আয়ুষ
‘হৰিৎ যোগ’-এ ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য আৰু গ্ৰহটোৰ স্বাস্থ্য উভয়কে উজ্জ্বীৱিত কৰি ৰাখেঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপ ৰাও যাদৱ
আজি আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰীযুত প্ৰতাপৰাও যাদৱৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে মুকলি কৰা বিশেষ অনুষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম আছিল ‘হৰিৎ যোগ’
হৰিৎ যোগৰ শুভাৰম্ভ: যোগে আইডিৱাই ২০২৫ৰ ৭৫ সংখ্যক কাউণ্টডাউনত ব্যক্তিগত স্বাস্থ্যক গ্ৰহটোৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে
ওড়িশা যোগ সংযোগঃ ভুৱনেশ্বৰৰ কলিংগ ষ্টেডিয়ামত ৬০০০ৰো অধিক যোগ অনুৰাগীয়ে চি ৱাই পি অনুশীলন কৰে
যোগ অনুৰাগীসকলৰ মাজত ৫০০০ৰো অধিক ঔষধি উদ্ভিদ বিতৰণ কৰা হয়
07 APR 2025 11:58AM by PIB Guwahati
আজি কলিংগ ষ্টেডিয়ামত ৬০০০ৰো অধিক যোগ অনুৰাগীয়ে কমন যোগ প্ৰট’কলৰ অনুশীলন কৰে। ফলত ভুৱনেশ্বৰে এক বৃহৎ উদযাপনৰ সাক্ষী হৈ পৰে। আজিৰ অনুষ্ঠানৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উদযাপন কৰা বিশেষ অনুষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হৈছে ‘হৰিৎ যোগ’। অনুষ্ঠানৰ প্ৰাৰম্ভতে আয়ুষৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত প্ৰতাপ ৰাও যাদৱে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে ঔষধি উদ্ভিদ ৰোপণ কৰি বিশেষ অনুষ্ঠানসমূহৰ শুভাৰম্ভণি কৰে । অনুষ্ঠানত সকলো যোগ অনুৰাগীক ঔষধি উদ্ভিদ বিতৰণ কৰা হয়।
এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত সভাত ভাষণ আগবঢ়াই সন্মানীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “যোৱা ১০ বছৰত যোগে অভূতপূৰ্ব জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে আৰু এতিয়া ই এক বিশ্বব্যাপী জনপ্ৰিয় বিষয়ত পৰিণত হৈছে।২০২৫ চনৰ ৩০ মাৰ্চত মন কি বাত অনুষ্ঠানৰ ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দৈনন্দিন জীৱনত ফিটনেছৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ দৰে পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰিছিল।বিশ্বৰ এক স্বাস্থ্যৱান জনসংখ্যাৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৫ৰ বিষয়বস্তুক 'এক পৃথিৱীৰ বাবে যোগ এক স্বাস্থ্য' বুলি উল্লেখ কৰিছিল । এই বিষয়টোৱে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰিছে।"।
‘হৰিৎ যোগ’ৰ বিষয়ে ক'বলৈ গৈ মাননীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, "আমাৰ স্বাস্থ্যৰ লগতে আমাৰ গ্ৰহটোৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে ‘হৰিৎ যোগ’ অবিচ্ছেদ্যভাৱে জড়িত। যোগে যেনেকৈ আমাৰ মন আৰু শৰীৰক পুষ্টি দিয়ে, গছপুলিয়েও পৃথিৱীখনক পুষ্টি প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে সেউজ আৰু সুস্থ ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।"
সমান্তৰালভাবে আয়ুষৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱে ‘হৰিৎ যোগ’ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰি কয় যে হৰিৎ যোগ হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৫ৰ ১০টা স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ।হৰিৎ যোগৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী যাদৱে অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিৰ সৈতে ঔষধি উদ্ভিদো ৰোপণ কৰে।
যোগৰ বহনক্ষমতা আৰু পৰিৱেশ ৰক্ষাৰ দিশত ইয়াৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘এক পেড় মা কে নাম’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে হৰিৎ যোগক সংপৃক্ত কৰি কয় যে, “এই পদক্ষেপে ব্যক্তিক ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য আৰু গ্ৰহটোৰ স্বাস্থ্য উভয়ৰে লালন-পালনৰ প্ৰতীকী কাৰ্য্য হিচাপে গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।”
মাননীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘প্ৰকৃতি পৰীক্ষণ অভিযান’ৰ সফলতাৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে ৷ য’ত ১.২৯ কোটিৰো অধিক লোকে প্ৰকৃতি পৰীক্ষণত ভাগ লৈ গীনিজ বুক অৱ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডত স্থান অৰ্জন কৰে।Deputy Chief Minister of Odisha, Ms. Pravati Parida thrusting on the power of যোগৰ শক্তিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি ওড়িশাৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী প্ৰভাতী পাৰিদাই কয় যে যোগে আমাক সুস্থ জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে।আহক আমি যোগক আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত একত্ৰিত কৰি ভগৱান জগন্নাথৰ ঐশ্বৰিক শক্তিৰ পৰা শক্তি আহৰণ কৰোঁ ৷ওড়িশা চৰকাৰৰ হৈ আমি ভাৰত চৰকাৰ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ক ওড়িশাক এনে অনুষ্ঠানৰ বাবে নিৰ্বাচন কৰাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো আৰু ভুৱনেশ্বৰত আইডিৱাই ২০২৫ৰ বাবে ৭৫ সংখ্যক দিনৰ কাউণ্ট ডাউন আয়োজনৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো।।”
বিশ্বব্যাপী এক শক্তি হিচাপে যোগৰ সফলতাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি পুৰী লোকসভাৰ সংসদ সদস্য শ্ৰী সম্বিত পাত্ৰই কয় যে আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবেই ১৭৭খন দেশে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে ২০১৪ চনত ২১ জুন তাৰিখটোক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰিছে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচাই অনুষ্ঠানত বিপুল সংখ্যক লোকৰ উৎসাহী যোগদানৰ বাবে তেওঁলোকক প্ৰশংসা কৰি কয় যে আইডিৱাইৰ ১১ সংখ্যক সংস্কৰণে বিশ্বজুৰি অভিলেখ ভংগকাৰী অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হ’বলৈ সাজু হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত আয়ুষৰ যুটীয়া সচিব মনালিছা দাস; ভুৱনেশ্বৰৰ মেয়ৰ শ্ৰীমতী সুলোচনা দাস, আয়ুষ মন্ত্ৰীৰ বিশেষ কৰ্তব্যৰত বিষয়া নিশান্ত মেহৰা আৰু আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট অতিথি উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানৰ সময়তে মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ যোগ প্ৰদৰ্শকসকলে এম ডি এন আই ৱাইৰ সঞ্চালক ড০ কাশীনাথ সমগণ্ডীৰ নেতৃত্বত কমন যোগ প্ৰট’কল প্ৰদৰ্শন কৰে।একেসময়তে কলিংগ ষ্টেডিয়ামত ৬০০০ৰো অধিক যোগ অনুৰাগীয়ে কমন যোগ প্ৰট’কল পৰিৱেশন কৰে। আয়ুষ মন্ত্ৰালয়, এমডিএনআইৱাই আৰু অন্যান্য যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ বিভিন্ন ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠানটো সম্প্ৰচাৰ কৰা হয়।
আজিৰ যোগ মহোৎসৱত কমন যোগ প্ৰট’কল (CYP)ৰ বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। কমন যোগ প্ৰট’কল বিশেষজ্ঞৰ দ্বাৰা সঠিকভাবে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ ইয়াত যোগৰ সকলো সুবিধা লাভ কৰিবলৈ দৈনন্দিন যোগ অনুশীলনৰ বিষয়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই প্ৰট’কলৰ উদ্দেশ্য হৈছে যোগ নিদ্ৰা, প্ৰাণায়াম, ধ্যান আদি যোগ অনুশীলনক জনপ্ৰিয় কৰি তোলা।প্ৰতিটো যোগৰ কাৰ্য্যকলাপত নমনীয়তা, শক্তি, ভাৰসাম্য আৰু সমন্বয় সাধন কৰাৰ মূল চাবিকাঠি হৈছে কমন যোগ প্ৰট’কল। ভাৰত চৰকাৰৰ যোগ পৰ্টেল হৈছে মানুহক প্ৰতিদিনে যোগাসনক আঁকোৱালি লোৱা, অনুশীলন কৰা আৰু উপভোগ কৰাত সহায় কৰাৰ এক মঞ্চ।
হৰিৎ যোগ আৰম্ভ কৰাৰ সমান্তৰালভাবে যোগ অনুৰাগীসকলৰ মাজত ৫০০০ৰো অধিক ঔষধি উদ্ভিদ বিতৰণ কৰা হয়।এই পদক্ষেপে যোগক পৰিৱেশ সচেতনতাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ সক্ষম হয়।
ভুৱনেশ্বৰত অনুষ্ঠিত যোগ মহোৎসৱে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস-২০২৫ৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰি যোগৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু পৰিৱেশ বহনক্ষমতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাকে পুনৰবাৰ শক্তিশালী কৰি তুলিলে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৫ৰ বাবে অনুষ্ঠানত ১০টা অনন্য স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠান সামৰি লোৱা হয়
এই বছৰ বিশ্বব্যাপী অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ১১ সংখ্যক সংস্কৰণৰ কাৰ্য্যকলাপ উপলক্ষে্য ১০টা অনন্য স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠান অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়:
● যোগ সংগম – বিশ্ব অভিলেখৰ লক্ষ্যৰে ১,০০,০০০ স্থানত এক সমন্বিত যোগ প্ৰদৰ্শন।
● যোগ বন্ধন – ঐতিহ্যমণ্ডিত স্থানত যোগ অধিৱেশন আয়োজন কৰিবলৈ ১০খন দেশৰ সৈতে বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্ব।
● যোগ উদ্যান– সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী সংযোগৰ বাবে ১০০০ টা যোগ উদ্যানৰ উন্নয়ন।
● যোগ সমাৱেশ – দিব্যাংগজন, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, শিশু আৰু সমাজৰ প্ৰান্তীয় গোটৰ বাবে বিশেষ যোগ কাৰ্যসূচী।
● যোগ প্ৰভাৱ – জনস্বাস্থ্যত যোগৰ ভূমিকাৰ বিষয়ত দশকীয় প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন।
● যোগ সংযোগ – বিখ্যাত যোগ বিশেষজ্ঞ আৰু স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে এক ভাৰ্চুৱেল গ্ল’ৱেল যোগ সন্মিলন।
● হৰিৎ যোগ – যোগৰ সৈতে বৃক্ষৰোপণ আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানৰ সংমিশ্ৰণ ঘটোৱা এক বহনক্ষমতা পদক্ষেপ।
● যোগ আনপ্লাগড- যুৱক-যুৱতীসকলক যোগাসনৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ কৰাৰ এক অনুষ্ঠান
● যোগ মহাকুম্ভ – ১০টা স্থানত এক সপ্তাহজোৰা উৎসৱ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয়ভাবে সামৰণি অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ'ব।
● সমযোগ – সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ বাবে আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ সৈতে যোগক একত্ৰিত কৰাj ১০০ দিনীয়া পদক্ষেপ।
পৰিশিষ্ট
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আইডিৱাই) এক বিশ্বব্যাপী সুস্থতা আন্দোলনত পৰিণত হৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ লোকক একত্ৰিত কৰিছে। ইয়াৰ মূল মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ বিষয়ে চকু ফুৰাও আহক:
● আইডিৱাই ২০১৫ – নতুন দিল্লীঃ ৰাজপথত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমটো আইডিৱাইত ৩৫,৯৮৫ জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে দুটা গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড গঢ়িছিল।
● আইডিৱাই ২০১৬ – চণ্ডীগড়: কেপিটেল কমপ্লেক্সত ৩০,০০০+ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সমাগম হয়, য'ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে যোগ প্ৰট'কল প্ৰদৰ্শন কৰা ১৫০ দিব্যাংগজনো আছিল৷। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডায়েবেটিছৰ দৰে ৰোগৰ চিকিৎসাত যোগৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰিছিল৷
● আইডিৱাই ২০১৭ – লক্ষ্ণৌ: ৰামবাই আম্বেদকাৰ ময়দানত ৫১,০০০ অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে যোগদান কৰে, যোগক সুলভ মূল্যৰ ‘স্বাস্থ্য বীমা’ হিচাপে উজ্জ্বল কৰি তোলা হয়।
● আইডিৱাই ২০১৮ – ডেৰাডুন: বন গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানত ৫০,০০০+ অংশগ্ৰহণকাৰী, "জনস্বাস্থ্যৰ বাবে যোগ" শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে এয়া উদযাপন কৰা হয়। ইছৰো-এ মুকলি কৰিলে ভূৱন যোগ (BHUVAN-YOGA) আৰু যোগ লোকেটৰ (Yoga Locator)এপ।
● আইডিৱাই ২০১৯ – ৰাঁচী: ‘হৃদযন্ত্ৰৰ যত্নৰ বাবে যোগাসন’ৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, পৰিৱেশ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ যোগৰ আনুষংগিক সামগ্ৰীয়ে খাদী শিল্পীসকলক উপকৃত কৰে।
● আইডিৱাই ২০২০ – ভাৰ্চুৱেল: মহামাৰীৰ মাজতে অনলাইন মাধ্যমেৰে যোগদান কৰিলে ১২.০৬ কোটি লোকে। "মোৰ জীৱন, মোৰ যোগাসন" প্ৰতিযোগিতাত ১৩০খন দেশৰ পৰা অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
● আইডিৱাই ২০২১ – ভাৰ্চুৱেল: মূল বিষয়বস্তু আছিল “সুস্থতাৰ বাবে যোগ”, বিশ্বজুৰি ৪৯৬.১ মিলিয়ন লোকৰ কাষ চাপিছিল এই অনুষ্ঠান। টাইমছ স্কোৱাৰ, আইফেল টাৱাৰ আৰু টকিঅ’ স্কাই ট্ৰিত দৃষ্টিনন্দন উদযাপন কৰা হয়।
● আইডিৱাই ২০২২ – মহীশূৰ: মহীশূৰ পেলেচত ১৫,০০০ অংশগ্ৰহণকাৰী, ‘গাৰ্ডিয়ান ৰিং’ গ্ল’বেল যোগ ৰিলে আৰু ভিআৰ চালিত ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীৰ সৈতে এয়া উদযাপন কৰা হয়।
● আইডিৱাই ২০২৩ – জব্বলপুৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়, নিউয়ৰ্ক: ২৩.৪৪ কোটি অংশগ্ৰহণকাৰীৰে এই আইডিৱাই-এ দুটা গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড স্থাপন কৰে, য’ত আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য যোগ অধিৱেশন (চুৰাটত ১.৫৩ লাখ অংশগ্ৰহণকাৰী)কে ধৰি দুটা গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড গঢ়িবলৈ সক্ষম হয়। ‘অ’চেন ৰিং অৱ যোগ’-এ ৩৫,০০০ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰে।
● আইডিৱাই ২০২৪ – শ্ৰীনগৰ: শ্ৰীনগৰৰ এছকেআইচিচি (SKICC) ত অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷ বৰষুণৰ মাজতো ৭,০০০০ অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে ইয়াত ভাগ লয়। ‘যোগ মহাকাশৰ বাবে’ পদক্ষেপত ইছৰ’ৰ বিজ্ঞানীসকলেও যোগদান কৰে।উত্তৰ প্ৰদেশত গিনিজ বিশ্ব অভিলেখ গঢ়িছিল, য’ত ২৫.৯৩ লাখ লোকে যোগাসনক আঁকোৱালি লয়। ২৪.৫৩ কোটি বিশ্ব অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে এই অনুষ্ঠানক এক ঐতিহাসিক উদযাপন হিচাপে চিহ্নিত কৰে।***

AYUSH
‘Harit Yoga’ nurtures both personal and planetary health: Union Minister Shri Prataprao Jadhav
One of the Signature Events, ‘Harit Yoga’ launched by Union Minister of State (I/C), Ministry of Ayush, Shri Prataprao Jadhav along with other dignitaries today on the occasion
Harit Yoga Launched: Yoga unites personal health with planetary health on 75th Countdown to IDY 2025
Odisha Yoga Connect: More than 6000 Yoga enthusiasts practiced CYP at Kalinga Stadium in Bhubaneshwar
More than 5000 medicinal plants were distributed among the Yoga enthusiasts
07 APR 2025 11:58AM by PIB Delhi
Bhubaneshwar witnessed a grand celebration as more than 6000 Yoga enthusiasts practiced Common Yoga Protocol at Kalinga stadium today. One of the Signature Events, ‘Harit Yoga’ launched as Union State Minister of Ayush Shri Prataprao Jadhav along with other dignitaries planted medicinal plants to mark the launching of the signature event. Medicinal plants were distributed to all the Yoga enthusiasts.
While addressing the gathering, Hon’ble minister said, “Yoga has gained unprecedented popularity in last 10 years and now it has become a global phenomenon. In his Mann ki Baat address on 30 March, 2025 Prime Minister Sh. Narendra Modi emphasised the importance of fitness in daily life and praised initiatives like International Yoga Day. While sharing India’s vision for a healthier world population, the PM mentioned the theme of IDY 2025 as ‘Yoga for one earth One health’. The theme ensures holistic health for whole world.”
Speaking about the ‘Harit Yoga’ initiative, the Hon’ble Minister emphasised: "Our health is inextricably linked to the health of our planet. Just as Yoga nourishes our mind and body, tree plantation nourishes the Earth, ensuring a greener and healthier future for generations to come."
With this the Union Minister of State for Ayush (I/C), Shri Prataprao Jadhav announced the launching of ‘Harit Yoga’ and said that Harit Yoga is part of the 10 Signature Events of IDY 2025. Union State Minister Shri Jadhav planted medicinal plants along with other dignitaries to mark the launch of Harit Yoga.
Mentioning about sustainability and environmental aspect of Yoga, the Union Minister of State aligned Harit Yoga with Prime Minister Narendra Modi’s vision of ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ and said, “This initiative encourages individuals to plant trees as a symbolic act of nurturing both personal and planetary health.”
Hon’ble Minister also highlighted the success of the ‘Prakruti Parikshan Abhiyan’ in which Prakruti Parikshan of more than 1.29 crore people was conducted earning a place in the Guiness Book of World Records.
Deputy Chief Minister of Odisha, Ms. Pravati Parida thrusting on the power of Yoga said, “Yoga inspires us to adopt healthy lifestyle. Let us integrate Yoga into our daily lives and draw strength from the divine energy of Lord Jagannath. On behalf of Odisha Government, we expressed gratitude to Government of India and Ministry of Ayush for giving Odisha and opportunity to become part of IDY 2025 in organizing 75th day countdown in Bhubaneshwar.”
While acknowledging the success of Yoga as a soft power at global scale, Member of Parliament, Puri Lok Sabha, Sh. Sambit Patra said, "Thanks to the vision of our Hon’ble PM, 177 countries unanimously adopted India’s proposal to declare 21st June as International Day of Yoga in 2014."
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush praised the enthusiastic turnout and noted that the 11th edition of IDY is poised to witness record-breaking global participation.
The event was also witnessed the auspicious presence of Monalisa Dash, Joint Secretary, Ayush; Ms Sulochna Das, Mayor, Bhubaneshwar, Nishant Mehra, OSD to Ayush Minister and several other distinguished guests.
After the addresses, the demonstrators of Morarji Desai National Institute of Yoga, under the leadership of Dr. Kashinath Samagandi, Director MDNIY, performed a live demonstration of the Common Yoga Protocol. More than 6000 Yoga enthusiasts performed the Common Yoga Protocol under the ambience of Kalinga Stadium. The programme was streamed through various social media platforms of the Ministry of Ayush, MDNIY, and other Yoga institutions.
Common Yoga Protocol (CYP) was given a huge importance in today’s Yoga Mahotsav. CYP is designed with inputs from experts as it comprises day-to-day Yoga practice to reap all the benefits of Yoga. The protocol is intended to popularise Yoga practices like Yoga Nidra, Pranayama, Dhyan, etc. Each Yogic activity is key to improving flexibility, strength, balance, and harmony. Yoga Portal by the Government of India is a platform to help people embrace, practice, and enjoy Yoga every day.
To mark the launch of Harit Yoga more than 5000 medicinal plants were distributed amongst the Yoga enthusiasts. This initiative integrates Yoga with environmental consciousness.
The Yoga Mahotsav in Bhubaneswar marked a significant step towards IDY-2025, reinforcing the Government of India’s commitment to promoting holistic health and environmental sustainability through Yoga.
10 unique signature events to guide events to International Day of Yoga 2025
This year IDY activities will revolve around 10 unique signature events to mark the 11th edition of the global event, which makes it the most expansive and inclusive:
● Yoga Sangama – A synchronised Yoga demonstration at 1,00,000 locations, aiming for a world record.
● Yoga Bandhan – Global partnerships with 10 countries to host Yoga sessions at iconic landmarks.
● Yoga Parks– Development of 1,000 Yoga Parks for long-term community engagement.
● Yoga Samavesh – Special Yoga programs for Divyangjan, senior citizens, children, and marginalised groups.
● Yoga Prabhava – A decadal impact assessment on Yoga’s role in public health.
● Yoga Connect – A Virtual Global Yoga Summit featuring renowned Yoga experts and healthcare professionals.
● Harit Yoga – A sustainability-driven initiative combining Yoga with tree planting and clean-up drives.
● Yoga Unplugged- An event to attract young people to Yoga
● Yoga Maha Kumbh – A week-long festival across 10 locations, culminating in a central celebration led by the Hon’ble Prime Minister.
● SamYogam – A 100-day initiative integrating Yoga with modern healthcare for holistic wellness.
Annexure
The International Day of Yoga (IDY) has become a global wellness movement, uniting millions across countries. Here’s a brief look at its key milestones:
● IDY 2015 – New Delhi: The first IDY at Rajpath saw 35,985 participants, setting two Guinness World Records.
● IDY 2016 – Chandigarh: 30,000+ participants gathered at Capitol Complex, including 150 Divyangjan performing Yoga Protocol for the first time. The Prime Minister emphasised Yoga’s role in treating ailments like diabetes.
● IDY 2017 – Lucknow: 51,000 participants joined at Ramabai Ambedkar Maidan, with Yoga highlighted as affordable ‘health insurance’.
● IDY 2018 – Dehradun: 50,000+ participants at Forest Research Institute, with the theme "Yoga for Public Health". ISRO launched BHUVAN-YOGA and Yoga Locator apps.
● IDY 2019 – Ranchi: Focused on ‘Yoga for Heart Care’, with eco-friendly Yoga accessories benefiting Khadi artisans.
● IDY 2020 – Virtual: Amid the pandemic, 12.06 crore people joined online. The "My Life, My Yoga" contest attracted entries from 130 countries.
● IDY 2021 – Virtual: Themed “Yoga for Wellness”, reaching 496.1 million people globally. Iconic celebrations occurred at Times Square, the Eiffel Tower, and Tokyo Sky tree.
● IDY 2022 – Mysuru: 15,000 participants at Mysore Palace, with a ‘Guardian Ring’ global Yoga relay and VR-powered digital exhibition.
● IDY 2023 – Jabalpur & UN HQ, New York: With 23.44 crore participants, this IDY set two Guinness World Records, including the most significant Yoga session (1.53 lakh participants in Surat). The ‘Ocean Ring of Yoga’ covered 35,000 km.
● IDY 2024 – Srinagar: Held at SKICC, Srinagar, with 7,000 participants braving the rain. The ‘Yoga for Space’ initiative saw ISRO scientists join in. A Guinness World Record was set in Uttar Pradesh, with 25.93 lakh people pledging to Yoga. 24.53 crore global participants marked this as a historic celebration.