Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the newly constructed headquarters of the Maharashtra Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (MACCIA) in Mumbai and participated in a state-level cooperative industrial conference
Transformative changes have occurred in the country’s industry, commerce, agriculture, and policymaking processes, with the entire economy becoming global today
Modi Ji has envisioned a Team India, as the development of India can only be achieved through the collaboration of states and the center, due to this constructive approach, the country is progressing significantly today
In this era of globalization, Chambers of Commerce across the country must work to further enhance their relevance and effectiveness
Due to changes in policy-making and tireless efforts in implementation, the global reputation of India’s passport has also improved
Maharashtra holds immense potential and is, in a way, a symbol and representative of the country’s industrial development
Under the leadership of PM Modi, the double-engine government is working to address the issues of Mumbai and its surrounding areas through projects worth more than ₹7 lakh crore
MACCIA is actively engaging with the government by demanding policies, laws, and infrastructure development to meet future needs, and by bringing attention to the issues faced by trade, industries, and agriculture
20 JUN 2025 8:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the newly constructed headquarters of the Maharashtra Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (MACCIA) in Mumbai and participated in a state-level cooperative industrial conference. On this occasion, Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that everything Shri Seth Walchand Ji initiated in his lifetime not only pioneered in its field but also served industry, society, Maharashtra, and the nation for years. He noted that Shri Seth Walchand Ji was an industrialist who, alongside developing his companies, paid attention to what the country needed. Shri Shah stated that when a visionary rises above personal interests to lay the foundation for something, they surely receive divine blessings. For any institution to continue functioning for 100 years and celebrate its centenary is a matter of pride for both the institution and society.
Shri Amit Shah said that when an institution completes 100 years, its traditions, rules, and methods often become outdated, but this centenary year is not only a moment of pride for all and is also an opportunity for introspection. He noted that today, transformative changes have occurred in the fields of industry, commerce, and agriculture in the country, alongside changes in the policymaking process, with the entire economy now being global. He said that due to changes in policy-making and tireless efforts in implementation, the global reputation of India’s passport has also increased. It is time for Chambers of Commerce, Industry, and Agriculture across the country to introspect on their operations. Shri Shah emphasized that professional institutions should be engaged to review and enhance the working methods and utility of chambers in alignment with changes in the country’s economy, policymaking processes, state legislatures, Parliament, and the global economy.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today we have become the fourth-largest economy in the world. This chamber has witnessed a significant period of transformation — a time when we did not make our own decisions but were dependent on the laws made by the parliament of another country. He said that from that day to today, we have become the fourth-largest economy in the world, surpassing those who ruled over us for 200 years. Shri Shah said that keeping future needs in mind, MACCIA is using its vision to demand policies, laws, and infrastructure development from the government and is working to make the government aware of the issues faced by trade, industries, and agriculture.
Union Home Minister said that Maharashtra holds immense potential and, in a way, is a symbol and indicator of the country’s industrial development. That is why Mumbai has earned the honour of being the financial capital of India. He said that Maharashtra has left no stone unturned in contributing to the nation’s development. However, our double-engine government has worked to infuse Maharashtra with renewed energy and to foster farsightedness. Shri Shah said that under the leadership of PM Modi, the double-engine government is implementing projects worth over ₹7 lakh crore to address the problems of Mumbai and its surrounding areas. He said that today, Maharashtra has the largest economy in the country, receives the highest amount of FDI — accounting for 39% of the total inflow — and attracts the most foreign tourists. Maharashtra also has the highest number of startups, with a 25% share of the country’s total startups. He further mentioned that India’s largest port is going to be built in Vadhavan, Maharashtra. The highest number of income tax returns filed by mothers and sisters is in Maharashtra, and the state has become the leading one in the bullet train project.
Shri Amit Shah said that between 2004 and 2014, Maharashtra received ₹1.91 lakh crore in devolution and grant-in-aid, whereas Prime Minister Modi allocated ₹7.82 lakh crore to the state between 2014 and 2024. The Modi government has undertaken numerous initiatives across all sectors in the country over the past 11 years and brought several changes in policy-making. He said that the Modi government not only formulated policies but also worked tirelessly to implement them effectively. Prime Minister Modi has envisioned the concept of "Team India," as the development of the nation can only be achieved through the joint efforts of both the Centre and the States. He stated that because of this spirit of cooperation and constructive mindset, the country is progressing rapidly today.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଆଣ୍ଡ ଏଗ୍ରିକଲଚର (ଏମଏସିସିଆଇଏ) ର ନବନିର୍ମିତ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଦେଶର ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ସମଗ୍ର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହୋଇଛି
ମୋଦିଜୀ ଏକ ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ଭାରତର ବିକାଶ କେବଳ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରର ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ, ଏହି ଗଠନମୂଳକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଆଜି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କରୁଛି
ଜଗତୀକରଣର ଏହି ଯୁଗରେ ସାରା ଦେଶରେ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ
ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଭାରତର ପାସପୋର୍ଟର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି, ଆଇନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦାବି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରି ଏମଏସିସିଆଇଏ ସରକ
20 JUN 2025 8:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଆଣ୍ଡ ଏଗ୍ରିକଲଚର (ଏମଏସିସିଆଇଏ) ର ନବନିର୍ମିତ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଶେଠ ୱାଲଚାନ୍ଦ ଜୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ ଯାହା କିଛି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ତାହା କେବଳ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲା, ବରଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଶିଳ୍ପ, ସମାଜ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଶେଠ ୱାଲଚାନ୍ଦ ଜୀ ଜଣେ ଶିଳ୍ପପତି ଥିଲେ, ଯିଏ ନିଜର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଉଠି କୌଣସି ଜିନିଷର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଥାନ୍ତି। କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପରମ୍ପରା, ନିୟମ ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରାୟତଃ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ କେବଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନୁହେଁ, ଏହା ଆତ୍ମ ବିଶ୍ଳେଷଣର ଏକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସମଗ୍ର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଭାରତର ପାସପୋର୍ଟର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସାରା ଦେଶରେ ଚାମ୍ବର୍ସ ଅଫ୍ କମର୍ସ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା, ସଂସଦ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାମ୍ବରଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଉପଯୋଗିତାକୁ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପେସାଦାର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ। ଏହି ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି-ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଜେ ନେଇନଥିଲୁ, ବରଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ପଛରେ ପକାଇଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ଉପରେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏମଏସିସିଆଇଏ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ନୀତି, ଆଇନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉପଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ସରକାରଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ସୂଚକ। ସେଥିପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ରାଜଧାନୀ ହେବାର ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିନାହିଁ। ତଥାପି, ଆମର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଯାହା ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର ଏଫ୍‍ଡିଆଇ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଯାହାକି ମୋଟ ନିବେଶର ୩୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ସର୍ବାଧିକ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ମୋଟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ୍ ବନ୍ଦର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବଧବନରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରହିଛି ଏବଂ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୯୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ସହାୟତା ଅନୁଦାନ ମିଳିଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟକୁ ୭ ଲକ୍ଷ ୮୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ। ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର କେବଳ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିନଥିଲେ, ବରଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ "ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସହଯୋଗର ଏହି ଭାବନା ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ମାନସିକତା କାରଣରୁ ଦେଶ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।