ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଜିଡି କ୍ଷେତ୍ର ଅଧୀନରେ ସିଏନଜି (ପରିବହନ) ଏବଂ ପିଏନଜି (ଘରୋଇ) କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଲଭ ଘରୋଇ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ
18 APR 2025 5:10PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଥିବା ନିଜର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅନୁଯାୟୀ ଘରୋଇ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରମୁଖ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସୁଲଭତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ - ପରିବହନରେ ବ୍ୟବହୃତ କଂପ୍ରେସଡ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ସିଏନଜି) ଏବଂ ଘରୋଇ ଘରେ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ପିଏନଜି), ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓପିଏନଜି) ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ଆବଣ୍ଟନ ନୀତିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି:
1. ଅଗ୍ରିମ ତ୍ରୈମାସିକ ଆବଣ୍ଟନ:
• ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରୁ, ସିଏନଜି (ଟି) ଏବଂ ପିଏନଜି(ଡି) ସେଗମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଘରୋଇ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଆବଣ୍ଟନ ଦୁଇ-ତ୍ରୈମାସିକ ଅଗ୍ରିମ ଆଧାରରେ କରାଯିବ।
• ଆବଣ୍ଟନରେ ଏବେ ଓଏନଜିସି ଏବଂ ଅଏଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିଃ ର ନୋମିନେସନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ନୂତନ କୂପ ଗ୍ୟାସ (ଏନଡବ୍ଲୁଜି) ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
• ଗେଲ୍ ଏବଂ ଓଏନଜିସି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଆକଳନ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଗାଣ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଯୋଜନା ଏବଂ ବିତରଣ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
୨. ସମାନୁପାତିକ ଆଧାରରେ ଏନଡବ୍ଲୁଜି ଆବଣ୍ଟନ:
• ସମୟସୀମା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏନଡବ୍ଲୁଜି ପାଇଁ ନିଲାମ ଆଧାରିତ ଆବଣ୍ଟନକୁ ତ୍ରୈମାସିକ ଆନୁପାତିକ ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ବଦଳାଯାଇଛି।
• ପ୍ରଚଳିତ ଏମଓପିଏନଜି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ, ଗେଲ୍ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏନଡବ୍ଲୁଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବ।
୩. ବଣ୍ଟନ ଅନୁପାତ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି:
• ସିଜିଡି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ଅନୁପାତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି:
• ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷର ତୃତୀୟ ତ୍ରୟମାସ: ଆନୁମାନିକ ଚାହିଦାର ୫୪.୬୮% ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି
• ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସ: ୫୫.୬୮% ଆବଣ୍ଟନ
• ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକ (ଆନୁମାନିକ): ୫୪.୭୪% ଆବଣ୍ଟନ
• ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ଆବଣ୍ଟନର ବ୍ୟାପକ ଗତିପଥ ପରିବହନ ଏବଂ ଘରୋଇ ରୋଷେଇ ଭଳି ସାଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
୪. ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଇଣ୍ଡିଆନ କ୍ରୁଡ୍ ବାସ୍କେଟ ସହିତ ସଂପର୍କିତ
ଯେହେତୁ ଏପିଏମ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ନୂତନ କୂପ ଗ୍ୟାସ୍ ଉଭୟର ମୂଲ୍ୟ ଇଣ୍ଡିଆନ କ୍ରୁଡ୍ ବାସ୍କେଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ, ଯାହାକି ମାସିକ ଆଧାରରେ ଗଣନା କରାଯାଏ, ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରତି ହ୍ରାସ ସହିତ, ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସର ଏହି ଆବଣ୍ଟନ ସିଏନଜି (ଟି) ଏବଂ ପିଏନଜି(ଡି) ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏହି ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ଯୋଗାଣକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯୋଗାଣ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସହିତ ଜଡିତ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୁଲଭତା ଆଣିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ଅଧୀନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବହନ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର, ସୁଲଭ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାରା ଭାରତରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଗ୍ରାହକ ଉପକୃତ ହେବେ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government takes steps to ensure affordable Domestic Natural Gas to CNG (Transport) and PNG (Domestic) Segments under CGD Sector
18 APR 2025 5:10PM by PIB Delhi
The Government has introduced key policy measures aimed at strengthening the allocation framework for domestic natural gas, in alignment with its vision of promoting cleaner energy access, enhancing urban air quality, and bolstering domestic energy security.
With a focus on ensuring the sustained availability and affordability of natural gas for key public-facing segments—Compressed Natural Gas (CNG) used in transport and Piped Natural Gas (PNG) used in domestic households for cooking—the Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG) has introduced the following important enhancements to the Domestic Gas Allocation Policy:
1. Advance Quarterly Allocation:
• From Q1 FY 2025-26, domestic natural gas allocations for CNG (T) and PNG (D) segments will be done on a two-quarter advance basis.
• Allocation will also now include New Well Gas (NWG) from nomination fields of ONGC and OIL.
• Estimations by GAIL and ONGC will help ensure supply visibility to CGD entities in advance, enhancing planning and delivery efficiency.
2. NWG Allocation on Pro-Rata Basis:
• Auction-based allocation for NWG has been replaced with a quarterly pro-rata allocation to ensure timely and reliable supply.
• GAIL will allocate NWG to CGD entities in proportion to their requirements, in accordance with prevailing MoPNG guidelines.
3. Allocation Ratios maintained:
• Despite increasing demand in the CGD sector, allocation ratios of domestic gas have broadly been maintained:
• Q3 2024–25: 54.68% of projected demand allocated
• Q1 2025–26: 55.68% allocation
• Q2 2025–26 (Projected): 54.74% allocation
• Broad trajectory in domestic gas allocation reflects the Government’s commitment to prioritize public-facing segments like transport and domestic cooking.
4. Pricing Linked to Indian Crude Basket:
• As both APM gas and New Well Gas prices are linked to Indian Crude Basket prices, calculated monthly, with the recent decline in crude prices, this allocation of domestic gas would make natural gas more affordable for CNG (T) and PNG (D) consumers.
These strategic measures by the Government will lead to enhanced ability of CGD entities to forecast demand and manage supply efficiently, improved supply predictability and better affordability for CGD companies due to crude-linked pricing. These measures will ensure a stable, affordable, and transparent domestic gas supply system for the critical transport and domestic segments under the CGD network, benefitting millions of urban and semi-urban consumers across India.