ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
নিৰ্বাচন আয়োগে ভি. টি. আৰ. শ্বেয়াৰিং প্ৰক্ৰিয়া উন্নত কৰিব
03 JUN 2025 5:21PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে এতিয়া আনুমানিক ভোটগ্ৰহণৰ শতাংশৰ ধাৰা সময়মতে আপডেট কৰিবলৈ এক সুশৃংখলিত, প্ৰযুক্তি-চালিত ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই নতুন প্ৰক্ৰিয়াটোৱে পূৰ্বৰ হতেৰে প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত পদ্ধতিৰ সৈতে জড়িত সময়ৰ ব্যৱধান যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে। এই পদক্ষেপটো সময়মতে ৰাজহুৱা যোগাযোগ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আয়োগৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ, যাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত প্ৰায়েই মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে বিভিন্ন অনুষ্ঠানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে।
১৯৬১ চনৰ নিৰ্বাচন পৰিচালনা বিধিৰ অধিনিয়ম ৪৯ এছৰ বিধিগত পৰিকাঠামোৰ অধীনত, প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলে (পি. আৰ. '.) প্ৰাৰ্থীসকলে মনোনীত কৰা আৰু ভোটদান সমাপ্ত হোৱাৰ সময়ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত উপস্থিত থকা পোলিং এজেণ্টসকলৰ ওচৰত লিপিবদ্ধ কৰা ভোটৰ বিশদ বিৱৰণ থকা প্ৰ-পত্ৰ ১৭ চি দাখিল কৰিব লাগিব। যদিও এই আইনী প্ৰয়োজনীয়তা অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে, ভি. টি. আৰ. এপটো উন্নীত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সুবিন্যস্ত কৰা হৈছে, যি জনসাধাৰণক আনুমানিক ভোটদানৰ শতাংশৰ প্ৰৱণতাৰ বিষয়ে অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে এক সুবিধাজনক, অবিধিগত ব্যৱস্থা হিচাপে বিকশিত হৈছিল।
এই নতুন পদক্ষেপৰ অধীনত, প্ৰতিটো ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ প্ৰিজাইডিং বিষয়াজনে (পি. আৰ. '.) এতিয়া ভোটদানৰ দিনা প্ৰতি দুঘণ্টাৰ মূৰে মূৰে নতুন ই. চি. আই. নেট এপত পোনপটীয়াকৈ লিপিবদ্ধ কৰিব, যাতে আনুমানিক ভোটদানৰ ধাৰা উন্নীতকৰণৰ সময়ৰ ব্যৱধান হ্ৰাস পায়। ইয়াক সমষ্টি পৰ্যায়ত স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে একত্ৰিত কৰা হ'ব। আনুমানিক ভোটগ্ৰহণৰ শতাংশৰ ধাৰাসমূহ পূৰ্বৰ দৰেই প্ৰতি দুঘণ্টাৰ মূৰে মূৰে প্ৰকাশ কৰা হব। উল্লেখযোগ্য যে ভোটাৰৰ উপস্থিতিৰ তথ্য এতিয়া ভোটগ্ৰহণ সমাপ্ত হোৱাৰ লগে লগে পি. আৰ. '.-ই ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ এৰি যোৱাৰ আগতে ই. চি. আই. নেটত উপলব্ধ কৰিব, যাৰ ফলত বিলম্ব হ্ৰাস পাব আৰু সমষ্টি অনুসৰি ভোটদানৰ আনুমানিক শতাংশ নেটৱৰ্ক সংযোগ সাপেক্ষে ভোটদান শেষ হোৱাৰ পিছত আপডেট কৰা ভিটিআৰ এপত উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত হ’ব । য’ত মোবাইল নেটৱৰ্ক উপলব্ধ নহয়, তাত এই তথ্যসমূহ অফলাইনত দিব পাৰিব আৰু সংযোগ পুনৰুদ্ধাৰ হোৱাৰ পিছত অনলাইনত নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰিব। উন্নীত কৰা এই ভি টি আৰ এপ বিহাৰ নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে ই চি আই নেটৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিব।
ইয়াৰ পূৰ্বে ভোটাৰৰ ভোটদানৰ তথ্য খণ্ড বিষয়াসকলে হাতেৰে সংগ্ৰহ কৰিছিল আৰু ফোন কল, এছএমএছ বা মেছেজিং এপৰ ​​জৰিয়তে ৰিটাৰ্ণিং বিষয়াসকল (আৰঅ’)লৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল। এই তথ্য প্ৰতি দুঘণ্টাৰ মূৰে মূৰে সংগ্ৰহ কৰি ভোটাৰ টাৰ্ণআউট (ভিটিআৰ) এপত উপলব্ধ কৰোৱা হৈছিল। ভোটদানৰ শতাংশৰ ধাৰা গভীৰ নিশা বা পিছদিনা আহি পোৱা ভৌতিক অভিলেখৰ ভিত্তিত প্ৰায়ে কেইবাঘণ্টাৰ পিছত উন্নীত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ৪-৫ ঘণ্টা বা তাতকৈ অধিক পলম হৈছিল আৰু কিছুমান লোকৰ মাজত ভুল ধাৰণাৰ সৃষ্টি হৈছিল।

Election Commission
Election Commission to upgrade VTR sharing process
03 JUN 2025 5:21PM by PIB Delhi
The Election Commission of India is now introducing a streamlined, technology-driven system to provide timely updates on the approximate voter turnout percentage trends. This new process significantly reduces the time lag associated with the earlier manual reporting methods. The initiative aligns with the Commission’s commitment to ensure timely public communication, which has often been underlined by the Chief Election Commissioner, Shri Gyanesh Kumar on various occasions.
Under the statutory framework of Rule 49S of the Conduct of Elections Rules, 1961, Presiding Officers (PROs) are required to furnish Form 17C, detailing the account of votes recorded, to polling agents, who are nominated by the candidates and are present at the polling station at the close of poll. While this legal requirement remains unchanged, the process of updating the VTR App, which had evolved as a facilitative, non-statutory mechanism to keep the public informed of the approximate voter turnout percentage trends is being streamlined to ensure faster updation.
Under this new initiative, the Presiding Officer (PRO) of each polling station, will now be directly entering voter turnout on the new ECINET App every two hours on polling day in order to reduce the time lag in the updation of the approximate polling trends. This will be automatically aggregated at the constituency level. The approximate voting percentage trends will continue to be published every two hours as before. Notably, voter turnout data will now be entered into ECINET by PROs immediately after the close of poll, before they leave the polling station which will reduce the delays and ensure that the approximate percentage of votes polled would be available on the updated VTR App constituency-wise after the close of polls subject to network connectivity. Where mobile networks are unavailable, entries can be made offline and synced once connectivity is restored. This updated VTR App will become an integral part of ECINET before the Bihar elections.
Previously, voter turnout data was collected manually by Sector Officers and relayed to Returning Officers (ROs) via phone calls, SMS, or messaging apps. This information was aggregated every two hours and uploaded to the Voter Turnout (VTR) App. The polling percentage trends were often updated hours later, based on physical records arriving late in the night or even the next day, leading to delays of 4–5-hours or more leading to misperceptions by some.