গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাজস্থানৰ আবু ৰোডত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে 'আভ্যন্তৰীণ জাগৰণৰ জৰিয়তে আত্ম-সৱলীকৰণ' সম্পৰ্কীয় এক ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা উদ্বোধন কৰে
‘ব্ৰহ্মকুমাৰী সংস্থান’-য়ে ত্যাগ, তপস্যা আৰু ইয়াৰ প্ৰতিভাৰ জৰিয়তে বিশ্বত সৰলতা, পৰিহাৰ আৰু সহযোগিতাৰ এক বিস্ময়কৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে
‘ব্ৰহ্মকুমাৰী সংস্থান’-য়ে সমগ্ৰ বিশ্বলৈ শান্তি আৰু আলাপৰ বাৰ্তা লৈ ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ ‘এম্বেছেড’ৰ হিচাপে কাম কৰি আছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীয়ে ২১ জুনত ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস’ উদযাপন কৰি সমগ্ৰ বিশ্বক আমাৰ বৈদিক পৰম্পৰা উপহাৰ দিয়াৰ কাম কৰিছে
আজি বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকে যোগ, ধ্যান আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ পথত খোজ দিছে; এয়া অনাগত সময়ত বিশ্ব শান্তিৰ পথ হৈ উঠিব
নিৰাপত্তাকৰ্মীসকলৰ চাপৰ উপশম কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক শান্তিৰ দিশে লৈ যোৱাৰ বাবে যোৱা ২৫ বছৰ ধৰি ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলৰ প্ৰচেষ্টা প্ৰশংসনীয়
পূজ্য লেখৰাজ কৃপালানীজীয়ে ‘ব্ৰহ্মকুমাৰী সংস্থান’ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল আৰু তেওঁলোকক অলোকৰ যাত্ৰাত অগ্ৰসৰ হ’বলৈ প্ৰত্যেকগৰাকীৰ আত্মাক বন্তিলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰিছিল
17 APR 2025 6:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ৰাজস্থানত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে 'আভ্যন্তৰীণ জাগৰণৰ জৰিয়তে আত্ম-সৱলীকৰণ' সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত এক ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাচক্ৰ উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানটোত ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজনলাল শৰ্মাকে ধৰি বহুতো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ ভাষণত কয় যে ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলে যোগ আৰু ধ্যানৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ শান্তি আৰু আধ্যাত্মিক অনুশীলনৰ বন্তি জ্বলোৱাৰ বাবে কাম কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ মাজত মঙ্গলময়তা জাগ্ৰত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে দীৰ্ঘদিন ধৰি এই কাৰ্য সম্পাদন কৰি আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াত উপস্থিত হোৱা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই এক আশ্চৰ্যজনকভাৱে শান্তিপূৰ্ণ বাতাবৰণ অনুভৱ কৰিব পাৰে আৰু ইয়াৰ কাৰণ হৈছে এই ঠাইত বিদ্যমান আধ্যাত্মিক শক্তি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া ব্যক্তিগত জীৱনত এগৰাকী গুৰু বিচাৰি পোৱা যায়, তেতিয়া প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই নীতিনিষ্ঠতাৰ পথত অগ্ৰসৰ হ’বলৈ সক্ষম হয় আৰু ইয়াৰ বহুতো উদাহৰণ আছে। তেওঁ কয় যে কিছু সংখ্যক মানুহে এনে কাম কৰে যে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ আত্মাক বন্তিশিখালৈ পৰিৱৰ্তন কৰে আৰু তেওঁলোকক আলোকৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ সহায় কৰে। তেওঁ কয় যে ব্ৰহ্মকুমাৰী প্ৰতিষ্ঠা কৰি লেখৰাজ কৃপালানীজীয়ে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ আত্মাক জ্যোতিস্মান কৰি তুলি পোহৰৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ এক ডাঙৰ আহ্বান জনাইছিল, যিটোৱে আজি সমাজত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলে তেওঁলোকৰ ত্যাগ, তপস্যা আৰু প্ৰতিভাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বতে সৰলতা, পৰিহাৰ আৰু সহযোগিতাৰ এক বিস্ময়কৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি একেলগে ইয়াত দুটা কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছে- প্ৰথমতে ব্ৰহ্ম কুমাৰী সংস্থানৰ ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বিষয়বস্তু- 'বিশ্ব ঐক্য আৰু বিশ্ব বিশ্বাসৰ বাবে ধ্যান’ৰ শুভাৰম্ভ, আৰু দ্বিতীয়ত, নিৰাপত্তা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীৰ আভ্যন্তৰীণ জাগৰণৰ জৰিয়তে আত্ম-সৱলীকৰণ সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাৰ উদ্বোধন।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত আমাৰ দেশখনে বহুদূৰ আগবাঢ়িছে আৰু বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হৈ উঠিছে আৰু কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে আমি তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হৈ উঠিম। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আমি ২০৪৭ চনৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীত বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত নেতা হোৱাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছোঁ। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ লক্ষ্য হ'ব লাগে আমাৰ পৰম্পৰাক আগুৱাই নিয়া, বিশ্ব ভাতৃত্ববোধক আগুৱাই নিয়াৰ সামৰ্থ্য থকা, প্ৰতিগৰাকী মানুহৰ আত্মাক ঐশ্বৰিক শক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু প্ৰতিটো জীৱনক পুণ্যৰ পথত আগুৱাই নিয়া আৰু ‘ব্ৰহ্মকুমাৰী’ৰ দৰে সংগঠনে এই দিশত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি দেশৰ সুৰক্ষা হৈছে আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ অপৰিসীম ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ ফল। তেওঁ আটাইতকৈ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ পৰিস্থিতিত সীমান্তৰ তত্বাৱধান কৰা আমাৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত, সেনা, কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চিএপিএফ) আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীয়ে আইন-শৃংখলা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু দুৰ্বল লোকসকলক সুৰক্ষা দিয়াৰ বাবে নিষ্ঠাৰে কাম কৰে – এয়া এনে এক দায়িত্ব যি প্ৰায়ে বিশেষ ধৰণৰ মানসিক চাপৰ সৃষ্টি কৰে। মানসিক আৰু আৱেগিক সুস্থতাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে নিৰাপত্তা কৰ্মীসকলক তেওঁলোকৰ মন, শৰীৰ আৰু আত্মাত শান্তি বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰাটো হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ব্ৰহ্ম কুমাৰীসকলক নিৰাপত্তা বাহিনীৰ ওচৰলৈ যোৱা, তেওঁলোকৰ মানসিক চাপ দূৰ কৰা আৰু আভ্যন্তৰীণ শান্তি বৃদ্ধিৰ কৰি এক শক্তিশালী আৰু অধিক সুৰক্ষিত ৰাষ্ট্ৰলৈ অৰিহণা যোগাই তেওঁলোকে কৰা প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰশংসা কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে যোগ আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ জৰিয়তে মন, শৰীৰ, বুদ্ধি আৰু আত্মাৰ সৈতে সামঞ্জস্য স্থাপনৰ ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে এই উত্তৰাধিকাৰিত্বই দীৰ্ঘদিন ধৰি আমাক জটিল সমস্যা সমাধানৰ বাবে জ্ঞান, প্ৰগতি আৰু চিন্তাশীল নীতি নিৰ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিও ভাৰতে এই কালজয়ী জ্ঞান বিশ্বৰ সৈতে সহভাগ কৰি আহিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ৰ ধাৰণা – ‘সমগ্ৰ বিশ্ব এটা পৰিয়াল’ৰ ধাৰণাটো ভাৰতৰ উপনিষদৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে, যিয়ে একতা আৰু সম্পৰ্কৰ এক বিশ্বজোৰা অনুভূতি গ্ৰহণ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস প্ৰতিষ্ঠা কৰি বিশ্বব্যাপী ইয়াৰ বৈদিক ঐতিহ্যৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকে যোগ, ধ্যান আৰু আধ্যাত্মিকতাক জীৱনৰ এক উপায় হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই পথটো অনাগত বছৰবোৰত বিশ্বশান্তিৰ এক ভেটি হৈ উঠিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আত্মা, ঈশ্বৰৰ গভীৰ জ্ঞান আৰু পুজ্য লেখৰাজ কৃপালানীজীয়ে লাভ কৰা সৃষ্টিৰ চক্ৰক "ব্ৰহ্মা" বুলি জনা যায় আৰু ব্ৰহ্মকুমাৰী সংগঠনটো বিশ্বৰ সৈতে এই আধ্যাত্মিক জ্ঞান সহভাগ কৰিবলৈ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। তেওঁ এই অভিযানত মহিলাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্ম ধৰি ঐশ্বৰিক নাৰীশক্তিক শ্ৰদ্ধা কৰা হৈছে আৰু মহিলাসকল ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলৰ নেতৃত্ব আৰু সেৱাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে পৃথিৱীৰ প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন আত্ম-পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে আৰম্ভ হয় - কেৱল যেতিয়া এগৰাকী ব্যক্তি ভিতৰৰ পৰা পৰিৱৰ্তিত হয় তেতিয়াহে তেওঁলোকে আনক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। এই নীতিৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত হৈ ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলে সমগ্ৰ বিশ্বতে শক্তিশালী আৰু ইতিবাচক চিন্তা ধাৰণ কৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে ব্ৰহ্মচৰ্য, নিৰামিষ ভোজন, আসক্তিহীনতা, সৰলতা আৰু ধ্যানৰ দৰে মূল্যবোধৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সংগঠনটোক প্ৰশংসা কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates a national dialogue on ‘Self-Empowerment through Inner Awakening’ for security forces personnel at Abu Road, Rajasthan
Brahma Kumari Sansthan has created a wonderful environment of simplicity, abstinence and cooperation in the world through sacrifice, penance and its brilliance
Brahma Kumari Sansthan is working as an ambassador of Indian culture by taking the message of peace and dialogue to the whole world
Prime Minister Modi Ji has done the work of giving our Vedic tradition to the whole world by celebrating International Yoga Day on 21st June
Today, crores of people in the world are walking the path of yoga, meditation and spirituality; this will become the path of world peace in the coming times
For the last 25 years, the efforts of Brahma Kumaris to reduce the stress of security personnel and lead them towards peace are commendable
Pujya Lekhraj Kripalani Ji established Brahma Kumari Sansthan and turned each one’s soul into a lamp to help them walk on the path of light
17 APR 2025 6:56PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today inaugurated a national dialogue on 'Self-Empowerment through Inner Awakening' for security forces personnel in Rajasthan. Many dignitaries including Rajasthan Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Brahma Kumaris are working to light a lamp of peace and spiritual practice in every human being across the world through yoga and meditation. He said that efforts are made here to awaken the goodness within every person and they have been doing it for a long time now. He added that one can feel an amazingly peaceful atmosphere when they arrive here and it is because of the spiritual energy existing in this place.
Shri Amit Shah said that when one finds a Guru in personal life, he is able to lead the path of righteousness and there are many examples of it. He said that some people do such work that it turns every person's soul into a lamp and help them walk on the path of light. He said that by establishing Brahma Kumari, Lekhraj Kripalani Ji made a big call to make every person's soul a lamp and move forward on the path of light, which is having a huge impact on the society today.
Union Home Minister said that Brahma Kumaris have worked to create a wonderful environment of simplicity, abstinence and cooperation across the world through their sacrifice, penance and brilliance. He said that two programs have taken place here simultaneously today - first, the launch of the theme of the year 2025-26 of the Brahma Kumari Sansthan, 'Meditation for World Unity and World Faith, and, second, the inauguration of the national dialogue on self-empowerment through inner awakening of security force personnel.
Shri Amit Shah said that after 75 years of independence, our country has come a long way and has become the fifth largest economy in the world and in a few years we will become the third largest economy. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are aiming to become the leader in every field in the world on the centenary of independence in 2047. He said that India's goal should be to take forward our traditions, that have the ability to lead to world brotherhood, connect the soul of every human with the divine and lead every life on the path of virtue, and organizations like Brahma Kumari are doing well in this direction.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the nation’s safety today is the result of the immense sacrifice and dedication of our security forces. He acknowledged the tireless efforts of our personnel who guard the borders under the most challenging conditions. He emphasized that in matters of internal security, the Army, Central Armed Police Forces (CAPFs), and state police forces work diligently to uphold law and order and protect the vulnerable — a responsibility that often brings significant stress. Highlighting the importance of mental and emotional well-being, he said that helping security personnel find peace in their mind, body, and soul is a crucial mission. In this regard, he praised the Brahma Kumaris for their commendable efforts over the past 25 years in reaching out to security forces, alleviating their stress, and promoting inner peace, which in turn contributes to a stronger and more secure nation.
Shri Amit Shah highlighted India’s ancient tradition of harmonizing the mind, body, intellect, and soul through yoga and spirituality. He said that this legacy has long guided us on the path of knowledge, progress, and thoughtful policymaking to solve complex problems. He noted that today India continues to share this timeless wisdom with the world. He emphasized that the concept of Vasudhaiva Kutumbakam—the idea that the whole world is one family—originated from India’s Upanishads, which embraced a global sense of unity and belonging. Shri Shah added that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, India took a significant step in promoting its Vedic heritage globally by establishing International Yoga Day on 21st June. He added that today millions around the world are embracing yoga, meditation, and spirituality as a way of life. He expressed confidence that this path will increasingly become a foundation for global peace in the years to come.
Union Home Minister said that the profound knowledge of the soul, God, and the cycle of creation received by Pujya Lekhraj Kripalani Ji came to be known as "Brahma," and the Brahma Kumaris organization was founded to share this spiritual wisdom with the world. He highlighted the vital role of women in this mission, noting that for generations, the divine feminine has been revered, and women have been at the heart of the Brahma Kumaris’ leadership and service. He emphasized that true change in the world begins with self-transformation—only when an individual transforms from within can they inspire change in others. Guided by this principle, the Brahma Kumaris have spread powerful and positive thoughts around the world. The Home Minister praised the organization for promoting values such as celibacy, vegetarianism, de-addiction, simplicity, and meditation. Through these practices, they help individuals connect the soul with God and realize their inner nature as pure, peaceful, and eternal beings—all in an accessible and relatable way. He said that through the strength of womanhood, the Brahma Kumaris have become ambassadors of Indian culture, spreading the message of peace, dialogue, and spiritual harmony across the globe.