Ministry of Commerce & Industry
Secretary DPIIT chairs PMG Review of Mega Infrastructure Projects in Jharkhand, Sikkim, Nagaland, Assam and Arunachal Pradesh
26 JUN 2025 12:01PM by PIB Delhi
Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Shri Amardeep Singh Bhatia,chaired a high-level meeting to review key issues affecting mega infrastructure projects in the states of Jharkhand, Sikkim, Nagaland, Assam, and Arunachal Pradesh on 24 June 2025. The meeting, attended by senior officials from central ministries, state governments, and project proponents, focused on expediting issue resolution through enhanced inter-ministerial and state coordination facilitated by the Project Monitoring Group (PMG).
In the meeting, 18 issues across 11 significant projects were reviewed in the state of Jharkhand, with a total cost of all projects exceeding INR 34,213 crores, 02 issues across 02 projects were reviewed in the state of Sikkim with a total cost of INR 943.04 crores, 03 issues across 02 projects were reviewed in the state of Nagaland with a total cost of INR 544.65 crores, 01 issue and 01 project were reviewed in the state of Assam with a total cost of INR 6,700 crores and 07 issue across 03 projects were reviewed, including 01 Private Project in the state of Arunachal Pradesh with a total cost of INR 33,469 crore.
The Patratu Thermal Power Station Expansion Project Phase-I pertaining to the state of Jharkhand was reviewed in detail. The project is being implemented under the Ministry of Power through the National Thermal Power Corporation (NTPC)/Patratu Vidyut Utpadan Nigam Limited (PUVNL). The project aims to install a total capacity of 4,000 MW in phases, with Phase I comprising three units of 800 MW each, totaling 2,400 MW. This brownfield expansion project is being set up on the site of the existing Patratu Thermal Power Station. The project is based on supercritical technology, which enables improved efficiency and reduced emissions. Water for the plant will be drawn from the nearby Nalkari Dam, while coal supply has been secured through NTPC’s captive coal blocks.
The 2,880 MW Dibang Hydropower Project in Arunachal Pradesh, being developed by NHPC under the Ministry of Power, will feature India’s tallest dam and generate 11,223 million units of clean energy annually. Scheduled for commissioning by February 2032, it will aid flood control, provide 13% free power to the state, and support Net Zero goals.
The Kohima Bypass Road in Nagaland, developed by NHIDCL under MoRTH, will decongest Kohima city, improve intra- and inter-state connectivity, and promote trade, tourism, and regional integration. Both projects are crucial for socio-economic development and enhancing infrastructure resilience in the Northeast’s challenging terrain.
Issue pertaining to a private sector project of GeoEnpro Petroleum Limited in the State of Arunachal Pradesh, worth INR 1000 crore, was also reviewed during the meeting. The Secretary, DPIIT advised the State Government to accord high priority to the matter and extend all necessary support to GeoEnpro Petroleum Limited to ensure timely resolution of the project-related issues. The State Government was further encouraged to adopt proactive measures aimed at promoting Ease of Doing Business (EoDB), thereby enhancing private sector confidence and fostering a conducive investment climate both within the State and across the country.
Secretary, DPIIT, reaffirmed the commitment to enhancing the institutional framework for project monitoring and instructed the relevant authorities to take a proactive approach in addressing pending issues. He emphasized the importance of private proponents leveraging this specialized mechanism of Project Monitoring Group (PMG) (https://pmg.dpiit.gov.in/) to expedite project implementation and ensure efficient and timely resolution of their concerns through collaboration among the Central Government, State Authorities, and Private Stakeholders.

বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
ঝাৰখণ্ড, ছিকিম, নাগালেণ্ড, অসম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পিএমজি পৰ্যালোচনাত ডিপিআইআইটিৰ সচিবৰ সভাপতিত্ব
26 JUN 2025 12:01PM by PIB Guwahati
উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী অমৰদীপ সিং ভাটিয়াই ২০২৫চনৰ ২৪জুনত ঝাৰখণ্ড, ছিকিম, নাগালেণ্ড, অসম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ প্ৰভাৱিত কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু প্ৰকল্প সমৰ্থকসকলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰা এই বৈঠকত প্ৰকল্প নিৰীক্ষণ গোট (পিএমজি) ৰ দ্বাৰা সুবিধা প্ৰদান কৰা আন্তঃ-মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্যিক সমন্বয় বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে সমস্যা সমাধান ত্বৰান্বিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
বৈঠকত ঝাৰখণ্ডত ১১টা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ ১৮টা বিষয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়, য’ত সকলো প্ৰকল্পৰ মুঠ ব্যয় ৩৪,২১৩কোটি টকাতকৈ অধিক, ছিকিমত ২টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ২টা বিষয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয় য’ত মুঠ ব্যয় ২কোটি টকা, নাগালেণ্ডত ২টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ৩টা বিষয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয় য’ত মুঠ ব্যয় ১ কোটি টকা, অসমত ১টা বিষয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয় য’ত মুঠ ব্যয় ৬,৭০০ কোটি টকা আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত ১টা ব্যক্তিগত প্ৰকল্পসহ ৩টা প্ৰকল্পৰ ৭টা বিষয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়, য’ত মুঠ ব্যয় ৩৩,৪৬৯কোটি টকা।
ঝাৰখণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত পত্রাতু তাপবিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ বিশদভাৱে পৰ্যালোচনা কৰা হয়। এই প্ৰকল্পটো নেশ্যনেল থাৰ্মেল পাৱাৰ কৰ্পোৰেচন (এন টি পি চি)/পত্রাতু বিদ্যুৎ উৎপাদন নিগম লিমিটেড(পি ইউ ভি এন এল) ৰ জৰিয়তে শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্যে হৈছে প্ৰথম পৰ্যায়ত ৮০০ মেগাৱাটৰ তিনিটা ইউনিটৰে গঠিত, ২৪০০ মেগাৱাটসহ পৰ্য্যায়ক্ৰমে মুঠ ৪০০০ মেগাৱাট ক্ষমতা স্থাপন কৰা। এই ব্ৰাউনফিল্ড সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পটো বৰ্তমানৰ পত্রাতু তাপবিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ স্থানত স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত, যিয়ে দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। প্ৰকল্পটোৰ বাবে ওচৰৰ নলকাৰী বান্ধৰ পৰা পানী উলিওৱা হ’ব, আনহাতে এন টি পি চি-ৰ কয়লা ব্লকৰ জৰিয়তে কয়লাৰ যোগান সুৰক্ষিত কৰা হৈছে।
বিদ্যুৎ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত অৰুণাচল প্ৰদেশত এন এইচ পি চি-ৰ দ্বাৰা বিকশিত ২৮৮০ মেগাৱাটৰ দিবাং জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ওখ বান্ধ স্থাপন কৰা হ’ব আৰু বছৰি ১১,২২৩ নিযুত ইউনিট পৰিষ্কাৰ শক্তি উৎপাদন কৰা হ’ব। ২০৩২চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ভিতৰত আৰম্ভ কৰাৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা এই বান্ধে বাননিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব, ৰাজ্যখনক ১৩শতাংশ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰিব আৰু নেট শূন্য লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব।
এম অ’ আৰ টি এইচ-ৰ অধীনত এন এইচ আই ডি চি এলৰ দ্বাৰা বিকশিত নগালেণ্ডৰ কোহিমা বাইপাছ ৰোডে কোহিমা চহৰৰ ভিৰ হ্ৰাস কৰিব, আন্তঃৰাজ্যিক সংযোগ উন্নত কৰিব আৰু বাণিজ্য, পৰ্যটন তথা আঞ্চলিক একত্ৰীকৰণৰ প্ৰসাৰ কৰিব। উত্তৰ-পূবৰ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ ভূখণ্ডত আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োটা প্ৰকল্পই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বৈঠকত অৰুণাচল প্ৰদেশত থকা জিঅ’এনপ্ৰ’ পেট্ৰ’লিয়াম লিমিটেডৰ ১০০০ কোটি টকাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ প্ৰকল্পৰ বিষয়সমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। ডিপিআইআইটিৰ সচিবে বিষয়টোৰ ওপৰত উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আৰু প্ৰকল্প সম্পৰ্কীয় সমস্যাবোৰৰ সময়মতে সমাধান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে জিঅ’এনপ্ৰ’ পেট্ৰ’লিয়াম লিমিটেডক সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰক পৰামৰ্শ দিয়ে। ৰাজ্য চৰকাৰক ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ (ইঅ’ডিবি)ৰ প্ৰচাৰৰ লক্ষ্যৰে সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আস্থা বৃদ্ধি হয় আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰত আৰু সমগ্ৰ দেশতে এক অনুকূল বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা হয়।
ডিপিআইআইটিৰ সচিবে প্ৰকল্প নিৰীক্ষণৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক পৰিকাঠামো বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক অমীমাংসিত বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত এক সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু ব্যক্তিগত অংশীদাৰসকলৰ মাজত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ দক্ষ আৰু সময়োপযোগী সমাধান নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰকল্প নিৰীক্ষণ গোট (পিএমজি) (https://pmg.dpiit.gov.in) ৰ এই বিশেষ প্ৰণালীৰ ব্যৱহাৰ কৰা ব্যক্তিগত সমৰ্থকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।