শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা পাৱর সেক্তরদা কোল এল্লোকেসন তৌনবগীদমক রিভাইজ তৌরবা SHAKTI (স্কিম ফোর হরনেসিং এন্দ এল্লোকেতিং কোইলা ত্রান্সপরেন্তলী ইন ইন্দিয়া) পোলিসী অয়াবা পীখ্রে
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা সেন্ত্রেল সেক্তর/ স্তেৎ সেক্তর/ ইন্দিপেন্দেন্ত পৱার প্রদ্যুসর (IPPশিং) গী থর্মেল পৱার প্লান্তশিংদা ফ্রেশ কোল লিঙ্কশিং পীনবা অয়াবা পীখ্রে। রিভাইস তৌরবা SHAKTI পোলিসীগী মখাদা পীরিবা ৱিন্দো অনি অসি প্রপোজ তৌখ্রে:
1. সেন্ত্রেল জেনকো/স্তেৎশিংদা নোতিফাই তৌরবা মমলদা কোল লিঙ্কেজ তৌবা: ৱিন্দো–I
2. জেনকো পুম্নমক্তা নোতিফাই তৌরবা মমলদগী হেনবা প্রিমিয়ম অমদা কোল লিঙ্কেজ তৌবা: ৱিন্দো–II
ৱিন্দো-I (নোতিফাই তৌবা মমলদা কোল):
1. সেন্ত্রেল সেক্তর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তশিং (TPPশিং) দা কোল লিঙ্কেজ পীবগী হৌজিক লৈরিবা মেকানিজম অসি জোইন্ত ভেঞ্চরশিং (JVশিং) অমসুং মখোয়গী সবসিদিয়রীশিং য়াওনা মখা তানা চৎথগনি।
2. পাৱর মিনিস্ত্রীগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না হৌজিক লৈরিবা মেকানিজমগী মতুং ইন্না স্তেৎশিং অমসুং স্তেৎশিংগী কাংলুপ অমনা অয়াবা পীরবা এজেন্সী অমদা কল লিঙ্কেজগীদমক শেল থাদগনি। রাজ্যশিংদা কাইথোক্লবা কোল লিঙ্কেজ অসি রাজ্যশিংনা মশাগী জেনকো, ইন্দিপেন্দেন্ত পৱার প্রদ্যুসরশিং (IPPশিং) দা তেরিফ বেজদ কম্পিতিতিব বিদিং (TBCB) গী খুত্থাংদা মশক খঙদোকপা য়াগনি নত্ত্রগা ইলেক্ত্রিসিতী এক্ত, 2003গী সেক্সন 62গী মখাদা পৱার পর্চেস এগ্রীমেন্ত (PPA) লৈবা হৌজিক লৈরিবা IPPশিং অসি সেক্সন 62গী মখাদা PPA লৈবা অনৌবা এক্সপান্সন য়ুনিৎ অমা লিংখৎনবগীদমক শীজিন্নবা য়াগনি।
ৱিন্দো-II (নোতিফাই তৌবা মমলদগী হেনবা প্রিমিয়ম):
PPA লৈবা নৎত্রগা মরী লৈনদ্রবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌরবা কোল-বেজ পাৱর প্লান্তশিং (মখোয়না মথৌ তারবদি) লৈবা দোমেস্তিক কোল-বেজ পাৱর প্রদ্যুসর খুদিংমক্না নোতিফাই তৌরবা মমলদগী হেনবা প্রিমিয়ম অমা পীদুনা অমসুং পাৱর প্লান্তশিংদা মখোয়না পাম্লিবা মতুং ইন্না ইলেক্ত্রিসিতী য়োন্নবগী ফ্লেক্সিবিলিতী পীদুনা থা 12 ফাওবগী মতমগী ওইনা নৎত্রগা থা 12দগী হেনবা মতমগী ওইনা চহি 25 ফাওবগী ওইনা ওক্সনদা কোল ফংবা য়াই।
ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী লালোং:
মথক্তা পনখ্রিবা ৱারেপশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক কোল ইন্দিয়া লিমিতেদ (CIL) / সিঙ্গেরেনী কোলিয়রীজ কম্পেনী লিমিতেদ (SCCL) দা দাইরেক্সন পীগনি। মসিগী মথক্তা, মরি লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্য পুম্নমকপু মরি লৈনবা দিপার্তমেন্তশিং/ওথোরিতীশিং অমসুং রিগুলেতরী কম্মিসনশিংদা মখা তানা শন্দোক্নবগীদমক শেমদোক্লবা SHAKTI পোলিসীগী মতাংদা খঙহনগনি।
থবক পীবা ঙমবগী পোতেন্সিএল য়াওনা মরু ওইবা কান্নবা:
1. লিঙ্কেজ প্রোসেসকী সিম্প্লিফিকেসন: রিভাইস তৌরবা SHAKTI পোলিসী হৌদোকপগা লোইননা, কোল এলোকেসনগীদমক হৌজিক লৈরিবা পেরাস 8 অসি ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী স্পিরিৎতা ৱিন্দো অনিখক্তদা মেপ তৌখ্রে। ৱিন্দো-I (নোতিফাই তৌরবা মমলদা কোল লিঙ্কেজ) অমসুং ৱিন্দো-II (নোতিফাই তৌরবা মমলদগী হেনবা প্রিমিয়ামদা কোল লিঙ্কেজ)
2. পাৱর সেক্তরগী দাইনামিক কোলগী মথৌ তাবশিং ফংহনবা: রিভাইজ তৌরবা SHAKTI পোলিসী অসিনা পাৱর প্লান্তশিংদা মখোয়গী কোলগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা মতম শাংনা/ অতেনবা মতমগী দিমান্দগী মতুং ইন্না থৌরাং তৌবা ঙমহনগনি।
3. সেন্ত্রেল সেক্তর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তশিং (TPPশিং) অসিনা পৱার মিনিস্ত্রীগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না নোমিনেসন বেসিসতা কোল লিঙ্কেজ ফংহল্লগনি। পৱার মিনিস্ত্রীগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংদা নোমিনেসন বেসিসতা পীরিবা লিঙ্কেজশিং অসি স্তেৎ জেনারেতিং কম্পেনীদা রাজ্যশিংনা শিজিন্নবা য়াই।
4. ৱিন্দো-IIদা PPAগী মথৌ তাদ্রে: ৱিন্দো-IIগী মখাদা সেক্যুর তৌরবা কোলগী খুত্থাংদা পুথোকপা ইলেক্ত্রিসিতী য়োনবগীদমক PPAগী মথৌ তাবা অসি মপুং ফানা লৌথোক্লে। মসিনা পাৱর প্লান্তশিংদা মখোয়না পাম্বা মতুং ইন্না ইলেক্ত্রিসিতী য়োনবগী ফ্লেক্সিবিলিতী পীরি।
5. ইন্দিপেন্দেন্ত পৱার প্রদ্যুসরশিং (IPPশিং) / প্রাইবেৎ দিবেলপরশিংদা থর্মেল কেপাসিতী হাপচিনবগী খুদোংচাবা পীবা: PPAশিং য়াওবা নত্ত্রগা য়াওদবা, থা 12দগী চহি 25 ফাউবগী মনুংদা লৈবা মতমগী মনুংদা অনৌবা কেপাসিতী হাপচিনবগীদমক ফ্লেক্সিবল লিঙ্কেজ তৌবগী খুদোংচাবা পীবনা IPPশিংদা অনৌবা থর্মেল কেপাসিতীশিং প্লান তৌবদা পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিনা তুংগী থর্মেল কেপাসিতী হাপচিনবদা মতেং ওইগনি।
6. কোল ইমপোর্ত রিদক্সন/সর্বস্তেসন প্রমোৎ তৌবা: ইম্পোর্ত তৌরবা কোল বেজ (ICB) প্লান্তশিংনা ICB প্লান্তশিংগী তেক্নিকেলগী ওইবা অথিংবা লৈরগা ৱিন্দো-IIগী মখাদা দোমেস্তিক কোল ফংহনবা ঙম্মি, মসিনা মখোয়গী ইম্পোর্ত কোলগী মখা পোনবা হন্থহনগনি। ইম্পোর্ত কোয়লগী মহুৎ শিন্দোক্তুনা ফংলিবা কান্নবশিং অসি এপ্রোপ্রিয়েত রেগুলেতরী কম্মিসন্না লেপকনি অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জুমরশিং/বেনিফিসরীশিংদা পীগনি।
• vii. পিথহেদ’ পাৱর প্লান্তশিংদা অহেনবা খুদোংচাবা পীবা: রিভাইজ তৌরবা SHAKTI পোলিসী অসিনা ব্রাউনফিল্দ পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংবতা নত্তনা মরুওইনা পিথহেদ সাইতশিংদা হায়বদি কোলগী হৌরকফমগা নক্নবা মফমশিংদা গ্রীনফিল্দ থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তশিং লিংখৎপদা মতেং পাংগনি।
1. লিঙ্কেজ রেস্নেলাইজেসন: থর্মেল পৱার প্লান্তকী অরোইবদা কোলগী 'লেন্দেদ কোস্ত' হন্থহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা, কোলগী সোর্স রেস্নেলাইজেসন তৌগনি। মসিনা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লাইথোকহনবতা নত্তনা ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জুমরশিংগীদমক মমল হন্থহনগনি।
2. পাৱর দেলিগেসন: রিভাইস তৌরবা SHAKTI পোলিসী অসিনা পোলিসীদা অপীকপা অহোংবা পুরক্নবা মরি লৈনবা মন্ত্রালয়শিংগী থাক্তা (MoC অমসুং MoP) পাৱর দেলিগেসনগী থৌরাং তৌরি। মখা তানা, ওপরেস্নেল/ইম্প্লিমেন্তেসনগী ইসুশিং য়েংশিন্নবা, CEAগী সেক্রেতরী (ইলেক্ত্রিসিতী), সেক্রেতরী (কোয়েল) অমসুং চেয়রমেন য়াওবা "এম্পাৱর্দ কম্মিতী" অমা শেম্নবা ৱাফম থমখি।
3. হৌজিক লৈরিবা FSA হোল্দরশিংদা ফ্লেক্সিবিলিতী ফংহনবা: হৌজিক লৈরিবা ফ্যুএল সপ্লাই এগ্রীমেন্ত (FSA) হোল্দরশিংনা ৱিন্দো-IIগী মখাদা মখোয়গী চহিগী কন্ত্রেক্ত তৌরবা কোলগী ক্বান্তিতি (ACQ) গী 100%দগী হেনবা শরুক য়াবনা পাৱর প্রদ্যুসরশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। হান্নগী পোলিসীশিংগী মখাদা পীরিবা কোল লিঙ্কেজশিং অসি লোইরবা মতুংদা, পাৱর প্রদ্যুসরশিং [সেন্ত্রেল জেনকোস, স্তেৎ জেনকোস অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত পৱর প্রদ্যুসরশিং (IPPশিং) ]না অনৌবা লিঙ্কেজশিং ফংনবগীদমক্তা হৌজিক শেমদোক্লবা পোলিসী অসিগী মখাদা এপ্লাই তৌবা য়াই।
4. পাৱর মার্কেৎশিংদা অন-রিক্বিসন সর্প্লস অয়াবা পীবা: মসিনা পাৱর মার্কেৎশিংদা লিঙ্কেজ কোলগী খুত্থাংদা পুথোকপা পাৱর য়োনবা য়াহল্লগনি। মসিনা পাৱর এক্সচেঞ্জশিংদা পাৱর ফংহনবা হেনগৎহন্দুনা পাৱর কৈথেলশিংবু হেন্না চেৎশিলহনবতা নত্তনা জেনেরেসন স্তেসনশিংবু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নবা ঙমহনগনি।
চংগদৌরিবা চাদিং:
রিভাইজ তৌরবা SHAKTI পোলিসী অসিদা কোল কম্পনীশিংদা অহেনবা চাদিং অমত্তা তৌহল্লোই।
বেনিফিসরীশিংগী মশিং:
থর্মেল পাৱর প্লান্তশিং, রেলৱেজ, কোল ইন্দিয়া লিমিতেদ/সিঙ্গরেনি কোলিয়রীজ কম্পেনী লিমিতেদ, অরোইবা কঞ্জুমরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিং কান্নবা ফংলগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
SHAKTI পোলিসী, 2017 হৌদোকখিবগা লোয়ননা, নিমিনেসন-বেজ রেজিমদগী কোল লিঙ্কেজশিং নিলাম/তেরিফতা য়ুম্ফম ওইবা বিদিংগী খুত্থাংদা হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওংদা কোলগী এলোকেসন মেকানিজমদা পেরাদাইম শিফৎ অমা লৈখি। নোমিনেসনদা য়ুম্ফম ওইবা এলোকেসন অসি সেন্ত্রেল/ স্তেৎ সেক্তরগী পৱার প্লান্তশিংগীদমক্তখক্তদা মখা চৎথখি। মিনিস্তরশিংগী কাংলুপকী রিকমেন্দেসনশিং মতুং ইন্না 2019দা SHAKTI পোলিসী অসি শেমদোকখ্রে। শক্তি পোলিসী অসি 2023দা মখা তানা শেমদোকখি। SHAKTI পোলিসীদা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া মপুং ফাহনবগী মখা পোন্না পাৱর প্লান্তশিংগী তোঙান তোঙানবা কেটেগোরিশিংদা কোল লিঙ্কেজ এলোকেসন তৌনবগীদমক তোঙান তোঙানবা পেরাস লৈ। রিভাইস তৌরবা SHAKTI পোলিসী হৌদোকপগা লোয়ননা, SHAKTI পোলিসীগী হৌজিক লৈরিবা পেরাস 8, কোলগী এলোকেসনগীদমক, ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ৱাখল্লোন্দা, ৱিন্দো অনিখক্তদা মেপ তৌখ্রে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Revised SHAKTI (Scheme for Harnessing and Allocating Koyala Transparently in India) Policy for Coal Allocation to Power Sector
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved grant of fresh coal linkages to Thermal Power Plants of Central Sector/State Sector/ Independent Power Producers (IPPs). Following two windows have been proposed under the Revised SHAKTI policy:
1. Coal Linkage to Central Gencos/States at Notified price: Window–I
2. Coal Linkage to all Gencos at a Premium above Notified price: Window–II
Window-I (coal at notified price):
1. Existing mechanism for grant of coal linkage to Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) including Joint Ventures (JVs) & their subsidiary to continue.
2. Coal linkages to be earmarked to States and to an agency authorized by group of States as per existing mechanism, on the recommendation of Ministry of Power. Coal linkage earmarked to States may be utilized by States in its own Genco, Independent Power Producers (IPPs) to be identified through Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) or existing IPPs having Power Purchase Agreement (PPA) under Section 62 of the Electricity Act, 2003 for setting up of a new expansion unit having PPA under Section 62.
Window-II (premium over notified price):
Any domestic coal-based power producer having PPA or untied and also Imported coal-based power plants (if they so require) can secure coal on auction basis for a period upto 12 months or for the period of more than 12 months upto 25 years by paying premium above the notified price and providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
Implementation strategy:
Directions would be issued to Coal India Limited (CIL)/ Singareni Collieries Company Limited (SCCL) for implementation of the aforesaid decisions. Besides, the concerned Ministries and all the States shall also be apprised of the revised SHAKTI Policy for further dissemination to the concerned Departments / Authorities and also to the Regulatory Commissions.
Major impact, including employment generation potential:
1. Simplification of the linkage process: With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight paras, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business. Window-I (coal linkage at notified price) and Window-II (coal linkage at premium above notified price).
2. Caters to the dynamic coal requirement of the Power Sector: Revised SHAKTI Policy shall enable the Power Plants to plan for meeting their coal requirement depending upon their demand for Long-Term / Short – Term.
3. Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) shall continue to get coal linkage on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power, whereas, the linkages earmarked to the States on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power may be utilized by the States in the State Generating Company.
4. No requirement of PPA in Window-II: Requirement of PPA has been entirely done away for selling the electricity generated through the coal secured under Window-II, thereby providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
5. Enabling Independent Power Producers (IPPs)/Private Developers for thermal capacity addition: Allowing flexible linkage for new capacity addition with or without PPA with a tenure ranging from 12 months to 25 years will encourage IPPs to plan new thermal capacities, which will help in achieving the future thermal capacity addition.
6. Promote Coal Import Reduction/Substitution: Imported Coal Based (ICB) plants can secure domestic coal under Window-II, subject to the technical constraints of ICB plants, thereby reducing their import coal dependency. The benefits accrued, on account of import coal substitution, would be determined by Appropriate Regulatory Commission and passed on to the electricity consumers/beneficiaries.
• vii. Preference to ‘Pithead’ power plants: The revised SHAKTI Policy, besides supporting Brownfield expansion, will promote setting up of Greenfield Thermal Power Projects primarily at pithead sites i.e. nearer to the coal source.
1. Linkage Rationalization: With an aim to reduce the ‘landed cost’ of coal at thermal power plant end, coal source rationalization will be done. This will not only ease up railway infrastructure but would also ultimately result in reduced tariff for electricity consumers.
2. Delegation of power: – The revised SHAKTI Policy provides for delegation of powers for enabling minor changes, in the policy, at the level of concerned Ministries (MoC and MoP). Further, for dealing with operational/implementation issues, an “Empowered Committee” comprising of Secretary (Power), Secretary (Coal) and Chairperson, CEA is proposed.
3. Flexibility to Existing FSA holders: Participation of existing Fuel Supply Agreement (FSA) holders beyond 100 % of their Annual Contracted Quantity (ACQ) of coal under Window-II will benefit power producers. Upon expiry of coal linkages secured under old policies, power producers [Central Gencos, State Gencos and Independent Power Producers (IPPs)] may apply under the present proposed revised policy, as applicable, to secure fresh linkages.
4. Allowing Un-requisitioned Surplus in Power Markets: This will enable sale of power generated through linkage coal in power markets. This will not only deepen power markets by increasing availability of power in power exchanges but will also ensure optimum utilization of generating stations.
Expenditure involved:
Revised SHAKTI Policy would not involve any additional cost to the coal companies.
No. of beneficiaries:
Thermal Power Plants, Railways, Coal India Limited / Singareni Collieries Company Limited, End Consumers and State Governments would be benefitted.
Background:
With the introduction of SHAKTI Policy, 2017, there was a paradigm shift of coal allocation mechanism from a nomination-based regime to a more transparent way of allocation of coal linkages through an auction / tariff-based bidding. Nomination based allocation continued only for the Central / State Sector power plants. SHAKTI Policy has been amended in 2019 on the recommendations of Group of Ministers. SHAKTI Policy was further amended in 2023. SHAKTI Policy has various Paras for allocation of a coal linkage to the various categories of Power Plants, subject to meeting the eligibility criteria. With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight Paras of the SHAKTI Policy, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business.