গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত গুজৰাট দিৱস আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ দিৱসৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যমুনোত্ৰীৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজলৈকে যমুনা পানীৰ বিশুদ্ধতা আৰু পবিত্ৰতা ৰক্ষা কৰাৰ লগতে দিল্লীৰ সবৰমতী লাইনত নদীৰ পাৰ নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
কেৱল দিল্লী আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণৰ বাবেই নহয়, শ্ৰীকৃষ্ণ আৰু যমুনা জীক পূজা কৰা সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবেও যমুনা শুদ্ধিকৰণৰ গুৰুত্ব অধিক
গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই ইখনে সিখন ৰাজ্যৰ বিৰুদ্ধে কোনো ধৰণৰ তিক্ততা নোহোৱাকৈ সুস্থ প্ৰতিযোগিতা কৰি নিজৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ এক উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আৰু মেগনিফিচেণ্ট মহাৰাষ্ট্ৰ দেশৰ উন্নয়নৰ শক্তিশালী স্তম্ভ
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ ফলত প্ৰতিটো ভাষা আৰু সংস্কৃতিয়ে ইটোৱে সিটোৰ পৰা শক্তি আহৰণ কৰিছে
যদি কোনোবাই সিদ্ধান্ত লয় যে বিঘ্নিতকাৰী সকলো বস্তু নাইকিয়া কৰিব লাগিব, তেন্তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ কল্পনা কৰি এক নিখুঁত উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে
গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই নিজৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ সমান্তৰালকৈ আধুনিকতাক গ্ৰহণ কৰি দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে
01 MAY 2025 8:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ দিৱস উপলক্ষে এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্রীয় মন্ত্রী ড মনসুখ মাণ্ডবিয়া, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্রী ভি কে ছাক্সেনা আৰু দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমতী ৰেখা গুপ্তাকে ধৰি বহু গণ্যমান্য উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যমুনোত্ৰীৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজলৈকে যমুনা পানীৰ বিশুদ্ধতা আৰু পবিত্ৰতা ৰক্ষা কৰাৰ লগতে দিল্লীৰ সবৰমতী লাইনত নদীৰ পাৰ নিৰ্মাণৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে যমুনা শুদ্ধিকৰণ কেৱল দিল্লী আৰু ইয়াৰ চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণৰ বাবেই নহয়, শ্ৰীকৃষ্ণ আৰু যমুনা জীক পূজা কৰা সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে গুৰুত্ব অধিক।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস। তেওঁ কয় যে গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই এখন ৰাজ্যৰ পৰা গঠিত দুখন ৰাজ্যই ইখনে সিখনক সন্মান জনাই আৰু তেওঁলোকৰ মাজত কোনো ধৰণৰ তিক্ততা নোহোৱাকৈ সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰে দেশখনক কেনেকৈ উন্নয়নৰ মাজেৰে নেতৃত্ব দিব পাৰে তাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। তেওঁ কয় যে যিসকল লোকে সীমা, ভাষা-সংস্কৃতিৰ বিষয়বোৰ কৰি দেশক বিভাজিত কৰিব বিচাৰিছিল, তেওঁলোকে নিজৰ কু-অভিপ্ৰায়ত সফল হৈছে যদিও প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে এই সকলো কু-চিন্তাক বিফল কৰি পেলাইছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ ফল আজি প্ৰতিটো ভাষা আৰু সংস্কৃতিয়ে ইটোৱে সিটোৰ পৰা শক্তি আহৰণ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মাৰাঠী আৰু গুজৰাটীৰ মাজত কোনো প্ৰতিযোগিতা নাই আৰু দুয়োটা নিজৰ নিজৰ ঠাইত মহান ভাষা। তেওঁ কয় যে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ধাৰণাটো আমাৰ ঐক্যতাক বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে কেনেদৰে যুঁজিব পাৰি তাৰ আদৰ্শ উদাহৰণ। তেওঁ কয় যে ১৯৬০ চনৰ ১ মে’ত মুম্বাই ৰাজ্যৰ পৰা দুখন ৰাজ্যৰ জন্ম হৈছিল, এখন গৌৰৱময় গুজৰাট আৰু আনখন মহান মহাৰাষ্ট্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ল। তেওঁ কয় যে বহু বছৰ ধৰি দেশৰ প্ৰতিটো সমস্যা সমাধানৰ লগতে উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াত দুয়োখন ৰাজ্যই যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে বীৰ ছত্ৰপতিৰ ভূমি মহাৰাষ্ট্ৰই তেওঁৰ পৰম্পৰা আৰু বাজীৰাও পেশ্বৱাৰ পৰা আন সেনাপতিলৈ আগবঢ়াই নিয়া, মোগলৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী যুঁজ দি মাতৃভাষা, স্বশাসন আৰু স্বধৰ্মৰ ধ্বজা উৰুৱায়।
তেওঁ কয় যে সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতাৰ প্ৰথম ধাৰণাটো তৰুণ শিৱাজী মহাৰাজে উত্থাপন কৰিছিল আৰু যেতিয়া ইংৰাজ শাসন প্ৰৱৰ্তন হৈছিল তেতিয়া ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছিল লোকমান্য বাল গংগাধৰ তিলক মহাৰাজে যিয়ে স্বৰাজ মোৰ জন্মগত অধিকাৰ বুলি শ্লোগান দিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভক্তি আন্দোলনেই হওক বা সমাজ সংস্কাৰৰ প্ৰগতিশীল পথেই হওক, জ্যোতিবা ফুলে, বাবাছাহেব ড° ভীমৰাও আম্বেদকাৰ জীয়ে সকলোৱে কেৱল মহাৰাষ্ট্ৰৰ নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ বাট দেখুৱাইছিল। তেওঁ কয় যে বীৰ ছাৱাৰকাৰ জীয়ে এগৰাকী নিষ্ঠাৱান দেশপ্ৰেমিক হিচাপে সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীৰ প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গুজৰাট শ্ৰী কৃষ্ণৰ কৰ্মভূমি আৰু স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতীৰ জন্মভূমিও আছিল। তেওঁ কয় যে গুজৰাটত বহু শক্তিশালী সাম্ৰাজ্যৰ জন্ম হৈছিল আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামত মহাত্মা গান্ধী আৰু চৰ্দাৰ পেটেলে সমগ্ৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক গঢ় দিয়াৰ কাম কৰিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বতহে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ পিছত ইমান দীঘলীয়া যাত্ৰা অতিক্ৰম কৰি উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ লগতে দেশখনক একত্ৰিত আৰু শক্তিশালী কৰি বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ স্থানলৈ লৈ যাবলৈ সক্ষম হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাট উভয়ে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে আৰু পিছতো ভাৰতৰ উন্নয়নত বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে আজি মহাৰাষ্ট্ৰতো গৰ্বা একে উদ্যমেৰে উদযাপন কৰা হয় আৰু গুজৰাটতো গণেশ উৎসৱৰ সময়ত প্ৰত্যেক ঘৰলৈ গণপতি শ্ৰদ্ধাৰে অনা হয়। তেওঁ কয় যে এইটোৱেই আমাৰ দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দুয়োখন ৰাজ্যই দেশৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ অতি শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে ধৰা দিছে। তেওঁ কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰ সদায় দেশৰ অৰ্থনৈতিক ৰাজধানী হৈ আহিছে আৰু আজিও ই দেশৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ জিএছডিপিয়ে ৩০লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু ই দেশৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি। গুজৰাটত সৰ্ববৃহৎ বন্দৰ, সৰ্ববৃহৎ শোধনাগাৰ, এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ নবীকৰণযোগ্য শক্তি পাৰ্ক স্থাপন কৰাৰ উপৰি প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইন গুজৰাটৰ পৰাই চলিব। গুজৰাটতে প্ৰথমখন গিফট চিটী আৰু এতিয়া ঢোলেৰা স্মাৰ্ট চিটিও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আৰু মেগনিফিচেণ্ট মহাৰাষ্ট্ৰ দেশৰ উন্নয়নৰ শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত দুয়োখন ৰাজ্যই ২০৪৭ চনলৈকে নিজৰ উন্নয়নৰ ৰোডমেপ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই নিজৰ ঐতিহ্য ৰক্ষা কৰি আধুনিকতাক গ্ৰহণ কৰি দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাত ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে মোদী জীৰ উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীত দুয়োখন ৰাজ্যই ইয়াৰ মাজত সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰ সূত্ৰ মানি লৈছে আৰু তাৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়ন সম্ভৱ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০৪৭ চনত যেতিয়া উন্নত ভাৰত গঢ় লৈ উঠিব, তেতিয়া ইয়াত দুয়োখন ৰাজ্যৰে সৰ্বাধিক অৱদান থাকিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a Programme on Gujarat Day and Maharashtra Day in New Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi has taken steps to preserve the purity and sanctity of Yamuna water from Yamunotri to Prayagraj and build a riverfront on the lines of Sabarmati in Delhi
Purification of Yamuna is of great importance not only for the people of Delhi and neighboring states but also for all Indians who worship Shri Krishna and Yamuna ji
Gujarat and Maharashtra have set an excellent example of developing the country through their own development by having healthy competition without any bitterness against each other
Vibrant Gujarat and Magnificent Maharashtra are strong pillars of the country's development
Shri Narendra Modi has taken a resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat, which has resulted in every language and culture drawing strength from each other
If a person decides that everything causing disintegration should be eliminated, then Prime Minister Modi has given an ideal example of this by imagining Ek Bharat Shreshtha Bharat
Gujarat and Maharashtra have accepted modernity while preserving their heritage and contributed a lot to the unity and integrity of the country
Maharashtra, the land of Chhatrapati Shivaji, carried forward his tradition and raised the flag of mother language, self rule and self religion
Many strong empires were born in Gujarat and in the freedom struggle, Mahatma Gandhi and Sardar Patel worked to give shape to the entire freedom movement
01 MAY 2025 8:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah today addressed a program on the occasion of Gujarat and Maharashtra Day in New Delhi. Many dignitaries including Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya, Lieutenant Governor of Delhi Shri VK Saxena and Chief Minister of Delhi Smt. Rekha Gupta were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken steps to preserve the purity and sanctity of Yamuna water from Yamunotri to Prayagraj and to build a riverfront on the lines of Sabarmati in Delhi. He said that purification of Yamuna is of utmost importance not only for the people of Delhi and its neighboring states but also for all Indians who worship Shri Krishna and Yamuna ji.
Union Home Minister said that today is the foundation day of both Gujarat and Maharashtra. He said that Gujarat and Maharashtra have set an excellent example of how two states formed out of one state can lead the country through their development by respecting each other and with a healthy competition between them without any bitterness. He said that people who wanted to divide the country by making the issues of boundaries, language and culture were succeeding in their ill intentions but Prime Minister Shri Narendra Modi ji foiled all these evil ideas. He said Shri Narendra Modi has taken the resolution of Ek Bharat, Shreshtha Bharat, the result of which is that today every language and culture draws strength from each other.
Shri Amit Shah said that there is no competition between Marathi and Gujarati and both are great languages ​​in their own places. He said that the idea of Ek Bharat Shreshtha Bharat is an ideal example of how one can fight against those that adversely impact our unity. He said that on May 1, 1960, two states were born from the state of Mumbai, one became glorious Gujarat and the other became great Maharashtra. He said that both the states have contributed a lot in solving every problem of the country and taking development forward for many years.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Maharashtra, the land of Veer Chhatrapati, carried forward his tradition and from Bajirao Peshwa to other generals, gave a strong fight to the Mughals and raised the flag of mother language, self rule and self religion.
He said that the first idea of ​​complete independence was put forward by young Shivaji Maharaj and when the British rule came it was taken forward by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak Maharaj who gave the slogan of Swaraj is my birthright. Shri Shah said that whether it is Bhakti movement or the progressive path of social reform, Jyotiba Phule, Babasaheb Dr. Bhimrao Ambedkar Ji, all showed the way not only to Maharashtra but to the entire country. He said that Veer Savarkar ji became the source of inspiration for crores of youth across the country as a dedicated patriot.
Shri Amit Shah said that Gujarat was also the karmabhoomi of Shri Krishna and the birthplace of Swami Dayanand Saraswati. He said that many strong empires were born in Gujarat and in the freedom struggle, Mahatma Gandhi and Sardar Patel worked to give shape to the entire freedom movement. He said that after independence, India has been able to cover such a long distance today only under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in achieving the goal of development and uniting the country and strengthening it to reach the highest position in the world.
Union Home Minister said that the contribution of both Maharashtra and Gujarat in the development of India has been huge before and after independence. He said that today Garba is celebrated with the same enthusiasm in Maharashtra and during Ganesh Utsav in Gujarat, Ganpati is brought to every house with respect. He said that this is the biggest strength of our country. Shri Shah said that both the states are standing as very strong pillars of the country's economic development. He said that Maharashtra has always been the economic capital of the country and even today it is the country's largest economy. Home Minister said that Gujarat's GSDP has also crossed 30 lakh crores and it is the third largest economy of the country. Gujarat has the largest port, the largest refinery, Asia's largest renewable energy park, the first bullet train will go from Gujarat, the first GIFT city and now Dholera Smart City is also being built in Gujarat. He said that Vibrant Gujarat and Magnificent Maharashtra have become strong pillars of the country's development. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, both the states have finalized the roadmap for their development till 2047.
Shri Amit Shah said that Gujarat and Maharashtra have accepted modernity while preserving their heritage and have contributed a lot to the unity and integrity of the country. He said that in Modi ji's vision of a great India, both the states have accepted the formula of healthy competition between the states and the development of the country through it. Shri Shah said that when a developed India will be formed in 2047, both the states will have the biggest contribution in it.