आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले आन्ध्र प्रदेशमा राष्ट्रिय राजमार्ग एनएच-67 मा रहेको बडवेल-गोपावरम गाउँदेखि एनएच-16 मा रहेको गुरुविन्दपुडीसम्म डिजाइन-निर्माण-वित्त-सञ्चालन-हस्तान्तरण (डीबीएफओटी) मोडमा 4-लेन बडवेल-नेल्लोर राजमार्गको विकासलाई मञ्जुरी दियो
108.134 किलोमिटरको कुल लम्बाइको लागि कुल पूँजीगत लागत 3653.10 करोड रुपियाँ छ
28 MAY 2025 3:17PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा रहेको आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले आन्ध्र प्रदेश राज्यमा एनएच(67) मा डिजाइन-निर्माण-वित्त-सञ्चालन-स्थानान्तरण (डीबीएफओटी) मोडमा 3653.10 करोड रुपियाँको लागतमा 108.134 किलोमिटर लम्बाइको 4-लेन बडवेल-नेल्लोर करिडोरको निर्माणलाई अनुमोदन गरेको छ।
स्वीकृत बडवेल-नेल्लोर करिडोरले आन्ध्र प्रदेशका तीन औद्योगिक करिडोरहरू, अर्थात् विशाखापट्टनम-चेन्नई औद्योगिक करिडोर (भीसीआईसी) मा कोपार्थी नोड, हैदराबाद-बेङ्गलुरु औद्योगिक करिडोर (एचबीआईसी) मा ओर्वाकल नोड र चेन्नई-बेङ्गलुरु औद्योगिक करिडोर (सीबीआईसी) मा कृष्णपट्टनम नोडमा महत्त्वपूर्ण नोडहरूमा जडान प्रदान गर्नेछ। यसले देशको रसद प्रदर्शन सूचकाङ्क (एलपीआई) मा सकारात्मक प्रभाव पार्नेछ।
बडवेल नेल्लोर करिडोर वाईएसआर कडप्पा जिल्लाको अवस्थित राष्ट्रिय राजमार्ग एनएच-67 मा गोपावरम गाउँबाट शुरु हुन्छ र आन्ध्र प्रदेशको एसपीएसआर नेल्लोर जिल्लाको एनएच-16 (चेन्नई-कोलकाता) मा कृष्णपट्टनम पोर्ट जङ्क्शनमा समाप्त हुन्छ र चेन्नई-बेङ्गलुरु औद्योगिक करिडोर (सीबीआईसी) अन्तर्गत प्राथमिकता नोडको रूपमा पहिचान गरिएको कृष्णपट्टनम बन्दरगाहलाई रणनीतिक जडान पनि प्रदान गर्नेछ।
प्रस्तावित करिडोरले कृष्णपटनम बन्दरगाहसम्मको यात्रा दूरीलाई 142 किलोमिटरबाट 108.13 किलोमिटरले घटाउनेछ, जुन हालको बडवेल-नेल्लोर सडकको तुलनामा 33.9 किलोमिटरले घटाउनेछ। यसले यात्रा समय एक घण्टाले घटाउनेछ र इन्धन खपत कम गर्ने सन्दर्भमा उल्लेखनीय लाभ हासिल गर्ने कुरा सुनिश्चित गर्नेछ जसले गर्दा कार्बन फुटप्रिन्ट र वाहन सञ्चालन लागत (भीओसी) घट्नेछ। परियोजना पङ्क्तिबद्धता र सूचकांक नक्साको विवरण अनुलग्नक-1 मा संलग्न गरिएको छ।
108.134 किलोमिटर लामो यस परियोजनाले लगभग 20 लाख मानव-दिन प्रत्यक्ष रोजगारी र 23 लाख मानव-दिन अप्रत्यक्ष रोजगारी सिर्जना गर्नेछ। प्रस्तावित करिडोरको वरपर आर्थिक गतिविधिमा वृद्धि भएको कारणले यस परियोजनाले थप रोजगारीका अवसरहरू पनि सिर्जना गर्नेछ।
अनुलग्नक-1
परियोजना संरेखण तथा सूचकाङ्क मानचित्रको विवरण:
चित्र 1: प्रस्तावित करिडोरको सूचकाङ्क मानचित्र
चित्र 2: विस्तृत परियोजना संरेखण

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Development of 4-Lane Badvel- Nellore Highway from Badvel- Gopavaram Village on National Highway NH-67 to Guruvindapudi on NH-16 in Andhra Pradesh on Design-Build-Finance-Operate-Transfer (DBFOT) mode
Total capital cost is Rs.3653.10 crore for a total length of 108.134 km
28 MAY 2025 3:17PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the construction of 4-Lane Badvel-Nellore Corridor with a length of 108.134 km at a cost of Rs.3653.10 crore in state of Andhra Pradesh on NH(67) on Design-Build-Finance-Operate-Transfer (DBFOT) Mode.
The approved Badvel-Nellore corridor will provide connectivity to important nodes in the three Industrial Corridors of Andhra Pradesh, i.e., Kopparthy Node on the Vishakhapatnam-Chennai Industrial Corridor (VCIC), Orvakal Node on Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor (HBIC) and Krishnapatnam Node on Chennai-Bengaluru Industrial Corridor (CBIC). This will have a positive impact on the Logistic Performance Index (LPI) of the country.
Badvel Nellore Corridor starts from Gopavaram Village on the existing National Highway NH-67 in the YSR Kadapa District and terminates at the Krishnapatnam Port Junction on NH-16 (Chennai-Kolkata) in SPSR Nellore District of Andhra Pradesh and will also provide strategic connectivity to the Krishnapatnam Port which has been identified as a priority node under Chennai-Bengaluru Industrial Corridor (CBIC).
The proposed corridor will reduce the travel distance to Krishanpatnam port by 33.9 km from 142 km to 108.13 km as compared to the existing Badvel-Nellore road. This will reduce the travel time by one hour and ensure that substantial gain is achieved in terms of reduced fuel consumption thereby reducing carbon foot print and Vehicle Operating Cost (VOC). The details of project alignment and Index Map is enclosed as Annexure-I.
The project with 108.134 km will generate about 20 lakh man-days of direct employment and 23 lakh man-days of indirect employment. The project will also induce additional employment opportunities due to increase in economic activity in the vicinity of the proposed corridor.
Annexure-I
The details of Project Alignment and Index Map:
Figure 1: Index Map of Proposed Corridor
Figure 2: Detailed Project Alignment