ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିନା ନିଅଣ୍ଟରେ ୯ ଜୁନ୍, ୨୦୨୫ରେ ୨୪୧ ଗିଗାୱାଟ ସର୍ବାଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାହିଦା ସଫଳତାର ସହ ପୂରଣ କରିଛି ଭାରତ: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ଭାରତ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ନିଜର ସର୍ବାଧିକ ୩୪ ଗିଗାୱାଟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ୨୯.୫ ଗିଗାୱାଟ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
୩୦ ଗିଗାୱାଟ୍‌ ଭିଜିଏଫ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ; ବ୍ୟାଟେରୀ ଇନ୍ଧନ ଭଣ୍ଡାରଣ ଦିଗରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ
୨୦୩୪ ସୁଦ୍ଧା ଅଲ୍ଟ୍ରା-ହାଇ ଭୋଲଟେଜ୍‌ ଏସି ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ ସିଷ୍ଟମକୁ ଭାରତର ଗ୍ରୀଡକୁ ନୂଆ ଆକାର ଦେବ
ବିଦ୍ୟୁତ ସଞ୍ଚାରଣ ଲାଇନ ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ବଢ଼ିଛି
ଭଣ୍ଡାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ଭଣ୍ଡାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆଇଏସଟିଏସ ଛାଡ଼ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
10 JUN 2025 6:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଇବା ସରକାର ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଘରକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶ ନିଜର ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରି ଏକ ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଭାରତ ଜୁନ୍, ୨୦୨୫ରେ ୨୪୧ ଗିଗାୱାଟ ସର୍ବାଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାହିଦା ସଫଳତାର ସହ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି ସଫଳତା ଦେଶର ସୁଦୃଢ଼ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପିକ୍‌ ସର୍ଟେଜ୍‌ ବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଚାହିଦା ସମୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଅଣ୍ଟ ଶୂନ୍ୟ ରହିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ସମୟରେ ଭାରତ ଯଥେଷ୍ଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏକୀକରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ ଜାରି ରହିଥିବା ୧୩.୨ ଗିଗାୱାଟ ଘଣ୍ଟାର ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ବିଇଏସଏସ) ବ୍ୟତୀତ ୩୦ ଗିଗାୱାଟ୍‌ ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟା ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ବିଇଏସଏସ) ପାଇଁ ଭାଏବଲିଟି ଗ୍ୟାପ୍‌ ଫଣ୍ଡିଂ ବା ବ୍ୟବହାରିକତା ଅନ୍ତର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ (ବିଜିଏଫ) ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି। ୫,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ବିଇଏସ୍ଏସ୍ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରି ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ୩୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଆଇଏସଟିଏସ୍) ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼କୁ ୨୦୨୮ ଜୁନ୍ ୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏହି ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଆବଣ୍ଟିତ ପମ୍ପ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ଉପକୃତ କରିବ। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭଣ୍ଡାରଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସଞ୍ଚାରଣ ଲାଇନର ବ୍ୟବହାରକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଶ୍ରୀ ମନୋହରଲାଲ କହିଛନ୍ତି, ଅଲ୍ଟ୍ରା ହାଇ ଭୋଲଟେଜ୍‌ ଅଲ୍ଟରିଂ କରେଣ୍ଟ (ୟୁଏଚଭି ଏସି) ସଞ୍ଚାରଣ ସିଷ୍ଟମ ଲାଗୁ ହେବା ଫଳରେ ଭାରତ ନିଜର ବିଦ୍ୟୁତ ସଞ୍ଚାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ। ୨୦୩୪ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ନଅଟି ୧୧ଶହ କେ.ଭି. ଲାଇନ ଏବଂ ଦଶଟି ସବଷ୍ଟେସନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଏଥିସହିତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶକ୍ତି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ୫୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗମନାଗମନ ଲାଇନ୍ ବିଛାଇବା ଲାଗି ବ୍ୟବହୃତ ଜମି ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଇଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ୱେ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସହଜ ହୋଇପାରିବ। ଟାୱାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଜମିର ମୂଲ୍ୟର ୮୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବଂ ରାଇଟ ଅଫ୍ ୱେ (ଆରଓଡବ୍ଲୁ) କରିଡର ପାଇଁ କ୍ଷତିପୂରଣ ୧୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜମିର ମୂଲ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ହରିୟାଣା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ନୂତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ବିଳମ୍ବିତ ଦେୟ ସରଚାର୍ଜ (ଏଲପିଏସ) ନିୟମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଞ୍ଚାରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଲାଗି ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଥିବା ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ଅବଶୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପ୍ରସାରଣ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ଦେଶ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ୩୪ ଗିଗାୱାଟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିଛି। ଏଥିରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଯୋଗଦାନ ୨୯.୫ ଗିଗାୱାଟ୍ ରହିଛି। ୨୦୧୪ରେ ୨୪୯ ଗିଗାୱାଟରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଦେଶର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୭୨.୫ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସଞ୍ଚାରଣ କ୍ଷମତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି କାରଣରୁ ଦେଶର ଜାତୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ନିଅଣ୍ଟ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ୦.୧ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ୨୦୧୩-୧୪ରେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ୪.୨ ପ୍ରତିଶତ ନିଅଣ୍ଟ ତୁଳନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧାରକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି।

Ministry of Power
India successfully met peak power demand of 241 GW on 9th June, 2025 with zero peak shortage: Shri Manohar Lal
India added its highest-ever generation capacity of 34 GW during 2024-25, with renewable energy accounting for 29.5 GW: Shri Manohar Lal
Big Push for Battery Energy Storage: 30 GWh VGF Scheme Launched
Ultra-High Voltage AC Transmission System to Reshape India's Grid by 2034
Compensation for Power Transmission Lines Increased
Boost for Storage: ISTS Waiver Extended for Storage Projects
10 JUN 2025 6:22PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Manohar Lal highlights 11 years of transformative growth in power sector in a press conference in New Delhi today.
Union Minister Shri Manohar Lal said that it is our goal to make power accessible to everyone and at all times and the government is aiming for 100% electrification of households across the country. Union Minister Shri Manohar declared that India has become power sufficient meeting all its power demands and well on the path of power surplus country.
1. India Meets Peak Demand with Zero Shortage
Union Minister Shri Manohar Lal informed that demonstrating remarkable growth and resilience, India successfully met peak power demand of 241 GW on 9th June, 2025.
This achievement, underscores the nation's robust power infrastructure, with zero peak shortage reported.
2. Big Push to Battery Energy Storage: VGF Scheme for 30 GWh Battery Storage
Shri Manohar Lal announced that in a massive push for energy security and renewable integration, the Ministry of Power has approved a Viability Gap Funding (VGF) scheme for 30 GWh of Battery Energy Storage Systems (BESS), in addition to the 13.2 GWh already underway.
This Rs 5,400 Crore scheme aims to attract Rs 33,000 Crore in investment, meeting the country's BESS requirement by 2028.
3. Boost for Storage: ISTS Waiver Extended for Storage Projects
Union Minister Shri Manohar Lal in the press conference stated that the waiver of Inter-State Transmission System (ISTS) charges for storage projects has been extended until 30th June, 2028, benefitting Pumped Storage Projects awarded and Battery Energy Storage Systems commissioned before this date.
This extension is crucial for meeting India's growing storage needs and optimising the utilisation of transmission lines.
4. UHV AC Transmission System to Reshape India's Grid by 2034
Shri Manohar Lal said that India is set to revolutionize its power transmission with the rollout of an Ultra High Voltage Alternating Current (UHV AC) Transmission System.
Nine 1100 kV lines and ten substations have been identified for development by 2034, with testing facilities under development by the Central Power Research Institute. Investment would be Rs 53,000 Cr
5. Compensation for Power Transmission Lines Increased
Shri Manohar Lal said that in a landmark move, the central government has increased the compensation for land used in laying transmission lines to ease the Right of Way issues.
Compensation for the tower area has jumped from 85% to 200% of the land value, and for the Right of Way (RoW) corridor from 15% to 30%, directly linking land value to market rates. Haryana and Delhi have already adopted the new guidelines issued on March 21, 2025.
6. More Private Investments in State Transmission Grids
In a move set to attract more private investment and ensure financial discipline, the Late Payment Surcharge (LPS) Rules have been expanded to include Intra-State Transmission Systems. This crucial reform, previously applied only to Inter-State Transmission Systems, aims to expand the Intra-State Transmission networks to absorb Renewable Electricity.
7. India Adds Historic 34 GW Generation Capacity in FY25, Led by Renewables
Shri Manohar Lal also stated that in an unprecedented feat, India added its highest-ever generation capacity of 34 GW during 2024-25, with renewable energy accounting for 29.5 GW. The nation's total installed capacity now stands at 472.5 GW, up from 249 GW in 2014.
8. 250 MW Tehri Pumped Storage Project (PSP) Commissioned
Adding flexibility to the grid, 250 MW first unit of Tehri Pumped Storage Project (PSP) in Uttarakhand has been commissioned. This project will help in managing peak demand and integrating renewable energy.
9. Energy Shortages Plummet to Record Low of 0.1% Nationally
A testament to significant additions in generation and transmission capacities, India's national energy shortage has drastically reduced to a mere 0.1% as of April 2025. This marks a monumental improvement from the 4.2% shortage experienced in 2013-14, ensuring greater power availability for all.
Click here for complete details