Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 11th International Day of Yoga celebrations in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
Yoga has united the entire world: PM
Yoga is for Everyone, Beyond Boundaries, Beyond Backgrounds, Beyond age or ability: PM
Yoga leads us on a journey towards oneness with the world, It teaches us that we are not isolated individuals but part of nature: PM
Yoga is a system that takes us from Me to We: PM
Yoga is the pause button humanity needs, to breathe, to balance, to become whole again: PM
Let this Yoga Day mark the beginning of Yoga for Humanity 2.0, where Inner Peace becomes Global Policy: PM
21 JUN 2025 7:52AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 11th International Day of Yoga (IYD) event in Visakhapatnam, Andhra Pradesh today. The Prime Minister led the celebrations of International Yoga Day and took part in the Yoga session.
Addressing the occasion, the Prime Minister extended warm greetings to people across India and the world on International Yoga Day, highlighting that this year marks the 11th occasion when the world has come together on 21st June to practice yoga collectively. He remarked that the essence of yoga is "to unite", and it is heartening to see how yoga has united the world. Reflecting on the journey of Yoga over the past decade, Shri Modi recalled the moment when India proposed the idea of International Yoga Day at the United Nations. He noted that 175 countries supported the proposal, a rare instance of such wide global unity. He emphasised that the support was not merely for a proposal but represented a collective effort by the world for the greater good of humanity. “Eleven years on, yoga has become an integral part of the lifestyle of millions across the globe”, he added. The Prime Minister expressed pride in seeing how Divyang individuals are reading yogic texts in Braille and how scientists are practicing yoga in space. He also noted enthusiastic participation of youth from rural areas in Yoga Olympiads. Shri Modi underscored that whether it is the steps of the Sydney Opera House, the summit of Mount Everest, or the vast expanse of the ocean, the message remains the same,“Yoga is for everyone and for all, Beyond Boundaries, Beyond Backgrounds, Beyond age or ability.”
Expressing satisfaction at being in Visakhapatnam, describing the city as a confluence of nature and progress, Shri Modi commended the people for their excellent organisation of the event and extended congratulations to Shri Chandrababu Naidu and Shri Pawan Kalyan for their leadership. The Prime Minister highlighted that under their leadership, Andhra Pradesh launched a remarkable initiative—Yogandhra Abhiyan. He also specially appreciated the efforts of Shri Nara Lokesh, stating that he has demonstrated how yoga can be a true social celebration and how every section of society can be included. Shri Modi remarked that in the past one to one-and-a-half months, Shri Lokesh has shown exemplary commitment through the Yogandhra Abhiyan and is deserving of praise for his efforts.
Noting that more than two crore people have joined the Yogandhra Abhiyan, reflecting a vibrant spirit of public participation, the Prime Minister emphasised that this very spirit forms the bedrock of a Viksit Bharat. He remarked that when citizens themselves take ownership of a mission and actively participate, no goal remains beyond reach. Shri Modi stated that the people’s goodwill and enthusiastic efforts were visible throughout the event in Visakhapatnam.
Underlining this year’s International Day of Yoga theme,“Yoga for One Earth, One Health”, the Prime Minister remarked that the theme reflects a profound truth: the health of every entity on Earth is interconnected. Human well-being, he stated, depends on the health of the soil that produces our food, the rivers that supply our water, the animals that share our ecosystems, and the plants that nourish us. Shri Modi highlighted that yoga awakens us to this interconnectedness and guides us on a journey toward oneness with the world. “Yoga teaches us we are not isolated individuals but integral parts of nature. Initially, we learn to care for our own health and wellness, but gradually, this care expands to our environment, society, and the planet. Yoga is a profound personal discipline that, at the same time, serves as a collective system—one that transitions individuals from Me to We”, the Prime Minister stated.
“The spirit of “Me to We” encapsulates the very soul of India”, said Shri Modi, remarking that when an individual rises above self-interest and begins to think about society at large, the welfare of all humanity becomes possible. He referred to Indian culture, stating that it teaches us the value of “Sarve Bhavantu Sukhinah”—the welfare of all is one’s sacred duty and this journey from ‘Me’ to ‘We’ forms the foundation of service, dedication, and coexistence. The Prime Minister stated that it is this very thinking that fosters social harmony.
Expressing concern over the growing stress, unrest, and instability in various parts of the world, Shri Modi remarked that in such times, yoga offers a pathway to peace. “Yoga is the pause button humanity needs,to breathe, to balance, to become whole again”, he stated. The Prime Minister made a special appeal to the global community on the occasion of International Yoga Day, urging, “let this Yoga Day mark the beginning of Yoga for Humanity 2.0, where Inner Peace becomes Global Policy”. He emphasised that yoga should not remain merely a personal practice but should evolve into a medium for global partnerships. He called upon every nation and every society to integrate yoga into their lifestyle and public policy. Shri Modi envisioned a collective effort to advance a peaceful, balanced, and sustainable world. “Yoga should guide the world from conflict to cooperation, and from stress to solutions”, he added.
Highlighting India’s efforts to strengthen the science of yoga through modern research to support its global dissemination, the Prime Minister noted that the country’s leading medical institutions are actively engaged in yoga research, aiming to establish its scientific relevance within contemporary medical practices. He underscored that India is promoting evidence-based therapy in the field of yoga through its medical and research institutions. Shri Modi praised the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, for its exemplary contribution in this direction. Citing AIIMS research findings, he stated that yoga has shown significant impact in the treatment of cardiac and neurological disorders, as well as in improving women’s health and mental well-being.
Shri Modi noted that through the National Ayush Mission, the message of yoga and wellness is being actively advanced across the country. He remarked that digital technology has played a significant role in this effort. Over one million events have been registered nationwide through the Yoga Portal and YogAndhra Portal, indicating the remarkable expansion of yoga’s reach across the country. He stated that the scale of events taking place in every corner of India reflects yoga's growing influence.
Noting the rising global popularity of the “Heal in India” mantra, highlighting India’s emergence as a leading destination for healing, Shri Modi emphasised that yoga is playing a vital role in this development. He expressed satisfaction that a Common Yoga Protocol has been developed to standardise practice. Underlining the efforts of the Yoga Certification Board, which has trained more than 6.5 lakh volunteers, and recognised around 130 institutions, the Prime Minister also noted the inclusion of a 10-day yoga module in medical colleges as part of building a holistic wellness ecosystem. He informed that trained yoga teachers are being deployed across Ayushman Arogya Mandirs nationwide. To ensure the global community benefits from India’s wellness ecosystem, the Prime Minister announced the provision of special e-Ayush visas.
Drawing attention to the issue of obesity, calling it a growing global challenge, Shri Modi recalled his discussion on the topic in detail during the Mann Ki Baat programme and had launched a challenge to reduce oil consumption by 10 percent in daily diets. The Prime Minister reiterated his appeal to citizens across India and the world to join this initiative. Emphasising the need to spread awareness on how individuals can reduce oil consumption by at least 10 percent in their meals, Shri Modi stated that cutting down on oil, avoiding unhealthy diets, and practicing yoga are vital components of a healthy lifestyle.
Calling upon everyone to transform yoga into a jan andolan - a people’s movement, the Prime Minister envisioned a movement that would lead the world towards peace, health, and harmony. He urged that every individual begin their day with yoga to bring balance in life, and every society embrace yoga to be free of stress. The Prime Minister concluded by stating, “Yoga should serve as a thread that weaves humanity together, Yoga for One Earth, One Health should become a global resolution”.
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Syed Abdul Nazeer, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, Union Cabinet Ministers Shri Rammohan Naidu Kinjarapu, Shri Jadhav Prataprao Ganpatrao, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Shri Bhupathi Raju Srinivasa Varma were present among other dignitaries at the event.
Background
On the occasion of 11th International Day of Yoga (IDY), Prime Minister lead the national celebration from Visakhapatnam. He participated in the Common Yoga Protocol (CYP) session at the beachfront of Visakhapatnam, alongside nearly 5 lakh participants, while leading the nation in a harmonious yoga demonstration. Yoga sangam events were held simultaneously at more than 3.5 lakh locations across India. This year, special contests such as Yoga with Family and youth-focused initiatives under Yoga Unplugged have been launched on platforms like MyGov and MyBharat, encouraging mass participation.
The theme for this year, “Yoga for One Earth, One Health” highlights the interconnectedness of human and planetary health and echoes the global vision of collective wellness, rooted in India’s philosophy of “Sarve Santu Niramaya” (May all be free from disease). Since its inception in 2015, when the United Nations General Assembly (UNGA) adopted India’s proposal to observe 21st June as IDY, Prime Minister has led the celebrations from various locations including New Delhi, Chandigarh, Lucknow, Mysuru, New York (UN Headquarters), and Srinagar. IDY has since evolved into a powerful global health movement.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আন্ধ্র প্রদেশকী ভিশাখাপতনমদা পাংথোকপা 11শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
য়োগনা মালেম পুম্ববা অসিবু পুনশিল্লি: পি.এম.
য়োগ অসি মীপুম খুদিংমক্কীনি, ঙমখৈশিংগী ৱাংমা লাল্লি, বেকগ্রাউন্দশিংগী ৱাংমা লাল্লি, চহি নত্ত্রগা তৌবা ঙম্বগী ৱাংমা লাল্লি: পি.এম.
য়ো্না ঐখোয়বু মালেমগা লোয়ননা অমত্তা ওইবগী মাইকৈদা চৎলিবা খোঙচৎ অমদা লমজিংলি, মসিনা ঐখোয়দা ঐখোয় অসি তোঙান তোঙানবা মীওইশিং নত্তে অদুবু মহৌশাগী শরুক অমনি হায়বা তাকপীরি: পি.এম.
য়োগ অসি ঐহাক হায়বা অসিদগী ঐখোয় হায়বা অসিদা ঐখোয়বু লমজিংলিবা সিস্তেম অমনি: পি.এম.
য়োগ অসি শ্বর হোন্নবা, বেলেন্দ তৌনবা অমসুং অমুক হন্না মপুং ফাবা ওইনবা মীওইবনা মথৌ তারিবা পোজ বত্তননি: পি.এম.
মসিগী য়োগ নুমিৎ অসিনা পুক্নিং ৱাখলগী শান্তিনা গ্লোবেল পোলিসী অমা ওইরক্লিবা, য়োগ ফোর হ্যুমেনিতী 2.0গী অহৌবা ওইহল্লসি: পি.এম.
21 JUN 2025 7:52AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি আন্ধ্র প্রদেশকী ভিশাখাপতনমদা পাংথোকপা 11শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (IYD)দা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থৌরমশিং লুচিংখি অমসুং য়োগ সেসনদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দেগী থৌরমদা ভারত অমসুং মালেমগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিগী জুন 21দা মালেম পুম্বনা পুন্না য়োগ তৌনবা অমত্তা ওইনা লাকপা অসি 11শুবা ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগগী মগুনদি "মীয়াম অমত্তা ওইহনবা" অসিনি, অমসুং য়োগনা মালেম অসি করম্না অমত্তা ওইহনবগে হায়বদু উবদা নুংঙাইবা ফাওই। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা য়োগগী খোঙচৎ অদুদা মীৎয়েং থম্লদুনা, শ্রী মোদীনা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী ৱাখল্লোন পুথোকখিবা মতম অদু নীংশিংখি। লৈবাক 175না প্রপোজেল অসিবু শৌগৎখি, অসিগুম্বা পাক চাউবা মালেমগী অপুনবগী অতাংবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মতেং অসি প্রপোজেল অমখক্তগী নত্তে অদুবু মসিনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা মালেম পুম্বনা পুন্না হোৎনরিবা অদুবু তাক্লি। চহি 11গী মতুংদা, য়োগ অসি মালেম শীনবা থুংনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইরক্লি।" প্রধান মন্ত্রীনা দিব্যাং মীওইশিংনা মতৌ করম্না ব্রেলদা য়োগগী লাইরিকশিং পাবা ফংলিবা অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা স্পেসতা মতৌ করম্না য়োগ চত্থরিবগে হায়বদু উবদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না য়োগ ওলিম্পিয়াদতা খুঙ্গংগী লমদমগী নহাশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগী ৱাফমসু থমখি। সিদনি ওপেরা হাউসকী খোঙথাং ওইগেরা, মাউন্ত এভরেস্তকী সম্মিৎ ওইগেরা, নৎত্রগা সমুদ্রগী অচৌবা লম ওইগেরা, পাউজেল অসি চপ মান্নৈ, "য়োগ অসি মীপুম খুদিংমক্কীনি, ঙমখৈশিংগী ৱাংমা লাল্লি, বেকগ্রাউন্দশিংগী ৱাংমা লাল্লি, চহি নত্ত্রগা তৌবা ঙম্বগী ৱাংমা লাল্লি।"
ভিশাখাপতনমদা লাকপদা হরাওবা ফোংদোক্লদুনা শহর অসি মহৌশা অমসুং চাউখৎপগী য়ানশিন্নবা মফম অমনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রী মোদীনা থৌরম অসি ফজনা পাংথোকপগীদমক মীয়াম্বু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদু অমসুং শ্রী পৱন কল্যানবু মখোয়গী লুচিংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী লুচিং মখাদা আন্ধ্র প্রদেশনা অখন্নবা খোঙথাং অমা হৌদোকখি – য়োগন্ধ্রা অভিয়ান। শ্রী নারা লোকেসকী খোঙথাংশিংবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না উৎখি মদুদি য়োগ অসি করম্না অশেংবা খুন্নাইগী থৌরম অমা ওইবা য়াবগে অমসুং খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক করম্না শরুক য়াবা য়াবগে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা থা অমা মখায় অসিদা, শ্রী লোকেসনা য়োগন্ধ্রা অভিয়ানগী খুত্থাংদা মশক থোকপা থৌদাং অমা উৎখ্রে অমসুং মহাক্কী হোৎনরিবশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মীওই করোর অনি হেন্না য়োগন্ধ্রা অভিয়ানদা শরুক য়াখ্রে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মীয়ামগী শরুক য়াবগী থৌনা অদু উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। থৌনা অসিনা বিক্সিত ভারতকী য়ুম্ফম ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাগরিকশিংনা মিসন অমগী মপু ওইদুনা অমসুং থৌনা লৈনা শরুক য়াবা মতমদা, পান্দম অমত্তা ফংবা ঙমদবা লৈতে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভিশাখাপতনমদা পাংথোকখিবা থৌরম অদুদা মীয়ামগী অফবা মঙলান অমসুং থৌনা ফবা থবকশিং অদু উবা ফংখি।
চহি অসিগী ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থিম, "য়োগ ফোর ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ " অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থিম অসিনা ময়েক শেংবা অচুম্বা অমা উৎলি: পৃথীবিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্কী হকশেল অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ। মহাক্না হায়খি, মীওইবগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী চিঞ্জাক পুথোক্লিবা লৈহাও, ঐখোয়গী ঈশিং পীরিবা তুরেলশিং, ঐখোয়গী ইকোসিস্তেমদা হিংলিবা জিবশিং, অমসুং ঐখোয়বু মচি ওইবা ফংহল্লিবা পাম্বীশিংগী হকশেলগী মখা পোল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি য়োগনা ঐখোয়বু অমগা অমগী মরক্তা মরী লৈনৈ হায়বা অসি খঙহল্লক্লি অমসুং মালেমগা অমত্তা ওইবগী খোঙচৎ অমদা ঐখোয়বু লমজিংলি। “য়োগনা ঐখোয়দা তাকপদি ঐখোয় তোঙান-তোঙানবা মীওইশিং নত্তে অদুবু মহৌশাগী অপুনবা শরুক অমনি। অহানবদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী হকশেল অমসুং মশা-মউ ফনা লৈনবগীদমক য়েংশিনবা তম্মী, অদুবু তপ্না তপ্না, মসিগী য়েংশিনবা অসিনা ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভম, খুন্নাই অমসুং গ্রহ অসিদসু পাকথোক চাউথোকহল্লি। য়োগ অসি মনিংতম্বা মশাগী ওইবা দিসিপ্লিন অমনি, মসিগা লোয়ননা মসি পুন্না চৎমিন্নবা পথাপ অমা ওইনসু মথৌ তৌই। মসিনা মী অমবু ঐহাক্তগী ঐখোয়দা ওন্থোকই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 'ঐহাক্তগী ঐখোয়' হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা ভারতকী থম্মোয়বু মপুং ফাহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই অমনা মশাগী কান্নবা থাদোক্তুনা হেন্না ৱাংমা লালকপা অমসুং খুন্নাইগী চাউরাকপা ৱাখল্লোনগীদমক ৱাখল খনবা হৌরকপা মতমদা, মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী য়াইফবা অসি ওইথোরক্কনি। মহাক্না ভারতকী চৎনবীগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি মসিনা ঐখোয়দা 'সর্ভে ভবন্তু সুখিনা'গী ভেল্যু তাক্লি। মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফ-থৌরাং অসি মীওই অমগী অশেংবা থৌদাংনি অমসুং 'ঐহাক'দগী 'ঐখোয়' ফাওবগী খোঙচৎ অসিনা সেবা, থৌনা অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী য়ুম্ফম ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসিমক্না খুন্নাইগী অপুনবগী মগুন হেনগৎহল্লি।
মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা হেনগৎলক্লিবা তংদু-লৈতাবা, অৱা-অনা অমসুং অচেৎপা লৈতবগী মতাংদা অৱাবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মতম অসিদা, য়োগনা শান্তিগী লম্বী অমা পীরি। মহাক্না হায়খি, "য়োগ অসি মীওইবা খুন্নাইনা শ্বর হোনবা, চপ মান্নবা, অমুক হন্না মপুং ফাহনবগীদমক মথৌ তারিবা পোজ বত্তননি।" প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থৌরমদা মালেমগী মীয়ামদা অখন্নবা আপিল অমা তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি, "নখোয়না য়োগ নুমিৎ অসিবু পুক্নিং ৱাখলগী শান্তি অসি গ্লোবেল পোলিসী ওইহল্লিবা য়োগ ফোর হ্যুমেনিতী 2.0গী হৌরকফম ওইহল্লসি"। মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগ অসি পর্সনেল প্রেক্তিস খক্তা ওইহল্লোইদবনি অদুবু মসি মালেমগী ওইবা মরীগী মেদিয়ম অমা ওইহনগদবনি। মহাক্না লৈবাক খুদিংমক অমসুং খুন্নাই খুদিংমকপু য়োগবু মখোয়গী পুন্সি মহিং অমসুং মীয়ামগী পোলিসীদা য়াওহন্নবা হায়খি। শ্রী মোদীনা শান্তি লৈবা, তংদু লৈতাবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা মালেম অমা পুরক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱাখল্লোন থমখি। মহাক্না মখা তাখি, "য়োগনা মালেম অসিবু চয়েৎনবদগী মতেং পীনবগী মায়কৈদা, অমসুং স্ত্রেসতগী সোলুসনগী মায়কৈদা লমজিংগদবনি।"
মালেম শীনবা থুংনা য়োগ শন্দোকপদা মতেং পাংনবা মোদর্ন রিসর্চকী খুত্থাংদা য়োগগী সাইন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা য়োগগী রিসর্চতা এক্তিব ওইনা শরুক য়ারি। মসিগী পান্দমদি হৌজিক মতমগী মেদিকেল প্রেক্তিসকী মনুংদা মসিগী সাইন্তিফিক রিলেভেন্সী অদু এস্তাব্লিশ তৌবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মেদিকেল অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা য়োগগী লমদা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা থেরাপী প্রমোৎ তৌরি। শ্রী মোদীনা মসিগী মাইকৈ অসিদা অখন্নবা থৌদাং লৌরিবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সস (AIIMS), ন্যু দিল্লীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। AIIMSকী রিসর্চ ফাইন্দিংশিং পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগনা হার্ত অমসুং ন্যুরোলোজিকেল দিসওর্দরশিং লায়েংবদা, অমসুং নুপীশিংগী হকশেল অমসুং মেন্তেল ৱেল-ফীশিং ফগৎহনবদা মশক থোকপা ইথিল পীরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল আয়ুশ মিসনগী খুত্থাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা য়োগ অমসুং ৱেলনেসকী পাউজেল অসি কন্না শন্দোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিজিতেল তেক্নোলোজীনা মসিগী হোৎনবা অসিদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। য়োগ পোর্তেল অমসুং য়োগ আন্ধ্র পোর্তেলগী খুত্থাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা ইভেন্ত মিলিয়ন অমদগী হেনবা রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা য়োগগী পাক চাউথোকপগী মশক তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মফম খুদিংমক্তা পাংথোক্লিবা থৌরমশিং অসিনা য়োগকী ইথিল হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি।
'হীল ইন ইন্দিয়া' মন্ত্রগী মালেমগী ওইনা মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা, ভারত অসি হকচাং ফনা লৈনবগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লিবা অসি পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি য়োগনা চাউখৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি য়োগগী থৌওং অসি স্তেন্দার্দাইজ তৌনবা কম্মন য়োগ প্রোতোকোল অমা শেমখ্রে। ভোল্যুন্তিয়র লাখ 6.5 হেন্না ত্রেন তৌখি অমসুং ইন্সতিত্যুসন 130রোম শকখঙখিবা, য়োগ সর্তিফিকেসন বোর্দনা হোলিস্তিক ৱেলনেস ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী শরুক অমা ওইনা নুমিৎ 10নিগী য়োগ মোদ্যুল অমা মেদিকেল কোলেজশিংদা হাপচিনখিবগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রেন তৌরবা য়োগগী ওজাশিং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরশিংদা দিপ্লোই তৌরি। মালেমগী কম্ম্যুনিতীনা ভারতকী ৱেলনেস ইকোসিস্তেমগী কান্নবা ফংহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা অখন্নবা ই-আয়ুশ ভিজাশিং পীনবা লাউথোকখি।
ওবেসিতীগী ইস্যুদা মীৎয়েং চঙদুনা, মসি মালেমগী ওইবা শীংনবা অমনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা মন কী বাতকী থৌরমদা হীরম অসিগী মতাংদা মহাক্না কুপ্না খন্ন-নৈনখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না নুমিৎ খুদিংগী দাইত্তা থাও শিজিন্নবা চাদা 10 হন্থহন্নবা চেলেঞ্জ অমা হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অমসুং মালেম পুম্বগী নাগরিকশিংদা মসিগী খোঙথাং অসিদা শরুক য়ানবা মহাক্কী আপিল অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী চিঞ্জাক্কী অদুদা করম্না চাদা 10গী চাংদা থাও শিজিন্নবা হন্থহনবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা এৱারনেস শন্দোকপগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থাও হন্থহনবা, হকচাংদবা কান্নদবা চিঞ্জাক থাদোকপা অমসুং য়োগ তৌবসি হকচাং ফনা হিংনবগী মরুওইবা শরুক অমনি।
য়োগবু মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহন্নবা মীপুম খুদিংমক্তা হায়জদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেম অসি শান্তি, হকশেল অমসুং অমত্তা ওইবগী মায়কৈদা পুখৎকদবা খোঙজং অমগী ৱাখল্লোন থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী পুন্সিদা তংদু লৈতনা লৈনবা য়োগগা লোয়ননা নুমিৎ খুদিংগী হৌগদবনি অমসুং খুন্নাই খুদিংমক্না স্ত্রেসতগী লাপথোক্নবগীদমক য়োগ তৌগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "য়োগনা মীওইবা খুন্নাইবু পুন্না শম্নহল্লিবা লিপুন অমা ওইনা মথৌ তৌগদবনি, য়োগনা মালেম অমা, হকশেল অমা ওইহন্নবা মালেমগী ৱারেপ অমা ওইগদবনি।"
আন্ধ্র প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী সৈয়দ অব্দুল নাজির, আন্ধ্র প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. নাইদু কিঞ্জারাপু, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মন্ত্রীশিং শ্রী রামমোহন নাইদু কিনজারাপু, শ্রী য়াদব প্রতাপরাও গনপরাও, দা. চন্দ্রশেখর পেমসানি, শ্রী ভূপতি রাজু শ্রীনিবাস ভর্মা অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
11শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (IDY) গী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিশাখাপতনমদগী নেস্নেল সেলেব্রেসনদা লুচিংখ্রে। মহাক্না বিশাখাপত্তনমগী বীচফ্রন্ততা কম্মন যোগ প্রোতোকোল (CYP) সেসনদা শরুক য়াখ্রে। মসিদা শরুক য়ারিবা মীওই লাখ 5 রোমগা লোয়ননা মহাক্না লৈবাক অসিদা য়োগগী মওং মতৌ উৎপদা লমজিংখ্রে। ভারত শিনবা থুংনা মফম লাখ 3.5 হেনবদা য়োগ সঙ্গম থৌরমশিং অমুক্তা পাংথোকখ্রে। চহি অসিদা, য়োগ ৱিথ ফেমিলি অমসুং য়োগ অনপ্লগদকী মখাদা নহাশিংদা মীৎয়েং থম্বা থৌরাংশিংগুম্বা অখন্নবা কম্পিতিতিবশিং মাইগোভ অমসুং মাইভারতকুম্বা প্লেৎফোর্মশিংদা মীয়ামগী শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎনবা হৌদোকখ্রে।
চহি অসিগী থিম, "য়োগ ফোর ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ" অসিনা মীওইবা অমসুং গ্রহগী হকশেলগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদু ময়েক শেংহল্লি অমসুং ভারতকী " সর্ভে সন্তু নিরামায়া " (পুম্নমক অনাবদগী লাপথোকপা ওইরসনু) হায়বা ফিলোসোফীদা য়ুম্ফম ওইবা অপুনবগী মশা-মউ ফবগী মালেমগী ভিজন অদু ফোংদোক্লি। য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লী (UNGA) না জুন 21বু IDY ওইনা পাংথোক্নবা ভারতকী প্রপোজেল এদোপ্ত তৌরকপা 2015দগী হৌরগা, প্রধান মন্ত্রীনা ন্যু দিল্লী, চন্দীগর, লখনৌ, মাইসুরু, ন্যু য়োর্ক (UN হেদক্বাতর্স)তা IDY অসি মতম অদুদগী হৌনা মালেমগী ওইবা হকশেলগী ইহৌ অমা ওইরকখি।