ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବିଶ୍ୱ ସିଇଓ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗଦାନ କରିବେ
ସ୍ୱିଡେନରେ ଭାରତ-ସ୍ୱିଡିସ୍ ମିଳିତ ଆର୍ଥିକ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ କମିଶନର ୨୧ତମ ଅଧିବେଶନର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
09 JUN 2025 1:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ୯ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନ ଗସ୍ତର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଗସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ରଣନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଦୃଢ଼ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ୟୁରୋପର ଦୁଇଟି ସବୁଠାରୁ ନବସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଉଭୟ ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପ ନେତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂଗଠନ ସହିତ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋୟଲଙ୍କ ବୈଠକଗୁଡ଼ିକ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଗସ୍ତ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସିଇଓ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରିବେ। ଯାତ୍ରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଫାର୍ମା , ଜୀବନ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରିସିସନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ/ମେସିନ୍ ଟୁଲ୍ସ/ହାଇ-ଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱିସ୍ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ରଗତ ବୈଠକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ICAI ଜୁରିଚ୍ ଚାପ୍ଟର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବେ ମନ୍ତ୍ରୀ । ଫେଡେରାଲ୍ କାଉନସିଲର ଗାଏ ପାର୍ମେଲିନଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱିସ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ୱାନ-ଅନ-ୱାନ ବୈଠକ । ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସହଯୋଗ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ। ସ୍ୱିସ୍ମେମ୍ ଶିଳ୍ପ ଦିବସ, ସ୍ୱିସ୍ ମେକାନିକାଲ୍ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ (MEM) ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ-EFTA ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (TEPA) ରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ।
ସ୍ୱିଡେନରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ବେଞ୍ଜାମିନ୍ ଦୌସାଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ-ସ୍ୱିଡିସ୍ ଆର୍ଥିକ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମିଳିତ କମିଶନ (JCEISC) ର ୨୧ ତମ ଅଧିବେଶନରେ ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ବେଞ୍ଜାମିନ୍ ଦୌସା ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ହାକାନ୍ ଜେଭ୍ରେଲଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିବାର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି। ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ବିଦ୍ୟମାନ ଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆଲୋଚନା ଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ପ୍ରମୁଖ ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତ - ସ୍ୱିଡେନ୍ ବ୍ୟବସାୟ ନେତାଙ୍କ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ୱିଡିସ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ୱାନ-ଅନ-ୱାନ ବୈଠକ ସାମିଲ ହେବ। ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱିଡେନ୍ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ । ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ନବସୃଜନ, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏରିକ୍ସନ୍, ଭଲଭୋ ଗ୍ରୁପ୍, IKEA, ସାଣ୍ଡଭିକ୍, ଆଲଫା ଲାଭଲ୍ ଏବଂ SAAB ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆଗ୍ରହୀ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ପିୟୁଷ ଗୋୟଲ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ସହ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।ଲୋକ-ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବେ ଏବଂ ଭାରତ-ସ୍ୱିଡେନ୍ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବେ ମନ୍ତ୍ରୀ ।
ଏହି ଗସ୍ତ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତାର ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ନବସୃଜନ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଉଚ୍ଚ-ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାରେ ପରିଣତ କରିବା ହେଉଛି ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
sws

Ministry of Commerce & Industry
Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal Commences Official Visit to Switzerland and Sweden to Strengthen Economic and Trade Partnerships
Shri Goyal to Engage with Global CEOs and Industry Leaders in Switzerland to Boost Bilateral Trade and Investment
Union Minister to Co-Chair 21st Session of Indo-Swedish Joint Commission for Economic, Industrial and Scientific Cooperation in Sweden
09 JUN 2025 1:00PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, commenced his official visit to Switzerland on 9th June 2025, as part of his ongoing visit to Switzerland and Sweden from 9–13 June 2025. This visit underscores India’s steadfast commitment to deepening strategic and economic partnerships with key European nations, advancing robust trade and investment ties, and supporting a shared vision for resilient global growth.
The visit marks a key milestone in enhancing India's engagement with two of Europe’s most innovative economies. Minister Goyal’s meetings are designed to facilitate high-impact interactions with senior government officials, industry leaders, and business associations in both countries.
The visit commenced in Switzerland today, where the Minister will engage with global CEOs and prominent industry leaders to explore opportunities for strengthening bilateral trade and investment.The itinerary includes focused sectoral meetings with prominent Swiss industry leaders in areas such as Pharma and Life Sciences, and Precision Engineering/Machine Tools/High-tech Manufacturing. The Minister will also connect with the ICAI Zurich Chapter and interact with Indian media. A significant highlight will be meeting with Federal Councillor Guy Parmelin fostering strong trade and diplomatic ties.
A significant component of the high-level visit to Switzerland will include a series of one-on-one meetings with leading Swiss companies. Indian industry representatives will also participate in these crucial engagements, fostering direct dialogue and exploring specific collaboration opportunities. The day will also feature participation in the Swissmem Industry Day and a Business Round Table with the Swiss Mechanical and Electrical (MEM) Industry, where deliberations will focus on the potential and opportunities arising from the India-EFTA Trade and Economic Partnership Agreement (TEPA).
In Sweden, the Minister will co-chair the 21st Session of the Indo-Swedish Joint Commission for Economic, Industrial and Scientific Cooperation (JCEISC) with H.E. Benjamin Dousa, Minister for International Development Cooperation and Foreign Trade
During his visit the Minister is also scheduled to hold bilateral meetings with Mr. Benjamin Dousa, Minister for Foreign Trade, and Mr. Håkan Jevrell, State Secretary to the Minister of Development Cooperation and Foreign Trade. These deliberations are aimed to reinforce the existing robust economic relationship and identify new opportunities for growth, aligning with India's long-term economic objectives and global partnerships.
Key engagements will involve an India - Sweden Business Leaders' Round Table and one-on-one meetings with leading Swedish companies. These discussions will cover a wide range of industries where Sweden excels, including advanced manufacturing, innovation, green technologies, and sustainable solutions. Companies like Ericsson, Volvo Group, IKEA, Sandvik, Alfa Laval, and SAAB are among those with a significant presence or interest in enhancing ties with India.
Minister Goyal will also engage with the Indian diaspora and address media interactions, further strengthening the people-to-people connections and communicating the vision for the India-Sweden partnership.
This visit reflects the deepening alignment of strategic priorities between India and its European partners, aiming to translate high-level commitments into sustainable economic partnerships that foster innovation, resilience, and shared growth.