କ୍ୟାବିନେଟ
ପାଞ୍ଚଟି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି)ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ (ତିରୁପତି), ଛତିଶଗଡ଼ (ଭିଲାଇ), ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର (ଜାମ୍ମୁ), କର୍ଣ୍ଣାଟକ (ଧରୱାଡ) ଏବଂ କେରଳ (ପଲକ୍କଡ) ଆଇଆଇଟିର ହେବ ଉନ୍ନତିକରଣ
ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ୬ହଜାର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ
ଶିଳ୍ପ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପାଞ୍ଚଟି ନୂଆ ଆଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
07 MAY 2025 12:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ (ଆଇଆଇଟି ତିରୁପତି), କେରଳ (ଆଇଆଇଟି ପଲକ୍କଡ), ଛତିଶଗଡ଼ (ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ), ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର (ଆଇଆଇଟି ଜାମ୍ମୁ) ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ (ଏଚଟି ଧରୱାଡ) ଆଦି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ଆଇଆଇଟିର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷମତା (ପର୍ଯ୍ୟାୟ-'ବି' ନିର୍ମାଣ) ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏଥିପାଇଁ ୨୦୨୫-୨୬ରୁ ୨୦୨୮-୨୯ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ୍‌ ୧୧ ହଜାର ୮୨୮ କୋଟି ୭୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ।
କ୍ୟାବିନେଟ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଇଆଇଟିଗୁଡ଼ିକରେ ୧୩୦ଟି ଅଧ୍ୟାପକ ପଦବୀ (ପ୍ରଫେସର ସ୍ତରରେ ଅର୍ଥାତ୍ ଲେଭଲ୍‌ ୧୪ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ବ) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
ଏହି ଆଇଆଇଟିଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ନାତକ (ୟୁଜି), ସ୍ନାତକୋତ୍ତର (ପିଜି) ଏବଂ ପିଏଚ୍.ଡି. ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ୧୩୬୪ ଜଣ, ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଷରେ ୧୭୩୮ ଜଣ, ତୃତୀୟ ବର୍ଷରେ ୧୭୬୭ ଜଣ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ବର୍ଷରେ ୧୭୦୭ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ସହିତ ଆଗାମୀ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ୍‌ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଲାଭାର୍ଥୀମାନେ:
ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ, ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଆଇଆଇଟି ୧୩,୬୮୭ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଯୋଗାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୭,୧୧୧ ଥିବାରୁ ଅତିରିକ୍ତ ୬,୫୭୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ମୋଟ ଆସନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଅତିରିକ୍ତ ୬,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଏବଂ ଚାହିଦା ଥିବା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ଏହା ଏକ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି, ନବସୃଜନକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଏହା ସାମାଜିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି:
ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଖ୍ୟକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକ, ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀ, ଗବେଷକ ଏବଂ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆଇଆଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆବାସ, ପରିବହନ ଏବଂ ସେବା ପାଇଁ ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି କରି ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଆଇଆଇଟିରୁ ସ୍ନାତକ ଏବଂ ସ୍ନାତକୋତ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ।
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା:
ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଆଇଆଇଟି ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ (ଆଇଆଇଟି ତିରୁପତି), କେରଳ (ଆଇଆଇଟି ପଲକ୍କଡ), ଛତିଶଗଡ଼ (ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ), ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର (ଆଇଆଇଟି ଜାମ୍ମୁ) ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ (ଆଇଆଇଟି ଧରୱାଡ)ରେ ଅବସ୍ଥିତ। ତେବେ, ଆଇଆଇଟିଗୁଡ଼ିକରେ ନାମଲେଖା ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତେଣୁ ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେବେ।
୨୦୨୫-୨୬ର ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି:
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୩ଟି ଆଇଆଇଟିରେ ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬୫,୦୦୦ରୁ ୧.୩୫ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୧୪ ମସିହା ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ଆଇଆଇଟିରେ ଅତିରିକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ୬,୫୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ।

Cabinet
Cabinet approves expansion of academic and infrastructure capacity of five Indian Institutes of Technology (IITs) established in Andhra Pradesh (Tirupati), Chhattisgarh (Bhilai), Jammu & Kashmir (Jammu), Karnataka (Dharwad) and Kerala (Palakkad)
Expansion to facilitate more than 6500 students to study in these premier Institutes
Five new state-of-art research parks are also coming up to strengthen industry-academia linkage
07 MAY 2025 12:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved expansion of academic and infrastructure capacity (Phase-`B' construction) of five new IlTs which had been established in the States/UT of Andhra Pradesh (IIT Tirupati), Kerala (IIT Palakkad), Chhattisgarh (IIT Bhilai), Jammu & Kashmir (IIT Jammu) and Karnataka (IIT Dharwad).
The total cost for the same is Rs.11,828.79 crore over a period of four years from 2025-26 to 2028-29.
The Cabinet has also approved creation of 130 faculty posts (at the level of Professor i.e. Level 14 & above) in these IlTs.
Five new state-of-art research parks are also coming up to strengthen industry-academia linkage.
Implementation strategy and targets:
Student strength in these IITs will be increased by more than 6500 in the next four years with enhancement of 1364 students in 1st year, 1738 students in 2nd year, 1767 students in 3rd year and 1707 students in 4th year across Under Graduate (UG), Post Graduate (PG) and PhD program put together.
Beneficiaries:
On completion of construction, these five IITs shall be able to cater 13,687 students as against current student strength of 7,111 i.e. an increase of 6,576 students. With this increase in the total number of seats, additional more than 6,500 students will now be able to fulfil their aspirations of studying in the most prestigious and sought-after educational institutions in the country. This will foster nation-building by creating a skilled workforce, driving innovation, and boosting economic growth. It enhances social mobility, reduces educational inequality, and strengthens India's global position.
Employment Generation:
Direct employment will be generated through the hiring of faculty, administrative staff, researchers, and support personnel to manage the increased number of students and facilities. Also, the expansion of IIT campuses stimulates local economies by generating demand for housing, transportation, and services. The increased number of graduates and postgraduates from IITs further fuels innovation and startup ecosystems, contributing to employment generation across diverse sectors.
States and districts:
These five IITs are situated in the States/UT of Andhra Pradesh (IIT Tirupati), Kerala (IIT Palakkad), Chhattisgarh (IIT Bhilai), Jammu & Kashmir (IIT Jammu) and Karnataka (IIT Dharwad). However, admission to IITs, is on pan-India basis and hence this expansion will benefit all states/UTs across the country.
Budget Announcement of 2025-26 stated:
'Total number of students in 23 IlTs has increased 100 per cent from 65,000 to 1.35 lakh in the past 10 years. Additional infrastructure will be created in the five IlTs started after 2014 to facilitate education for 6,500 more students.'
Background:
These five new IlTs had been established in the States/UT of Andhra Pradesh (IIT Tirupati), Kerala (IIT Palakkad), Chhattisgarh (IIT Bhilai), Jammu & Kashmir (IIT Jammu) and Karnataka (IIT Dharwad). The academic session of IlTs at Palakkad and Tirupati started in 2015-16 and that of remaining three in 2016-17 from their temporary campuses. These IITs are now functioning from their permanent campuses.