ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ବିଦ୍ୟୁତଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ କୋଇଲା ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି (ଭାରତରେ କୋଇଲାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ଯୋଜନା) ନୀତିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର/ରାଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର/ସ୍ୱାଧୀନ ବିଦ୍ୟୁତଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ (ଆଇ.ପି.ପି.)ର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ୍‌ ବା ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତି ଅଧୀନରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
କ. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ/ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଅଧିସୂଚିତ ମୂଲ୍ୟରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗୀକରଣ: ୱିଣ୍ଡୋ-
ଖ. ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀକୁ ବିଜ୍ଞପିତ ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରିମିୟମରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗୀକରଣ: ୱିଣ୍ଡୋ-
ୱିଣ୍ଡୋ- (ଅଧିସୂଚିତ ମୂଲ୍ୟରେ କୋଇଲା):
1. ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଜେଭି) ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଟିପିପି) ଗୁଡ଼ିକୁ କୋଇଲା ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରହିବ।
2. ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୁପାରି କ୍ରମେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକୃତ ଏଜେନ୍ସିକୁ କୋଇଲା ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଣ୍ଟିତ କୋଇଲା ସଂଯୋଗକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ, ସ୍ୱାଧୀନ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦକ (ଆଇ.ପି.ପି.) ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ, ଯାହା ଟାରିଫ ଆଧାରିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ନିଲାମୀ (ଟି.ବି.ସି.ବି.) ମାଧ୍ୟମରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟୁତ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୦୩ର ଧାରା ୬୨ ଅନୁଯାୟୀ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି (ପିପି) ଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇପିପିଗୁଡ଼ିକ ଧାରା ୬୨ ଅନୁଯାୟୀ ପିପିଏ ଥିବା ନୂତନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ୱିଣ୍ଡୋ- (ବିଜ୍ଞପିତ ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରିମିୟମ):
ଯେକୌଣସି ଘରୋଇ କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଯାହାର ପିପିଏ କିମ୍ବା ଅଣ-ଅନୁବନ୍ଧିତ ଏବଂ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଯଦି ସେମାନେ ଚାହାଁନ୍ତି) ୧୨ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ୧୨ ମାସରୁ ୨୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ନିଲାମ ଆଧାରରେ କୋଇଲା ହାସଲ କରିପାରିବେ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି:
ଉପରୋକ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସି.ଆଇ.ଏଲ୍.)/ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟରୀଜ୍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏସ୍.ସି.ସି.ଏଲ୍.) କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯିବ। ଆହୁରି, ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ/କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ନିୟାମକ ଆୟୋଗମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଇପାରିବ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ:
1. ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ: ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତି ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଭାବନାରେ କୋଇଲା ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଠଟି ପାରାକୁ କେବଳ ଦୁଇଟି ୱିଣ୍ଡୋରେ ମ୍ୟାପ୍ କରାଯାଇଛି। ୱିଣ୍ଡୋ- (ବିଜ୍ଞାପିତ ମୂଲ୍ୟରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗୀକରଣ) ଏବଂ ୱିଣ୍ଡୋ- (ବିଜ୍ଞାପିତ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରିମିୟମରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗୀକରଣ)।
2. ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା: ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତି ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ/ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଚାହିଦା ଆଧାରରେ ସେମାନଙ୍କ କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକତା ଯୋଜନା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ।
• III. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଟିପିପି) ଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୁପାରି କ୍ରମେ ନାମାଙ୍କନ ଆଧାରରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗ ପାଇବା ଜାରି ରଖିବେଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୁପାରି ଆଧାରରେ ନାମାଙ୍କନ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଣ୍ଟିତ ଲିଙ୍କେଜକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ।
• IV. ୱିଣ୍ଡୋ-ରେ ପିପିଏର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ: ୱିଣ୍ଡୋ- ଅଧୀନରେ ସୁରକ୍ଷିତ କୋଇଲା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଦ୍ୟୁତକୁ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ପିପିଏ ଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମାପ୍ତ କରିଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ବିଦ୍ୟୁତ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ନମନୀୟତା ମିଳିପାରିବ।
1. ତାପଜ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ (ଆଇପିପି)/ଘରୋଇ ବିକାଶକାରୀଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା: ୧୨ ମାସରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅବଧି ସହିତ ପିପିଏ ସହିତ କିମ୍ବା ବିନା ନୂତନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନମନୀୟ ସଂଯୋଗକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଆଇପିପିଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ତାପଜ କ୍ଷମତା ଯୋଜନା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ତାପଜ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
• VI. କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ/ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ: ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ (ଆଇ.ସି.ବି.) ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୱିଣ୍ଡୋ- ଅଧୀନରେ ଆଇ.ସି.ବି. ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଆମଦାନୀ କୋଇଲା ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ବିକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜିତ ଲାଭ ଉପଯୁକ୍ତ ନିୟାମକ ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଭୋକ୍ତା/ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
1. ପିଟହେଡ୍‌ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ: ବ୍ରାଉନଫିଲ୍ଡ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତି ମୁଖ୍ୟତଃ ପିଟହେଡ୍ ସାଇଟରେ ଅର୍ଥାତ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ସ ନିକଟରେ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ତାପଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
2. ଲିଙ୍କେଜ୍‌ ବା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିବା: ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କୋଇଲାର 'ଅବତରଣ ମୂଲ୍ୟ' ହ୍ରାସ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୋଇଲା ଉତ୍ସକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯିବ। ଏହା କେବଳ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଗମ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଶେଷରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ମଧ୍ୟ କରିବ।
• IX. କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତର: ସଂଶୋଧିତ ଶକ୍ତି ନୀତିରେ ନୀତିରେ ସାମାନ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ତରରେ କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଆହୁରି, ପରିଚାଳନା/କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସଚିବ (ଶକ୍ତି), ସଚିବ (କୋଇଲା) ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ସି.ଇ.ଏ.ଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ "କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମିଟି" ଗଠନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
1. ବର୍ତ୍ତମାନର ଏଫ୍.ଏସ୍.ଏ. ଧାରକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନମନୀୟତା: ୱିଣ୍ଡୋ- ଅଧୀନରେ କୋଇଲାର ବାର୍ଷିକ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ ପରିମାଣ (ଏ.ସି.କ୍ୟୁ.) ର ୧୦୦% ରୁ ଅଧିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ରାଜିନାମା (ଏଫ୍.ଏସ୍.ଏ.) ଧାରକମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ପୁରୁଣା ନୀତି ଅଧୀନରେ ପ୍ରାପ୍ତ କୋଇଲା ସଂଯୋଗ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକମାନେ (କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ, ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ (ଆଇ.ପି.ପି.)) ନୂତନ ସଂଯୋଗ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂଶୋଧିତ ନୀତି ଅଧୀନରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ।
• XI. ବିଦ୍ୟୁତ ବଜାରରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ବଳକାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା: ଏହା ବିଦ୍ୟୁତ ବଜାରରେ କୋଇଲା ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଦ୍ୟୁତକୁ ବିକ୍ରି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ବିଦ୍ୟୁତ ବିନିମୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଦ୍ୟୁତର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ।
ଖର୍ଚ୍ଚଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
ସଂଶୋଧିତ ବିଦ୍ୟୁତ ନୀତି କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଲାଗୁ କରିବ ନାହିଁ।
ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା:
ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ର, ରେଳବାଇ, କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ/ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟାରୀଜ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ, ଅନ୍ତିମ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Revised SHAKTI (Scheme for Harnessing and Allocating Koyala Transparently in India) Policy for Coal Allocation to Power Sector
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved grant of fresh coal linkages to Thermal Power Plants of Central Sector/State Sector/ Independent Power Producers (IPPs). Following two windows have been proposed under the Revised SHAKTI policy:
1. Coal Linkage to Central Gencos/States at Notified price: Window–I
2. Coal Linkage to all Gencos at a Premium above Notified price: Window–II
Window-I (coal at notified price):
1. Existing mechanism for grant of coal linkage to Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) including Joint Ventures (JVs) & their subsidiary to continue.
2. Coal linkages to be earmarked to States and to an agency authorized by group of States as per existing mechanism, on the recommendation of Ministry of Power. Coal linkage earmarked to States may be utilized by States in its own Genco, Independent Power Producers (IPPs) to be identified through Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) or existing IPPs having Power Purchase Agreement (PPA) under Section 62 of the Electricity Act, 2003 for setting up of a new expansion unit having PPA under Section 62.
Window-II (premium over notified price):
Any domestic coal-based power producer having PPA or untied and also Imported coal-based power plants (if they so require) can secure coal on auction basis for a period upto 12 months or for the period of more than 12 months upto 25 years by paying premium above the notified price and providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
Implementation strategy:
Directions would be issued to Coal India Limited (CIL)/ Singareni Collieries Company Limited (SCCL) for implementation of the aforesaid decisions. Besides, the concerned Ministries and all the States shall also be apprised of the revised SHAKTI Policy for further dissemination to the concerned Departments / Authorities and also to the Regulatory Commissions.
Major impact, including employment generation potential:
1. Simplification of the linkage process: With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight paras, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business. Window-I (coal linkage at notified price) and Window-II (coal linkage at premium above notified price).
2. Caters to the dynamic coal requirement of the Power Sector: Revised SHAKTI Policy shall enable the Power Plants to plan for meeting their coal requirement depending upon their demand for Long-Term / Short – Term.
3. Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) shall continue to get coal linkage on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power, whereas, the linkages earmarked to the States on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power may be utilized by the States in the State Generating Company.
4. No requirement of PPA in Window-II: Requirement of PPA has been entirely done away for selling the electricity generated through the coal secured under Window-II, thereby providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
5. Enabling Independent Power Producers (IPPs)/Private Developers for thermal capacity addition: Allowing flexible linkage for new capacity addition with or without PPA with a tenure ranging from 12 months to 25 years will encourage IPPs to plan new thermal capacities, which will help in achieving the future thermal capacity addition.
6. Promote Coal Import Reduction/Substitution: Imported Coal Based (ICB) plants can secure domestic coal under Window-II, subject to the technical constraints of ICB plants, thereby reducing their import coal dependency. The benefits accrued, on account of import coal substitution, would be determined by Appropriate Regulatory Commission and passed on to the electricity consumers/beneficiaries.
• vii. Preference to ‘Pithead’ power plants: The revised SHAKTI Policy, besides supporting Brownfield expansion, will promote setting up of Greenfield Thermal Power Projects primarily at pithead sites i.e. nearer to the coal source.
1. Linkage Rationalization: With an aim to reduce the ‘landed cost’ of coal at thermal power plant end, coal source rationalization will be done. This will not only ease up railway infrastructure but would also ultimately result in reduced tariff for electricity consumers.
2. Delegation of power: – The revised SHAKTI Policy provides for delegation of powers for enabling minor changes, in the policy, at the level of concerned Ministries (MoC and MoP). Further, for dealing with operational/implementation issues, an “Empowered Committee” comprising of Secretary (Power), Secretary (Coal) and Chairperson, CEA is proposed.
3. Flexibility to Existing FSA holders: Participation of existing Fuel Supply Agreement (FSA) holders beyond 100 % of their Annual Contracted Quantity (ACQ) of coal under Window-II will benefit power producers. Upon expiry of coal linkages secured under old policies, power producers [Central Gencos, State Gencos and Independent Power Producers (IPPs)] may apply under the present proposed revised policy, as applicable, to secure fresh linkages.
4. Allowing Un-requisitioned Surplus in Power Markets: This will enable sale of power generated through linkage coal in power markets. This will not only deepen power markets by increasing availability of power in power exchanges but will also ensure optimum utilization of generating stations.
Expenditure involved:
Revised SHAKTI Policy would not involve any additional cost to the coal companies.
No. of beneficiaries:
Thermal Power Plants, Railways, Coal India Limited / Singareni Collieries Company Limited, End Consumers and State Governments would be benefitted.
Background:
With the introduction of SHAKTI Policy, 2017, there was a paradigm shift of coal allocation mechanism from a nomination-based regime to a more transparent way of allocation of coal linkages through an auction / tariff-based bidding. Nomination based allocation continued only for the Central / State Sector power plants. SHAKTI Policy has been amended in 2019 on the recommendations of Group of Ministers. SHAKTI Policy was further amended in 2023. SHAKTI Policy has various Paras for allocation of a coal linkage to the various categories of Power Plants, subject to meeting the eligibility criteria. With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight Paras of the SHAKTI Policy, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business.