গৃহ মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত কেন্দ্ৰীয় মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৫ সংখ্যক বৈঠকত সভাপতিত্বত কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অটল সংকল্প আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্বক প্ৰশংসা কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে উত্থাপন কৰা প্ৰস্তাৱ সৰ্বসন্মতিক্ৰমে চিজেডচিয়ে গ্ৰহণ কৰে
ইয়াৰ পৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী সাংসদ হোৱাৰ পিছত এতিয়া কাশী বিশ্বৰ আটাইতকৈ প্ৰাচীন চহৰ হোৱাৰ লগতে উন্নয়নৰ প্ৰতীক হিচাপেও স্থান দখল কৰিছে
অত্যন্ত ব্যস্ততাৰ মাজতো এজন জনপ্ৰতিনিধিয়ে নিজৰ সমষ্টি আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে নিষ্ঠাৰে কাম কৰি কেনেকৈ ইমান বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে; কাশীৰ বিস্ময়কৰ বিকাশৰ জৰিয়তে মোদী জীয়ে সেয়া প্ৰমাণ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় মাণ্ডলিক পৰিষদ হৈছে একমাত্ৰ আঞ্চলিক পৰিষদ য’ত সদস্যসকলৰ মাজত কোনো বিষয়ত বিবাদ নাই, যি হৈছে এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব
24 JUN 2025 7:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সভাপতিত্বত আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত কেন্দ্ৰীয় মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৫ সংখ্যক বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। সভাত উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত যোগী আদিত্যনাথ, উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামী, মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মোহন যাদৱ আৰু ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই উপস্থিত থাকে। অনুষ্ঠানত জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদ সচিবালয়ৰ সম্পাদক, সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্য সচিব, লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ অন্যান্য উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলেও এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে।
বৈঠকৰ আৰম্ভণিতে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃঢ় ইচ্ছাশক্তি আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ শৌৰ্য্যক প্ৰশংসা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় আৰু কেন্দ্ৰীয় মাণ্ডলিক পৰিষদে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে সেয়া অনুমোদন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি আমি কাশীত এই সভা অনুষ্ঠিত কৰিছো। ইয়াৰ পৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী সাংসদ হোৱাৰ পিছত এতিয়া কাশীয়ে বিশ্বৰ আটাইতকৈ প্ৰাচীন চহৰ হোৱাৰ লগতে উন্নয়নৰ প্ৰতীক হিচাপেও নিজৰ নাম উজলাইছে। তেওঁ কয় যে অত্যন্ত ব্যস্ততাৰ মাজতো এজন জনপ্ৰতিনিধিয়ে নিজৰ সমষ্টি আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে নিষ্ঠাৰে কাম কৰি কেনেকৈ ইমান বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে সেয়া মোদী জীয়ে কাশীৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে আমাৰ সকলোৰে সন্মুখত দাঙি দৰি আদৰ্শ হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাষণ প্ৰসংগত কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত কেন্দ্ৰীয় মাণ্ডলিক পৰিষদৰ সদস্যসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
বৈঠকত গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত মাণ্ডলিক পৰিষদৰ মাত্ৰ ১১খন বৈঠক আৰু মণ্ডল পৰিষদৰ স্থায়ী সমিতিৰ ১৪খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনৰ ভিতৰত মুঠ ২৮খন মাণ্ডলিক পৰিষদৰ বৈঠক আৰু ৩৩খন স্থায়ী সমিতিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে । যিটো দুগুণ বৃদ্ধিৰ চিন বুলিও তেওঁ কয়। এতিয়ালৈকে ১২৮৭টা বিষয়ৰ সমাধান হোৱা বুলিও তেওঁ কয়। যি কথা ঐতিহাসিক আৰু উৎসাহজনক বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদস্যসকলক গাওঁ পঞ্চায়তৰ ৰাজহ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ইয়াৰ বাবে নিয়ম প্ৰণয়ন কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে পঞ্চায়তসমূহৰ ৰাজহ বৃদ্ধি কৰিলে ভাৰতৰ তিনি স্তৰীয় গণতান্ত্ৰিক পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থা অধিক ফলপ্ৰসূ হ’ব।
আজিৰ বৈঠকত ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ কেইবাটাও বিষয়কে ধৰি মুঠ ১৯টা বিষয় সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে ধৰ্ষণৰ গোচৰৰ দ্ৰুত তদন্ত আৰু শীঘ্ৰে নিষ্পত্তিৰ বাবে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (এফ টি এছ চি) ৰূপায়ণ, প্ৰতিখন গাঁৱৰ নিৰ্দিষ্ট ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত বেংকিং সুবিধা প্ৰদান আৰু জৰুৰীকালীন সঁহাৰি বিষয়ক সহায়ৰ ব্যৱস্থা (ই আৰ এছ-১১২) ৰূপায়ণ আদি । বৈঠকত গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাণ্ডলিক পৰিষদৰ অধীনস্থ সকলো ৰাজ্যই শিশুৰ অপুষ্টি নিৰ্মূল কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব , ড্ৰপআউটৰ অনুপাত শূন্যলৈ নমাই আনিব লাগিব আৰু সমবায় খণ্ডক শক্তিশালী কৰিব লাগিব ।
১৯৫৬ চনৰ ৰাজ্য পুনৰ্গঠন আইনৰ ১৫ৰ পৰা ২২ নং ধাৰাত পাঁচখন মাণ্ডলিক পৰিষদ গঠন কৰা হৈছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী এই পাঁচখন খণ্ড পৰিষদৰ অধ্যক্ষ, আৰু সদস্য ৰাষ্ট্ৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্যমন্ত্ৰী/উপৰাজ্যপাল/প্ৰশাসকসকল তেওঁলোকৰ সদস্য। এই সদস্যসকলৰ ভিতৰত এখন সদস্য ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে (প্ৰতি বছৰে ঘূৰণীয়াকৈ) উপাধ্যক্ষ হিচাপে কাম কৰে। প্ৰতিখন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা ৰাজ্যপালে দুজন মন্ত্ৰীক পৰিষদৰ
সদস্য হিচাপে মনোনীত কৰে। প্ৰতিখন মাণ্ডলিক পৰিষদে মুখ্য সচিব পৰ্যায়তো এখন স্থায়ী সমিতি গঠন কৰিছে। ৰাজ্যসমূহে প্ৰস্তাৱ কৰা বিষয়সমূহ প্ৰথমে সংশ্লিষ্ট খণ্ড পৰিষদৰ স্থায়ী সমিতিৰ সন্মুখত আলোচনাৰ বাবে দাখিল কৰা হয়। স্থায়ী সমিতিৰ দ্বাৰা বিবেচনাৰ পিছত বাকী থকা বিষয়সমূহ পৰৱৰ্তী আলোচনাৰ বাবে খণ্ড পৰিষদৰ বৈঠকত দাখিল কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে সমবায় আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ লাভ অৰ্জনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰই এটা শক্তিশালী জাতি গঠন কৰে বুলি বিশ্বাস কৰি মণ্ডল পৰিষদসমূহে দুখন বা তাতোকৈ অধিক ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰ তা ৰাজ্যক প্ৰভাৱান্বিত কৰা বিষয়সমূহকলৈ আলোচনাৰ বাবে এক গাঁথনিগত ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ লগতে পাৰস্পৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিছে।
খণ্ড পৰিষদসমূহৰ ভূমিকা পৰামৰ্শদাতা; কিন্তু যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা এই পৰিষদসমূহে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু সহযোগিতাৰ সুস্থ বন্ধন গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, বিভাগৰ সহযোগত বিগত এঘাৰ বছৰত বিভিন্ন খণ্ড পৰিষদ আৰু ইয়াৰ স্থায়ী সমিতিসমূহৰ মুঠ ৬২খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chairs 25th meeting of Central Zonal Council in Varanasi, Uttar Pradesh
CZC unanimously adopts resolution moved by Union Home Minister praising the unwavering resolve of Prime Minister Shri Narendra Modi and the bravery of the Indian Armed Forces
After Prime Minister Modi became an MP from here, Kashi has now made its mark as a symbol of development along with being the most ancient city of the world
Despite being extremely busy, how can a public representative bring about such a massive change by working dedicatedly for his constituency and people; Modi ji has set an example through the amazing development in Kashi
Central Zonal Council is the only regional council where no issue or dispute exist between member states, which is a significant achievement
Compared to 2004-14, approximately 83% of the issues discussed in regional council meetings between 2014-25 have been resolved, which is encouraging
The Home Minister said that all member states of the Zonal Council should ensure the eradication of child malnutrition, reduce the dropout ratio to zero, and strengthen cooperatives
24 JUN 2025 7:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today chaired the 25th meeting of the Central Zonal Council in Varanasi, Uttar Pradesh. The meeting was attended by Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath, Uttarakhand Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav, and Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai. Senior ministers from the member states, the Union Home Secretary, the Secretary of the Inter-State Council Secretariat, Chief Secretaries of the member states, and other senior officials from the states and central ministries and departments also participated in the meeting.
At the beginning of the meeting, Union Home Minister Shri Amit Shah moved a resolution to commend the strong willpower of Prime Minister Shri Narendra Modi and the valour of the Indian Armed Forces, which was unanimously approved by the Central Zonal Council.
Shri Amit Shah said that today we are holding this meeting in Kashi. After Prime Minister Modi became an MP from here, Kashi has now made its mark as the symbol of development along with being the most ancient city of the world. He said that despite being extremely busy, how can a public representative bring about such a massive change by working dedicatedly for his constituency and people; Modi ji has set an example for all of us through the amazing development in Kashi.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the member states of the Central Zonal Council have a crucial role to play in achieving Prime Minister Modi’s goal of building a developed India by 2047. He said that the Central Zonal Council is the only zonal council where no issue or dispute exist between member states, and this is a significant achievement.
In the meeting, the Home Minister said that while only 11 meetings of the Zonal Councils and 14 meetings of the Standing Committees of the Zonal Councils were held between 2004 and 2014, a total of 28 Zonal Council meetings and 33 Standing Committee meetings have been held between 2014 and 2025 — marking a twofold increase. He also highlighted that 1,287 issues have been resolved in these meetings so far, which is both historic and encouraging.
Union Home Minister also urged the member states to increase the revenue of Gram Panchayats and to formulate rules for this purpose. He said that enhancing the revenue of Panchayats would make India’s three-tier democratic Panchayati Raj system more effective.
A total of 19 issues were discussed in today’s meeting, including several matters of national importance. These included the implementation of Fast Track Special Courts (FTSCs) for the speedy investigation and prompt disposal of rape cases against women and children, provision of brick-and-mortar banking facilities within the designated radius of every village, and implementation of the Emergency Response Support System (ERSS-112), among other key issues. In the meeting, the Home Minister said that all states of the Zonal Council should ensure the eradication of child malnutrition, bring the dropout ratio down to zero, and strengthen the cooperative sector.
Under Sections 15 to 22 of the States Reorganisation Act, 1956, five Zonal Councils were established. Union Home Minister is the chairperson of these five Zonal Councils, and the Chief Ministers/Lieutenant Governors/Administrators of the member states and Union Territories are their members. Among these members, the Chief Minister of one member state (rotating every year) acts as the vice-chairperson. From each member state, the Governor nominates two ministers as members of the council. Each Zonal Council has also formed a permanent committee at the level of Chief Secretaries. Issues proposed by the states are initially presented to the permanent committee of the concerned Zonal Council for discussion. After consideration by the permanent committee, the remaining issues are then presented to the Zonal Council meeting for further deliberation.
Prime Minister Shri Narendra Modi has emphasized the need to leverage cooperative and competitive federalism for the all-round development of the country. With the belief that strong states make a strong nation, the Zonal Councils provide a structured mechanism for dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the Centre and states, and through this, serve as an important platform to enhance mutual cooperation.
The role of the Zonal Councils is advisory; however, over the past few years, these councils have proven to be an important factor in promoting healthy bonds of mutual understanding and cooperation in various fields. With the cooperation of all state governments, central ministries, and departments, a total of 62 meetings of the various Zonal Councils and their permanent committees have been held in the last eleven years.