Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the centenary celebration of historic conversation between Sree Narayana Guru & Mahatma Gandhi
The ideals of Sree Narayana Guru are a great treasure for all of humanity: PM
India has been blessed with remarkable saints, sages and social reformers who have brought about transformative changes in society: PM
Sree Narayana Guru envisioned a society free from all forms of discrimination, today, by adopting the saturation approach, the country is working to eliminate every possibility of discrimination: PM
Missions like Skill India are empowering the youth and making them self-reliant: PM
To empower India, we must lead on every front - economic, social and military. Today, the nation is moving forward on this very path: PM
24 JUN 2025 1:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebration of the historic conversation between two of India’s greatest spiritual and moral leaders Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister extended his respectful greetings, remarking that today the venue is witnessing an unprecedented moment in the nation’s history. He emphasized that it was a historic event that gave new direction to our freedom movement, concrete meaning to the objectives of freedom and the dream of an independent India. “The meeting between Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi, which took place 100 years ago, remains inspirational and relevant even today, and serves as a powerful source of energy for social harmony and for collective goals of a developed India”, stated the Prime Minister. On this historic occasion, he offered his salutations at the feet of Sree Narayana Guru and also paid tribute to Mahatma Gandhi.
“The ideals of Sree Narayana Guru are a great asset to all of humanity”, exclaimed Shri Modi, adding that for those committed to the service of the country and society, Sree Narayana Guru serves as a guiding light. He shared his long-standing connection with the oppressed, exploited, and deprived sections of society. The Prime Minister emphasized that even today, when he takes major decisions for the betterment of these communities, he remembers Gurudev. Reflecting on the social conditions 100 years ago, shaped by distortions from centuries of colonial rule, Shri Modi noted that at that time, people were afraid to speak out against prevailing social evils. However, he highlighted that Sree Narayana Guru was undeterred by opposition and unafraid of challenges. The Prime Minister pointed out that Sree Narayana Guru’s conviction lay in harmony and equality with staunch belief in truth, service, and goodwill. Affirming that this very inspiration shows us the path of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, Shri Modi stated that this belief empowers us to build an India where the person standing at the last mile is our highest priority.
Underlining that the people and saints associated with the Sivagiri Math are well aware of his deep and unwavering faith in Sree Narayana Guru and the Math, the Prime Minister expressed that he has always been blessed with the affection of the revered saints of the Math. He recalled the 2013 natural disaster in Kedarnath, during which many individuals from Sivagiri Math were stranded, the Math entrusted him, who was then the Chief Minister of Gujarat, with the responsibility of safely evacuating those trapped. Shri Modi noted that in times of crisis, one’s attention first turns to those they consider their own — those they feel a sense of belonging and responsibility toward. He remarked that there can be no greater spiritual satisfaction for him than the sense of kinship and trust shown by the saints of Sivagiri Math.
Stressing that he shares a connection with Kashi, the Prime Minister mentioned that Varkala has long been referred to as the Kashi of the South. He affirmed that whether Kashi is in the North or the South, for him, every Kashi is his own.
Shri Modi said that he has been fortunate to intimately understand and live India’s spiritual traditions and the legacy of its sages and seers. He highlighted that a unique strength of India lies in how, whenever the nation faces turmoil, a great personality arises from some corner of the country to show a new path to society. He noted that some work toward the spiritual upliftment of society, while others accelerate social reforms. The Prime Minister remarked that Sree Narayana Guru was one such great saint. He noted that his works such as ‘Nivritti Panchakam’ and ‘Atmopadesa Satakam’ serve as essential guides for any student of Advaita and spiritual study.
Noting that the core subjects of Sree Narayana Guru were yoga, Vedanta, spiritual practice, and liberation, Shri Modi emphasized that Sree Narayana Guru understood the spiritual upliftment of a society trapped in social evils could only be achieved through its social advancement. He highlighted that Sree Narayana Guru transformed spirituality into a medium for social reform and public welfare. He remarked that Gandhi ji too drew inspiration and guidance from the efforts of Sree Narayana Guru. The Prime Minister added that even scholars like Gurudev Rabindranath Tagore benefited from discussions with Sree Narayana Guru.
Sharing an anecdote about a time when someone recited Sree Narayana Guru’s Atmopadesa Satakam to Ramana Maharshi, the Prime Minister noted that upon hearing it, Ramana Maharshi remarked that “He knows everything.” He reflected on the period when foreign ideologies attempted to undermine India’s civilization, culture, and philosophy, Sree Narayana Guru made us realize that the fault did not lie in our original traditions, but needed to truly internalize our spirituality. He stated that we are a people who see Narayana in every human and Shiva in every living being. He added that we perceive non-duality in duality, unity in diversity, and oneness even in apparent differences.
Highlighting that everyone is aware of Sree Narayana Guru’s mantra — ‘Oru Jati, Oru Matham, Oru Daivam, Manushyanum,’ meaning ‘One caste, one religion, one God for mankind’, which reflects the unity of all humanity and all living beings, Shri Modi emphasized that this philosophy forms the foundation of India’s civilizational ethos. He noted that today, India is expanding this philosophy with the spirit of global welfare. Highlighting the recent celebration of International Yoga Day and mentioned that this year’s theme was ‘Yoga for One Earth, One Health’, symbolizing the vision of one planet and universal well-being, the Prime Minister stated that earlier, India had also launched global initiatives like ‘One World, One Health’ for the welfare of humanity. He underlined that India is now leading global movements in the direction of sustainable development, such as ‘One Sun, One Earth, One Grid’. Recalling that during India’s presidency of the G20 Summit in 2023, the theme was ‘One Earth, One Family, One Future’, the Prime Minister affirmed that these efforts are rooted in the spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and inspired by saints like Sree Narayana Guru.
“Sree Narayana Guru envisioned a society free from discrimination, Today, the country is eliminating every possibility of discrimination by following a saturation approach”, exclaimed Shri Modi. He urged people to recall the conditions 10–11 years ago, when despite decades of independence, millions of citizens were forced to live in extremely difficult circumstances. The Prime Minister pointed out that millions of families lacked shelter, countless villages had no access to clean drinking water, and even minor illnesses could not be treated due to lack of healthcare and in cases of serious illness, there was no way to save lives. He said that millions of poor people—Dalits, tribals, women—were deprived of basic human dignity. Shri Modi emphasized that these hardships persisted across generations, leading many to give up hope for a better life. He questioned how a nation could progress when such a large population lived in pain and despair. Shri Modi stressed that their government made compassion a central part of its thinking and turned service into its mission. He added that as a result under the PM Awas Yojana, millions of poor, Dalit, distressed, oppressed, and deprived families have been provided with permanent homes. He reiterated the government’s goal of ensuring a home for every poor citizen and these homes are not just brick-and-cement structures but reflect the full concept of a home, equipped with all necessary amenities. That is why the houses built under the PM Awas Yojana come with gas, electricity, and sanitation facilities. Talking about the Jal Jeevan Mission, under which clean water is being delivered to every household, the Prime Minister highlighted that even in tribal regions where government services had never reached, development is now assured. He added that for the most marginalized tribal communities, the PM Janman Yojana was launched and many regions are witnessing transformation because of this initiative. Shri Modi remarked that as a result, even those at the lowest rungs of society have found renewed hope. “These initiatives are not only changing their lives, but also seeing themselves playing a vital role in nation-building”, he added.
The Prime Minister stated that Sree Narayana Guru consistently emphasized the importance of women’s empowerment, and the government is progressing with the mantra of Women-Led Development. He pointed out that even decades after independence, there were several sectors in India where women were outrightly banned from entry. He affirmed that the government removed these restrictions, enabling women to gain rights in new areas. Shri Modi highlighted that today, from sports to space, women are making the nation proud in every field. Noting that every section and segment of society is now contributing to the dream of a developed India with renewed confidence, the Prime Minister mentioned initiatives such as the Swachh Bharat Mission, environmental campaigns, the construction of Amrit Sarovars, and millet awareness drives. He emphasized that these efforts are progressing through the spirit of public participation, powered by the strength of 140 crore Indians.
Highlighting the timeless vision of Sree Narayana Guru, who proclaimed: ‘Enlightenment through education, Strength through organisation, and Prosperity through industry’, Shri Modi said, ‘Sree Narayana Guru not only articulated this vision but also laid the foundation of key institutions to realise it’. The Prime Minister noted that it was in Sivagiri that Guruji established the Sharada Mutt, dedicated to Goddess Saraswati. He emphasised that this institution symbolises the belief that education must become the means of upliftment and liberation for the marginalised. Shri Modi expressed satisfaction that the efforts initiated by Gurudev continue to expand even today, with numerous cities across the country, Gurudev Centres and the Sree Narayana Cultural Mission actively working for the welfare of humanity.
“The vision of social welfare through education, organisation, and industrial progress is clearly reflected in the country’s current policies and decisions”, said the Prime Minister, highlighting that after several decades, a new National Education Policy has been implemented. This policy not only modernises and makes education more inclusive but also promotes learning in the mother tongue. He emphasised that the greatest beneficiaries of this initiative are the underprivileged and marginalised sections of society. Shri Modi stated that in the past decade, the number of new IITs, IIMs, and AIIMS established across the country has surpassed the total created in the first 60 years after independence. As a result, new opportunities in higher education have opened up for poor and disadvantaged youth. The Prime Minister noted that over 400 Eklavya residential schools have been opened in tribal areas in the last 10 years. He observed that children from tribal communities, who had been deprived of education for generations, are now progressing. He further stated that education has been directly linked to skills and opportunities. Missions like Skill India are empowering the youth to become self-reliant. Underlining the country’s industrial progress, Shri Modi said major reforms in the private sector, and schemes like Mudra Yojana and Stand-Up India are delivering the greatest benefits to Dalits, backward classes, and tribal communities.
“Sree Narayana Guru envisioned a strong and empowered India, and to realise this vision, India must remain at the forefront across economic, social, and military domains”, remarked the Prime Minister. He stated that the country is moving steadily along this path and is rapidly advancing toward becoming the world’s third-largest economy. Shri Modi remarked that the world has recently witnessed the strength of India, pointing out that Operation Sindoor has clearly demonstrated India’s firm and uncompromising policy against terrorism on the global stage. He affirmed that India has made it evident—no shelter is safe for terrorists who spill the blood of Indian citizens.
“Today’s India takes decisions based solely on what is right for national interest”, stated Shri Modi, emphasising that the country’s dependence on foreign nations for military needs is steadily decreasing. He highlighted that India is becoming self-reliant in the defence sector. The Prime Minister noted that this shift was clearly evident during Operation Sindoor, where Indian forces compelled the enemy to surrender within 22 minutes using domestically manufactured weapons. He expressed confidence that in the coming times, Made-in-India weapons will earn global recognition and acclaim.
Emphasising that to fulfil the nation’s aspirations, it is essential to take the teachings of Sree Narayana Guru to every citizen, the Prime Minister stated that the government is actively working in this direction. He highlighted that the development of the Sivagiri Circuit is underway to connect pilgrimage sites associated with the life of Sree Narayana Guru. Shri Modi expressed confidence that the blessings and teachings of Shri Narayana Guru will continue to guide the nation on its journey through Amrit Kaal. He affirmed that together, the people of India will realise the dream of a developed nation. Concluding his remarks, the Prime Minister extended his reverence once again to all the saints of the Sivagiri Mutt, wishing that the blessings of Sree Narayana Guru remain with everyone.
Union Minister of State for Minority Affairs and Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri George Kurien, revered saints from the Sree Narayana Dharma Sanghom Trust were present among other dignitaries at the event.
Background
The historic conversation between two of India’s greatest spiritual and moral leaders Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi took place at Sivagiri Mutt on 12 March 1925 during Mahatma Gandhi’s visit and centred around Vaikom Satyagraha, religious conversions, non-violence, abolition of untouchability, attainment of salvation, the uplift of the downtrodden among others.
Organised by Sree Narayana Dharma Sanghom Trust, the celebration will bring together spiritual leaders and other members to reflect upon and commemorate the visionary dialogue that continues to shape India’s social and moral fabric. It stands as a powerful tribute to the shared vision of social justice, unity, and spiritual harmony championed by both Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ଆଲୋଚନାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସମ୍ପତ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଚିରସ୍ମରଣୀୟ ସନ୍ଥ, ଋଷି ଏବଂ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ, ଯେଉଁମାନେ ସମାଜରେ ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭେଦଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ସମାଜର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଆଜି, ସଂତୃପ୍ତି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରି, ଦେଶ ଭେଦଭାବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମିଶନ୍ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର - ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାମରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ଦେଶ ଏହି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 JUN 2025 1:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ ଭାରତର ଦୁଇ ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ନୈତିକ ନେତା ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଆଲୋଚନାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମାନପୂର୍ବକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି ସ୍ଥାନ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ଯାହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ଦେଇଥିଲା। "୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସାକ୍ଷାତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ, ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ, ସେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
"ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସମ୍ପତ୍ତି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜର ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଲୋକଙ୍କ ଲାଗି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଜଣେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଆଲୋକବର୍ତିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ସେ ସମାଜର ଦଳିତ, ଶୋଷିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ସେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି, ସେ ଗୁରୁଦେବଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରନ୍ତି। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନର ବିକୃତି ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ 100 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ସାମାଜିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ସେହି ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମାଜିକ କୁପ୍ରଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ କଥା ହେବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ତଥାପି, ସେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ , ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ନିରନ୍ତର ବିରୋଧାଭାଷ ଏବଂ ଆହ୍ଵାନ ପ୍ରତି ଭୟଭୀତ ନ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ସତ୍ୟ, ସେବା ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନାରେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମାନତାରେ ନିହିତ ଥିଲା। ଏହି ପ୍ରେରଣା ଆମକୁ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ର ପଥ ଦେଖାଏ ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଶେଷ ମାଇଲରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବ।
ଶିବଗିରି ମଠ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମଠ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଏବଂ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେ ସର୍ବଦା ମଠର ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ଦ୍ଵାରା ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ। ସେ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ କେଦାରନାଥରେ ଘଟିଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଶିବଗିରି ମଠର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଫସି ଯାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ମଠ ତାଙ୍କୁ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ବାହାର କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ବ୍ୟକ୍ତିର ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କ ଆଡକୁ ଯାଏ, ଯାହାକୁ ସେ ନିଜର ବୋଲି ଭାବନ୍ତି - ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନେ ଆପଣାପଣ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଶିବଗିରି ମଠର ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଆତ୍ମୀୟତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ତୁଳନାରେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ କୌଣସି ବଡ଼ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସନ୍ତୋଷ ନାହିଁ।
କାଶୀ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭର୍କଲାକୁ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଦକ୍ଷିଣର କାଶୀ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ , କାଶୀ ଉତ୍ତରରେ ହେଉ କି ଦକ୍ଷିଣରେ, ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଶୀ ତାଙ୍କର ନିଜର।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଏହାର ଋଷି ଏବଂ ଋଷିମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ବଞ୍ଚିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଏଥିରେ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଅଶାନ୍ତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ, ଦେଶର କୌଣସି କୋଣରୁ ଜଣେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ପଥ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଆବିର୍ଭୂତ ହୁଅନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ସମାଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଜଣେ ଏପରି ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ,ତାଙ୍କର କୃତି ଯେପରିକି 'ନିବୃତ୍ତି ପଞ୍ଚକମ୍ ' ଏବଂ ' ଆତ୍ମୋପଦେଶ ଶତକମ୍ ' ଅଦ୍ୱୈତ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଧ୍ୟୟନର ଯେକୌଣସି ଛାତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଯୋଗ, ବେଦାନ୍ତ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧନା ଏବଂ ମୁକ୍ତି ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସାମାଜିକ ଦୁଷ୍ଟତାରେ ଫସି ରହିଥିବା ସମାଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତି କେବଳ ଏହାର ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ବୁଝିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଗାନ୍ଧୀଜୀ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ପ୍ରୟାସରୁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଭଳି ବିଦ୍ୱାନମାନେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଥରେ କେହି ଜଣେ ରମଣ ମହର୍ଷିଙ୍କୁ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆତ୍ମୋପଦେଶ ଶତକମ୍ ଶୁଣାଇଥିଲେ, ଏହା ଶୁଣି ରମଣ ମହର୍ଷି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ "ସେ ସବୁକିଛି ଜାଣନ୍ତି।" ସେ ସେହି ସମୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଭାରତର ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦର୍ଶନକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା, ଦୋଷ ଆମର ମୂଳ ପରମ୍ପରାରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଆମକୁ ଅନୁଭବ କରାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷରେ ନାରାୟଣଙ୍କୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବରେ ଶିବଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଦ୍ୱୈତତାରେ ଅଦ୍ୱୈତତା, ବିବିଧତାରେ ଏକତା ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ପାର୍ଥକ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏକତାକୁ ଅନୁଭବ କରୁ।
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ ଥିବା ଦର୍ଶାଇ ' ଓରୁ ଜତି, ଓରୁ ମାଥାମ୍ , ଓରୁ ଦୈବମ୍ , ମନୁଷ୍ୟାନୁମ୍ , ଅର୍ଥାତ୍ 'ଏକ ଜାତି, ଗୋଟିଏ ଧର୍ମ, ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଈଶ୍ୱର', ଯାହା ସମସ୍ତ ମାନବଜାତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଜୀବଜଗତର ଏକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦର୍ଶନ ଭାରତର ସଭ୍ୟତାଗତ ନୀତିର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନା ସହିତ ଏହି ଦର୍ଶନକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ସେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ', ଯାହା ଏକ ଗ୍ରହ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ କଲ୍ୟାଣର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ. ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ 'ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ' ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ 'ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍' ଭଳି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। 2023 ରେ G20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ' ବିଷୟକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ' ’ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ' ଭାବନାରେ ନିହିତ ଏବଂ ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ।
"ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏକ ଭେଦଭାବ ମୁକ୍ତ ସମାଜର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଆଜି, ଦେଶ ଏକ ସଂତୃପ୍ତି ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରି ଭେଦଭାବର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୂର କରୁଛି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଥିଲେ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୧୦ - ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳର ଅଭାବରେ ଥିଲେ, ଅଗଣିତ ଗାଁରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳର ସୁବିଧା ନଥିଲା, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଅଭାବରୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ରୋଗର ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇପାରୁନଥିଲା ଏବଂ ଗୁରୁତର ରୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ - ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା - ମୌଳିକ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କଷ୍ଟ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଲାଗି ରହିଛି, ଯାହା ଅନେକଙ୍କୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ପାଇଁ ଆଶା ଛାଡ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଏତେ ପରିମାଣର ଲୋକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ହତାଶା ଭିତରେ ରହୁଛନ୍ତି , ସେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶ କିପରି ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କରୁଣାକୁ ଏହାର ଚିନ୍ତାଧାରାର ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶ କରି ସେବାକୁ ଏହାର ମିଶନରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ, ଦଳିତ, ନିଷ୍ପେସିତ, ନିର୍ଯାତିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ରଖିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଇଟା ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟରେ ନିର୍ମାଣ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ଘରର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଘରଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ୟାସ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ପରିମଳ ସୁବିଧା ସହିତ ଆସିଥାଏ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି, ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସରକାରୀ ସେବା କେବେ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଏବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସବୁଠାରୁ ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସମାଜର ସର୍ବନିମ୍ନ ସୋପାନରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଆଶା ପାଇଛନ୍ତି। "ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହୁଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି" ବୋଲି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସରକାର ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ମହିଳାମାନେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକାର ପାଇପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, କ୍ରୀଡା ଠାରୁ ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହିଳାମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରୁଛନ୍ତି। ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ବିଭାଗ ଏବେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ପରିବେଶ ଅଭିଯାନ, ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଜନଭାଗୀଦାରୀ ମନୋଭାବ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
'ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଜ୍ଞାନ, ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି' ଘୋଷଣା କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ କାଳଜୟୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, 'ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ କେବଳ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିନଥିଲେ ବରଂ ଏହାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ'। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଶିବଗିରିରେ ଗୁରୁଜୀ ଦେବୀ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଶାରଦା ମଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ଯେ ଶିକ୍ଷା ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ମୁକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ,ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ଗୁରୁଦେବ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଶନ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
"ଶିକ୍ଷା, ସଂଗଠନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ଏହି ନୀତି କେବଳ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଉପେକ୍ଷିତ ବର୍ଗ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନୂତନ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଏବଂ ଏମ୍ସ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ 60 ବର୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ମୋଟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗରିବ ଏବଂ ପଛୁଆ ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 400 ରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଶିକ୍ଷାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନେ ଏବେ ପ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶିକ୍ଷା ସିଧାସଳଖ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇଛି। ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମିଶନ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଯୋଜନା ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
"ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାମରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶ ଏହି ପଥରେ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଗତି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରତି ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି, ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଆପୋଷ ନୀତିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ରକ୍ତ ବୁହାଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜିର ଭାରତ କେବଳ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଯାହା ଠିକ୍ ତାହା ଉପରେ ଆଧାର କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଏ"। ସାମରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉପରେ ଦେଶର ନିର୍ଭରଶୀଳତା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା , ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ଘରୋଇ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଶତ୍ରୁକୁ 22 ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା ପାଇବ। ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏହି ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଶିବଗିରି ସର୍କିଟର ବିକାଶ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଅମୃତ କାଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ଏହାର ଯାତ୍ରାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଳିତ ଭାବରେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବେ। ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବଗିରି ମଠର ସମସ୍ତ ସନ୍ଥଙ୍କ ପ୍ରତି ପୁଣିଥରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ରହୁ ବୋଲି କାମନା କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଏନ୍, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଧର୍ମ ସଂଘମ ଟ୍ରଷ୍ଟର ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତର ଦୁଇ ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ନୈତିକ ନେତା ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ଆଲୋଚନା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ 12 ମାର୍ଚ୍ଚ 1925ରେ ଶିବଗିରି ମଠରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ବୈକୋମ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ, ଧର୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଅହିଂସା, ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା ବିଲୋପ, ମୋକ୍ଷ ପ୍ରାପ୍ତି, ଦଳିତଙ୍କ ଉତ୍ଥାନ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା।
ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଧର୍ମ ସଂଘମ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ଉତ୍ସବ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଭାରତର ସାମାଜିକ ଏବଂ ନୈତିକ ଗଠନକୁ ଆକାର ଦେବା ପାଇଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇବ। ଏହା ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଏକତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମନ୍ୱୟର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ଉଭା ହୋଇଛି।