वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्रालय
डीपीआईआईटी सचिवले झारखण्ड, सिक्किम, नागाल्याण्ड, असम र अरुणाचल प्रदेशमा मेगा पूर्वाधार परियोजनाहरूको पीएमजी समीक्षाको अध्यक्षता गरे
26 JUN 2025 12:01PM by PIB Gangtok
उद्योग तथा आन्तरिक व्यापार संवर्द्धन विभाग (डीपीआआईटी) का सचिव श्री अमरदीप सिंह भाटियाले 24 जून 2025 मा झारखण्ड, सिक्किम, नागाल्याण्ड, असम र अरुणाचल प्रदेश राज्यहरूमा मेगा पूर्वाधार परियोजनाहरूलाई प्रभावित गर्ने प्रमुख मुद्दाहरूको समीक्षा गर्न उच्च स्तरीय बैठकको अध्यक्षता गरे। केन्द्रीय मन्त्रालयहरू, राज्य सरकारहरू र परियोजना समर्थकका वरिष्ठ अधिकारीहरूको उपस्थितिमा सम्पन्न भएको बैठकमा परियोजना अनुगमन समूह (पीएमजी) द्वारा सुगम अन्तर-मन्त्रालय तथा राज्य समन्वयको माध्यमबाट मुद्दाहरूको समाधानलाई तीव्रता ल्याउने कुरामा केन्द्रित गरियो।
बैठकमा झारखण्ड राज्यमा 11 वटा महत्त्वपूर्ण परियोजनाका 18 वटा मुद्दाहरूको समीक्षा गरियो, जसमध्ये सबै परियोजनाहरूको कुल लागत 34,213 करोड रुपियाँभन्दा अधिक छ, सिक्किम राज्यमा 02 वटा परियोजनाका 02 वटा मुद्दाको समीक्षा गरियो, जसको कुल लागत 943.04 करोड रुपियाँ छ, नागाल्याण्ड राज्यमा 02 वटा परियोजनाका 03 वटा मुद्दाको समीक्षा गरियो, जसको कुल लागत 544.65 करोड रुपियाँ छ, असम राज्यमा 01 वटा मुद्दा र 01 वटा परियोजनाको समीक्षा गरियो, जसको कुल लागत 6,700 करोड रुपियाँ छ अनि अरुणाचल प्रदेश राज्यमा 01 वटा निजी परियोजना सहित 3 वटा परियोजनामा 07 वटा मुद्दाको समीक्षा गरियो, जसको कुल लागत 33,469 करोड रुपियाँ छ।
झारखण्ड राज्यसँग सम्बन्धित पत्रातु थर्मल पावर स्टेशन विस्तार परियोजना चरण-1 को विस्तृत समीक्षा गरियो। यो परियोजना राष्ट्रिय तापीय विद्युत निगम (एनटीपीसी)/पत्रातु विद्युत उत्पादन निगम लिमिटेड (पीयूभीएनएल) को माध्यमद्वारा ऊर्जा मन्त्रालय अन्तर्गत कार्यान्वयन भइरहेको छ। यस परियोजनाले चरणबद्ध रूपमा कुल 4,000 मेगावाट कुल क्षमता स्थापना गर्ने लक्ष्य राखेको छ, जसमध्ये पहिलो चरणमा 800 मेगावाटका तीन एकाइहरू सामेल छन्, जो कुल मिलाएर 2,400 मेगावाट हुनेछन्। यो ब्राउनफिल्ड विस्तार परियोजना विद्यमान पत्रातु थर्मल पावर स्टेशनको साइटमा स्थापना भइरहेको छ। यो परियोजना सुपरक्रिटिकल प्रविधिमा आधारित छ, जसले राम्रो दक्षता र कम उत्सर्जनलाई सक्षम बनाउँछ। संयन्त्रको लागि पानी नजिकैको नलकारी बाँधबाट लिइनेछ, जबकि कोइलाको आपूर्ति एनटीपीसीको क्याप्टिभ कोइला ब्लकहरूको माध्यमद्वारा सुनिश्चित गरिएको छ।
अरुणाचल प्रदेशमा रहेको 2,880 मेगावाटको दिबांग जलविद्युत परियोजना, जुन ऊर्जा मन्त्रालय अन्तर्गत एनएचपीसीद्वारा विकसित गरिएको छ, यसमा भारतको सबैभन्दा अग्लो बाँध हुनेछ र यसले वार्षिक 11,223 मिलियन युनिट स्वच्छ ऊर्जा उत्पादन गर्नेछ। फरवरी 2032 सम्ममा सञ्चालनमा ल्याउने तालिका रहेको यस परियोजनाले बाढी नियन्त्रणमा सहयोग गर्नेछ, राज्यलाई 13% नि:शुल्क बिजुली प्रदान गर्नेछ र नेट शून्य लक्ष्यहरूलाई समर्थन गर्नेछ।
नागाल्याण्डको कोहिमा बाइपास रोड, जुन एनएचआईडीसीएलद्वारा सड़क परिवहन तथा राजमार्ग मन्त्रालय अन्तर्गत विकसित गरिएको हो, यसले कोहिमा शहरको भीडभाडलाई कम गर्नेछ, अन्तर-राज्यीय र अन्तर-राज्यीय सम्पर्कमा सुधार गर्नेछ अनि व्यापार, पर्यटन र क्षेत्रीय एकीकरणलाई प्रवर्द्धन गर्नेछ। दुवै परियोजनाहरू सामाजिक-आर्थिक विकास र पूर्वोत्तरको चुनौतीपूर्ण भूभागमा पूर्वाधार लचिलोपन बढाउनको लागि महत्त्वपूर्ण छन्।
बैठकमा अरुणाचल प्रदेश राज्यमा जियोएनप्रो पेट्रोलियम लिमिटेडको निजी क्षेत्रको परियोजनासँग सम्बन्धित मुद्दाको पनि समीक्षा गरियो, जसको मूल्य 1000 करोड रुपियाँ रहेको छ। डीपीआईआईटी सचिवले राज्य सरकारलाई यस मामिलामा उच्च प्राथमिकता दिन र परियोजनासँग सम्बन्धित मुद्दाहरूको समयमै समाधान सुनिश्चित गर्न जियोएनप्रो पेट्रोलियम लिमिटेडलाई आवश्यक सबै सहयोग प्रदान गर्न सल्लाह दिए। ईज अफ् डुइङ बिजनेस (ईओडीबीइ) लाई प्रवर्द्धन गर्ने उद्देश्यले सक्रिय उपायहरू अपनाउन राज्य सरकारलाई थप प्रोत्साहित गरिएको थियो, जसले गर्दा निजी क्षेत्रको विश्वास बढ्नेछ र राज्यभित्र र देशभरि अनुकूल निवेश माहोल सिर्जना हुनेछ।
डीपीआईआईटीका सचिवले परियोजना अनुगमनको लागि संस्थागत ढाँचा बढाउने प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गरे अनि सम्बन्धित अधिकारीहरूलाई लम्बित रहेका मुद्दाहरूलाई सम्बोधन गर्न सक्रिय दृष्टिकोण अपनाउन निर्देशन दिए। उनले परियोजना कार्यान्वयनलाई तीव्र बनाउन र केन्द्र सरकार, राज्य अधिकारीहरू र निजी हितधारकहरूबीचको सहकार्यको माध्यमद्वारा उनीहरूको चिन्ताको कुशल तथा समयमै समाधान सुनिश्चित गर्न परियोजना अनुगमन समूह (पीएमजी) (https://pmg.dpiit.gov.in/) को यो विशेष संयन्त्रको उपयोग गर्न निजी समर्थकहरूको महत्त्वमाथि जोड दिए।

Ministry of Commerce & Industry
Secretary DPIIT chairs PMG Review of Mega Infrastructure Projects in Jharkhand, Sikkim, Nagaland, Assam and Arunachal Pradesh
26 JUN 2025 12:01PM by PIB Delhi
Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Shri Amardeep Singh Bhatia,chaired a high-level meeting to review key issues affecting mega infrastructure projects in the states of Jharkhand, Sikkim, Nagaland, Assam, and Arunachal Pradesh on 24 June 2025. The meeting, attended by senior officials from central ministries, state governments, and project proponents, focused on expediting issue resolution through enhanced inter-ministerial and state coordination facilitated by the Project Monitoring Group (PMG).
In the meeting, 18 issues across 11 significant projects were reviewed in the state of Jharkhand, with a total cost of all projects exceeding INR 34,213 crores, 02 issues across 02 projects were reviewed in the state of Sikkim with a total cost of INR 943.04 crores, 03 issues across 02 projects were reviewed in the state of Nagaland with a total cost of INR 544.65 crores, 01 issue and 01 project were reviewed in the state of Assam with a total cost of INR 6,700 crores and 07 issue across 03 projects were reviewed, including 01 Private Project in the state of Arunachal Pradesh with a total cost of INR 33,469 crore.
The Patratu Thermal Power Station Expansion Project Phase-I pertaining to the state of Jharkhand was reviewed in detail. The project is being implemented under the Ministry of Power through the National Thermal Power Corporation (NTPC)/Patratu Vidyut Utpadan Nigam Limited (PUVNL). The project aims to install a total capacity of 4,000 MW in phases, with Phase I comprising three units of 800 MW each, totaling 2,400 MW. This brownfield expansion project is being set up on the site of the existing Patratu Thermal Power Station. The project is based on supercritical technology, which enables improved efficiency and reduced emissions. Water for the plant will be drawn from the nearby Nalkari Dam, while coal supply has been secured through NTPC’s captive coal blocks.
The 2,880 MW Dibang Hydropower Project in Arunachal Pradesh, being developed by NHPC under the Ministry of Power, will feature India’s tallest dam and generate 11,223 million units of clean energy annually. Scheduled for commissioning by February 2032, it will aid flood control, provide 13% free power to the state, and support Net Zero goals.
The Kohima Bypass Road in Nagaland, developed by NHIDCL under MoRTH, will decongest Kohima city, improve intra- and inter-state connectivity, and promote trade, tourism, and regional integration. Both projects are crucial for socio-economic development and enhancing infrastructure resilience in the Northeast’s challenging terrain.
Issue pertaining to a private sector project of GeoEnpro Petroleum Limited in the State of Arunachal Pradesh, worth INR 1000 crore, was also reviewed during the meeting. The Secretary, DPIIT advised the State Government to accord high priority to the matter and extend all necessary support to GeoEnpro Petroleum Limited to ensure timely resolution of the project-related issues. The State Government was further encouraged to adopt proactive measures aimed at promoting Ease of Doing Business (EoDB), thereby enhancing private sector confidence and fostering a conducive investment climate both within the State and across the country.
Secretary, DPIIT, reaffirmed the commitment to enhancing the institutional framework for project monitoring and instructed the relevant authorities to take a proactive approach in addressing pending issues. He emphasized the importance of private proponents leveraging this specialized mechanism of Project Monitoring Group (PMG) (https://pmg.dpiit.gov.in/) to expedite project implementation and ensure efficient and timely resolution of their concerns through collaboration among the Central Government, State Authorities, and Private Stakeholders.