Department of Space
India’s first human Space mission "Gaganyaan" programme has entered its final phase: Dr. Jitendra Singh
Gaganyaan Yields High Returns at Low Cost, Showcasing India’s Space Efficiency: MoS Space Dr. Singh
Gaganyaan Spurs Tech Spinoffs and Industry Growth, Becomes India’s Mission: Dr. Jitendra Singh
India Targets Crewed Spaceflight in 2027 as Gaganyaan Moves into Final Leg
06 MAY 2025 6:30PM by PIB Delhi
NEW DELHI, May 6 : India’s first human Space mission "Gaganyaan" programme has entered its final phase, with the first human spaceflight now scheduled for the first quarter of 2027.
Disclosing this while speaking at a media interaction at National Media Centre here today, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology; Earth Sciences and Minister of State for PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh provided detailed updates on the mission’s current status, technological progress, and the broader economic dividends emerging from India’s cost-effective space programme.
ISRO and Secretary, Department of Space, Dr V. Narayanan also accompanied the Minister.
Dr. Jitendra Singh said, the successful completion of the TV-D1 mission and the first uncrewed Test Vehicle Abort Mission earlier this year have laid a strong foundation for the upcoming test schedule. The second Test Vehicle mission (TV-D2) is slated for later in 2025, followed by the uncrewed orbital flights of Gaganyaan. These milestones will culminate in India’s maiden human spaceflight in 2027, launching Indian astronauts into orbit aboard an Indian rocket from Indian soil.
Calling it a “historic mission,” Dr. Jitendra Singh underlined that the Gaganyaan programme goes far beyond scientific achievement. “It represents India’s rise as a global space power built on indigenous technology, fiscal prudence, and visionary political leadership,” he said. He also recalled that Prime Minister Narendra Modi had clearly laid out India’s long-term ambitions in space, including setting up the Bharatiya Antariksha Station by 2035 and sending the first Indian to the Moon by 2040.
The Human-rated LVM3 vehicle, the Crew Escape System, and the Crew Module and Service Module are all undergoing final stages of testing and integration. He confirmed that the uncrewed orbital Gaganyaan mission is on track for launch later this year, with recovery trials already conducted with the Indian Navy and more sea recovery simulations planned.
Training of astronauts is also progressing steadily.
The media was informed that the four Indian Air Force pilots, selected as astronaut-designates, have completed training in Russia and are undergoing further mission-specific training in India. Their health, psychological fitness, and simulation-based operational readiness are being continuously assessed at India’s astronaut training facility.
While sharing these technical advancements, both Dr. Jitendra Singh emphasised the cost-efficiency of the mission. “The expenditure being incurred on the Gaganyaan project is minimal when compared to similar human spaceflight missions conducted by other countries,” the Minister said. He added that the mission’s returns, both in terms of technological innovation and economic stimulus, far exceed the costs involved.
The programme has already given rise to multiple spinoffs—advancements in robotics, materials, electronics, and medicine—and is fostering deeper collaboration with Indian industry. “Today, Gaganyaan is not just ISRO’s mission. It is India’s mission,” Dr. Jitendra Singh said, noting the vital role played by the private sector and startups following policy reforms initiated by the government.
The Chairman too echoed the view that Gaganyaan is catalysing India’s emergence as a self-reliant space power, inspiring a new generation of scientists, engineers, and entrepreneurs. With the crewed mission expected in 2026, India is poised to join an elite group of nations that have independently developed the capability for human spaceflight.
As Gaganyaan advances with focused precision, it serves not just as a leap in scientific capability but as a powerful symbol of India’s long-term economic and strategic aspirations in space.

ମହାକାଶ ବିଭାଗ
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମାନବ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନ ‘ଗଗନଯାନ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି: ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ଗଗନଯାନ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅଧିକ ଲାଭ ଆଣିଛି, ଯାହା ଭାରତର ମହାକାଶ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି: ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସିଂହ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହିତ ଗଗନଯାନ ଭାରତର ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି: ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ
ଗଗନଯାନ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ଭାରତ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ମାନବ ମହାକାଶ ଉଡ଼ାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି
06 MAY 2025 6:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମାନବ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନ ‘ଗଗନଯାନ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ୨୦୨୭ର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୟମାସରେ ଏହାର ଉଡ଼ାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭୂବିଜ୍ଞାନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ, ମହାକାଶ ବିଭାଗ, କାର୍ମିକ, ଜନ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନେସନାଲ ମଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମିଶନର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି, ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଭାରତର ମିତବ୍ୟୟୀ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ମିଳୁଥିବା ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଇସ୍ରୋର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ମହାକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଭି. ନାରାୟଣନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଟିଭି-ଡି ୱାନ୍‌ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ମାନବବିହୀନ ପରୀକ୍ଷଣ ଯାନ ଏବୋର୍ଟ ଅଭିଯାନ ସଫଳ ସମାପନ ଆଗାମୀ ପରୀକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଦ୍ୱିତୀୟ ପରୀକ୍ଷଣ ଯାନ ମିଶନ (ଟିଭି-ଡି ଟୁ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ୨୦୨୫ ମସିହା ଶେଷରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହା ପରେ ଗଗନଯାନର ମାନବବିହୀନ କକ୍ଷପଥ ଉଡ଼ାଣ ହେବ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨୦୨୭ ମସିହାରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମାନବ ମହାକାଶ ଉଡ଼ାଣ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେବ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ମାଟିରୁ ଏକ ଭାରତୀୟ ରକେଟରେ ପୃଥିବୀର କକ୍ଷପଥକୁ ପଠାଇବ।
ଏହାକୁ ଏକ "ଐତିହାସିକ ଅଭିଯାନ" ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଗନଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତା ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ। ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱ ଆଧାରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଭାରତର ଉତ୍ଥାନକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅବତରଣ ସାମିଲ ରହିଛି।
ମାନବ-ରେଟେଡ୍ ଏଲଭିଏମ ଥ୍ରୀ ଯାନ, କ୍ରୁ ଏସ୍କେପ ସିଷ୍ଟମ୍ ଓ କ୍ରୁ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏବଂ ସର୍ଭିସ୍ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏକୀକରଣର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଉତକ୍ଷେପଣ ହେବାକୁ ଥିବା ମାନବବିହୀନ କକ୍ଷପଥ ଗଗନଯାନ ମିଶନ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି। ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ସହିତ ରିକଭରୀ ଟ୍ରାଏଲ୍‌ ପୂର୍ବରୁ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅଧିକ ସମୁଦ୍ର ରିକଭରୀ ସିମୁଲେସନ୍ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ମହାକାଶ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ଜାରି ରହିଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ମହାକାଶଚାରୀ ଭାବେ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଚାରିଜଣ ପାଇଲଟ୍ ରୁଷରେ ତାଲିମ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତରେ ମିଶନ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି। ଭାରତର ମହାକାଶଚାରୀ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଅନୁକରଣ-ଆଧାରିତ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ନିରନ୍ତର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମିଶନର ବ୍ୟୟ-ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଗନଯାନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସମାନ ମାନବ ମହାକାଶ ଉଡ଼ାଣ ମିଶନ ତୁଳନାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଟେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ବୈଷୟିକ ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଅଭିଯାନର ଲାଭ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟୟ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ରୋବୋଟିକ୍ସ, ମ୍ୟାଟେରିଆଲ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି ଭଳି ଏକାଧିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଗଭୀର ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ, ଆଜି, ଗଗନଯାନ କେବଳ ଇସ୍ରୋର ମିଶନ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମିଶନ। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ।
ଇସ୍ରୋ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଗନଯାନ ଭାରତକୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ଏକ ନୂଆ ପିଢ଼ିର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ୨୦୨୬ରେ ଏକ ମାନବ ମିଶନ ସହିତ, ଭାରତ ମାନବ ମହାକାଶ ଉଡ଼ାଣ ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରିଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଗଗନଯାନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଠିକତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ, ଏହା କେବଳ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଏକ ଲମ୍ଫ ନୁହେଁ ବରଂ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ରଣନୀତିକ ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ।