প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-৭ সন্মিলনৰ আঁৰত জাৰ্মানীৰ চেন্সেলৰৰে মিলিত প্ৰধানমন্ত্ৰী
18 JUN 2025 1:48AM by PIB Guwahati
কানাডাৰ কানানাস্কিছত অনুষ্ঠিত জি-৭ সন্মিলনৰ আঁৰত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জাৰ্মানী ফেডাৰেল ৰিপাব্লিকৰ চেন্সেলৰ মহামহিম ফ্ৰেড্ৰিখ মাৰ্জৰ সৈতে মিলিত হয়। ২০২৫-ৰ মে’-ত চেন্সেলৰ মাৰ্জে কাৰ্য্যভাৰ গ্ৰহণৰ পিছত এয়া আছিল দুয়োগৰাকী নেতাৰ প্ৰথম সাক্ষাৎ। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰ্বাচনত জয়লাভ আৰু কাৰ্য্যভাৰ গ্ৰহণৰ বাবে চেন্সেলৰগৰাকীক অভিনন্দন জনায়। যোৱা সপ্তাহত আহমেদাবাদত সংঘটিত মৰ্মান্তিক বিমান দুৰ্ঘটনাটোক লৈ জাৰ্মান চৰকাৰে শোক প্ৰকাশৰ বাবেও তেখেতে গভীৰ শলাগ লয়।
নেতাদ্বয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ গতি বৃদ্ধিক লৈ সন্তোষ প্ৰকাশেৰে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, সেউজ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব, সেউজ শক্তি, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, শিক্ষা আৰু ম’বিলিটিৰ মূল ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাক অধিক সুদৃঢ়কৰণৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰে। ভাৰত-জাৰ্মানী কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক গভীৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, কিয়নো এই সম্পৰ্কই ২৫ বছৰ অতিক্ৰমেৰে মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদে বিশ্ব শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ প্ৰতি এক বৃহৎ ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিছে বুলি কয়। এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰতৰ কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰতি জাৰ্মানীয়ে সংহতিৰ মনোভাৱ আৰু দৃঢ় সমৰ্থন প্ৰকাশৰ বাবে চেন্সেলৰ মাৰ্জক ধন্যবাদ জনায়।
নেতাসকলে আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিঘটনাৰাজি সন্দৰ্ভতো মত-বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পাৰস্পৰিকভাৱে সুবিধাজনক সময়ত ভাৰতলৈ চেন্সেলৰ মাৰ্জক আদৰণি জনাবলৈ পাব বুলি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Chancellor of Germany on the sidelines of G7 Summit
17 JUN 2025 11:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today met with the Chancellor of the Federal Republic of Germany, H.E. Mr. Friedrich Merz, on the sidelines of the G7 Summit in Kananaskis, Canada. This was the first meeting between the two leaders since Chancellor Merz assumed office in May 2025. Prime Minister congratulated the Chancellor on his victory in the elections and his assumption of office. He also expressed deep appreciation for German Government’s condolences on the tragic plane crash in Ahmedabad last week.
The leaders expressed happiness at the sustained momentum in the bilateral relationship and reaffirmed their commitment to further strengthen cooperation in key areas of trade and investment, defence and security, green and sustainable development partnership, green energy, technology, innovation, education and mobility. Both sides agreed to further deepen and diversify the India-Germany Strategic Partnership, as it marks the milestone of completion of 25 years.
The two leaders agreed that terrorism constitutes a major threat to peace & stability in the world. In this regard, Prime Minister thanked Chancellor Merz for Germany’s strong expression of solidarity with and support to India’s actions in the fight against terrorism.
The leaders also exchanged views on important regional and international developments. Prime Minister conveyed that he looked forward to welcoming Chancellor Merz in India at a mutually convenient time.