System (PRS) by December 2025
The Railway Minister reviewed the upgradation of the passenger reservation system.The project is being executed for the last few months by CRIS.
The new upgraded PRS design is agile, flexible, and scalable to handle ten times the current load. It will significantly enhance the ticket booking capacity. The new PRS will allow over 1.5 lakh ticket bookings per minute. This will be an increase of roughly five times from 32,000 tickets per minute in the current PRS.
The ticket enquiry capacity will jump ten times i.e. from 4 lakh to over 40 lakh per enquiry will be possible in a minute time.
The new PRS also has a multilingual and user-friendly booking and enquiry interface.
In the new PRS, users will be able to submit their choice of seat and see the fare calendar. It also has integrated facilities for Divyangjan, students, patients, etc.
Streamlined authentication for Tatkal bookings Indian Railways will allow only authenticated users to book Tatkal tickets on IRCTC website and mobile app beginning 1st July, 2025.
Further, OTP-based authentication will be done for Tatkal bookings from the end of July, 2025.
The Railways Minister instructed officials to broadbase the authentication mechanism for Tatkal bookings.The authentication should be done using Aadhaar or any other verifiable Government ID available in the user’s DigiLocker account.
These measures reflect the continuous efforts of Indian Railways to modernise its systems and make them more citizen friendly.