হেভী ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
সরকারনা স্কিম তু প্রমোৎ মেন্যুফেকচরিং ওফ ইলেক্ত্রিক পেসেঞ্জর কার্স ইন ইন্দিয়াগী কাংলোনশিং থোকখ্রে
স্কিম অসিনা EV পেসেঞ্জর কারশিংগী সেগমেন্তদা গ্লোবেল মেন্যুফেকচর্রদগী অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহল্লগনি অমসুং ই-ভেহিকলশিংগীদমক গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং দেস্তিনেসন অমা ওইনা ভারতপু প্রমোৎ তৌবদা মতেং পাংলগনি
02 JUN 2025 2:04PM by PIB Imphal
ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং (EV)দা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা পেসেঞ্জর কারশিংগী দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা মাংলোমদা চংশিল্লিবা স্কিম অমা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মরুওইবা খোংথাং অসি 2070 ফাওবদা নেৎ জিরো ফংনবা, সস্তেনেবিলিতী মোবিলিতী হেনগৎহন্নবা, শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা শাহৌ পীনবা অমসুং অকোইবগী ফীভমদা শোকহল্লিবা অসি হন্থহন্নবা ভারতকী নেস্নেলগী পান্দমগা চান্নৈ। মসি ভারতপু ওতোমোতিব মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনোবেসনগীদমক মালেমগী মরুওইবা মফম অমা ওইনা মপুং ফানা লিংখৎনবা দিজাইন তৌখি।
“স্কিম তু প্রমোৎ মেন্যুফেকচরিং ওফ ইলেক্ত্রিক পেসেঞ্জর কার্স ইন ইন্দিয়া” (SPMEPCI / স্কিম অসি)গী অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা কাংলোনশিংগী মতাংদা হেভি ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয় (MHI)না নোতিফিকেসন থোকখ্রে। MHIনা স্কিম অসিগী নোতিফিকেসন মার্চ 15, 2024দা থোকখি। স্কিম অসিগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না ইম্পোর্ত দ্যুতী হন্থহন্নবগীদমক ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী রেভিন্যু দিপার্তমেন্তনা 2024গী মার্চ 15দা নোতিফিকেসন থোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনশিং কৌনবগী নোতিস অথুবা মতমদা খঙহনগনি, মসিনা প্রোস্পেক্তিব এপ্লিকেন্তশিংনা ওনলাইন এপ্লিকেসনশিং সবমিৎ তৌবা য়াহনগনি।
স্কিম অসিনা মালেমগী EV মেনুফেকচর্রশিংদগী ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্নবা অমসুং EVশিংগী মেনুফেকচরিং দেস্তিনেসন অমা ওইনা ভারতপু প্রমোৎ তৌবদা মতেং পাংগনি। স্কিম অসিনা ভারতপু EVশিং পুথোকপদা মালেমগী মেপতা থম্বা, থবক পীবা অমসুং “মেক ইন ইন্দিয়া”গী পান্দম ফংবদা মতেং পাংগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা মালেমগী মেনুফেকচররশিংনা শেল থাদবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা, অয়াবা পীরবা এপ্লিকেন্তশিংনা এপ্লিকেসন এপ্রুভ তৌরবা তাংদগী চহি 5গী ওইনা য়ামদ্রবদা CIF ভেল্যু USD 35,000গী চাংদা 15%গী কস্তম দ্যুতীজ হন্থনা e-4Wগী কমপ্লিৎলি বিল্ত-ইন য়ুনিৎশিং (CBU) পুশিল্লকপা য়াহনগনি।
অয়াবা পীরবা এপ্লিকেন্তশিংনা স্কিম অসিগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না লুপা করোর 4,150গী মিনিমম ওইবা ইনভেস্তমেন্ত তৌগদবনি।
প্রেস কনফরেন্স অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ঐচ.দি. কুমারস্বামিনা হায়খি:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা, হেভি ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা পেসেঞ্জর কারশিংগী দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা মাংলোমদা চংশিল্লিবা স্কিম অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মরুওইবা খোংথাং অসি 2070 ফাওবদা নেৎ জিরো ফংনবা, সস্তেনেবিলিতী মোবিলিতী হেনগৎহন্নবা, শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা শাহৌ পীনবা অমসুং অকোইবগী ফীভমদা শোকহল্লিবা অসি হন্থহন্নবা ভারতকী নেস্নেলগী পান্দমগা চান্নৈ। মসি ভারতপু ওতোমোতিব মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইনোবেসনগীদমক মালেমগী মরুওইবা মফম অমা ওইনা মপুং ফানা লিংখৎনবা দিজাইন তৌখি।
স্কিম অসি ভারতপু ইলেক্ত্রিক ভেহিকল মেন্যুফেকচরিংগী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবগীদমক্তা স্ত্রেতেজিক ওইনা শেমগৎপনি। য়ামদ্রবদা লুপা করোর 4,150গী ইনভেস্তমেন্ত থ্রেশহোল্দগা লোয়ননা, মসিনা লৈবাক অসিদা মতম শাংনা মেন্যুফেকচরিংগী থবকশিং পায়খৎনবা মালেমগী অমসুং লৈবাক অসিগী মরুওইবা প্লেয়রশিংদা পোলিসী এনভাইরনমেন্ত অমা পীরি। কেলিব্রেৎ তৌরবা দ্যুৎ কন্সেসনশিং অমসুং ময়েক শেংনা মশক খঙদোক্লবা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন (DVA) গী মাইলস্তোনশিংগী খুত্থাংদা, স্কিম অসিনা অৱাংবা থাক্কী EV তেক্নোলোজীশিং পুথোকপা অমসুং লমদমসিগী ওইবা কেপাসিতীশিং শেমগৎপগী মরক্তা বেলেন্স অমা পুরকপা ঙমগনি।
দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসনগী পান্দমশিং থম্বা অসিনা স্কিম অসিনা 'মেক ইন ইন্দিয়া' অমসুং 'আত্মানির্ভর ভারত' ইনিসিএতিবশিংবু মখা তানা পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিগা লোয়ননা গ্লোবেল অমসুং দোমেস্তিক কম্পনী অনিমকপু ভারতকী গ্রীন মোবিলিতী রিভোলুসনদা এক্তিব পার্তনর ওইনবা শক্তি পীরগনি”।
কস্তম দ্যুতীগী কান্নবশিং:
• অয়াবা পীরবা এপ্লিকেন্তশিংনা গ্লোবেল গ্রুপ কম্পনীশিংনা পুথোকপা e-4Wগী CBUশিং য়ামদ্রবদা CAIF ভেল্যু দোল্লর 35,000 ওইদুনা এপ্লিকেসন এপ্রুভ তৌবগী তাংদগী চহি 5গী ওইনা 15%গী কস্তম দ্যুতীদা হন্থনা পুশিল্লকপা য়াগনি।
• মথক্তা পনখ্রিবা হন্থরবা দ্যুতীজ রেৎকী মখাদা e-4W মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা চহিগী ওইনা 8,000 ওইগনি। শীজিন্নদ্রবা চহিগী ওইবা ইম্পোর্ত লিমিৎশিং অদু কেরীওভর তৌবদা অয়াবা পীগনি।
• স্কিম অসিগী মখাদা EVশিং ইম্পোর্ত তৌগদবা খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং অসি ফোর্গোন তৌবা অপুনবা দ্যুতীজ অদু মখাদা পীরিবশিং অসিগী মনুংদগী খ্বাইদগী হন্থবদুদা লিমিতেৎ ওইগনি:
1. এপ্লিকেন্ত অমগী খ্বাইদগী ৱাংবা দ্যুতী ফোর্গোন অসি (লুপা করোর 6,484দা লিমিতেদ ওইবা) নত্ত্রগা
ii. এপ্লিকেন্তকী কম্মিত তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত (মিনিমম ওইনা লুপা করোর 4150)
• ফোর্গোন তৌগদবা অপুনবা দ্যুতী অসি লুপা করোর 6,484 নত্ত্রগা স্কিম অসিগী মখাদা শেল থাদখিবা অদুদগী হন্থবখক্তদা লিমিতেদৎ ওইগনি।
• ইনভেস্তমেন্ত:
চহি অহুমগী ৱিন্দো মনুংদা ভারত্তা মিনিমম ইনভেস্তমেন্ত কমিৎমেন্ত
লুপা করোর 4,150 (চাউরাক্না USD 500 মিলিয়নগা মান্নৈ)
ওপরেসনশিং হৌবা
এপ্লিকেন্ত অদুনা এপ্লিকেসন এপ্রুভ তৌবা তাংদগী চহি 3গী মনুংদা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী শেম্বা অমসুং ইলিজিবল প্রদক্ত হায়বদি e-4W মেন্যুফেকচরিংগী ওপরেসনশিং হৌগদবনি।
চহি অহুমগী ৱিন্দো মনুংদা ভারত্তা মেক্সিমম ইনভেস্তমেন্ত কমিৎমেন্ত
লিমিৎ লৈতে
মেন্যুফেকচরিং তৌরিঙৈ মনুংগী দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন(DVA)গী ক্রাইতেরিয়া
MHI/ PMAনা অয়াবা পীরকপা নুমিৎতগী চহি 5গী মনুংদা য়ামদ্রবদা 25%গী DVA অসি চহি 3গী মনুংদা ফংগদবনি অমসুং য়ামদ্রবদা 50%গী DVA অসি ফংগদবনি।
• প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কিম ফোর ওতোমোবাইল অমসুং ওতো কম্পোনেন্ত (PLIওতো স্কিম) গী মখাদা থোকখিবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOP) অসি স্কিম অসিগী মখাদা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না ইলিজিবল প্রদক্তকী DVA এসেস তৌবদা শীজিন্নগনি।
• অয়াবা পীরবা এপ্লিকেন্তনা ভারত্তা পুথোকপা ইলিজিবল প্রদক্তকী DVAগী সর্তিফিকেসন অসি MHIনা অয়াবা পীরবা তেস্তিং এজেন্সীনা পাংথোক্কনি।
• ইলিজিবল প্রদক্তকী দোমেস্তিক মেনুফেকচরিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌগদবনি। করিগুম্বা স্কিম অসিগী মখাদা ব্রাউনফিল্দ প্রোজেক্ততা ইনভেস্তমেন্ত তৌরবদি, হৌজিক লৈরিবা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা ময়েক শেংনা ফিজিকেল দিমার্কেশন তৌগদবনি।
• অনৌবা প্লান্ত, মেছিনরী, ইক্বিপমেন্ত অমসুং এসোসিএতেদ য়ুতিলিতীশিং, ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত (ER&Dদা তৌবা এক্সপন্দিচর অসি ইলিজিবল ওইগনি।
• লমদা তৌবা এক্সপেন্দিচর অদু খন্নরোই। অদুম ওইনমক, মপুং ওইবা প্লান্ত অমসুং য়ুতিলিতীশিংগী বিল্দিংশিং অসি ‌কম্মিৎতেদ ইনভেস্তমেন্ত অদুগী 10%দগী হেনবা ওইদ্রবদি ইনভেস্তমেন্তগী শরুক অমা ওইনা লৌগনি।
• চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা তৌবা এক্সপেন্দিচর অসি কম্মিৎতেদ ইনভেস্তমেন্তগী খ্বাইদগী য়াম্বা চাদা 5 ফাওবা লৌগনি।
• বেঙ্ক গরেন্তী:
• মেনুফেকচরিং ফেসিলিতী শেম্বা, DVA ফংহনবা অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা পীরিবা কন্দিসনশিং ঙাক্না চৎনবগী এপ্লিকেন্তকী অচেৎপা ফিরেপ অদু স্কিম অসিগী মতমগী মনুংদা ফোর্গোন তৌগদবা অপুনবা দ্যুতী, নৎত্রগা লুপা করোর 4,150গী চাংগা মান্নবা ভারতকী ত্রেদ তৌরবা কম্মর্সিএল বেঙ্ক অমদগী বেঙ্ক গেরেন্তী অমনা শৌগৎকনি।
বেঙ্ক গেরেন্তী অসি স্কিম অসিগী মতমগী মনুংদা মতম পুম্নমক্তা চৎনবা য়াগনি।
• এপ্লিকেসন:
• নোতিস ইনভাইতিং এপ্লিকেসনশিংগী খুত্থাংদা এপ্লিকেসনশিং ফংনবগী মতম অসি নুমিৎ 120 (নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা) ওইগনি। মখা তানা, MHIনা এপ্লিকেসন ৱিন্দো অসি মথৌ তাবা মতমদা 15.03.2026 ফাওবা হাংদোকপা য়াগনি।
• এপ্লিকেসন ফোর্ম অদু ফাইল তৌরিঙৈদা এপ্লিকেসন ফী লুপা 5,00,000/-গী নন-রিফন্দ ওইবা শেনফম অমা এপ্লিকেসন ফী ওইনা পীগনি।
• স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনশিং কৌনবগী নোতিস অথুবা মতমদা থোক্নবা ৱাফম থম্লি। মসিনা ওইরক্লিবা এপ্লিকেন্তশিংনা ওনলাইন এপ্লিকেসনশিং সবমিৎ তৌবা য়াহনগনি। মথক্তা পনখ্রিবা নোতিস অসি হেভি ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা ফোংগনি।
তেবল-I
ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া:
• স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংনবগীদমক এপ্লিকেন্ত অদুনা মখাদা পীরিবা ক্রাইতেরিয়াশিং অসি মপুং ফাহনগদবনি:
পার্তিকুলরশিং
ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া
গ্লোবেল গ্রুপ* রেভিন্যু (ওতোমোতিব মেন্যুফেকচরিংদগী), এপ্লিকেসনগী মতম অদুদা খ্বাইদগী নৌবা ওদিৎ তৌরবা চহিগী ফাইনান্সিএল স্তেতমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা
য়ামদ্রবদা লুপা করোর 10,000
এপ্লিকেসনগী মতম অদুদা খ্বাইদগী নৌবা ওদিৎ তৌরবা চহিগী ফাইনান্সিএল স্তেতমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা কম্পনী নত্ত্রগা মসিগী গ্রুপ* কম্পনী(শিং) গী অপুনবা ইনভেস্তমেন্তশিং (গ্রোস ব্লোক)
য়ামদ্রবদা লুপা করোর 3,000
*গ্রুপ কম্পনীশিং হায়বসি অতোপ্পা কম্পনী অমদা হকথেংননা নত্রগা নাকোইননা চাদা 26 নৎত্রগা মসিদগী হেনবা ভোতিং রাইৎ শীজিন্নবা ঙম্বা কম্পনী অনি নৎত্রগা অমদগী হেনবা কম্পনীশিংবু খংনগনি।

Ministry of Heavy Industries
Government NotifiesGuidelines for Scheme to Promote Manufacturing of Electric Passenger Cars in India
The Scheme will enablefresh investments from Global Manufacturers in EV Passenger Cars segment and would help to promote India as a global manufacturing destination for e-vehicles.
02 JUN 2025 2:04PM by PIB Delhi
The Government of India, under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a forward-looking scheme to promote the domestic manufacture of passenger cars, with a special focus on electric vehicles (EVs). This landmark initiative is aligned with India’s national goals of achieving net zero by 2070, fostering sustainable mobility, driving economic growth, and reducing environmental impact. It is designed to firmly establish India as a premier global destination for automotive manufacturing and innovation.
Ministry of Heavy Industries (MHI) has issuedNotification regarding detailed guidelines for the “Scheme to Promote Manufacturing of Electric Passenger Cars in India” (SPMEPCI / the Scheme)MHI had issued the Scheme notification on 15th March 2024.The Department of Revenue, Ministry of Finance had also issued the notificationon 15th March 2024 for reduced import duties in line with the provisions of the Scheme. The Notice for inviting applications under the Scheme is proposed to be notified shortly, whereby the prospective applicants would be able to submit online applications.
The Schemeshall help toattract investments from global EV manufacturers and promote India as a manufacturing destination for e-vehicles. The Scheme will also help put India on the global map for manufacturing of EVs, generate employment and achieve the goal of “Make in India”.
To encourage the global manufacturers to invest under the Scheme, the approved applicants will be allowed to import Completely Built-in Units (CBUs) of e-4W with a minimum CIF value of USD 35,000 at reduced customs duty of 15% for a period of 5 years from the Application Approval Date.
Approved applicants would be required to make minimum investment of Rs. 4,150 crore in line with the provisions of the scheme.
During the press conference, Union Minister Shri H.D. Kumaraswamy said:
“Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Heavy Industries has approved a forward-looking scheme to promote the domestic manufacture of passenger cars, with a special focus on electric vehicles. This landmark initiative aligns with India’s national goals of achieving Net Zero by 2070, fostering sustainable mobility, driving economic growth, and reducing environmental impact. It is designed to firmly establish India as a premier global destination for automotive manufacturing and innovation.
The scheme is strategically crafted to position India as a global hub for electric vehicle manufacturing. With a minimum investment threshold of ₹4,150 crore, it provides an enabling policy environment for leading global and domestic players to establish long-term manufacturing footprints in the country. Through calibrated customs duty concessions and clearly defined domestic value addition (DVA) milestones, the scheme strikes a balance between introducing cutting-edge EV technologies and nurturing indigenous capabilities.
By mandating domestic value addition targets the scheme will further boost the ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’ initiatives, while empowering both global and domestic companies to become active partners in India’s green mobility revolution.”
Custom Dutybenefits:
• The approved Applicants will be allowed to import CBUs of e-4W manufactured by global Group Companies with a minimum CIF value of USD 35,000 at reduced customs duty of 15%for a period of 5 years from the Application Approval Date.
• The maximum number of e-4W allowed to be imported at the aforesaid reduced duty rate shall be capped at 8,000 nos. per year. The carryover of unutilized annual import limits would be permitted.
• The maximum number of EVs to be imported under this Scheme shall be such that the total duty foregone will be limited to the lower of the following:
1. The maximum duty foregone per Applicant (limited to Rs.6,484 crore), or
2. Committed investment of the Applicant (minimum Rs. 4150 crore).
• Total duty to be foregone shall be limited to lower of Rs. 6,484 crore or the Investment made under this Scheme.
• Investment:
Minimum Investment Commitment in India during a 3 year window
Rs. 4,150 crore (equivalent to approx. USD 500 Mn)
Commencement of Operations
TheApplicant is required to setup manufacturing facility and commence operations for manufacturing of Eligible product i.e. e-4W within a period of 3 years from Application Approval Date
Maximum Investment Commitment in India during a 3 year window
No Limit
Domestic Value Addition (DVA) criteria during manufacturing
Minimum DVA of 25% to be achieved within 3 years and minimum DVA of 50% to beachieved within 5 years from date of issuance ofapproval letter by MHI/ PMA
• The Standard Operating Procedure (SOP) issued under Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Automobile and Auto Component (PLI Auto Scheme) would be followed to assess the DVA of the Eligible Product as required under the Scheme.
• Certification of DVA of Eligible Product manufactured in India by the Approved Applicant would be done by testing agency(ies) approved by MHI.
• Investment should be made for domestic manufacturing of Eligible Product. In case the Investment under the Scheme is made on brownfield project, a clear physical demarcation with the existing manufacturing facility(ies) should be made.
• Expenditure incurred on new Plant, Machinery, Equipment and Associated Utilities, Engineering Research and Development (ER&D)would be eligible.
• The expenditure incurred on Land will not be considered. However, Buildings of the mainPlant and Utilities will be considered as part of the investment provided it does not exceed 10% of committed investment.
• Expenditure incurred on Charging Infrastructure would be considered upto maximum 5% of the committed investment.
• Bank Guarantee:
• The Applicant’s commitment to setup manufacturing facility(ies), achievement of DVA and compliance with conditions stipulated under the Scheme shall be backed by aBank Guarantee from a scheduled commercial bank in Indiaequivalent to the total duty to be forgone, or Rs4,150 crore, whichever is higher, during the scheme period.
The Bank Guarantee should be valid at all times during the tenure of the Scheme.
• Application:
• The window for receiving applications through the Notice Inviting Applications will be for a period of 120 days (or more). Further, MHI shall have the right to open the Application Window, as and when required till 15.03.2026.
• A non-refundable application fee Rs. 5,00,000/- will be payable by the Applicant while filing the Application Form.
• The Notice for inviting applications under the Scheme is proposed to be issued shortly, whereby the prospective applicants would be able to submit online applications. The above notice would be published on the website of Ministry of Heavy Industries.
Table-I
Eligibility Criteria:
• The Applicant will need to meet the following criteria to qualify and receive benefits under the Scheme:
Particulars
Eligibility Criteria
Global Group* Revenue (from automotive manufacturing), based on the latest audited annual financial statements at the time of application
Minimum Rs. 10,000 crore
Global Investment of Company or its Group* Company(ies) in fixed assets (gross block), based on the latest audited annual financial statements at the time of application
Minimum Rs. 3,000 crore
*Group Company(ies) shall mean two or more enterprises which, directly or indirectly, are ina position to exercise twenty-six percent or more of voting rights in the other enterprise.