Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the centenary celebration of historic conversation between Sree Narayana Guru & Mahatma Gandhi
The ideals of Sree Narayana Guru are a great treasure for all of humanity: PM
India has been blessed with remarkable saints, sages and social reformers who have brought about transformative changes in society: PM
Sree Narayana Guru envisioned a society free from all forms of discrimination, today, by adopting the saturation approach, the country is working to eliminate every possibility of discrimination: PM
Missions like Skill India are empowering the youth and making them self-reliant: PM
To empower India, we must lead on every front - economic, social and military. Today, the nation is moving forward on this very path: PM
24 JUN 2025 1:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebration of the historic conversation between two of India’s greatest spiritual and moral leaders Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister extended his respectful greetings, remarking that today the venue is witnessing an unprecedented moment in the nation’s history. He emphasized that it was a historic event that gave new direction to our freedom movement, concrete meaning to the objectives of freedom and the dream of an independent India. “The meeting between Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi, which took place 100 years ago, remains inspirational and relevant even today, and serves as a powerful source of energy for social harmony and for collective goals of a developed India”, stated the Prime Minister. On this historic occasion, he offered his salutations at the feet of Sree Narayana Guru and also paid tribute to Mahatma Gandhi.
“The ideals of Sree Narayana Guru are a great asset to all of humanity”, exclaimed Shri Modi, adding that for those committed to the service of the country and society, Sree Narayana Guru serves as a guiding light. He shared his long-standing connection with the oppressed, exploited, and deprived sections of society. The Prime Minister emphasized that even today, when he takes major decisions for the betterment of these communities, he remembers Gurudev. Reflecting on the social conditions 100 years ago, shaped by distortions from centuries of colonial rule, Shri Modi noted that at that time, people were afraid to speak out against prevailing social evils. However, he highlighted that Sree Narayana Guru was undeterred by opposition and unafraid of challenges. The Prime Minister pointed out that Sree Narayana Guru’s conviction lay in harmony and equality with staunch belief in truth, service, and goodwill. Affirming that this very inspiration shows us the path of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, Shri Modi stated that this belief empowers us to build an India where the person standing at the last mile is our highest priority.
Underlining that the people and saints associated with the Sivagiri Math are well aware of his deep and unwavering faith in Sree Narayana Guru and the Math, the Prime Minister expressed that he has always been blessed with the affection of the revered saints of the Math. He recalled the 2013 natural disaster in Kedarnath, during which many individuals from Sivagiri Math were stranded, the Math entrusted him, who was then the Chief Minister of Gujarat, with the responsibility of safely evacuating those trapped. Shri Modi noted that in times of crisis, one’s attention first turns to those they consider their own — those they feel a sense of belonging and responsibility toward. He remarked that there can be no greater spiritual satisfaction for him than the sense of kinship and trust shown by the saints of Sivagiri Math.
Stressing that he shares a connection with Kashi, the Prime Minister mentioned that Varkala has long been referred to as the Kashi of the South. He affirmed that whether Kashi is in the North or the South, for him, every Kashi is his own.
Shri Modi said that he has been fortunate to intimately understand and live India’s spiritual traditions and the legacy of its sages and seers. He highlighted that a unique strength of India lies in how, whenever the nation faces turmoil, a great personality arises from some corner of the country to show a new path to society. He noted that some work toward the spiritual upliftment of society, while others accelerate social reforms. The Prime Minister remarked that Sree Narayana Guru was one such great saint. He noted that his works such as ‘Nivritti Panchakam’ and ‘Atmopadesa Satakam’ serve as essential guides for any student of Advaita and spiritual study.
Noting that the core subjects of Sree Narayana Guru were yoga, Vedanta, spiritual practice, and liberation, Shri Modi emphasized that Sree Narayana Guru understood the spiritual upliftment of a society trapped in social evils could only be achieved through its social advancement. He highlighted that Sree Narayana Guru transformed spirituality into a medium for social reform and public welfare. He remarked that Gandhi ji too drew inspiration and guidance from the efforts of Sree Narayana Guru. The Prime Minister added that even scholars like Gurudev Rabindranath Tagore benefited from discussions with Sree Narayana Guru.
Sharing an anecdote about a time when someone recited Sree Narayana Guru’s Atmopadesa Satakam to Ramana Maharshi, the Prime Minister noted that upon hearing it, Ramana Maharshi remarked that “He knows everything.” He reflected on the period when foreign ideologies attempted to undermine India’s civilization, culture, and philosophy, Sree Narayana Guru made us realize that the fault did not lie in our original traditions, but needed to truly internalize our spirituality. He stated that we are a people who see Narayana in every human and Shiva in every living being. He added that we perceive non-duality in duality, unity in diversity, and oneness even in apparent differences.
Highlighting that everyone is aware of Sree Narayana Guru’s mantra — ‘Oru Jati, Oru Matham, Oru Daivam, Manushyanum,’ meaning ‘One caste, one religion, one God for mankind’, which reflects the unity of all humanity and all living beings, Shri Modi emphasized that this philosophy forms the foundation of India’s civilizational ethos. He noted that today, India is expanding this philosophy with the spirit of global welfare. Highlighting the recent celebration of International Yoga Day and mentioned that this year’s theme was ‘Yoga for One Earth, One Health’, symbolizing the vision of one planet and universal well-being, the Prime Minister stated that earlier, India had also launched global initiatives like ‘One World, One Health’ for the welfare of humanity. He underlined that India is now leading global movements in the direction of sustainable development, such as ‘One Sun, One Earth, One Grid’. Recalling that during India’s presidency of the G20 Summit in 2023, the theme was ‘One Earth, One Family, One Future’, the Prime Minister affirmed that these efforts are rooted in the spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and inspired by saints like Sree Narayana Guru.
“Sree Narayana Guru envisioned a society free from discrimination, Today, the country is eliminating every possibility of discrimination by following a saturation approach”, exclaimed Shri Modi. He urged people to recall the conditions 10–11 years ago, when despite decades of independence, millions of citizens were forced to live in extremely difficult circumstances. The Prime Minister pointed out that millions of families lacked shelter, countless villages had no access to clean drinking water, and even minor illnesses could not be treated due to lack of healthcare and in cases of serious illness, there was no way to save lives. He said that millions of poor people—Dalits, tribals, women—were deprived of basic human dignity. Shri Modi emphasized that these hardships persisted across generations, leading many to give up hope for a better life. He questioned how a nation could progress when such a large population lived in pain and despair. Shri Modi stressed that their government made compassion a central part of its thinking and turned service into its mission. He added that as a result under the PM Awas Yojana, millions of poor, Dalit, distressed, oppressed, and deprived families have been provided with permanent homes. He reiterated the government’s goal of ensuring a home for every poor citizen and these homes are not just brick-and-cement structures but reflect the full concept of a home, equipped with all necessary amenities. That is why the houses built under the PM Awas Yojana come with gas, electricity, and sanitation facilities. Talking about the Jal Jeevan Mission, under which clean water is being delivered to every household, the Prime Minister highlighted that even in tribal regions where government services had never reached, development is now assured. He added that for the most marginalized tribal communities, the PM Janman Yojana was launched and many regions are witnessing transformation because of this initiative. Shri Modi remarked that as a result, even those at the lowest rungs of society have found renewed hope. “These initiatives are not only changing their lives, but also seeing themselves playing a vital role in nation-building”, he added.
The Prime Minister stated that Sree Narayana Guru consistently emphasized the importance of women’s empowerment, and the government is progressing with the mantra of Women-Led Development. He pointed out that even decades after independence, there were several sectors in India where women were outrightly banned from entry. He affirmed that the government removed these restrictions, enabling women to gain rights in new areas. Shri Modi highlighted that today, from sports to space, women are making the nation proud in every field. Noting that every section and segment of society is now contributing to the dream of a developed India with renewed confidence, the Prime Minister mentioned initiatives such as the Swachh Bharat Mission, environmental campaigns, the construction of Amrit Sarovars, and millet awareness drives. He emphasized that these efforts are progressing through the spirit of public participation, powered by the strength of 140 crore Indians.
Highlighting the timeless vision of Sree Narayana Guru, who proclaimed: ‘Enlightenment through education, Strength through organisation, and Prosperity through industry’, Shri Modi said, ‘Sree Narayana Guru not only articulated this vision but also laid the foundation of key institutions to realise it’. The Prime Minister noted that it was in Sivagiri that Guruji established the Sharada Mutt, dedicated to Goddess Saraswati. He emphasised that this institution symbolises the belief that education must become the means of upliftment and liberation for the marginalised. Shri Modi expressed satisfaction that the efforts initiated by Gurudev continue to expand even today, with numerous cities across the country, Gurudev Centres and the Sree Narayana Cultural Mission actively working for the welfare of humanity.
“The vision of social welfare through education, organisation, and industrial progress is clearly reflected in the country’s current policies and decisions”, said the Prime Minister, highlighting that after several decades, a new National Education Policy has been implemented. This policy not only modernises and makes education more inclusive but also promotes learning in the mother tongue. He emphasised that the greatest beneficiaries of this initiative are the underprivileged and marginalised sections of society. Shri Modi stated that in the past decade, the number of new IITs, IIMs, and AIIMS established across the country has surpassed the total created in the first 60 years after independence. As a result, new opportunities in higher education have opened up for poor and disadvantaged youth. The Prime Minister noted that over 400 Eklavya residential schools have been opened in tribal areas in the last 10 years. He observed that children from tribal communities, who had been deprived of education for generations, are now progressing. He further stated that education has been directly linked to skills and opportunities. Missions like Skill India are empowering the youth to become self-reliant. Underlining the country’s industrial progress, Shri Modi said major reforms in the private sector, and schemes like Mudra Yojana and Stand-Up India are delivering the greatest benefits to Dalits, backward classes, and tribal communities.
“Sree Narayana Guru envisioned a strong and empowered India, and to realise this vision, India must remain at the forefront across economic, social, and military domains”, remarked the Prime Minister. He stated that the country is moving steadily along this path and is rapidly advancing toward becoming the world’s third-largest economy. Shri Modi remarked that the world has recently witnessed the strength of India, pointing out that Operation Sindoor has clearly demonstrated India’s firm and uncompromising policy against terrorism on the global stage. He affirmed that India has made it evident—no shelter is safe for terrorists who spill the blood of Indian citizens.
“Today’s India takes decisions based solely on what is right for national interest”, stated Shri Modi, emphasising that the country’s dependence on foreign nations for military needs is steadily decreasing. He highlighted that India is becoming self-reliant in the defence sector. The Prime Minister noted that this shift was clearly evident during Operation Sindoor, where Indian forces compelled the enemy to surrender within 22 minutes using domestically manufactured weapons. He expressed confidence that in the coming times, Made-in-India weapons will earn global recognition and acclaim.
Emphasising that to fulfil the nation’s aspirations, it is essential to take the teachings of Sree Narayana Guru to every citizen, the Prime Minister stated that the government is actively working in this direction. He highlighted that the development of the Sivagiri Circuit is underway to connect pilgrimage sites associated with the life of Sree Narayana Guru. Shri Modi expressed confidence that the blessings and teachings of Shri Narayana Guru will continue to guide the nation on its journey through Amrit Kaal. He affirmed that together, the people of India will realise the dream of a developed nation. Concluding his remarks, the Prime Minister extended his reverence once again to all the saints of the Sivagiri Mutt, wishing that the blessings of Sree Narayana Guru remain with everyone.
Union Minister of State for Minority Affairs and Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri George Kurien, revered saints from the Sree Narayana Dharma Sanghom Trust were present among other dignitaries at the event.
Background
The historic conversation between two of India’s greatest spiritual and moral leaders Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi took place at Sivagiri Mutt on 12 March 1925 during Mahatma Gandhi’s visit and centred around Vaikom Satyagraha, religious conversions, non-violence, abolition of untouchability, attainment of salvation, the uplift of the downtrodden among others.
Organised by Sree Narayana Dharma Sanghom Trust, the celebration will bring together spiritual leaders and other members to reflect upon and commemorate the visionary dialogue that continues to shape India’s social and moral fabric. It stands as a powerful tribute to the shared vision of social justice, unity, and spiritual harmony championed by both Sree Narayana Guru and Mahatma Gandhi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা ৱারী শানবগী চহি ১০০ শুরকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
শ্রী নরায়ন গুরুগী ৱাখল্লোনশিং অসি মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কীদমক অচৌবা শেনফম অমনি: পি.এম.
ভারত অসি খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপা মশক থোকপা সেন্তশিং, অখঙ-অহৈশিং অমসুং খুন্নাইগী অহোংবা পুরকপা মীওইশিংগা লোয়ননা লৈরি: পি.এম.
শ্রী নরায়ন গুরুনা মীৎয়েং চঙদবা খুন্নাই অমগী ৱাখল্লোন থমখি। ঙসিদি, সেচুরেসন এপ্রোচ শিজিন্নদুনা, লৈবাক অসিনা মীৎয়েং চঙবগী খুদোংচাদবা খুদিংমক মুত্থৎনবা থবক পায়খৎলি: পি.এম.
স্কিল ইন্দিয়াগুম্বা মিসনশিংনা নহারোলশিংবু শক্তি পীরি অমসুং মখোয়বু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লি: পি.এম.
ভারতপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, ঐখোয়না ফ্রন্ত খুদিংমক্তা - ইকোনোমিক, সোসিএল অমসুং মিলিতরীদা লুচিংগদবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা হায়রিবা লম্বী অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি: পি.এম.
24 JUN 2025 1:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা স্পিরিচুএল অমসুং মোরেল লিদর অনি শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা ৱারী শানবগী চহি চাম্মা শুবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি লৈবাক অসিগী পুৱারীদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা তাঙ্কক অমা উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীখিবা পুৱারী ওইরবা থৌরম অমনি। মসিনা নীংতম ইহৌগী পান্দম অমসুং নীংতম ভারত অমগী মংলানদা অচেৎপা ৱাহন্থোক পীখি। চহি ১০০গী মমাংদা শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী মরক্তা পাংথোকখিবা মীফম অসি ঙসিসু পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা অমসুং মরী লৈনবা ওইরি। মসিনা খুন্নাইগী অপুনবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী অপুনবা পান্দমগীদমক পাঙ্গল লৈবা ইনর্জীগী হৌরকফম অমা ওইরি।" পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা মহাক্না শ্রী নরায়ন গুরুগী মখুৎতা ইকায় খুম্নবা উৎখি অমসুং মহাত্মা গান্ধীবুসু ইকায় খুম্নবা উৎখি।
শ্রী নরায়ণ গুরুগী ৱাখল্লোনশিং অসি মীওইবা খুন্নাইগীদমক অচৌবা মনা অমনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী সেবাদা থৱায় য়াওনা হোৎনরিবশিংগীদমক শ্রী নরায়ণ গুরুনা লমজিং-লমতাকপগী মঙাল অমা ওইনা মথৌ তৌরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না খুন্নাইগী অৱাবা মায়োক্নরিবা, শীজিন্নরিবা অমসুং খুদোংচাদবা ফংলবা কাংলুপশিংগা মহাক্কী মতম শাংনা লৈরক্লবা মরী অদুগা লোয়ননা শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ঙসিসু, মহাক্না হায়রিবা কম্ম্যুনিতীশিং অসিগী অফবা ওইহন্নবগীদমক মরু ওইবা ৱারেপ লৌবা মতমদা, মহাক্না গুরুদেববু নীংশিংলি। চহি চা কয়াগী কোলোনিএল রুলগী মওং মতৌনা শেমখিবা চহি ১০০গী মমাংগী খুন্নাইগী ফিভমদা মিৎয়েং থম্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা, মীয়াম্না খুন্নাইগী ফত্তবশিংগী মায়োক্তা ৱা ঙাঙবদা অকিবা পোকখি। অদুম ওইনমক, শ্রী নরায়ন গুরু অসি মাইয়োক্নবদগী থিংখিদে অমসুং শিংনবশিংদগীসু থিংখিদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরায়ন গুরুগী ৱাখল্লোন অসি অচুম্বা, সেবা অমসুং অফবা মংলানদা অচেৎপা থাজবা অমসুং মান্নবা অদুগা চুনৈ। মসিগী ইথিল অসিনা ঐখোয়দা 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস'কী লম্বী তাক্লি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী থাজবা অসিনা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়দা শক্তি পীরি।
সিৱাগিরি মথাগা মরী লৈনবা মীওইশিং অমসুং সেন্তশিংনা শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মথা অসিদা মহাক্কী অচেৎপা অমসুং থাজবা অদু ফজনা খঙই হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মতম পুম্নমক্তা মথা অসিগী ইকাই খুম্নরবা সেন্তশিংগী নুংশিবা ফংখি। মহাক্না ২০১৩দা কেদরনাথতা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবা থোকখিবা অদু নীংশিংখি। মসিগী মনুংদা শিবাগিরি মঠকী মীওই কয়া অমা পন্দুনা লৈখি। মঠ অসিনা মহাকপু, মতম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরম্বা, পন্দুনা লৈবশিংবু হকচাং ফনা পুথোকপগী থৌদাং অদু পীখি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি খুদোংচাদবা মতমদা, মী অমগী পুক্নিং হান্না মখোয়না মখোয়গীনি হায়না খনবা মীওইশিং, মখোয়গা মরী লৈনবা অমসুং মখোয়গীদমক থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন লৈবা মীওইশিং অদুদা লাকই।
কাশীগা মহাক্কা মরী লৈনৈ হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম কয়াদগী খাগী কাশী হায়না খঙনদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি কাশী অসি অৱাংথংবা নৎত্রগা খাথংবা ওইরো, মহাক্কীদমক্তদি কাশী খুদিংমক মহাক্কীনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না ভারতকী স্পিরিচুএল ত্রেদিসনশিং অমসুং মসিগী সগাইশিং অমসুং ভিয়রশিংগী লিগেসিবু নীংথিনা খঙবা অমসুং হিংবা ঙম্বগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী অখন্নবা মপাঙ্গল অসি লৈবাক অসিনা অৱাবা মায়োক্নরকপা মতমদা, খুন্নাই অসিদা অনৌবা লম্বী অমা তাক্নবা লৈবাক অসিগী মফম খরদগী অচৌবা মীওই অমা থোরকপা অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই খরনা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন ফগৎহন্নবগীদমক থবক তৌরি, অদুগা অতোপ্পশিংনা খুন্নাইগী অহোংবা পুরক্নবা খোঙজেল য়াঙখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরায়ন গুরু অসি অসিগুম্বা অচৌবা সেন্ত অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী থবকশিং হায়বদি নভ্রিত্তি পঞ্চকাম অমসুং অৎমোপদেসা সাতকাম অসি অদ্বৈত অমসুং স্পিরিচুএল স্তদীগী মহৈরোই পুম্নমক্কী তঙাইফদবা গাইদশিংনি।
শ্রী নরায়ন গুরুগী মরুওইবা হীরমশিংদি য়োগ, বেদান্ত, স্পিরিচুএল প্রেক্তিস অমসুং লিবরেসননি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরায়ন গুরুনা খংখি মদুদি খুন্নাইগী ফত্তবশিংগী মরক্তা লৈরিবা খুন্নাই অমগী স্পিরিচুএল এলিভমেন্ত অসি খুন্নাইগী এদভান্সকী থোংদা খক্তনা ফংহনবা ঙম্মি। শ্রী নরায়ন গুরুনা সোসিএল রিফোর্ম অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা মিদিয়ম অমা ওইনা স্পিরিচুএলিতিবু ওন্থোকখি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গান্ধীজীসু শ্রী নরায়ণ গুরুগী হোৎনবশিংদগী ইথিল অমসুং লমজিং-লমতাক লৌখি। গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরগুম্বা স্কোলরশিংসু শ্রী নরায়ন গুরুগা ৱারী শানবদগী কান্নবা ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
কনাগুম্বা অমনা শ্রী নরায়ণ গুরুগী আতমোপাদেস সতকম রমন মহর্শিদা শন্দোকখিবা মতমগী ৱারী অমা শন্দোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মদু তাবদা রমন মহর্শিনা হায়খি মদুদি "মহাক্না পুম্নমক খঙই।" মপানগী ৱাখল্লোনশিংনা ভারতকী সিভিলাইজেসন, কলচর অমসুং ফিলোসোফীবু মাঙহন্নবা হোৎনখিবা মতম অদুগী মতাংদা মহাক্না খন্নখি। শ্রী নরায়ন গুরুনা ঐখোয়দা খঙহনখি মদুদি অশোয়বা অসি ঐখোয়গী অশেংবা চৎনবীদা নত্তে, অদুবু ঐখোয়গী স্পিরিচুএলিতী অসি তশেংনা ইন্তরনেলাইজ তৌবগী মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না মীওইবা খুদিংদা নরায়ন অমসুং শিৱবু উবা মীশক অমনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঐখোয়না অনীগী মরক্তা অনী ওইদবা, খেন্নবগী মরক্তা অপুনবা অমসুং খেন্নবগী মরক্তা অমত্তা ওইববু উবা ফংই।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না শ্রী নরায়ণ গুরুগী মন্ত্র ওরু জতি, ওরু মথম, ওরু দাইভম, মনুষ্যনম, হায়বদি "জাতি অমমম, ধর্ম অমমম, মীওইবা খুন্নাইগীদমক ঈশ্বর অমমম" অসি খঙনৈ। মসিনা মীওইবা খুন্নাই অমসুং অহিংবা জিব পুম্নমক্কী অপুনবগী মমি তারি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা মালেমগী য়াইফনবা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা মসিগী ফিলোসোফী অসি পাকথোক চাউথোকহল্লি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পাংথোকখিবা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থৌরম অদু পল্লদুনা অমদি চহি অসিগী থিম অসি 'য়োগ ফোর ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ' হায়বসিনি হায়না পল্লদুনা, প্লানেৎ অমা অমসুং য়ুনিভর্সেল ৱেলফেয়রগী মিৎয়েং অদুগী খুদম ওইরিবা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংদা, ভারতনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক 'ৱান ৱার্ল্দ, ৱান হেল্থ'গুম্বা গ্লোবেল ইনিসিয়েতিবশিংসু হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা হৌজিক্তি 'নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা'গুম্বা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা মালেমগী খোংজংশিংদা লমজিংলি। ২০২৩দা ভারতনা জি.২০ সমিৎকী প্রসিদেন্সী ওইরিঙৈদা থিম অসি 'ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর' ওইখি হায়না নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী হোৎনবা অসি 'ভাসুধৈব কুতুম্বকম'গী স্পিরিত্তা য়ুম্ফম ওই অমসুং শ্রী নরায়ন গুরুগুম্বা সেন্তশিংনা ইথিল পী।
শ্রী নরায়ণ গুরুনা খেন্নবা লৈতবা খুন্নাই অমগী ৱাখল্লোন থমখি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা সেচুরেসন এপ্রোচ অমা চৎনহন্দুনা খেন্নবা লৈবগী খুদোংচাবশিং মুত্থৎলি।" মহাক্না চহি ১০-১১গী মমাংগী ফিভমশিং নীংশিংনবা মীয়ামদা তকশিনখি। চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদা নীংতম্বা ফংলবসু, নাগরিক মিলিয়ন কয়ানা অরুবা ফিভমদা হিংবা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি ইমুং লাখ কয়াগী য়ুম লৈতে, মশিং য়াম্লবা খুঙ্গংশিংদা থক্নবা ঈশিং ফংদে, অমসুং হকশেলগী সেবা লৈতবনা মরম ওইদুনা অপীকপা অনাবশিং ফাওবা লায়েংবা ঙমদে অমসুং শাথীবা অনাবশিংদদি পুন্সি কন্নবা পাম্বৈ লৈতে। মহাক্না হায়খি মদুদি লায়রবা মীওই মিলিয়ন কয়া - দলিতশিং, ত্রাইবেলশিং, নুপীশিং - অসি মরুওইবা মীওইবগী ইকাই খুম্নবাদগী ককথৎলি। অসিগুম্বা অৱা-অনাশিং অসি মীরোল কয়াদগী লৈরক্লি, মসিনা মরম ওইদুনা মীওই কয়া অমনা হেন্না ফবা পুন্সি অমগী আশা থাদোকখি হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। অসিগুম্বা মীশিং য়াম্লবা মীওইশিং অসি অৱাবা অমসুং অৱাবদা লৈরিঙৈদা লৈবাক অমনা মতৌ করম্না চাউখৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্না হংখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়গী সরকারনা নুংশিবা হায়বসি মখোয়গী ৱাখল্লোনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহল্লি অমসুং সর্ভিস অসি মখোয়গী মিসন ওইহল্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা, লায়রবা, দলিত, অৱাবা তারবা, অৱাবা তারবা অমসুং লায়রবা ইমুং লাখ কয়াদা লেপ্পা য়ুম ফংহনখ্রে। মহাক্না সরকারনা লায়রবা নাগরিক খুদিংমক্তা য়ুম অমা ফংহন্নবা পান্দম থম্লিবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। য়ুমশিং অসি ইকাই অমসুং সিমেন্তকী স্ত্রকচর খক্তা নত্তে, য়ুম অমগী মপুং ফাবা ৱাখল্লোন অদু উৎলি, মসিদা মথৌ তাবা খুদোংচাবশিং লৈ। মসিনা মরম ওইদুনা পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা শাবা য়ুমশিং অসি গ্যাস, ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং সেনিতেসনগী খুদোংচাবশিং লৈ। জল জীবন মিসনগী মখাদা ইমুং খুদিংদা ঈশিং ফংহল্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, সরকারগী সর্বিসশিং ফংদ্রিবা ত্রাইবেল লমদমশিংদা ফাওবা চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগীদমক্তা পি.এম. জনমান য়োজনা হৌদোকখি অমসুং মসিগী খোংথাং অসিনা মরম ওইদুনা লমদম কয়াদা অহোংবা লাক্লি। মসিগী মহৈ ওইনা খুন্নাইগী খ্বাইদগী মখা তানা লৈরিবা মীওইশিংদসু অনৌবা আশা অমা ফংলে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। "মসিগুম্বা থৌরাংশিং অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপতা নত্তনা মখোয় মশানা মশাবু লৈবাক শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি" হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরায়ন গুরুনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী মরুওইবা অদু তুংকোইনা পনখি। অমসুং সরকারনা নুপীনা লুচিংবা চাউখৎপগী মন্ত্রগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি। নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদা, ভারতকী সেক্তর কয়াদা নুপীশিং চঙবা য়াদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা হায়রিবা অথিংবাশিং অসি লৌথোক্তুনা নুপীশিংদা অনৌবা লমশিংদা হকশিং ফংহনখি। ঙসিদি, শান্ন-খোৎনবদগী হৌরগা স্পেস ফাওবা, নুপীশিংনা লম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিবু চাউথোকচরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। খুন্নাইগী সেক্সন অমসুং সেগমেন্ত খুদিংমক্না অনৌবা থাজবগা লোয়ননা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু ফংনবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা স্বচ্ছ ভারত মিসন, অকোইবগী ফিবম ফগৎহন্নবা কেম্পেনশিং, অমৃত সরোবরশিং শেমগৎপা অমসুং মাইলেস এৱারনেস দ্রাইবশিংগুম্বা থৌরাংশিং অদু পনখি। ভারত মচা কোতি ১৪০গী শক্তিনা পুক্নিং থৌগৎতুনা মীয়ামগী শরুক য়াবগী ৱাখল্লোনগী খুত্থাংদা থবকশিং অসিনা খুমাং চাওশিল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী নরায়ণ গুরুনা হায়রম্বা মতম চানা চৎনগদবা ৱাখল্লোন অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "শিক্ষাগী খুত্থাংদা মঙাল ফংহনবা, ওর্গনাইজেসনগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী খুত্থাংদা চাউখৎপা পুরকপা" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি, "শ্রী নরায়ণ গুরুনা ৱাখল্লোন অসি ফোংদোকপতা নত্তনা মসিবু মপুং ফাহন্নবগীদমক মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী য়ুম্ফমসু থমখি।" প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুরুজীনা শিবাগিরিদা সরস্বতী দেবীদা কত্থোকপা শারদা মত্ত অসি লিংখৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্সতিত্যুসন অসিনা এজুকেসন অসি মীচম মীয়ামগীদমক চাওখৎপা অমসুং নীংতম্বাগী পাম্বৈ অমা ওইগদবনি হায়বা থাজবা অদুগী মশক অমনি। শ্রী মোদীনা গুরুদেবনা হৌদোকখিবা থবকশিং ঙসি ফাওবা মখা তানা পাকথোক-চাউথোক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা শহর কয়া, গুরুদেব সেন্তরশিং অমসুং শ্রী নরায়ন কলচরেল মিসননা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "শিক্ষা, ওর্গনাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রীএল প্রোগ্রেসকী খুত্থাংদা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাংগী ভিজন অসি লৈবাক অসিগী হৌজিক লৈরিবা পোলিসী অমসুং ৱারেপশিংদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি।" মহাক্না হায়খি মদুদি চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদা, অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অমা চৎনহনখ্রে। হায়রিবা পোলিসী অসিনা এজুকেসনবু মোদর্নাইজ তৌবতা নত্তনা হেন্না ইনক্লুসিব ওইহনবতা নত্তনা মমা লোলদা তম্ববুসু প্রোমোট তৌরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খোংথাং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিং অসি খুন্নাইগী লায়রবা অমসুং লাপথোক্লবা কাংলুপশিংনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরা অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা শেমখিবা অনৌবা আই.আই.তি.শিং, আই.আই.এম.শিং অমসুং এ.আই.আই.এম.শিং অসি নীংখা তম্বগী মতুংগী অহানবা চহি ৬০দা শেমখিবা অপুনবা মশিংদগী হেনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, লায়রবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈরবা নহাশিংদা হায়র এজুকেসনগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০দা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা এক্লব্যা রেসিদেন্সিএল স্কুল ৪০০ হেন্না হাংদোকখ্রে। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী অঙাংশিংনা, মীরোল কয়াদগী মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংদ্রিবা, হৌজিক চাউখৎলক্লি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি এজুকেসন অসি স্কিল অমসুং খুদোংচাবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। স্কিল ইন্দিয়াগুম্বা মিসনশিংনা নহারোলশিংবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা শক্তি পীরি। লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রীএল প্রোগ্রেসকী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রাইবেৎ সেক্তরদা অচৌবা রিফোর্মশিং অমসুং মুদ্রা য়োজনা অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগুম্বা স্কিমশিংনা দলিতশিং, মাংলোমদা চংশিল্লিবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংহল্লি।
শ্রী নরায়ণ গুরুনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং শক্তি লৈরবা ভারত অমগী মঙলান থমখি। মসিগী মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক, ভারতনা শেন্মিৎলোন, খুন্নাই অমসুং লান্মীগী লমদা মাংজিল থানা চৎকদবনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মসিগী লম্বী অসিদা লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি অমসুং মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মালেম অসিনা ভারতকী শক্তি অদু ইকুই কুইদ্রিঙৈদা উবা ফংলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপরেসন সিন্দোরনা মালেমগী থাক্তা তেরোরিজমগী মায়োক্তা ভারতকী অচেৎপা অমসুং পুক্নিং চিংশিন্দবা পোলিসী অদু ময়েক শেংনা উৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মসি ময়েক শেংনা উৎখ্রে মদুদি ভারতকী নাগরিকশিংগী ঈ থাদোকপা তেরোরিস্তশিংগীদমক মফম অমত্তা সেফ ওইদে।
ঙসিদি ভারতনা নেস্নেল ইন্তরেস্তকীদমক্তা অচুম্বা অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱারেপ লৌরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিনা মীরমগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা মপান লৈবাক্কী লৈবাকশিংদা মখা পোনবগী চাং লেপ্তনা হন্থরক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা দিফেন্স সেক্তরদা আত্মনির্ভর ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অপরেসন সিন্দোরগী মতমদা ভারতকী লান্মীশিংনা লৈবাক অসিদা পুথোকপা খুৎলাইশিং শীজিন্নদুনা মিনিত ২২গী মনুংদা য়েক্নববু খুৎশিন্নবা হোৎনবদা অহোংবা অসি ময়েক শেংনা উবা ফংখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মেদ ইন ইন্দিয়াগী খুৎলাইশিংনা মালেমগী ওইনা শকখঙবা অমসুং থাগৎপা ফংগনি।
লৈবাক অসিগী অপাম্বশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক, শ্রী নরায়ন গুরুগী তম্বীরমশিং অসি নাগরিক খুদিংমক্তা য়ৌহনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা মসিগী মাইকৈ অসিদা থবক পায়খৎলি। শ্রী নরায়ন গুরুগী পুন্সিগা মরী লৈনবা লাইনিংথৌগী মফমশিং শম্নহন্নবা শিবাগিরি সর্কিৎ শেমগৎপগী থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি শ্রী নরায়ন গুরুগী য়াইফ-পাউজেল অমসুং তম্বীরোলনা অমৃত কলগী খোংচৎতা লৈবাক অসিবু মখা তানা লমজিংদুনা চৎকনি। ভারতকী মীয়াম্না পুন্না চৎমিন্নদুনা চাউখৎলবা লৈবাক অমগী মঙলান অদু মংফাওনহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শিৱাগিরি মত্তকী সেন্ত পুম্নমক্তা মহাক্কী ইকায়খুম্নবা অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি। শ্রী নরায়ন গুরুগী য়াইফ-পাউজেল অসি ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা লৈহন্নবগীদমক মহাক্না থৌনিখি।
থৌরম অদুদা মাইনোরিতী এফিয়র্স অমসুং ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরীংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জোর্জ কুরিয়েন, শ্রী নরায়ন ধর্ম সঙ্ঘোম ত্রস্তকী শক্নাইরবা সেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা স্পিরিচুএল অমসুং মোরেল লুচিংবা অনী শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা ৱারী শানখিবা অদু মহাত্মা গান্ধীগী খোঙচৎ মনুংদা ১৯২৫গী মার্চ ১২দা শিবাগিরি মত্ততা পাংথোকখি। ৱারী শানখিবা অদুদা বৈকোম সত্যাগ্রহ, ধর্মগী ওইবা ওন্থোকপা, অহিংসা, অচেৎপা মীৎয়েং থম্বগী চৎন-কাঙলোনশিং লৌথোকপা, কান্নবা ফংহনবা, মীৎয়েং থাদবশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা অসিনচিংবশিং য়াওখি।
শ্রী নরায়ন ধর্ম সঙ্ঘোম ত্রস্তনা শীনবা, থৌরম অসিনা ভারতকী খুন্নাই অমসুং লমচৎ শাজৎ শেমগৎলক্লিবা ভিজনরী দাইলোগ অদুগী মরমদা খন্ননবা অমসুং নীংশিংনবগীদমক স্পিরিচুএল লিদরশিং অমসুং অতোপ্পা মেম্বরশিং পুনশিনগনি। মসিনা শ্রী নরায়ণ গুরু অমসুং মহাত্মা গান্ধী অনিমক্না শৌগৎখিবা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল, অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অমসুং স্পিরিচুএল হারমোনিগী শকখঙবা ইকাই খুম্নবা অমা ওইরি।