आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
क्याबिनेटद्वारा विद्युत क्षेत्रलाई कोइला आबन्टनको निम्ति संशोधित शक्ति (भारतमा पारदर्शी तरिकाले कोइलाको दोहन एवं आबन्टनका लागि योजना) नीति स्वीकृत
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 07 मई 2025
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिलाको क्याबिनेट समितिद्वारा केन्द्रिय क्षेत्र/ राज्य क्षेत्र/ स्वतन्त्र विद्युत उत्पादकहरूका (आइपीपी) तापीय ऊर्जा संयन्त्रलाई ताजा कोइलासँग जोड्ने नीतिलाई स्वीकृति दिएको छ। तल उल्लेखित दुईवटा झ्याल संशोधित शक्ति नीति अन्तर्गत प्रस्तावित गरिएका छन् :
1. अधिसूचित मूल्यमा केन्द्रिय जेन्कोस्/ राज्यलाई कोइलाको लिङ्केज : झ्याल – I
2. अधिसूचित मूल्यभन्दा माथिको मूल्यमा जेन्कोस्लाई कोइलाको लिङ्केज : झ्याल – II
झ्याल – I (अधिसूचित मूल्यमा कोइला)
1. संयुक्त उपक्रमम (जेभी) अनि तिनीहरूका सहायक कम्पनी लगायत केन्द्रिय क्षेत्र तापीय विद्युत परियोजनालाई (टीपीपी) कोइलाको लिङ्केज प्रदान गर्ने विद्यमान तन्त्र जारी रहनेछ।
2. विद्युत मन्त्रालयको सिफारिशमा, राज्य तथा राज्यहरूका समूहद्वारा अधिकृत अभिकरणलाई विद्यमान तन्त्र अनुरूप कोइलाको लिङ्केज निर्धारित गरिनेछ। राज्यहरूलाई आबन्टित कोइलाको लिङ्केज राज्यले आफ्नै जेन्को, स्वतन्त्र विद्युत उत्पादक (आइपीपी) द्वारा उपयोग गर्नसक्नेछन्, जसलाई शुल्क आधारित प्रतिस्पर्धी प्रस्ताव (टीबीसीबी) वा विद्युत ऐन, 2003 को अनुभाग 62 अन्तर्गत विद्युत खरिद सम्झौता (पीपीए) भएका विद्यमान आइपीपीको माध्यमद्वारा नयाँ विस्तार एकाइको स्थापनाका लागि अनुभाग 62 अन्तर्गत चिन्हित गरिनेछ।
झ्याल – II (अधिसूचित मूल्यभन्दा प्रीमियम) :
पीपीए वा खुल्लाका साथै आयातित कोइला आधारित विद्युत संयन्त्र (यदि आवश्यक परे) भएका कुनै स्वदेशी कोइला आधारित विद्युत उत्पादकले 12 महिनाको अवधि वा 12 महिनादेखि 25 वर्षसम्मको अवधिका लगि अधिसूचित मूल्यभन्दा माथि प्रीमियम भुक्तानी गर्नका साथै विद्युत संयन्त्रलाई आफ्नो इच्छा अनुसार बिक्री गर्ने लचिलोपन प्रदान गर्दै नीलामीको आधारमा कोइला प्राप्त गर्नसक्नेछ।
कार्यान्वयन रणनीति :
माथि उल्लेखित निर्णय कार्यान्वयन गर्न कोल इण्डिया लिमिटेड (सीआइएल)/ सिङ्गारेनी कोलियेरिज कम्पनी लिमिटेडलाई (एससीसीएल) निर्देश जारी गरिनेछ। यसबाहेक, सम्बन्धित मन्त्रालय अनि सबै राज्यलाई संशोधित शक्ति नीति सम्बन्धित विभाग/ प्राधिकरणका साथै नियामक आयोगलाई प्रसारित गर्नका लागि अवगत गराइएको छ।
रोजगार सिर्जना गर्ने क्षमतासहित प्रमुख प्रभाव :
1. लिङ्केज प्रक्रियाको सरलीकरण : संशोधित शक्ति नीतिको शुरुवातका साथ, कोइलाको आबन्टनका लागि आठवटा परिच्छेदलाई, कारोबारी सहजताको भावना अनुरूप केवल दुईवटा झ्यालमा मानचित्रित गरिएको छ। झ्याल – 1 (अधिसूचित मूल्यमा कोइलाको लिङ्केज) तथा झ्याल – 2 (अधिसूचित मूल्यभन्दा माथि प्रीमियममा)।
2. विद्युत क्षेत्रको गतिशील कोइला आवश्यकको पूर्ति : संशोधित शक्ति नीतिले विद्युत संयन्त्रहरूलाई दीर्घकालीन/ अल्पकालीन माग अनुसार कोइलाको आवश्यकता पूरा गर्नका लागि योजना बनाउन समर्थ बनाउनेछ।
3. केन्द्रिय क्षेत्र तापीय विद्युत संयन्त्रहरूले (टीपीपी) विद्युत मन्त्रालयको सिफारिशमा मनोनयनको आधारमा कोइलाको लिङ्केज पाउन जारी राख्नेछन् भने विद्युत मन्त्रालयको सिफारिशमा मनोनयनको आधारमा राज्यहरूलाई आबन्टित लिङ्केज राज्यहरूले राज्य उत्पादन कम्पनीहरूमा उपयोग गर्नसक्नेछन्।
4. झ्याल - 2 मा पीपीए आवश्यक पर्नेछैन : झ्याल-2 अन्तर्गत प्राप्त कोइलाको माध्यमद्वारा उत्पादन गरिएको विद्युत बिक्री गर्नका लागि पीपीएको आवश्यकता पूर्णरूपले हटाइएको छ, जसले विद्युत उत्पादक संयन्त्रलाई आफ्नो इच्छा अनुसार विद्युत बिक्री गर्ने लचिलोपन प्रदान गर्दछ।
5. तापीय क्षमता अभिवृद्धिका लागि स्वतन्त्र विद्युत उत्पादक (आइपीपी)/ निजी विकासकर्तालाई समर्थ बनाउनु : 12 महिनादेखि 25 वर्षसम्म को अवधिका लागि पीपीएसहित वा बिना नयाँ क्षमता अभिवृद्धिका लागि लचिलो लिङ्केज प्रदान गर्नुले भावी तापीय क्षमताको अभिवृद्धि हासिल गर्न सहयोग पुग्नेछ।
6. कोइलाको आयात/ प्रतिस्थापनलाई प्रोत्साहन : आयात गरिएको कोइला आधारित (आइसीबी) संयन्त्रहरूले, आइसीबी संयन्त्रको प्राविधिक अडचनका अधीन, झ्याल-2 अन्तर्गत स्वदेशी कोइला प्राप्त गरी आयात गरिने कोइलामाथि निर्भरता घटाउन सक्नेछ। कोइला आयातको प्रतिस्थापनबाट प्राप्त हुने फाइदा, उपयुक्त नियामक आयोगद्वारा तय गरी विद्युतका उपभोक्ता/ लाभार्थीहरूलाई प्रदान गरिनेछ।
7. पिटहेडविद्युत संयन्त्रलाई प्राथमिकता : संशोधित शक्ति नीतिले, ब्राउनफील्ड विस्तारलाई समर्थन गर्नका अतिरिक्त, मुख्य रूपमा पीटहेड क्षेत्र अर्थात् कोइलाको स्रोतका नजिक ग्रीनफील्ड तापीय विद्युत परियोजना स्थापना गर्न प्रोत्साहित गर्नेछ।
8. लिङ्केजको विवेकीकरण : तापीय विद्युत संयन्त्रमा कोइलाको उतार्ने लागतघटाउने उद्देश्यका साथ, कोइलाको स्रोत विवेकीकरण गरिनेछ। यसले रेलवे पूर्वाधारलाई मात्र सहज नबनाएर अन्त्यमा उपभोक्ताहरूका लागि विद्युतको शुल्क पनि घट्नेछ।
9. शक्तिको प्रत्यायोजन : संशोधित शक्ति नीतिले, सम्बन्धित मन्त्रालयको (एमओसी र एमओपी) स्तरमा नीतिहरूमा सानो परिवर्तनलाई समर्थ बनाउनेछ। यसका साथै, परिचालन/ कार्यान्वयनका विषयहरूलाई सम्बोधित गर्न, सचिव (विद्युत), सचिव (कोइला) तथा अध्यक्ष (सीईए) सामेल रहेको अधिकारप्राप्त समिति गठन गर्न प्रस्तावित गरिएको छ।
10. विद्यमान एफएसए धारकलाई लचिलोपन : झ्याल-2 अन्तर्गत कोइलाको वार्षिक अनुबन्धित मात्राको (एसीक्यु) 100% भन्दा धेरै विद्यमान इन्धन आपूर्ति सम्झौता (एफएसए) धारकको भागीदारीले विद्युत उत्पादकहरूलाई फाइदा हुनेछ। पुराना नीति अन्तर्गत सुरक्षित कोइला कनेक्सनको समाप्तिमा, बिजुली उत्पादकले (केन्द्रिय विद्युत उत्पादक कम्पनी, राज्य विद्युत उत्पादक कम्पनी अनि स्वतन्त्र विद्युत उत्पादकले (आइपीपी)) वर्तमान प्रस्तावित संशोधित नीति अन्तर्गत नयाँ लिङ्केजको निम्ति आवेदन गर्नसक्नेछ।
11. विद्युत बजारमा अनावश्यक अधिशेषको अनुमति : यसले विद्युत बजारमा लिङ्केज कोइलाबाट उत्पादित विद्युतको बिक्री सम्भव हुनेछ। यसबाट विद्युत केन्द्रमा बिजुलीको उपलब्धतामा मात्र वृद्धि नभएर विद्युत उत्पादन स्टेशनहरूको इष्टतम उपयोग पनि सुनिश्चित हुनेछ।
सामेल खर्च :
संशोधित शक्ति नीतिमा कोइला कम्पनीहरूले कुनै अतिरिक्त लागत बेहोर्नु पर्नेछैन।
लाभार्थीको सङ्ख्या :
तापीय विद्युत संयन्त्र, रेलवे, कोल इण्डिया लिमिटेड/ सिङ्गारेनी कोलियेरिज कम्पनी लिमिटेड, अन्तिम उपभोक्ता तथा राज्य सरकारहरू लाभान्वित हुनेछन्।
पृष्ठभूमि :
शक्ति नीति, 2017 लागू हुनका साथै कोइला आबन्टन तन्त्रमा नामाङ्कन आधारित प्रणालीबाट परिवर्तन भई नीलामी/ शुल्क आधारित बोलीको माध्यमद्वारा कोइला खण्डहरूको आबन्टन गर्ने बढी पारदर्शी पद्धति अपनाइएको छ। नामाङ्कन आधारित आबन्टन केवल केन्द्रिय/ राज्य क्षेत्रका विद्युत संयन्त्रका लागि जारी रहनेछ। मन्त्रीहरूको समूहको सिफारिशमा विद्युत नीति 2019 संशोधित गरिएको छ। 2023 मा बिजुली नीतिलाई थप संशोधित गरियो। शक्ति नीतिमा पात्रता मापदण्ड पूर्तिका अधीन विभिन्न श्रेणीका विद्युत संयन्त्रलाई कोइला लिङ्केजका विभिन्न परिच्छेदहरू छन्। संशोधित शक्ति नीति लागू हुनका साथै, कारोबारी सहजताको निम्ति कोइला आबन्टनका लागि विद्यमान आठवटा नीतिलाई केवल दुईवटा झ्यालमा समाहित गरिएको छ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Revised SHAKTI (Scheme for Harnessing and Allocating Koyala Transparently in India) Policy for Coal Allocation to Power Sector
07 MAY 2025 12:07PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved grant of fresh coal linkages to Thermal Power Plants of Central Sector/State Sector/ Independent Power Producers (IPPs). Following two windows have been proposed under the Revised SHAKTI policy:
1. Coal Linkage to Central Gencos/States at Notified price: Window–I
2. Coal Linkage to all Gencos at a Premium above Notified price: Window–II
Window-I (coal at notified price):
1. Existing mechanism for grant of coal linkage to Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) including Joint Ventures (JVs) & their subsidiary to continue.
2. Coal linkages to be earmarked to States and to an agency authorized by group of States as per existing mechanism, on the recommendation of Ministry of Power. Coal linkage earmarked to States may be utilized by States in its own Genco, Independent Power Producers (IPPs) to be identified through Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) or existing IPPs having Power Purchase Agreement (PPA) under Section 62 of the Electricity Act, 2003 for setting up of a new expansion unit having PPA under Section 62.
Window-II (premium over notified price):
Any domestic coal-based power producer having PPA or untied and also Imported coal-based power plants (if they so require) can secure coal on auction basis for a period upto 12 months or for the period of more than 12 months upto 25 years by paying premium above the notified price and providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
Implementation strategy:
Directions would be issued to Coal India Limited (CIL)/ Singareni Collieries Company Limited (SCCL) for implementation of the aforesaid decisions. Besides, the concerned Ministries and all the States shall also be apprised of the revised SHAKTI Policy for further dissemination to the concerned Departments / Authorities and also to the Regulatory Commissions.
Major impact, including employment generation potential:
1. Simplification of the linkage process: With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight paras, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business. Window-I (coal linkage at notified price) and Window-II (coal linkage at premium above notified price).
2. Caters to the dynamic coal requirement of the Power Sector: Revised SHAKTI Policy shall enable the Power Plants to plan for meeting their coal requirement depending upon their demand for Long-Term / Short – Term.
3. Central Sector Thermal Power Projects (TPPs) shall continue to get coal linkage on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power, whereas, the linkages earmarked to the States on nomination basis on the recommendation of Ministry of Power may be utilized by the States in the State Generating Company.
4. No requirement of PPA in Window-II: Requirement of PPA has been entirely done away for selling the electricity generated through the coal secured under Window-II, thereby providing the power plants the flexibility to sell the electricity as per their choice.
5. Enabling Independent Power Producers (IPPs)/Private Developers for thermal capacity addition: Allowing flexible linkage for new capacity addition with or without PPA with a tenure ranging from 12 months to 25 years will encourage IPPs to plan new thermal capacities, which will help in achieving the future thermal capacity addition.
6. Promote Coal Import Reduction/Substitution: Imported Coal Based (ICB) plants can secure domestic coal under Window-II, subject to the technical constraints of ICB plants, thereby reducing their import coal dependency. The benefits accrued, on account of import coal substitution, would be determined by Appropriate Regulatory Commission and passed on to the electricity consumers/beneficiaries.
• vii. Preference to ‘Pithead’ power plants: The revised SHAKTI Policy, besides supporting Brownfield expansion, will promote setting up of Greenfield Thermal Power Projects primarily at pithead sites i.e. nearer to the coal source.
1. Linkage Rationalization: With an aim to reduce the ‘landed cost’ of coal at thermal power plant end, coal source rationalization will be done. This will not only ease up railway infrastructure but would also ultimately result in reduced tariff for electricity consumers.
2. Delegation of power: – The revised SHAKTI Policy provides for delegation of powers for enabling minor changes, in the policy, at the level of concerned Ministries (MoC and MoP). Further, for dealing with operational/implementation issues, an “Empowered Committee” comprising of Secretary (Power), Secretary (Coal) and Chairperson, CEA is proposed.
3. Flexibility to Existing FSA holders: Participation of existing Fuel Supply Agreement (FSA) holders beyond 100 % of their Annual Contracted Quantity (ACQ) of coal under Window-II will benefit power producers. Upon expiry of coal linkages secured under old policies, power producers [Central Gencos, State Gencos and Independent Power Producers (IPPs)] may apply under the present proposed revised policy, as applicable, to secure fresh linkages.
4. Allowing Un-requisitioned Surplus in Power Markets: This will enable sale of power generated through linkage coal in power markets. This will not only deepen power markets by increasing availability of power in power exchanges but will also ensure optimum utilization of generating stations.
Expenditure involved:
Revised SHAKTI Policy would not involve any additional cost to the coal companies.
No. of beneficiaries:
Thermal Power Plants, Railways, Coal India Limited / Singareni Collieries Company Limited, End Consumers and State Governments would be benefitted.
Background:
With the introduction of SHAKTI Policy, 2017, there was a paradigm shift of coal allocation mechanism from a nomination-based regime to a more transparent way of allocation of coal linkages through an auction / tariff-based bidding. Nomination based allocation continued only for the Central / State Sector power plants. SHAKTI Policy has been amended in 2019 on the recommendations of Group of Ministers. SHAKTI Policy was further amended in 2023. SHAKTI Policy has various Paras for allocation of a coal linkage to the various categories of Power Plants, subject to meeting the eligibility criteria. With the introduction of Revised SHAKTI Policy, existing eight Paras of the SHAKTI Policy, for coal allocation, have been mapped to only two Windows, in the spirit of ease of doing Business.