Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a Programme on Gujarat Day and Maharashtra Day in New Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi has taken steps to preserve the purity and sanctity of Yamuna water from Yamunotri to Prayagraj and build a riverfront on the lines of Sabarmati in Delhi
Purification of Yamuna is of great importance not only for the people of Delhi and neighboring states but also for all Indians who worship Shri Krishna and Yamuna ji
Gujarat and Maharashtra have set an excellent example of developing the country through their own development by having healthy competition without any bitterness against each other
Vibrant Gujarat and Magnificent Maharashtra are strong pillars of the country's development
Shri Narendra Modi has taken a resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat, which has resulted in every language and culture drawing strength from each other
If a person decides that everything causing disintegration should be eliminated, then Prime Minister Modi has given an ideal example of this by imagining Ek Bharat Shreshtha Bharat
Gujarat and Maharashtra have accepted modernity while preserving their heritage and contributed a lot to the unity and integrity of the country
Maharashtra, the land of Chhatrapati Shivaji, carried forward his tradition and raised the flag of mother language, self rule and self religion
Many strong empires were born in Gujarat and in the freedom struggle, Mahatma Gandhi and Sardar Patel worked to give shape to the entire freedom movement
01 MAY 2025 8:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah today addressed a program on the occasion of Gujarat and Maharashtra Day in New Delhi. Many dignitaries including Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya, Lieutenant Governor of Delhi Shri VK Saxena and Chief Minister of Delhi Smt. Rekha Gupta were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken steps to preserve the purity and sanctity of Yamuna water from Yamunotri to Prayagraj and to build a riverfront on the lines of Sabarmati in Delhi. He said that purification of Yamuna is of utmost importance not only for the people of Delhi and its neighboring states but also for all Indians who worship Shri Krishna and Yamuna ji.
Union Home Minister said that today is the foundation day of both Gujarat and Maharashtra. He said that Gujarat and Maharashtra have set an excellent example of how two states formed out of one state can lead the country through their development by respecting each other and with a healthy competition between them without any bitterness. He said that people who wanted to divide the country by making the issues of boundaries, language and culture were succeeding in their ill intentions but Prime Minister Shri Narendra Modi ji foiled all these evil ideas. He said Shri Narendra Modi has taken the resolution of Ek Bharat, Shreshtha Bharat, the result of which is that today every language and culture draws strength from each other.
Shri Amit Shah said that there is no competition between Marathi and Gujarati and both are great languages ​​in their own places. He said that the idea of Ek Bharat Shreshtha Bharat is an ideal example of how one can fight against those that adversely impact our unity. He said that on May 1, 1960, two states were born from the state of Mumbai, one became glorious Gujarat and the other became great Maharashtra. He said that both the states have contributed a lot in solving every problem of the country and taking development forward for many years.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Maharashtra, the land of Veer Chhatrapati, carried forward his tradition and from Bajirao Peshwa to other generals, gave a strong fight to the Mughals and raised the flag of mother language, self rule and self religion.
He said that the first idea of ​​complete independence was put forward by young Shivaji Maharaj and when the British rule came it was taken forward by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak Maharaj who gave the slogan of Swaraj is my birthright. Shri Shah said that whether it is Bhakti movement or the progressive path of social reform, Jyotiba Phule, Babasaheb Dr. Bhimrao Ambedkar Ji, all showed the way not only to Maharashtra but to the entire country. He said that Veer Savarkar ji became the source of inspiration for crores of youth across the country as a dedicated patriot.
Shri Amit Shah said that Gujarat was also the karmabhoomi of Shri Krishna and the birthplace of Swami Dayanand Saraswati. He said that many strong empires were born in Gujarat and in the freedom struggle, Mahatma Gandhi and Sardar Patel worked to give shape to the entire freedom movement. He said that after independence, India has been able to cover such a long distance today only under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in achieving the goal of development and uniting the country and strengthening it to reach the highest position in the world.
Union Home Minister said that the contribution of both Maharashtra and Gujarat in the development of India has been huge before and after independence. He said that today Garba is celebrated with the same enthusiasm in Maharashtra and during Ganesh Utsav in Gujarat, Ganpati is brought to every house with respect. He said that this is the biggest strength of our country. Shri Shah said that both the states are standing as very strong pillars of the country's economic development. He said that Maharashtra has always been the economic capital of the country and even today it is the country's largest economy. Home Minister said that Gujarat's GSDP has also crossed 30 lakh crores and it is the third largest economy of the country. Gujarat has the largest port, the largest refinery, Asia's largest renewable energy park, the first bullet train will go from Gujarat, the first GIFT city and now Dholera Smart City is also being built in Gujarat. He said that Vibrant Gujarat and Magnificent Maharashtra have become strong pillars of the country's development. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, both the states have finalized the roadmap for their development till 2047.
Shri Amit Shah said that Gujarat and Maharashtra have accepted modernity while preserving their heritage and have contributed a lot to the unity and integrity of the country. He said that in Modi ji's vision of a great India, both the states have accepted the formula of healthy competition between the states and the development of the country through it. Shri Shah said that when a developed India will be formed in 2047, both the states will have the biggest contribution in it.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୁଜରାଟ ଦିବସ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଯ଼ୋଜିତ ମିଳିତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯମୁନା ନଦୀର ଜଳକୁ ଶୁଦ୍ଧ ଏବଂ ପବିତ୍ର କରିବା ପାଇଁ ଯମୁନେତ୍ରୀରୁ ପ୍ରୟାଗରାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲରେ ସାବରମତୀ ଭଳି ଏକ ନଦୀ ମୁହାଣ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି
ଯମୁନା ଶୁଦ୍ଧିକରଣ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଯମୁନା ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ବିନା ତିକ୍ତତାରେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଗଠିତ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସହିତ ପରସ୍ପରକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ସହ ନିଜ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଏହି ସମସ୍ତ ବିଚାରକୁ ବିଫଳ କରି ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି, ତାହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟକ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶକ୍ତି ନେଉଛି
ଯଦି ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ବିଭାଜନ ଆଣିଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର କଳ୍ପନା କରି ଏହାର ସଠିକ୍ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି
ବୀର ଛତ୍ରପତିଙ୍କ ଭୂମି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ତାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ରଖି ମୋଗଲମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଦେ
01 MAY 2025 8:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୁଜରାଟ ଦିବସ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଯ଼ୋଜିତ ମିଳନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଭି. କେ. ସାକସେନା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମାନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯମୁନେତ୍ରୀରୁ ପ୍ରଯ଼ାଗରାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯମୁନା ନଦୀର ଜଳକୁ ଶୁଦ୍ଧ ଏବଂ ପବିତ୍ର କରିବା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସାବରମତୀ ଭଳି ଏକ ନଦୀ ମୁହାଣ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯମୁନାର ଶୁଦ୍ଧିକରଣ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ କିମ୍ବା ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଯମୁନା ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ମହତ୍ବ ରଖିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଯେ କିପରି ତିକ୍ତତା ବିନା ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଗଠିତ ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ସେମାନେ ନିଜ ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶ କରିପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ସୀମା, ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରି ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସଫଳ ହେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଏହି ସମସ୍ତ ବିଚାରକୁ ବିଫଳ କରି ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି, ତାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶକ୍ତି ନେଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମରାଠୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନାହିଁ ଏବଂ ଉଭୟ ନିଜ ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ମହାନ ଭାଷା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା କରି ଏହାର ସଠିକ୍ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯଦି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ମନରେ ସ୍ଥିର କରନ୍ତି ଯେ ବିଭାଜନ ଆଣିଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୦ ମସିହା ମଇ ୧ ତାରିଖରେ ମୁମ୍ବାଇ ରାଜ୍ୟରୁ ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା, ଗୋଟିଏ ଗୌରବମୟ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ମହାନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ବିକାଶରେ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟର ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୀର ଛତ୍ରପତିଙ୍କ ଭୂମି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ତାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ବାଜିରାଓ ପେଶୱାଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନ୍ୟ ସେନାନାୟକମାନେ ମୋଗଲମାନଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଦେଇ ସ୍ୱଭାଷା, ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ସ୍ୱଧର୍ମର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱରାଜ ପ୍ରଥମେ ଯୁବ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସ୍ୱରାଜ ମୋର ଜନ୍ମଗତ ଅଧିକାର ଥିଲା, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନ୍ୟ ବାଲ୍‍ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଲକ ମହାରାଜ ଆଗକୁ ନେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ମାର୍ଗ, ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ, ବାବାସାହେବ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ଜୀ, ସମସ୍ତେ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପଥ ଦେଖାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୀର ସାବରକର ଜୀ ଜଣେ ଅନନ୍ୟ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଭାବେ ସାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ କର୍ମଭୂମି ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ଦଯ଼ାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମି ହୋଇ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସମଗ୍ର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏକ ଟିକସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗ ସହିତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଆଜି ଏତେ ଦୂର ଯାଇପାରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅବଦାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଥିଲା। ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗରବା ସମାନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ସମ୍ମାନର ସହ ଗଣପତି ଘରକୁ ଅଣାଯାଏ | ଏହା ଆମ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବଦା ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ରାଜଧାନୀ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଜିଏସଡିପି ମଧ୍ୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ଗୁଜରାଟର ସର୍ବବୃହତ୍ ବନ୍ଦର, ସର୍ବବୃହତ୍ ବିଶୋଧନାଗାର, ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ୍ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ, ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍, ପ୍ରଥମ ଗିଫ୍ଟି ସିଟି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଧୋଲେରା ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ବିଶାଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଶର ବିକାଶର ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ରୋଡମ୍ୟାପ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖି ଆଧୁନିକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଙ୍କ ମହାନ ଭାରତର କଳ୍ପନାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିକାଶର ସୂତ୍ରକୁ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟ ଏଥିରେ ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ।